Operacja halluksów! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-29, 14:22   #31
madzialki
Przyczajenie

Dot.: Halluksy!!

Cytat:
Napisane przez olaorz Pokaż wiadomość
czesc mam pytanie ile kosztuje tego typu operacja mam ten sam problem pozdrawiam
Chciałam zapytać o to samo, tzn. jaki jest orientacyjny koszt takiej operacji. Wiem, że przychodnia Med-Lux wykonująca operację halluksów w ramach tzw. chirurgii jednego dnia ma podpisaną umowę z NFZ, ale nie wiem czy Fundusz refunduje chociaż część kosztów operacji? Metoda jest rzeczywiście mało inwazyjna i daje dobre efekty. Moja siostra mieszkajaca na stale w Niemczech zoperowala sobie juz druga noge i jest bardzo zadowolona. Na zachodzie jest to szeroko stosowana metoda u nas chyba jeszcze nie?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje o operacji przeprowadzanej w Med Lux.

Pozdrawiam
madzialki
madzialki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 22:34   #32
ewjur
Przyczajenie

Jadzia odezwij się.

Edytowane przez ewjur
Czas edycji: 2008-02-09 o 08:54
ewjur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 22:44   #33
ewjur
Przyczajenie

To pilne.

Edytowane przez ewjur
Czas edycji: 2008-02-09 o 08:55
Stary 2007-03-30, 09:56   #34
melodyjeczka
Przyczajenie

ta operacja o ktora pytasz kosztuje 1500-2000 zl zalezy jaka metoda, jakie zwyrodnienie,np z moim nie nadawalam sie na hirurgie"jednego dnia" przyjmniej lekarz mi nie polecal, ja mialam calkowicie refundowana ,potrzebne jest tylko skierowanie od ortopedy, przeswietlenie i przynajmniej 2 szczepionki na zóltaczke,rozmwaialm tez z dziewczyna ,ktora byla po tej bezgipsowej operacji i wcale nie byla zadowolona ,wiec chyba roznie z tym jest...

ja do tego mam plaskostopie poprzeczne i tez mialam ten koslawy paluch o ktorym pisalyscie hallux valgus
melodyjeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-30, 09:59   #35
melodyjeczka
Przyczajenie

tutaj mozecie poczytac na forum i w ogole http://www.adlatus.pl/haluksy/index....ent/view/1/37/
Stary 2007-03-30, 11:04   #36
madzialki
Przyczajenie

ewjur, melodyjeczka dzięki za odpowiedzi. Dowiadywalam się w tej prywatnej klinice w Poznaniu. Kosztuje ok. 5000-7000 obie nogi, w zależności od zaawansowania zmian. Muszę się zorientować jakie metody operacyjne refunduje NFZ i czy warto płacić taką kasę... Na razie mam zamiar wybrać się do ortopedy i rozpocząć szczepienia na żółtaczkę, żeby na wszelki wypadek byc gotowa (na wszystko)
Stary 2007-03-30, 11:46   #37
ewjur
Przyczajenie

Pozdrowienia dla Jadzi

Edytowane przez ewjur
Czas edycji: 2008-02-09 o 08:41

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-30, 14:43   #38
madzialki
Przyczajenie

Na pewno masz rację ewjur. Wszystko zależy od przypadku A nie wiecie czy fundusz refunduje tylko "gipsową" metodę? Jak sobie pomyślę i poczytam o przejściach po tej operacji to brrrr.... aż mnie dreszcze przechodzą. Chyba już lepiej odłożyć trochę pieniążków ale za to następnego dnia stać już na własnych nogach... A czy ktoś zna dr Świerczyńskiego z Warszawy? Podobno jest specjalistą od tego typu operacji w Damianie.
Stary 2007-03-30, 18:20   #39
melodyjeczka
Przyczajenie

ja mialam w gryficach ,lekarz cudowny!!!

