Koniec hejtowania w sieci? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-23, 13:27   #31
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Koniec hejtowania w sieci?

Ale ja poważnie pytam
Np wchodzę na wizaż, jedna laska opowiada o niekonwencjonalnych metodach wychowywania dziecka (powiedzmy że zamyka go na balkonie jak płacze), wpada drabineczka i mówi że ma siano w głowie i powinna się leczyć. I każdy od tego momentu może widzieć moje dane? Niby na jakiej zasadzie? I skąd wiadomo że moje, a nie osoby na którą jest umowa z internetem? W ogóle wtf pomysł jakiś niemożliwy w realizacji
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 13:29   #32
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ale ja poważnie pytam
Np wchodzę na wizaż, jedna laska opowiada o niekonwencjonalnych metodach wychowywania dziecka (powiedzmy że zamyka go na balkonie jak płacze), wpada drabineczka i mówi że ma siano w głowie i powinna się leczyć. I każdy od tego momentu może widzieć moje dane? Niby na jakiej zasadzie? I skąd wiadomo że moje, a nie osoby na którą jest umowa z internetem? W ogóle wtf pomysł jakiś niemożliwy w realizacji
poczytałaś to co tu pisałyśmy?
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 13:29   #33
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ale ja poważnie pytam
Się przekonasz niedługo
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 13:57   #34
201604181004
Konto usunięte

No poczytałam ale jestem niezbyt zaawansowana technologicznie by mój mózg to ogarnął
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 14:31   #35
201604250941
Konto usunięte

Odp: Dot.: Koniec hejtowania w sieci?

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
poczytałaś to co tu pisałyśmy?
ja też to tak rozumiem jak drabineczka, to jest poważne oskarżenie, ze się źle traktuje dzieci, dopiero co niejaka Monia wzywała policje na wizaż z tego powodu
wedle tego precedensu ta matka ma prawo żądać od wizażu danych drabiny

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 14:50   #36
evvelinek
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Koniec hejtowania w sieci?

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
ja też to tak rozumiem jak drabineczka, to jest poważne oskarżenie, ze się źle traktuje dzieci, dopiero co niejaka Monia wzywała policje na wizaż z tego powodu
wedle tego precedensu ta matka ma prawo żądać od wizażu danych drabiny

nie mam siły tego tłumaczyć w obliczu tego co piszesz. może komuś innemu się zechce.
dla ścisłości, nie żyjemy w Stanach, nasze prawo opiera się na konkretnych przepisach, a nie na orzeczeniach sądów.
Stary 2013-08-23, 15:33   #37
201604250941
Konto usunięte

Odp: Koniec hejtowania w sieci?

evvelinek, ale co chcesz powiedzieć, ze doznasz ta ustaw e jako jedyna tutaj i masz 100% pewności, ze jednak bunt nikogo pozwać nie może? bo na tu z twoich postów wychodzi
a z przepisu wynika, moim zdaniem, ze może
skoro sąd raz tak orzekł na podstawie przepisu to może i drugi i trzeci

Stary 2013-08-23, 16:02   #38
evvelinek
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Koniec hejtowania w sieci?

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
evvelinek, ale co chcesz powiedzieć, ze doznasz ta ustaw e jako jedyna tutaj i masz 100% pewności, ze jednak bunt nikogo pozwać nie może? bo na tu z twoich postów wychodzi
a z przepisu wynika, moim zdaniem, ze może
skoro sąd raz tak orzekł na podstawie przepisu to może i drugi i trzeci

jaka ustawę? jakie przepisy? mówimy o wyroku NSA w zakresie w jakim dotyczy ujawniania danych osobowych na żądanie każdej osoby.
napisałam już kilka razy, że sytuacja nie przekłada sie bezpośrednio na szarego Kowalskiego, który nawrzucał Kwiatkowskiemu, że ma krzywe nogi. nie bede tu robić wykładu na temat prawa, sprawa jest jasna w tym zakresie. za jakiś czas pojawia się glosy do wyroku, mądre głowy się do tego odniosą, będzie można sobie poczytać.
Stary 2013-08-23, 17:16   #39
Garderobianka
Raczkowanie

Hejtowanie nigdy się nie skończy Sposób zawsze się znajdzie a trolle przetrwają.. co najwyżej przejdą małą "mutację".
Garderobianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 17:17   #40
Hultaj
BAN stały

Cytat:
bardzo mnie ona cieszy - hejterzy stanowią siłę gdy są anonimowi. Cieszę się że te czasy się skończą. Może ludzie w końcu zrozumieją, że
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 18:19   #41
201708160922
Konto usunięte

evvelinek, wychodzi z Ciebie prawnik (ew. Lech Wałęsa) - cokolwiek powiesz i tak nie wiadomo o co chodzi. A mam wrażenie, że próbujesz plebsowi coś przekazać.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-08-23 o 18:31
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-23, 18:47   #42
201604250941
Konto usunięte

Odp: Koniec hejtowania w sieci?

jest ustawa o zwalczaniu cyberprzemocy, na podstawie której było żądanie ujawnienia danych, jest nieprecyzyjna, chyba nawet w sprzeczności z ustawa o ochronie danych osobowych, a sąd się zgodził,
mialo tak nie być, miały mieć dostęp tylko organy państwowe a nie prywatne osoby
czyli właśnie przekłada się na Kowalskiego
tyle ode mnie, tyle wyczytałam, tak to rozumiem

Edytowane przez 201604250941
Czas edycji: 2013-08-23 o 18:48
Stary 2013-08-23, 18:51   #43
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
evvelinek, wychodzi z Ciebie prawnik (ew. Lech Wałęsa) - cokolwiek powiesz i tak nie wiadomo o co chodzi. A mam wrażenie, że próbujesz plebsowi coś przekazać.
już przekazałam, w pierwszym poście chyba nawet nie sądziłam, że można rozkminiać tą sprawę tak jak niektórzy ja rozkminiają - braknie mi argumentów, bo prościej się nie da już, a trudniej wole nie zaczynać
Stary 2013-08-23, 21:21   #44
Hultaj
BAN stały

http://wyborcza.pl/1,75478,14479828,...wyrok_NSA.html

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
wyrok dotyczy dwóch wielkich firm, nie ma co od razu przeskakiwać na grunt Kowalski vs. Kwiatkowski.
a mnie się wydawało po lekturze w/w artykułu, że wyrok raczej dotyczył 36 osób versus firma świadcząca usługi?

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

http://www.lex.pl/czytaj/-/artykul/n...c-sie-bezkarni
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...ch-internautow
Stary 2013-08-23, 21:29   #45
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość

a mnie się wydawało po lekturze w/w artykułu, że wyrok raczej dotyczył 36 osób versus firma świadcząca usługi?

w sądzie występowała Agora vs. ta firma na P. a nie firma i 36 osób fizycznych.
cały czas odnosze sie to tego, że niektórzy myślą, że jak ja napiszę w internecie, że Ania jest beznadziejna i ma krzywy nos, to Ania na tej podstawie otrzyma na tacy moje dane i bedzie mnie mogła ciągać po sądach. chyba każdy widzi jak śmiesznie to brzmi, wiec nie rozumiem jak można uwazac że ten wyrok ma przełożenie na taka sytuację

Edytowane przez evvelinek
Czas edycji: 2013-08-23 o 21:33

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-23, 21:33   #46
Hultaj
BAN stały

Cytat:
w sądzie występowała Agora vs. ta firma na P. a nie firma i 36 osób fizycznych.
cały czas odnosze sie to tego, że niektórzy myślą, że jak ja napiszę w internecie, że Ania jest beznadziejna i ma krzywy nos, to Ania na tej podstawie otrzyma na tacy moje dane i bedzie mnie mogła ciągać po sądach. chyba każdy widzi jak śmiesznie to brzmi, wiec nie rozumiem jak można uwazac że ten wyrok ma przełożenie na taka sytuację
Boże drogi, GIODO reprezentowało firmę, a koncern medialny odmówił udostępnienia danych użytkowników. To, że dane użytkowników należą do koncernu to jest 1, ale tak naprawdę nie o własność koncernu przecież chodzi, więc daruj wywody w stylu, że jak np. samochód ulega wypadkowi to samochód, ale człowiek w środku nie.
Stary 2013-08-23, 21:36   #47
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Boże drogi, GIODO reprezentowało firmę, a koncern medialny odmówił udostępnienia danych użytkowników. To, że dane użytkowników należą do koncernu to jest 1 ale tak naprawdę nie o własność koncernu przecież chodzi, więc naprawdę daruj wywody, że jak samochód ulega wypadkowi to samochód, ale człowiek w środku nie.
ale o co chodzi?
ja w żaden sposób nie dyskutuje z wyrokiem i jego treścią, odnoszę się do tego co niektórzy tu podnoszą a mianowicie,że w związku z tym orzeczeniem nie można niczego skrytykować bo zawsze znajdzie się ktoś komu się to nie spodoba i to wystarczy, by dostał dane osobowe na talerzu.

Czas edycji: 2013-08-23 o 21:41
Stary 2013-08-23, 21:56   #48
Hultaj
BAN stały

o to, że to:
Cytat:
tu będzie chodziło o poważne sytuacje i poważne naruszenia, a nie opinie Jana Kowalskiego, że mu się lekarz Kwiatkowski nie podoba
pomyślcie troszkę.
Cytat:
wyrok dotyczy dwóch wielkich firm, nie ma co od razu przeskakiwać na grunt Kowalski vs. Kwiatkowski.
kompletnie nie o to chodzi.

Przy okazji, czytałaś w ogóle te komentarze, które (jak zrozumiałam z treści artykułu) koncern uznał za naruszające jego dobra osobiste, i przez które chciał ich autorom wytoczyć sprawy karne o zniesławienie?

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
odnoszę się do tego co niektórzy tu podnoszą a mianowicie,że w związku z tym orzeczeniem nie można niczego skrytykować bo zawsze znajdzie się ktoś komu się to nie spodoba i to wystarczy, by dostał dane osobowe na talerzu.
moim zdaniem nie wytłumaczyłaś tego odpowiednio zrozumiale, przez co wyszło jak wyszło, po drugie nie chodzi o zmianę prawa dziś czy jutro, tylko o fragment mówiący o zaznaczeniu przez NSA, że udostępnienia danych mogą żądać także firmy i osoby fizyczne, co zostało przez media ponoć podkreślone jako przełom w walce z hejterami (osoba fizyczna czy firma to nie jest organ ;-)).

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-23 o 22:02
Stary 2013-08-23, 22:04   #49
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
o to, że to:
kompletnie nie o to chodzi.

Przy okazji, czytałaś w ogóle te komentarze, które (jak zrozumiałam z treści artykułu) koncern uznał za naruszające jego dobra osobiste, i przez które chciał ich autorom wytoczyć sprawy karne o zniesławienie?
to jak sobie to wyobrażasz w praktyce, miedzy dwoma osobami fizycznymi?
nie czytałam, bo nie mam czasu na taki research w tym momencie.

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Cytat:

moim zdaniem nie wytłumaczyłaś tego odpowiednio zrozumiale, przez co wyszło jak wyszło, po drugie nie chodzi o zmianę prawa dziś czy jutro, tylko o punkt mówiący o zaznaczeniu przez NSA, że udostępnienia danych mogą żądać także firmy i osoby fizyczne, co zostało przez media ponoć podkreślone jako przełom w walce z hejterami.
a pewnie że przełom, bo jest możliwość, jest szansa, opcja, której nie było i jak ktos bedzie w okreslonej sytuacji, gdy takie działanie będzie najlepszą drogą do rozwiązania sprawy, to jest duża szansa, że sąd orzeknie tak jak orzekł NSA.
tylko - tak jak nie każda obelga, krytyka w internecie czy poza nim kwalifikuje się jako zniesławienie czy zniewaga, tak nie każda będzie nadawała się do tego by być podstawą do udostepnienia czyichś danych osobowych (tu jest dodatkowo cienka granica, bo wchodzi kwestia wolnego intrnetu itd), wiec trzeba mieć mocny powód, a nie że ktoś komuś napisał na forum że jest głupi - a tak wiele osób mysli po tym jak to wyłożyły co niektóre media.

Czas edycji: 2013-08-23 o 22:07
Stary 2013-08-23, 22:17   #50
Hultaj
BAN stały

Cytat:
tylko - tak jak nie każda obelga, krytyka w internecie czy poza nim kwalifikuje się jako zniesławienie czy zniewaga, tak nie każda będzie nadawała się do tego by być podstawą do udostepnienia czyichś danych osobowych (tu jest dodatkowo cienka granica, bo wchodzi kwestia wolnego intrnetu itd), wiec trzeba mieć mocny powód, a nie że ktoś komuś napisał na forum że jest głupi - a tak wiele osób mysli po tym jak to wyłożyły co niektóre media.
z tym się zgodzę, w ogóle wydaje mi się, że nawet w tym wątku pod dyskusję można było podać troszkę bardziej obszerny, na ten temat, artykuł.
Stary 2013-08-23, 22:38   #51
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
z tym się zgodzę, w ogóle wydaje mi się, że nawet w tym wątku pod dyskusję można było podać troszkę bardziej obszerny, na ten temat, artykuł.
o to się przede wszystkim rozchodzi i o tym media powinny mówić zaraz po przytoczeniu sentencji, która prawie nigdy nie jest miarodajna.

swoją drogą, przy tej sprawie przypomniała mi się kwestia dostępu do danych bankowych (oczywiście jest więcej różnic niż podobieństw no ale..) do jakich wg przepisów mają dostęp sąd/ prokurator w ramach toczącego się postępowania - są sytuacje w których bank nie ma nic do gadania (przestępstwa rożnej kwalifikacji), ale nie tylko w sprawach karnych powstaje potrzeba uzyskania takich danych i choć sąd jest uprawniony z mocy prawa do uzyskania takich danych o kliencie to banki takie cuda wianki tworzą, aby tylko nie musieć udostępniać danych swoich klientów, że głowa mała wiec nawet w takich sytuacjach, gdy jest coś czarno na białym, nie jest tak łatwo..
podobnie będzie się działo w tym przypadku. nie będzie to takie cyk myk, jak wybrzmiewa z nagłówków.
Stary 2013-08-23, 22:44   #52
Hultaj
BAN stały

Cytat:
wiec nawet w takich sytuacjach, gdy jest coś czarno na białym, nie jest tak łatwo..
podobnie będzie się działo w tym przypadku. nie będzie to takie cyk myk, jak wybrzmiewa z nagłówków.
no to już specyfika współczesnych mediów, niestety; krzykliwe tytuły, brak podglądu/skrótu treści po najechaniu na linka, i nieraz, w mojej ocenie, treści od czapy i albo kompletnie bez sensu pełna dramatyzacja . I jeszcze te bezsensowne artykuły/zdjęcia; np. zdrowe odżywanie na 10 foto-stronach i na każdej po 3 linijki tekstu, nie mam na to nerwów.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-08-23 o 22:48
Stary 2013-08-24, 18:24   #53
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

I wizaż straci tę niepowtarzalną atmosferę

A na poważnie. Kto będzie oceniał co jest obraźliwe a co nie? Będzie jakiś katalog słów (np. zakaz wulgaryzmów który i tak jest na większości stronach i forach), zachowań?
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-24, 18:26   #54
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
I wizaż straci tę niepowtarzalną atmosferę

A na poważnie. Kto będzie oceniał co jest obraźliwe a co nie? Będzie jakiś katalog słów (np. zakaz wulgaryzmów który i tak jest na większości stronach i forach), zachowań?
jest o tym w linkach powyżej.
Stary 2013-08-24, 20:15   #55
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja myślę, że tej ustawy nie trzeba nadinterpretować. To, ze napiszę, ze w danym lokalu jedzenie pachniało jak skarpetki czy lekarz źle wyleczył mi ząb to nie jest hejtowanie. Tak samo, jeśli u nas jedna Wizażanka pokłóci się z inną, obie wymienią o sobie niezbyt pochlebne epitety. To nie hejt tylko zwyczajna pyskówka.

Hejtowanie rozumiem jako UPORCZYWE dręczenie, wysmiewanie, wielokrotne zamieszczanie prześmiewczych tekstów o danej osobie, śledzenie i prześladowanie w sieci. W każdym razie taki czyn musi nosić znamiona powtarzalności.

No ale, na wszelki wypadek: Koffam Was, Wizażanki
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-24, 20:42   #56
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja myślę, że tej ustawy nie trzeba nadinterpretować. To, ze napiszę, ze w danym lokalu jedzenie pachniało jak skarpetki czy lekarz źle wyleczył mi ząb to nie jest hejtowanie. Tak samo, jeśli u nas jedna Wizażanka pokłóci się z inną, obie wymienią o sobie niezbyt pochlebne epitety. To nie hejt tylko zwyczajna pyskówka.

Hejtowanie rozumiem jako UPORCZYWE dręczenie, wysmiewanie, wielokrotne zamieszczanie prześmiewczych tekstów o danej osobie, śledzenie i prześladowanie w sieci. W każdym razie taki czyn musi nosić znamiona powtarzalności.

No ale, na wszelki wypadek: Koffam Was, Wizażanki
Mylisz się Obecnie hejtem nazywa się sytuację gdy ktoś napisze na cudzym blogu "Wiesz co, nie przemawia do mnie ten zestaw, takie pomieszanie z poplątaniem które nie pasuje Ci do figury" ewentualnie "Nie wyszedł Ci ten makijaż, podkreśla nieproporcjonalne do reszty twarzy usta - widziałabym Cię w czymś subtelniejszym", bowiem autor takiego komentarza to podły hejter no i oczywiście zazdrości, polaczek jeden.
Stary 2013-08-24, 20:45   #57
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Mylisz się Obecnie hejtem nazywa się sytuację gdy ktoś napisze na cudzym blogu "Wiesz co, nie przemawia do mnie ten zestaw, takie pomieszanie z poplątaniem które nie pasuje Ci do figury" ewentualnie "Nie wyszedł Ci ten makijaż, podkreśla nieproporcjonalne do reszty twarzy usta - widziałabym Cię w czymś subtelniejszym", bowiem autor takiego komentarza to podły hejter no i oczywiście zazdrości, polaczek jeden.
Stary 2013-08-24, 20:48   #58
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Żebym ja jeszcze wymyślałą - serio spotkałam sie z opinią, że jak ktoś zwróci uwagę na niezbyt roztarty róż itp. (co może być od biedy nawet kwestią zdjęcia i tego jak monitor wyświetla kolory) to jest zwykłym podłym hejterem zazdroszczącym talentu i przychylności kosmosu
Stary 2013-08-24, 20:58   #59
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Żebym ja jeszcze wymyślałą - serio spotkałam sie z opinią, że jak ktoś zwróci uwagę na niezbyt roztarty róż itp. (co może być od biedy nawet kwestią zdjęcia i tego jak monitor wyświetla kolory) to jest zwykłym podłym hejterem zazdroszczącym talentu i przychylności kosmosu
mi nie musisz tego mówić, wiemy jak jest przecież
na szczęście są jeszcze normalni ludzie na świecie i mam nadzieje, że zawsze będą
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości