Ankra tekst- przepisywanie tekstów, któraś sprawdziła? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-11, 12:18   #31
Olaa_24
Raczkowanie

Dot.: Ankra tekst- przepisywanie tekstów, któraś sprawdziła?

Witam
Do mnie dzwonił ten facet podalam mu glupia swoje dane numer itp. dowodu ma te numer mojego konta.
Ale nie wysyłałam tej złotówki. Możliwe ,że założą mi konto? i mogą coś zrobić i iść na policję. Cy bez skanu dowodu i złotówki coś zrobią.
Olaa_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 12:48   #32
benzokaina
Raczkowanie

bez przelewu inicjacyjnego nie założą konta na Twoje dane, nie wezmą też żadnego kredytu, ale być może mogą w inny sposób wykorzystać dane

http://pogromca-bankow.blogspot.com/
benzokaina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 13:14   #33
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olaa_24 Pokaż wiadomość
Witam
Do mnie dzwonił ten facet podalam mu glupia swoje dane numer itp. dowodu ma te numer mojego konta.
Ale nie wysyłałam tej złotówki. Możliwe ,że założą mi konto? i mogą coś zrobić i iść na policję. Cy bez skanu dowodu i złotówki coś zrobią.
Dane z dowodu im wystarczą. Mogą założyć konto i żaden przelew im już nie jest potrzebny. Wiem, bo sama sobie niedawno zakładałam konto bez przelewu tylko podawałam dane w internecie.

Tak się zastanawiam, w jakim celu podałaś obcemu facetowi numer dowodu i numer konta? Takie dane podaje się w momencie zatrudniania, gdy już jesteś pierwszy dzień w pracy a nie przez telefon.

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Nauczcie się raz na zawsze: NIE PODAJE SIĘ DANYCH Z DOWODU OSOBISTEGO na prawo i lewo. Takich danych nie wymaga się w trakcie jakiejkolwiek rekrutacji, są potrzebne dopiero w momencie podpisywania umowy.

Wysyłając cv w różne miejsca nigdy nie podawałam pełnego adresu (bez numeru domu i mieszkania), miałam osobny telefon komórkowy na kartę, tak samo jak adres mailowy.
enchant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 14:37   #34
Olaa_24
Raczkowanie

Oj potrafią zrobić w trąbe. Bogu dzięki nie wysłałam tej złotówki im.
Właśnie piszą ludzie różnie podobno bez przelewu nic nie zrobią.
A jak inaczej mogą wykorzystać moje dane np?
Planuje zastrzec dowód , nie wiem czy jest sens. Ale raczej boję się potem ,że dostane jakieś pismo z kredytem i chyba pójdę to zgłosić na policję.

Enchant ale musiałaś chyba wysłać im skan dowodu albo coś w tym stylu. Bo nie wierze, że kilka danych wystraczy tylko już do założenia głupich kont.

Edytowane przez Olaa_24
Czas edycji: 2014-08-11 o 14:45
Stary 2014-08-11, 19:27   #35
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olaa_24 Pokaż wiadomość

Enchant ale musiałaś chyba wysłać im skan dowodu albo coś w tym stylu. Bo nie wierze, że kilka danych wystraczy tylko już do założenia głupich kont.
No właśnie nie, dokumenty mi przysłali do podpisu na adres, jaki podałam - a nie był to meldunek, natomiast kurier, który dostarczył do podpisu umowę miał sprawdzić dowód osobisty nawet na niego nie spojrzał.
Stary 2014-08-11, 19:34   #36
Olaa_24
Raczkowanie

Widzisz mojego podpisu by nawet nie mieli. Nie wiem wysłałam im też sms na numer z jakiego dzwonili ,że przeczytalam o tej firmie pare artykułów i sprawa zostaje zgloszona na policję ,a dowód zastrzeżony, do tego mają chyba złą serię dowodu. Więc sobie nie zdziałają i tak dużo.
Stary 2014-10-03, 20:25   #37
kaluzna
Przyczajenie

Wiktor Marzec Kancelaria Doradczo-Odszkodowawcza woj. mazowieckie OSZUST! Takie dane podaje aktualnie jeden z oszustów, który działa na wyżej opisaną metodę wyłudzania danych osobowych poprzez propozycję zdalnej pracy polegającej na przepisywaniu tekstów. Dostałam dzisiaj listy z 2 banków o założeniu konta bankowego oraz wzięciu pożyczki. Wiem też, że wzięte były kredyty. Jeśli ktokolwiek może pomóc mi w tej sprawie proszę o pilny kontakt poprzez wiadomość prywatną na forum lub stokrotka500500@wp.pl

Edytowane przez kaluzna
Czas edycji: 2014-11-24 o 12:29
kaluzna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 14:05   #38
gemini02
Przyczajenie

Słuchajcie, mój znajomy też odpowiedział na to ogłoszenie, chyba wysłał swoje dane i potem się ocknął, że głupotę zrobił. W mailu zwrotnym, który dostał od tego gościa znalazł adresy mailowe do innych osób, którym ten oszust odpowiedział. Widocznie ów człowiek był na tyle nieostrożny, że skorzystał z opcji "wyślij do wielu" czy też "przekaż dalej". Napisał do wszystkich tych osób, że zamierza iść na policję, wiec prosi wszystkie osoby z Lublina, aby były konkretnego dnia, o konkretnej godzinie tu i tu i pakuje wszystkich w auto, a następnie pojadą razem na komisariat. Zebrał grupę kilku osób. Na kolegę kredytu nie zdążył zaciągnąć, ale na pozostałe osoby owszem. Razem złożyli doniesienie, sprawa poszła do prokuratury. Niestety po jakimś czasie przyszło umorzenie- nie wykryli sprawcy . Jakby w dzisiejszych czasach, przy takiej technice i możliwości śledzenia każdego ruchu w internecie to był rzeczywiście taki wielki problem. Ten oszust jest na tyle cwany, że bierze pożyczki na niewielkie kwoty, w związku z czym szkodliwość społeczna jest nie wielka.... W każdym razie kolega jest uparty i zaraz zadzwonił do prokuratora, usłyszał, że sprawa jest umorzona, ale jest doskonale znana i tak czy siak będą szukać gościa. Może zróbcie tak samo? Sprawdźcie swoje wiadomości, czy przypadkiem nie ma tam maili innych osób i skrzyknijcie się. Nie wiem, czy ten oszust raz taką gafę strzelił, czy więcej razy, nie mogę odnaleźć swojej wiadomości, żeby spr., chyba ją usunęłam. Ale im więcej takich doniesień, tym lepiej.
gemini02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 10:07   #39
Malutka_25
Raczkowanie

Ja byłam na Policji, nawet nie chcieli przyjąć ode mnie zgłoszenia... stwierdzili, że na pewno wykorzysta moje dane do wysyłania mi SPAMu, a potencjalny kredyt i tak będę musiała spłacić. Faktycznie, różne maile od banków i innych instytucji z propozycją pożyczek zaczęły się u mnie pojawiać od tego czasu, ale żadnego konkretnego sygnału nie miałam.
Moja przygoda z tym oszustem miała miejsce ponad rok temu, do tej pory na szczęście cicho. Zablokowałam tylko konto w jednym banku, w którym miałam założone na podstawie tego przelewu na złotówkę.
Ciekawa jestem jak skończy się ta sprawa, czy w końcu policja czy też prokuratura go/ich znajdą i coś zrobią....
Malutka_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-30, 12:45   #40
Gregoriowy
Przyczajenie

Też miałam niemiłą przyjemność z tym Panem sprawa również zgłoszona na Policji
Gregoriowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-30, 13:32   #41
effcia82
Zakorzenienie

Ale przecież w systemie bankowym da się chyba sprawdzić kto, tzn. jaki pracownik założył konto czy też udzielił kredytu. Jeżeli zrobił to na podstawie skanu dowodu to znaczy, że był zamieszany w przestępstwo.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-30, 13:57   #42
Gregoriowy
Przyczajenie

Tak, tylko że konto zostało założone przez przelew aktywacyjny z prawdziwego konta. A oszust internetowo założył, a co do kredytu to oni raczej biorą chwilówki, które dają na sam numer dowodu co jest chore
Stary 2014-11-03, 09:48   #43
kaluzna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Gregoriowy Pokaż wiadomość
Tak, tylko że konto zostało założone przez przelew aktywacyjny z prawdziwego konta. A oszust internetowo założył, a co do kredytu to oni raczej biorą chwilówki, które dają na sam numer dowodu co jest chore
Proszę o kontakt na priv.
Stary 2014-11-03, 14:17   #44
mona26cghj
Przyczajenie

niestety jacyś pajace wykorzystują naiwność. szkoda, ze ja jedyny raz w zyciu to zrobilam. zawsze jestem ostrozna a tu ehh... glupota bezkresna.
ze mna kontaktowal sie niejaki Andrzej Wilk.
jeśli ma toś aktualne namiary poproszę. dorwę skur... na własną reke.
a jesli ten pajac czyta fora pisze:
DOPADNE CIE FRAJERZE!
nie tylko ty jesteś cwany. pewne osoby maja dobre znajomosci, i jak policja umarza na papierze to nie zawsze w realu. wytropie cie kundlu.
jak macie jakies swieze namiary na oszustow poprosze na: m_lisa@wp.pl.
dzieki z gory za wszlekie tropy
mona26cghj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-03, 15:14   #45
effcia82
Zakorzenienie

O co chodzi z tym przelewem aktywacyjnym
Stary 2014-11-03, 18:30   #46
kaluzna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
O co chodzi z tym przelewem aktywacyjnym
Chodzi o to, że ci oszuści karzą wysłać "pracownikowi" 1zł niby zwrotne z prawdziwego konta, celem potwierdzenia swoich danych. W rzeczywistości nie podają oszuści ci numeru konta swojego, a banku w jakim chcą założyć konto na ciebie. Następnie za pomocą utworzonego przez nich pierwszego konta otwierają kolejne.
Stary 2014-11-04, 08:37   #47
Malutka_25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mona26cghj Pokaż wiadomość
niestety jacyś pajace wykorzystują naiwność. szkoda, ze ja jedyny raz w zyciu to zrobilam. zawsze jestem ostrozna a tu ehh... glupota bezkresna.
ze mna kontaktowal sie niejaki Andrzej Wilk.
jeśli ma toś aktualne namiary poproszę. dorwę skur... na własną reke.
a jesli ten pajac czyta fora pisze:
DOPADNE CIE FRAJERZE!
nie tylko ty jesteś cwany. pewne osoby maja dobre znajomosci, i jak policja umarza na papierze to nie zawsze w realu. wytropie cie kundlu.
jak macie jakies swieze namiary na oszustow poprosze na: m_lisa@wp.pl.
dzieki z gory za wszlekie tropy
W moim przypadku podpisywał się jako Andrzej Rygiel.... myślicie, że gość zakłada więcej kont w innych bankach na podstawie tego jednego przelewu? Świat jest chory....
Stary 2014-11-04, 10:15   #48
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaluzna Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że ci oszuści karzą wysłać "pracownikowi" 1zł niby zwrotne z prawdziwego konta, celem potwierdzenia swoich danych. W rzeczywistości nie podają oszuści ci numeru konta swojego, a banku w jakim chcą założyć konto na ciebie. Następnie za pomocą utworzonego przez nich pierwszego konta otwierają kolejne.
I bank na podstawie takiego przelewu otwiera konto? Skąd ma dane klienta?
Stary 2014-11-04, 11:52   #49
Gregoriowy
Przyczajenie

Dane wcześniej uzyskał w takim jakby kwestionariuszu. A potwierdzając to konto swoim prawdziwym w innym banku, bank już się niczym nie interesuje i normalnie otwiera konto bez żadnych dodatkowych pytań itp. I na to konto oszust już może sobie pobierać pożyczki chwilówki, które bardzo łatwo uzyskać jak widać.
Stary 2014-11-12, 20:10   #50
Dedalina
Przyczajenie

A co sądzicie o tej stronie?? --> http://rewriter.esite.pl/
Czy to też jakaś ściema?? Bo w necie nic nie znalazłam na ten temat ;//
Dedalina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 10:57   #51
ann_o
Rozeznanie

ja też dostałam taką propozycje racy na tych zasadach. pan nazywa się tym razem
Adam Kownacki - specjalista ds. rekrutacji
tel: 883-420-992
a firma Justus Windykacja Obrót Wierzytelności, Okopowa 45/22, 01-059 Warszawa
śmierdzi mi to z daleka, jak by go tu udupić?
ann_o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 15:36   #52
Gregoriowy
Przyczajenie

A poprosił także o dane i ten przelew aktywacyjny?
Stary 2014-11-18, 18:08   #53
ann_o
Rozeznanie

tak, dokładnie. tutaj treść maila od pana oszusta:

Poniżej przedstawiam ofertę pracy jaką chcemy z Państwem rozpocząć oraz informacje na temat naszej firmy. W załączniku przesyłam również wzór umowy zlecenie.

Zajmujemy się prowadzeniem stacjonarnie oraz za pośrednictwem internetu spraw naszych klientów. Prowadziwmy windykacje dla naszych klientów, negocjujemy i skupujemy długi. Zajmujemy sie obrotem wierzytelnościami. Ze względu na bardzo dużą ilość prowadzonych spraw zatrudnimy Państwa osobę, będziecie Państwo zajmowali się przepisywaniem dokumentów i wprowadzaniem ( archiwizacja ) ich na komputer.
Pracownik otrzymuje od nas (w pliku PDF/JPG) dane dokumenty, następnie należy je przepisać ( bez zmiany ich treści) na komputer do programu WORD oraz nadać temu dokumentowi odpowiedni numer katalogu. Pracę z nami będziecie Państwo wykonywać zdalnie tj. z własnego domu. Otrzymają Państwo dostęp do naszej bazy dokumentów skąd będą Państwo pobierać pisma.
Za wykonanie standardowej 1 strony A4 (wielkość czcionki 11) płacimy 6 złotych netto. Minimalnie tygodniowo należy wykonać 30 takich stron, górnych limitów nie ma. Cały czas do Państwa dyspozycji telefonicznie będzie nasz pracownik, który służy pomocą. Dodatkowo podpisujemy umowę zlecenie. Umowa jest do Państwa wysyłana kurierem lub można ją po zakończonej weryfikacji podpisać w naszej firmie. Ze względu iż praca odbywać się będzie zdalnie oraz w celu dbałości o bezpieczeństwo Państwa i naszych klientów, poprosimy Państwa o przesłanie do nas swoich danych ( celem zawarcia umowy) oraz weryfikacji konta bankowego na które będzie przelewane wynagrodzenie ( płatność za wykonaną pracę przelewana jest na Państwa konto w tzw. tygodniówkach).
Po otrzymaniu od Państwa wypełnionego formularza, skontaktuje się nasz pracownik celem weryfikacji i poinformuje kiedy otrzymają Państwo dane do przelewu weryfikacyjnego.
Po jego dokonaniu podpisujemy umowę i rozpoczynamy współpracę.
imię nazwisko
adres zameldowania
adres korespondencyjny
numer Państwa konta osobistego
adres email
numer TELEFONU

Po otrzymaniu powyższych danych nasz pracownik zweryfikuje je, skontaktuje się z Państwem i następnie prześle dane do przelewu weryfikacyjnego na kwotę 1 zł. Po wykonaniu tego przelewu przez Państwa skontaktujemy się celem ustalenia terminu zawarcia umowy i rozpoczęcia pracy. Kwota przelewu zostanie Państwu zwrócona w przelewie zwrotnym.

Dane teleadresowe naszej firmy:
Justus Windykacja Obrót Wierzytelności
Okopowa 45/22, 01-059 Warszawa
NIP: 5271569803
REGON: 140699744

Z Poważaniem
Adam Kownacki - specjalista ds. windykacji
Stary 2014-11-18, 21:15   #54
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ann_o Pokaż wiadomość
tak, dokładnie. tutaj treść maila od pana oszusta:

Poniżej przedstawiam ofertę pracy jaką chcemy z Państwem rozpocząć oraz informacje na temat naszej firmy. W załączniku przesyłam również wzór umowy zlecenie.

Zajmujemy się prowadzeniem stacjonarnie oraz za pośrednictwem internetu spraw naszych klientów. Prowadziwmy windykacje dla naszych klientów, negocjujemy i skupujemy długi. Zajmujemy sie obrotem wierzytelnościami. Ze względu na bardzo dużą ilość prowadzonych spraw zatrudnimy Państwa osobę, będziecie Państwo zajmowali się przepisywaniem dokumentów i wprowadzaniem ( archiwizacja ) ich na komputer.
Pracownik otrzymuje od nas (w pliku PDF/JPG) dane dokumenty, następnie należy je przepisać ( bez zmiany ich treści) na komputer do programu WORD oraz nadać temu dokumentowi odpowiedni numer katalogu. Pracę z nami będziecie Państwo wykonywać zdalnie tj. z własnego domu. Otrzymają Państwo dostęp do naszej bazy dokumentów skąd będą Państwo pobierać pisma.
Za wykonanie standardowej 1 strony A4 (wielkość czcionki 11) płacimy 6 złotych netto. Minimalnie tygodniowo należy wykonać 30 takich stron, górnych limitów nie ma. Cały czas do Państwa dyspozycji telefonicznie będzie nasz pracownik, który służy pomocą. Dodatkowo podpisujemy umowę zlecenie. Umowa jest do Państwa wysyłana kurierem lub można ją po zakończonej weryfikacji podpisać w naszej firmie. Ze względu iż praca odbywać się będzie zdalnie oraz w celu dbałości o bezpieczeństwo Państwa i naszych klientów, poprosimy Państwa o przesłanie do nas swoich danych ( celem zawarcia umowy) oraz weryfikacji konta bankowego na które będzie przelewane wynagrodzenie ( płatność za wykonaną pracę przelewana jest na Państwa konto w tzw. tygodniówkach).
Po otrzymaniu od Państwa wypełnionego formularza, skontaktuje się nasz pracownik celem weryfikacji i poinformuje kiedy otrzymają Państwo dane do przelewu weryfikacyjnego.
Po jego dokonaniu podpisujemy umowę i rozpoczynamy współpracę.
imię nazwisko
adres zameldowania
adres korespondencyjny
numer Państwa konta osobistego
adres email
numer TELEFONU

Po otrzymaniu powyższych danych nasz pracownik zweryfikuje je, skontaktuje się z Państwem i następnie prześle dane do przelewu weryfikacyjnego na kwotę 1 zł. Po wykonaniu tego przelewu przez Państwa skontaktujemy się celem ustalenia terminu zawarcia umowy i rozpoczęcia pracy. Kwota przelewu zostanie Państwu zwrócona w przelewie zwrotnym.

Dane teleadresowe naszej firmy:
Justus Windykacja Obrót Wierzytelności
Okopowa 45/22, 01-059 Warszawa
NIP: 5271569803
REGON: 140699744

Z Poważaniem
Adam Kownacki - specjalista ds. windykacji
W życiu nie łapcie się na coś takiego jak WERYFIKACJA KONTA BANKOWEGO. Od kiedy to pracodawcy weryfikują konta bankowe? Druga kwestia to przepisywanie dokumentów z PDF - przecież tego nie trzeba przepisywać! Wystarczy odpowiednie formatowanie i kopiuj - wklej. Do przepisywania JPG wystarczy odpowiedni darmowy program, akurat nie kojarzę jego nazwy, ale znajomy z czegoś takiego korzystał.

Przede wszystkim to nie JUSTUS ale IUSTUS jest pod tymi danymi, to raz, a dwa radzę jutro zadzwonić do tej kancelarii i poprosić Pana Kownackiego do telefonu - coś czuję, że nie będą wiedzieli, o kogo chodzi. Jeśli faktycznie tak będzie, to proponuję poinformować ich, że ktoś korzystając z ich danych teleadresowych wyłudza dane osobowe ludzi celem najprawdopodobniej oszustwa bankowego.
Stary 2014-11-18, 22:28   #55
Gregoriowy
Przyczajenie

Nie prawdopodobnie a na pewno tak jest. Dokładnie w ten sposób już parę osób się nabrało. Tym razem jest to jedynie inna firma. A powiedź jeszcze czy pracę znalazłaś na OLX?
Stary 2014-11-19, 12:37   #56
ann_o
Rozeznanie

tak, na OLX.
Stary 2014-11-19, 13:17   #57
kaluzna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Gregoriowy Pokaż wiadomość
Nie prawdopodobnie a na pewno tak jest. Dokładnie w ten sposób już parę osób się nabrało. Tym razem jest to jedynie inna firma. A powiedź jeszcze czy pracę znalazłaś na OLX?
Czy mogę prosić o kontakt na PW lub na email: stokrotka500500@wp.pl? Pisałam już wyżej, iż również jestem ofiarą tego przestępstwa.
Stary 2014-11-20, 09:20   #58
Malutka_25
Raczkowanie

Co za skur&is7&wh&&! Mało osób oszukał i jeszcze kombinuje!
Podobno Policja zajęła się tą sprawą??? to jak się zajęli skoro dalej "działa". Kolejni ludzi się nabierają chcąc sobie dorobić... Dajcie znać jak się sprawa rozwinie, mam nadzieję że w końcu uda się go dopaść!
Stary 2014-12-01, 20:23   #59
gemini02
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ann_o Pokaż wiadomość
tak, na OLX.
Proponuję zgłosić administratorom OLX próbę oszustwa. Im więcej takich zgłoszeń, tym lepiej, może więcej śladów po nim zostanie.
gemini02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 10:02   #60
Malutka_25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gemini02 Pokaż wiadomość
Proponuję zgłosić administratorom OLX próbę oszustwa. Im więcej takich zgłoszeń, tym lepiej, może więcej śladów po nim zostanie.
Zgłaszałam to do OLX, ale raczej się tym nie przejęli i odniosłam wrażenie, że ich status to "radź se sama". Trzeba w jakiś inny sposób go dopaść
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości