1200 zł za nocleg rodziny TŻta... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-09, 23:52   #31
Dzikun
Zakorzenienie

Odp: Dot.: 1200 zł za nocleg rodziny TŻta...

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
No tak jakby, mama z babcią się wprosiły... po prostu siostra powiedziała mamie, że jadą, to ta stwierdziła, że chciałaby pojechać też, no i babci zrobić niespodziankę też chcieli... szkoda tylko, że na mój koszt :P
Ale ja nie rozumiem nadal, dlaczego nie powiecie im wprost, np. "Słuchajcie, przed przyjazdem musicie zrobić przedpłatę, jako potwierdzenie rezerwacji. Resztę możecie zapłacić potem". I żadnych tłumaczeń, przecież to ich urlop. No chyba że już postanowione i płacicie za ich nocleg. Jak się Tż boi powiedzieć matce, to wolałabym przenieść się na tydzień do swoich rodziców, a oni niech śpią tam.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 00:07   #32
evvelinek
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: 1200 zł za nocleg rodziny TŻta...

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Ale ja nie rozumiem nadal, dlaczego nie powiecie im wprost, np. "Słuchajcie, przed przyjazdem musicie zrobić przedpłatę, jako potwierdzenie rezerwacji. Resztę możecie zapłacić potem". I żadnych tłumaczeń, przecież to ich urlop. No chyba że już postanowione i płacicie za ich nocleg. Jak się Tż boi powiedzieć matce, to wolałabym przenieść się na tydzień do swoich rodziców, a oni niech śpią tam.

oby nie było aż tak tragicznie..
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 00:11   #33
Darkoz
Zakorzenienie

W dupie się chyba krewnym poprzewracało. Nie widzę powodu, dla którego mielibyście opłacać im urlop, to tak jakby oni wam robili łaskę, że was odwiedzają. Najlepiej jakby TŻ wprost powiedział, że będą musieli sami sobie finansować pobyt. Nie ustępujcie, spodoba się im jeszcze i postanowią przyjeżdżać częściej, skoro można na wasz koszt. 1200 to sporo kasy dla kogoś, kto remontuje mieszkanie. Nie dajcie zrobić z siebie idiotów i jak najszybciej wyjaśnijcie tę sprawę, tutaj nie ma co zwlekać.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 00:18   #34
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość

Zgadzam się, to zdecydowanie najlepsza opcja.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 09:41   #35
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia
Dot.: 1200 zł za nocleg rodziny TŻta...

Zależy czy są bogatymi Włochami czy kryzys ich szarpie, bo nie jest tam już tak różowo, masa bezrobocia. Jak macie płacić to weźcie pokoje bez łazienki bo tańsze.
No ale tam familia na 1. miejscu i pewnie mamma rządzi, więc można uwierzyć że Twój TŻ nie ma nic do gadania, a jego kasa to jakby ich kasa

W sumie nikt tego nie rozumie jak to możliwe, jeśli oni maja więcej kasy może nie rozumieją że to dużo złotówek?
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 10:44   #36
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
Zależy czy są bogatymi Włochami czy kryzys ich szarpie, bo nie jest tam już tak różowo, masa bezrobocia.
Jak macie płacić to weźcie pokoje bez łazienki bo tańsze.
No ale tam familia na 1. miejscu i pewnie mamma rządzi, więc można uwierzyć że Twój TŻ nie ma nic do gadania, a jego kasa to jakby ich kasa

W sumie nikt tego nie rozumie jak to możliwe, jeśli oni maja więcej kasy może nie rozumieją że to dużo złotówek?
Jak mają kryzys i bezrobocie, to się siedzi na du*ie w domu, a nie zwala się krewnym na głowę na tydzień licząc na darmowy urlop.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 10:56   #37
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Mamy mały dom, ale warunków głównie nie ma przez to, że sypialnie nie są jeszcze skończone, sami śpimy w salonie, a jakoś nie widzi mi się opcja, żeby spać z jakimiś obcymi ( w sumie to nie moja rodzina,a tż) ludźmi w jednym pokoju przez tydzień
Gdyby to była jego siostra z szwagrem, to myśleliśmy, że oni by spali sobie u nas, a ja wtedy poszłabym po prostu spać do mamy sama, albo z tżtem.
A co do zaproszenia ich, to siostra i szwagier chcieli nas odwiedzić, żeby zobaczyć nasz nowy dom. No to ich zaprosiliśmy, no i nagle okazało się, że będą jeszcze 2 dodatkowe osoby.
Bezczelne ze strony tych ludzi, że się spraszają zobaczyć nowy dom, kiedy zapewne mają świadomość tego, że jest on niewykończony.

Na Twoim miejscu poinformowałabym ich, że
1). albo nocują w agroturystyce na swój koszt,
2). albo czekają aż wykończycie sypialnie i wtedy przyjeżdżają i śpią u Was.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 11:09   #38
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Bezczelne ze strony tych ludzi, że się spraszają zobaczyć nowy dom, kiedy zapewne mają świadomość tego, że jest on niewykończony.

Na Twoim miejscu poinformowałabym ich, że
1). albo nocują w agroturystyce na swój koszt,
2). albo czekają aż wykończycie sypialnie i wtedy przyjeżdżają i śpią u Was.

Dokładnie. My też mamy niewykończony jeszcze zupełnie dom, a we wsi obok - agroturystykę. Kto do nas przyjeżdża, to wie, ze albo szuka sobie noclegu na własną rękę, albo śpi u nas - pod namiotem, bo w domu póki co totalny syf i nie ma zbytnio możliwości.
Goście są fajni, ale jakieś zasady trzeba zachować.

Stary 2013-08-10, 11:26   #39
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jak mają kryzys i bezrobocie, to się siedzi na du*ie w domu, a nie zwala się krewnym na głowę na tydzień licząc na darmowy urlop.
Bez przesady, ja bym ich tak nie oceniała. Jak dla mnie po prostu nie zdają sobie sprawy z sytuacji. Zostali zaproszeni to przyjeżdżają.
W tej sytuacji po prostu brakuje komunikacji, takie rzeczy powinno się ustalać możliwie wcześnie i jasno. Nie ma jakiś ogólnych zasad kto płaci, wszystko zależy też od tego czy np.oni też Was do siebie będą zapraszać.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 11:35   #40
201604181004
Konto usunięte

jak to nie wiesz jak zasugerować chyba bym ze śmiechu padła
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 11:51   #41
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
A co do zaproszenia ich, to siostra i szwagier chcieli nas odwiedzić, żeby zobaczyć nasz nowy dom. No to ich zaprosiliśmy, no i nagle okazało się, że będą jeszcze 2 dodatkowe osoby.
No to może poinformujcie ich że tydzień po ich odwiedzinach wy przyjedziecie do nich (wakacje we Włoszech czemu by nie) i że wybraliście sobie fajny 5gwiazdkowy hotelik blisko ich domu i poinformujcie ile ich to będzie kosztować
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-10, 12:37   #42
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Bez przesady, ja bym ich tak nie oceniała. Jak dla mnie po prostu nie zdają sobie sprawy z sytuacji. Zostali zaproszeni to przyjeżdżają.
W tej sytuacji po prostu brakuje komunikacji, takie rzeczy powinno się ustalać możliwie wcześnie i jasno. Nie ma jakiś ogólnych zasad kto płaci, wszystko zależy też od tego czy np.oni też Was do siebie będą zapraszać.
Oj nie rozumiesz o co mi chodzi. Laska napisała, że nie wiadomo, czy są bogatymi włochami, czy mają bezrobocie i kryzys - jak mnie nie stać, to nie jadę, jasne chyba. Nie odnosiłam tego do sytuacji autorki, tylko tak ogólnie, co do kryzysu i wyjazdu.
No i tak trochę nie bardzo - bardzo bliska rodzina i nie wie, że młodzi ludzie i budują dom? Dla mnie to dziwne - co, nigdy nie dzwonili pisali i nie powiedzieli "no, mamy jeszcze niewykończoną sypialnię" albo "mamy syf, bo sypialnia w fazie początkowej". Niepojęte! Rodzina się nigdy nie interesowała remontem, nie zapytała co jeszcze do zrobienia? Napisała, że "chcą zobaczyć nowy dom" - czyli co, obejrzeć puste pokoje i kilka mebli w salonie i łazience? Jasno się mówi "Okej, ale mamy niedokończone to to i to". Autorka też się nie popisała, zapraszając ludzi na oględziny domu w remoncie, i teraz się zamartwia, że nie mają gdzie spać i każą sobie płacić za apartamenty. Brakuje komunikacji, masz świętą rację. Na jej miejscu bymm powiedziała, że ffajny apartament, kosztuje tyle i tyle za dobę, będzie im się podobać. Koniec. 1200 zł to jest fajna wanna albo łóżko - zdecydowanie wolałabym przeznaczyć tą kasę na meble, niż sponsorować rodzinkę - no i jeszcze trzeba atrakcje pokazać (czyt. zapłacić), jedzenie - spokojnie 2000 tys pójdą na tydzień.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 13:50   #43
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość

No jak zaproszeni? Zaproszone to zostały 2 osoby - dla których z noclegiem nie byłoby większego problemu - a nie 4. Różnica zasadnicza. I z czego niby sobie sprawy nie zdają? Że jak się do kogoś jedzie w gości to nie znaczy, że ten ktoś ma płacić za nasze zachcianki?

Stary 2013-08-10, 15:20   #44
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

No jak zaproszeni? Zaproszone to zostały 2 osoby - dla których z noclegiem nie byłoby większego problemu - a nie 4. Różnica zasadnicza. I z czego niby sobie sprawy nie zdają? Że jak się do kogoś jedzie w gości to nie znaczy, że ten ktoś ma płacić za nasze zachcianki?
Niestety, wielu ma takie nastawienie. Zwalić się komuś na głowę, wyjeść lodówkę i jeszcze stwierdzić, że za mało i w sumie nie smakowało. I dziwić się, że potem ludzie mający domy w co atrakcyjniejszych miejscach ściemniają rodzinie, że dom sprzedali i się gdzieś tam przeprowadzili (nie zostawiając adresu).

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2013-08-10 o 18:02
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 15:54   #45
201604181004
Konto usunięte

dla mnie to po prostu buraki do kwadratu i tyle xD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-10, 18:18   #46
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

W takim razie zaraz jak wyszła sprawa, że przyjeżdżają w 4 to trzeba im było powiedzieć, że to problem. Ja bym tak zrobiła. Zresztą z okazji na mieszkanie w Krakowie też miewałam dziwne propozycje gościny i jak nie mogę(albo nie chcę) u siebie kogoś przenocować to proponuję coś płatnego i albo ktoś się decyduje zapłacić albo rezygnuje z przyjazdu.
A np. siostrze Tż'ta z rodziną opłaciliśmy faktycznie, bo była przewidziana rewizyta u nich(mają spory dom), dziadkom Tżta też(z różnych względów), także różne są układy.
Nie wybielam gości autorki, bo według mnie też sami mogli się spytać jak młodzi z pieniędzmi stoją i czy nie założyć za nocleg, ale widocznie skoro synowi ciężko o tym porozmawiać to pewnie to rodzinne.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 08:38   #47
Carmela__
Rozeznanie

Przestałam się dziwić,że Twój TŻ nie potrafi powiedzieć o tym mamie,w momencie jak doczytałam że to Włosi Maminsynki
In your arms in your legs in your pussy I'd kill
Carmela__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 11:08   #48
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carmela__ Pokaż wiadomość
Przestałam się dziwić,że Twój TŻ nie potrafi powiedzieć o tym mamie,w momencie jak doczytałam że to Włosi Maminsynki
A co ma narodowość do tego? Dla Twojej informacji dzwonią do siebie hm.... jakiś raz na miesiąc, dwa Z ojcem ma o wiele lepsze relacje, a z mamą raczej słabe i nie wiem jak jej to powiedzieć, tak żeby jeszcze utrzymać jakieś relacje
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 12:13   #49
Carmela__
Rozeznanie

Cytat:
A co ma narodowość do tego? Dla Twojej informacji dzwonią do siebie hm.... jakiś raz na miesiąc, dwa Z ojcem ma o wiele lepsze relacje, a z mamą raczej słabe i nie wiem jak jej to powiedzieć, tak żeby jeszcze utrzymać jakieś relacje
Tylko powtórzyłam w ramach żartu stereotyp Jak widać błędny w tym przypadku.
In your arms in your legs in your pussy I'd kill
Carmela__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-11, 16:12   #50
summerisgone
Zakorzenienie

A wy do nich nie jeździliście nigdy? Może chcą zrobić wymianę, oni przyjadą do was a potem wy do nich do Włoch?
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 18:00   #51
_stardust
Rozeznanie

dla mnie ta sytuacja to żenada, przecież za koszt utrzymania ich przez ten tydzień, sami moglibyście sobie wyjechać na jakieś wakacje... nie czarować, tylko powiedzieć jak wygląda sytuacja i tyle.

ja kiedyś miaam taką sytuację, że z rodziną zostaliśmy zaproszeni na wesele chrześniaka mamy, dwudniowe i to daleko od domu. jechały nas 5 osób, w tym 1,5roczne dziecko. kiedy chcieliśmy przyjechać na jeden dzień zaczęli nas namawiać na oba, powiedzieli że mamy załatwiony nocleg i mamy się niczym nie przejmować tylko przyjeżdżać. na miejscu okazało się, że nocleg owszem, mieliśmy zapewniony, ale za 120zł/os takie kwestie finansowe od razu trzeba stawiać jasno, żeby nie było niespodzianek dla żadnej ze stron!

Edytowane przez _stardust
Czas edycji: 2013-08-11 o 18:37
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 18:13   #52
MiaColucci
Rozeznanie

Ja bym w życiu nie zapłaciła
I to jeszcze wybrali opcje apartament 30 zl drozsza

i tak jak wspomniala _stardust
za te pieniadze + to co wydasz na żywność to pojechałabyś z TŻ na wakacje gdzies.

Do mojej mamy tez chetnie zawsze goscie sie zapowiadali ze na wakacje na pare dni przyjada. Zawsze sie zgadzala i caly tydzien w kuchni praktyczie siedziala bo obiadki bo kolacje trzeba zrobic. Oczywiscie zadne nie pomoglo bo oni na wakacjach sa
Stary 2013-08-11, 19:07   #53
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
A wy do nich nie jeździliście nigdy? Może chcą zrobić wymianę, oni przyjadą do was a potem wy do nich do Włoch?
Czasami tż tam jeździ, ja nie.
Stary 2013-08-11, 19:36   #54
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami tż tam jeździ, ja nie.
I co? Gdzie śpi? Może uznali że jak sponsorowali twojemu tżetowi zakwaterowanie parę razy to i wy raz możecie.
Stary 2013-08-11, 19:42   #55
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
I co? Gdzie śpi? Może uznali że jak sponsorowali twojemu tżetowi zakwaterowanie parę razy to i wy raz możecie.
Śpi w domu u swojej mamy, ona ma duże mieszkanie, a mieszka tam sama.
Stary 2013-08-11, 20:03   #56
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:
Śpi w domu u swojej mamy, ona ma duże mieszkanie, a mieszka tam sama.
Wybacz ale w takim razie uważam że powinniście zorganizować dla nich jakiś nocleg. Duże mieszkanie nie oznacza że mama musi przyjmować gości a koszty to nie tylko kwestia zakupu materaca do spania ale też zużycie wody i prądu.
Stary 2013-08-11, 20:23   #57
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Wybacz ale w takim razie uważam że powinniście zorganizować dla nich jakiś nocleg. Duże mieszkanie nie oznacza że mama musi przyjmować gości a koszty to nie tylko kwestia zakupu materaca do spania ale też zużycie wody i prądu.
Jak rozumiem, gdy odwiedzasz rodziców w swoim własnym domu rodzinnym, to płacisz im za nocleg, wodę i prąd?
Stary 2013-08-11, 20:32   #58
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak rozumiem, gdy odwiedzasz rodziców w swoim własnym domu rodzinnym, to płacisz im za nocleg, wodę i prąd?
A gdzie ja napisałam że powinien płacić? Mówię tylko że skoro mama ponosi goszty gościny to wypada się też zrewanżować.
Stary 2013-08-11, 20:43   #59
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
A gdzie ja napisałam że powinien płacić? Mówię tylko że skoro mama ponosi goszty gościny to wypada się też zrewanżować.
Wprost nie napisałaś, ale na jedno wychodzi: syn ma się zrewanżować (płacić). A skąd wiesz, że jego matka ponosi koszty? Syn odwiedza ją w rodzinnym domu, pewnie nawet śpi w swoim starym pokoju i z tego powodu mają teraz bulić 1200 zł za czyjś nocleg (4 osób) plus jakieś inne koszty?
Stary 2013-08-11, 20:54   #60
summerisgone
Zakorzenienie

Generalnie jest po ptakach ale moim zdaniem należało powiedzieć od razu "Nie mamy tyle miejsc noclegowych, najbliższy nocleg kosztuje tyle i tyle, jeśli chcecie to możemy pośredniczyć w rezerwacji".
Natomiast uważam że jeśli syn zaprasza do siebie mamę to nie powinien wymagać od niej opłacania sobie noclegu.
No chyba że "zapraszam" oznacza, przyjedź, zapłać za wszystko a ja mogę ci towarzyszyć w zwiedzaniu okolicy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości