![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ubezpieczenie zdrowotne UP
Cytat:
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Dot.: ubezpieczenie zdrowotne po zakończeniu studiów
Najlepiej na takie pytanie poszukać odpowiedzi u źródła czyli w NFZ. Na necie jest spis telefonów do każdego oddziału NFZu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
A co to za staż, jeżeli nie jesteśmy nawet ubezpieczeni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
A na jakiej zasadzie sprawdzają okres tych 4 m-cy po ukończeniu studiów? Trzeba nosić ze sobą zaświadczenie z datą obrony?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Znalazłam taką informację, jest ich wiele w internecie, o dokumentach uprawniających do bezpłatnego leczenia po zakończeniu studiów:
legitymacja studencka/szkolna + zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego (ZZA) + zaświadczenie z uczelni/szkoły potwierdzające odprowadzenie składki (dla studentów/uczniów zgłoszonych do ubezpieczenia przez uczelnię/szkołę). Myśle, że najlepiej zapytać się na uczelni jak to jest z tą legitymacją.
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
studentka-błagam niech ktoś mi pomoże, UBEZPIECZENIE
Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu ale bardzo potrzebuję odpowiedzi co mam zrobić w mojej sytuacji. Jestem studentką studiów dziennych i jestem ubezpieczona na moją mamę ( ubezpieczenie KRUS). Mój problem polega na tym, że mam kwitek wpłaty z ostatniego kwartału ubiegłego roku, a nie mam z tego kwartału, ponieważ do mamy nie doszedł żaden wykaz ile ma zapłacić za ten kwartał ani żadne kwity. Przyjdą one do końca stycznia, bo tak jest w KRUSIE. Problem polega na tym, że na dzień dzisiejszy nie chcą mnie przyjąc w przychodni bo nie mam zapłaconego ubezpieczenia, i moje tłumaczenia, ze nie było takiej możliwośći bo nie ma jeszcze kwitu do zapłaty nic nie dają, a muszę koniecznie dostać się do lekarza. Co mam zrobić w takiej sytuacji?????
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Dot.: studentka-błagam niech ktoś mi pomoże, UBEZPIECZENIE
Witaj, powinnaś zgłosić się do placówki KRUS-U, tam bez problemu podbiją Ci legitymację ubezpieczeniową jeżeli taką posiadasz lub wystawić zaświadczenie, że jesteś objęta ubezpieczeniem zdrowotnym. Z tymi dokumentami lekarz powinien Cię przyjąć bez problemu.
Pozdrawiam i życzę zdrówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Studia ubezpieczają od nieszczęśliwych wypadków.
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Jak się wykupi ubezpieczenie. Studia nie ubezpieczają automatycznie.
Co do ubezpieczenia zdrowotnego, to jeśli dziewczyna ubezpieczona jest w KRUSie, to chyba logiczne, że nie może byc w innym miejscu.
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Umowa o dzieło a ubezpieczenie NFZ
TŻ pracuje na umowę o dzieło. Pytanie: czy ja /umowa o pracę w budżetówce/ mogę go ubezpieczyć na swoje ub zdrowotne jako członka rodziny /mąż/? Moja księgowa twierdzi ze nie, i ze ma sam opłacać składki...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Dot.: Umowa o dzieło a ubezpieczenie NFZ
tak na chłopski rozum to można.. skoro mąż może ubezp. żonę, to na odwrót chyba też ? Umowa o dzieło nie powinna wadzić, ale może niech lepiej odpowie ktoś bardziej zorientowany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Co tu dużo mówić... Możesz. I zmień księgową w takim razie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak w wypadku umowy o dzieło, ale jeśli dobrze rozumiem to chodzi o takie zwykłe ubezpieczenie zdrowotne, np. aby pójść do lekarza na NFZ.
Jeśli mąż jest bezrobotny i nie prowadzi działalności gospodarczej to wydaje mi się że można |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
http://kadry.infor.pl/kadry/inne_formy_zatrudnienia/umowy_cywilnoprawne/porady/416521,czy_wykonawca_dzie la_moze_byc_zgloszony_do_ ubezpieczenia_zdrowotnego _jako_czlonek_rodziny.html
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- To jest artykuł z 2010 r i piszą ,że można ubezpieczyć kogoś z rodziny, kto wykonuje dzieło. Tylko teraz w 2012 r może to wyglądać inaczej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Dzięki za pomoc
![]() Chyba sama pójdę do ZUSu i dowiem się u zródła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Myślę,że nie powinno być z tym problemu.Umowa o dzieło raczej nie ma tu znaczenia bo jest tak naprawdę bezwartościowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Ubezpieczenie zdrowotne
Witam,
mam 23 lata i właśnie skończyłam dwuletnią szkołę policealną oraz pracuje na umowę zlecenie jako uczeń. Ostatnio jak chciałam iść do lekarza to okazało się, że jestem nieubezpieczona. Rozmawiałam z pracodawcą na temat mojego ubezpieczenia to powiedział, że niestety nie może mnie ubezpieczyć i jeśli chce dalej pracować to muszę zapisać się do szkoły aby mieć nadal status ucznia ![]() Za wszelkie odpowiedzi byłabym wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ubezpieczenie zdrowotne
Cytat:
Powienien Cie zgłosci do ubezpieczn społecznych (emerytalno-rentowe), zdrowotne oraz wypadkowe. Ponadto możesz wnieśc o ubezpieczenie chorobowe (na piśmie) - będzie to dodatkowo strącane od Twojej pensji - można wtedy w wypadku choroby isc na L-4, w przypadku ciązy iśc na macierzyński. Wiadomo jednak, że prawo swoje, a rzeczywistość całkiem inna. Osoba której zależy na pracy będzie siedziec cicho. Pracodawcy oszczędzają w ten sposób aby nie płącić skadek (pracodawca płąci do ZUS praktycznie dwukrotnośc tego co strąci Tobie) i będą wymyślać dużo aby uniknąć obowiązku Edytowane przez Słodkaaa Czas edycji: 2013-08-12 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Tylko tak jak pisałam uczyłam się w szkole policealnej.W czerwcu mi się skończyła. A legitymacje mam do 30 września ważną. A od 1 września będę zapisana w nowej szkole. Więc mam cały czas status ucznia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
A przez czas nauki w szkole policealnej nie byłaś nigdzie ubezpieczona?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od 1 stycznia 2013 r. obowiązuje art. 193 pkt 1a ustawy zdrowotnej, na podstawie którego karą grzywny może być ukarany m.in.:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2013-08-12 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Ubezpieczenie zdrowotne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Ubezpieczenie zdrowotne
Pracodawca mamy ma obowiązek zgłosić Cię do ubezpieczenia. Nie może odmówić w przypadku, gdy się uczysz. A teoretycznie uczysz się jeszcze do września bo okres wakacji wlicza się w czas nauki.
Ja studiując i pracując na umowę zlecenie też podlegam pod ubezpieczenie mojej mamy. ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Jednak w przypadku, gdybyś nie podjęła dalszej nauki umowa zlecenie staje się jedynym tytułem do ubezpieczeń społecznych. Czyli: rentowego, emerytalnego, wypadkowego i zdrowotnego. Pracodawca musi wtedy zgłosić Cię jako zleceniobiorcę do ubezpieczenia. Edytowane przez 201701300922 Czas edycji: 2013-08-12 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.