chirurgia jednego dnia ,nie jest refundowana,ale w gipsie naprawde nie jest tak zle! gips jest jak"skarpetka" do kostki
Stary 2007-03-30, 18:23   #40
melodyjeczka
Przyczajenie

nie polecam tylko wsadzenia sie w gips na wakacje ,bo wiadomo,ze upaly nie sprzyjają w tej sytuacji,ja zdecydowalam sie w poscie miedzy jednym weselem a drugim i zdazyli mi sciagnac takze wielkanocne wesele w klapeczkach mam zamiar odpekac do samego rana
Stary 2007-04-15, 19:30   #41
gosia_77
Przyczajenie

hej dziewczyny. Ja jestem nowa i jestem po operacji i wcale nie żałuję. Nie myślę w tym momnecie o tym czy odrosną ale jak będą wyglądały. Już się zdeydowałam na drugą mimo że mam gipsik i drucik. A co tam co ma byc to będzie a operacja była spoks
gosia_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 23:29   #42
iwonaiiii
Przyczajenie

ciao.
leczenie chirurgiczne "otwarte" i wielomiesieczna rehabilitacja,cierpienia to uz przezytek. odkrylam to gdy szukalam chirurga na mojego neuroma-bolesny problem ze srednim palcem stopy.
oturz od niedawna halluksy leczy sie przy urzyciu mikrochirurgii-laparoskopowo rbiac tylko 3 otworki lekarz usuwa nadmiar kosci,zmienia polozenie stawu palucha.po operacji wraca sie o wlasnych silachi nogach do domu,zmniejszjac tylko nacisk na stope przy urzyciu laski.w kilkanascie dni mozna wrucic do normalnej aktywnosci.
ja mieszkam we wloszech wiec mam namiaru tutaj, apeluje wiec do wszystkich zainteresowanych,byc moze lekarzy-poszukajmy kto i gdzie w Polsce wykonuje takie zabiegi ( -MIKROCHIRURGIA)
iwonaiiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-25, 17:35   #43
lulina
Wtajemniczenie

Również mam haluksy. Właściwie już jeden .

2 tygodnie temu byłam na operacji i teraz siedzę z nogą w gipsie.

Ktoś pytał czy tylko metoda gipsowa jest refundowana. nieprawda- nie tylko. mojej mamy znajoma miała w tym samym szpitalu zabieg co ja, nawet chyba ten sam lekarz ją operował i nie miała ani chwili gipsu. Metod operowania halluksów jest ponad 60 i nie każda łączy sie z gipsem.

W sumie jak kogoś ta kość nie boli to chyba odradziłabym operację. Sama nie jest zła, ale potem jest taki cholerny ból, ze nie wiem czy zdecyduję sie na drugą nogę (lewa mnie bolała, prawa jeszcze nie choć kość też jest już znaczna).

Obiecuję wkleić fotki przed i po jak zdejmą mi gips

lulinka- Paulinka
Mój kochany Haseczek ;( [*]

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
lulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 12:03   #44
jatrwam
Przyczajenie

Uwaga!!
Zarówno moja mama jak i moja babcia mają haluksy i płaskostopie. Obie przeszły operacje. Stopa wcale lepiej nie wygląda,paluchy dalej są krzywe, jedynie "guzek"mniej odstercza i nie jest tak bolesny. A co do samych operacji: obie nawet po zdjęciu gipsu uczyły się praktycznie od nowa chodzić (operowane były obie stopy), ogromny ból, cierpienie i jeśli chodzi o względy estetyczne-znikome:/ polecam tylko jeżeli komuś utrudniają życie. Na przykładzie 2 bliskich mi osób wiem że nie warto
jatrwam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 15:29   #45
lulina
Wtajemniczenie

Dziś miałam zdjety gips. Faktycznie własnie uczę sie chodzić, ale nie jest źle. Juz stawiam nogę robię kroki, problem mam tylko z ruszaniem palcami. Noga nie ygląda zbyt ładnie, ale czego sie spodziewac po 6 tygodniech gipsu . Ja jestem dobrej myśli, póki co jest ok

lulinka- Paulinka

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
Stary 2007-09-22, 12:21   #46
gosia_77
Przyczajenie

cześć. Ja jestem właśnie po drugiej operacji i nie prawda że jest źle. Zarówno w gipsie jak i po jego zdjęciu chodziłam normalnie, a efekt jest oszałamiający i jestem zadowolona. Najwyraźniej lekarze którzy wam robili nie nadają się do tego co robią
gosia_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 14:08   #47
Leniks
Przyczajenie

Witam!Jestem po zabiegu na halux.Zabieg mialam robiony na poczatku wrzesnia w Przeżmierowie..Jest ok.Noga coraz bardziej przypomina ,,ideał" obrzek z dnia na dzien mniejszy.Jestem bardzo zadowolona.Do sprzedania mam but zdrowotny który umozliwia lokomocjew pierwszych tygodniach po zabiegu.Jesli ktos jest zainteresowany moje gg2925047.Sprzedam za połowe ceny.Rozmiar 41\42
Leniks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 11:58   #48
milaczek5
Przyczajenie

witam, niestety mam problem halluksów od kiedy pamiętam problem dziedziczny.
dziś leje deszcz, a ja wyje z bólu. Proszę podajcie namiary gdzie można to zrobić w warszawie, gdzie na fundusz, a gdzie prywatnie i w jakich cenach?
Jak sie za to nie wezmę to za rok miękkich kapci nie włożę
czekam na wszelkie informacje zbolała
milaczek5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 12:05   #49
lulina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milaczek5 Pokaż wiadomość
witam, niestety mam problem halluksów od kiedy pamiętam problem dziedziczny.
dziś leje deszcz, a ja wyje z bólu. Proszę podajcie namiary gdzie można to zrobić w warszawie, gdzie na fundusz, a gdzie prywatnie i w jakich cenach?
Jak sie za to nie wezmę to za rok miękkich kapci nie włożę
czekam na wszelkie informacje zbolała
Adresu to CI nie podam bo nie jestem z Wawy,a le na fundusz, to na pewno w szpitalu po prostu . Muszisz isć przede wszystkim do ortopedy i on Cię skieruje na operację na fundusz. A gdzie prywatnie to nie wiem

lulinka- Paulinka

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-19, 12:13   #50
milaczek5
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź
właśnie wczoraj byłam u ortopedy. Pan ordynator ze szpitala Bielańskiego. Co usłyszałam? Niech sobie Pani znajdzie szpital, niech sobie pani wybierze lekarza, niech sobie pani poczyta w necie żadnych szczegółów co do wskazanej dla mnie metody. Nic. Dostałam tylko skierowanie na RTG.
Stary 2007-10-22, 18:41   #51
doniaxD
Przyczajenie

ja mam 16 lat i mam haluksy..;/ nogi to mnie tak bola ze szok..
w srode ide do ortopedy.. bylam juz dzisiaj.. ale kolejka taka dluuuuga ze nie zdazylabym na autobus do domu..
doniaxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-29, 08:47   #52
milaczek5
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Halluksy!!

Cytat:
Napisane przez melodyjeczka Pokaż wiadomość
jestem rowno 5 tyg po operacji ,tydzien po sciagnieciu gipsu, POLECAM!! zdecydowanie tym co sie wahają,operacja to pikus ,potem wiadomo boli,ale da sie wytrzymac,noga jeszcze troche spuchnieta,ale wyglada juz ładnie! miejsca po szwach juz sa malo widoczne,najgorsze jest chodzenie o kulach ,bo strasznie bola rece no i czlowiek taki malo samodzielny przez to

znieczulenie mialam w kregoslup( po ktorym niestety byly powiklania w postaci zespolu popunkcyjnego) wiec wszystko slyszalam co robia ,a lamali mi stope w dwoch miejscach i pilowali kosc,myslalam ,ze bede przerazona tymi odglosami,ale tak naprawde to mnie rozsmieszalo,i w dodatku lekarze caly czas sobie ze mna zartowali

naprawde dziewczyny nie ma sie co zastanawiac ,ja zrobilam to przede wszystkim dlatego ,ze stopa bolala mnie tak ,ze nie moglam juz chodzic ,za jakis czas druga nozka,ale to juz po wakacjach..

w tym roku w koncu !!! zaloze japonki

MELODYJECZKA, NAPISZ GDZIE ROBIłAś HALLUKSY? BO JA JUZ NIE MOGE łAZIC Z BóLU
Stary 2007-11-17, 17:01   #53
Asia1992
Przyczajenie

Cześć wszystkim ja też cierpie na te halluksy, zresztą nie tylko, płaskostopie, koślawe pięty... jeśli chcecie sie o coś popytać to walcie śmiało, piszcie na PM, mam wujka ortopede, myśle że coś poradzi) Trzymajcie sie!
Asia1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-07, 11:29   #54
anka1971
Przyczajenie

GG do anka1971

Witam, ja ide za tydzien na operacje i mam straszne watpliwosci i bardzo sie boje.Slyszy sie rozne opinie na temat operacji halluksow. Moze jest ktos kto nie zaluje tego ze sobie je zoperowal?
anka1971 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 11:51   #55
lulina
Wtajemniczenie

Ja żałuję

lulinka- Paulinka

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
Stary 2008-01-09, 08:32   #56
milaczek5
Przyczajenie

a możesz napisać coś więcej? czemu żałujesz? jak dawno temu miałaś operację jaką metodą i gdzie? Bo aj ide pod nóż 20 lutego i też mam wątpliwości i obawy
pozdrawiam
Stary 2008-01-17, 17:09   #57
lulina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milaczek5 Pokaż wiadomość
a możesz napisać coś więcej? czemu żałujesz? jak dawno temu miałaś operację jaką metodą i gdzie? Bo aj ide pod nóż 20 lutego i też mam wątpliwości i obawy
pozdrawiam
Operację miałam na początku sierpnia. potem przez 6 tygodni męczyłam się w gipsie. Metoda nie wiem jak sie nazywa, no ale to ta gipsowa, z drutem i lekkim skracaniem palca.
Przez te 6 tyg. w gipsie nie mogłam w ogóle stawać na nogę (jedynie lekko się podpierać jak stałam, zero nacisku na nią).

wady:
1. Po zdjęciu gipsu wieeeelka opuchlizna która trzymała się niemal miesiąc (mieściłam się tylko w jedne buty- za duze adidasy)
2. Blizna na pół stopy
No ale to wady usuwalne, teraz te gorsze:
3. Do dziś (po 5 miesiącach) nie stoję na palcu, nawet nie zegnę stopy na kąt 45 stopni(przy staniu na palcu), od tygonia mogę nosić buty na niskim obcasiku, wczesniej nie było mowy
4. Jak bolało tak boli, czasem nawet grzej bo dochodzi taki inny ból, nie umiem go opisać
5. WADA WRACA!!! Na lewej nodze miałam więjszego haluksa niż na prawej i lewą operowałam, na niespełna pół roku po operacji haluks na lewej niemal dorównał prawemu, tyko jest taki bardziej wypukły, jakby była noga spuchnięta.

No to chyba tyle .

Po sesji jeśli chcesz załączę ci zdjęcia przed, zaraz po i teraz moich stóp. jednak nie wiem czy to już za późno nie będzie

lulinka- Paulinka

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-20, 18:26   #58
milaczek5
Przyczajenie

hejka ANKA 1071 czy już możesz coś napisac w sprawie swojej operacji>

A Ty Lulina czy masz jakieś wkładki ortopedyczne? ewentualnie rechalbitację, ze to dziadostwo odrasta? Mialam propozycję leczenia tą metodą co Ty z drutami, ale na szczęście szpital był w remocie )Teraz w lutym mam zamiar iść do operacji ale bez drutów i bez gipsu.
Pociesza mnie ze dwie koleżanki zrobiły 10 lat temu i im nie odrosło, wiec to chyba zależyt indywidualnie od nas samych
Stary 2008-02-11, 17:40   #59
jaszczur-ka
Raczkowanie

Czy ktos wyleczył halluksy metodą Tombaka tj. jodyna + amoniak ?
jaszczur-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 08:20   #60
ewjur
Przyczajenie

Jadzia dzięki serdeczne, jestem już po zabiegu. Zdecydowałam się na zabieg obu stóp. Najpiękniejsze jest to że po wszystkim na drugi dzień mogłam już chodzić. Mam nadzieję że wszystko będzie już szło ku dobremu i rozstałam się z tymi okropnymi halluxami.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości