![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zimne stopy
Dziewczyny, a badałyście się? W łagodniejszych przypadkach jeszcze da się wytrzymać i nie musi się dziać nic groźnego, ale niektóre za Was mają trochę niepokojące objawy.
Ja w miesiącach letnich mam spokój, ale jak tylko zrobi się chłodniej ![]() ![]()
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
"Doskwiera mi ciągłe uczucie zimna, często mam zimne dłonie i stopy. Jaka może być tego przyczyna? Czy może to świadczyć o jakiejś chorobie? ~ Sylwia 25 lat
Dolegliwości, które Pani zgłasza mogą być wariantem normy, aczkolwiek mogą być objawem chorób mikrokrążenia (akrocyjanosis, siność siatkowata (livedo reticularis), choroba/zespół Raynauda). Konieczne jest badanie lekarskie i, w uzasadnionych przypadkach, wykonanie badań dodatkowych takich jak kapilaroskopia i specjalistyczne badania krwi. Badania te umożliwią odróżnienie zaburzeń mikrokrążenia idiopatycznych (bez uchwytnej przyczyny) od tych, spowodowanych innymi, niekiedy poważnymi chorobami (choroby tkanki łącznej – kolagenozy). Niektóre leki (np. tzw. beta-blokery) i palenie tytoniu mogą powodować wystąpienie podawanych przez Panią dolegliwości. Uczucie zimna może towarzyszyć także zaawansowanej niedoczynności tarczycy, co jednak przy braku innych objawów jest u Pani mało prawdopodobne."
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Nie wskazuję nikogo palcem
![]() Tempting, w zasadzie poza siniakami i drgającą powieką mam objawy podobne do Twoich, choć zdaje mi się, że łagodniejsze. Mnie też zalecono ruch i magnez i rzeczywiście pomogły, ale tylko na nocne skurcze. Ciśnienie dalej niskie, rozgrzana jestem bezpośrednio po wysiłku, a przez resztę dnia jak marzłam tak marznę. Na poranne bóle głowy - na szczęście nieczęste - pomaga tylko kawa. Diety pilnuję, bo jestem wegetarianką. Mamy książkowe objawy niskiego ciśnienia, które nie wymaga leczenia – taki los wielu młodych kobiet. Trzeba eliminować niedobory, jeśli takie stwierdzono. I zbadać się dokładniej zawsze warto. Martwiłabym się zwłaszcza zsinieniem, o którym wspomina parę osób, a o siniaki wypytała lekarza przy okazji wizyty.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.