Z czego jestescie dumni jako Polacy? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-29, 16:20   #31
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Z czego jestescie dumni jako Polacy?

Ja uwazam ze unikatowa na duza skale jest Puszcza Białowieska, Słowiński Park Narodowy i Biebrzański - te o których juz pisalam. Mamy takie miejsca, ktore niczym specjalnym sie nie roznia, ale te trzy to akurat na skale Europy sa ''czyms wiecej''.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 16:28   #32
maryanna3
Zakorzenienie

O przyszło mi do głowy jeszcze coś, co może nie jest jakąś dumą ale jestem szczęśliwa że mieszkam w Polsce, kraju pod tym względem stosunkowo bezpiecznym, a nie w jakiejś egzotyce, ale w ktorej przy okazji często narażeni są ludzie na olbrzymie i częste tornada, monsuny, tsunami i inne ciekawostki atmosferyczne Albo tam gdzie są jakieś wielkie, monstrualne pająki, węże i inne ciekawostki zwierzęce
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 16:34   #33
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Albo tam gdzie są jakieś wielkie, monstrualne pająki, węże i inne ciekawostki zwierzęce
A dla mnie to akurat odwrotnie, bo przez ich brak, za zainteresowaniami musze wybyć z Polski .
Stary 2013-08-29, 16:36   #34
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
A dla mnie to akurat odwrotnie, bo przez ich brak, za zainteresowaniami musze wybyć z Polski .
A no tak, jak ktoś ma takie zainteresowania to rzeczywiście. Ja wiem, że ze swoimi fobiami bym nie dała rady
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 16:38   #35
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
O przyszło mi do głowy jeszcze coś, co może nie jest jakąś dumą ale jestem szczęśliwa że mieszkam w Polsce, kraju pod tym względem stosunkowo bezpiecznym, a nie w jakiejś egzotyce, ale w ktorej przy okazji często narażeni są ludzie na olbrzymie i częste tornada, monsuny, tsunami i inne ciekawostki atmosferyczne Albo tam gdzie są jakieś wielkie, monstrualne pająki, węże i inne ciekawostki zwierzęce
Należy dodać jeszcze że Polska to kraj w którym jak dotąd nie ma ataków dokonywanych przez terrorystów. Europejskie kraje mają z tym duży problem.

Warto wspomnieć że w Polsce żyje ponad połowa światowej populacji bocianów i chyba naet żubrów (ale tego nie jestem pewna).
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 17:16   #36
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bzebze Pokaż wiadomość
Z kultury Polaków też możemy być dumni
Pozdrawiam serdecznie
No no, z mocnych argumentów w dyskusji także możemy być dumni
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 17:17   #37
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Należy dodać jeszcze że Polska to kraj w którym jak dotąd nie ma ataków dokonywanych przez terrorystów. Europejskie kraje mają z tym duży problem.

Warto wspomnieć że w Polsce żyje ponad połowa światowej populacji bocianów i chyba naet żubrów (ale tego nie jestem pewna).
W Polsce jest słaby socjal, wiec malo islamistow, jak sa to glownie tacy sensowni co pracuja, bo bez tego rady by nie dali, pewnie stad u nas brak terrorystow. Do tego Polska dla terrorystow to zaden cel.
Co do zubrow, to wydaje mi sie ze na Ukrainie jest ich wiecej, ale nie jestem pewna, jednak wiem ze Polska ma duzy udzial w uratowaniu tego gatunku a to nie jest byle co. Poza tym sukces odnosi nasze fokarium bo od 3 lat w Polsce jest kolonia fok, gdzie wczesniej od czasu 2 wojny światowej nie mialo to miejsca - jesli chodzi o te przyrodnicze sprawy .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 17:43   #38
maacieek
Zakorzenienie

A jeszcze dodam że jestem dumny z polek ponoć to właśnie wy - polskie kobiety jesteście najładniejsze w Europie i nie tylko. Ogólnie uroda słowiańska jest jedyna w swym rodzaju, no i polska gościnność czyli mała impreza z wódką i toną jedzenia na czele
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 18:28   #39
Blaires
Raczkowanie

Wiecie, co... Ja myślę, że podstawowym tu problemem jest to, że "cudze chwalicie, swojego nie znacie". Ludzie z innych krajów są nauczeni, że to co ich, jest super i trzeba się tym chwalić. Na co dzień mam kontakt z ludźmi bardzo różnych krajów (cała Europa, Azja, USA i inne) i zapewniam Was, od nikogo, od żadnego Pakistańczyka, Hindusa, Amerykanina, Szkota czy Francuza nie usłyszałam nigdy "a bo mój kraj to nuda i zadupie". A od Polaków - a jakże! Któraś z Was napisała, że "kuchnia polska jest nudna i tłusta" - moja droga, jeśli Twoja mama/babcia serwowała schabowego na zmianę ze schabowym, to współczuję Kuchnia prawdziwie polska jest niemal zapomniana, a jest cudowna: dziczyzna, gęś czy kaczka, kutia, grzyby, wszelkie zupy w innych krajach nie mają sobie równych.

Z czego jestem dumna? Że jeszcze w Polsce nie ma robienia z człowieka idioty w stylu napisów na zakrętce "otwierać ręką" Z polskiej zaradności. Z polskich uczonych. Ze swojego miasta - przez ostatnie 10 lat niesamowicie się rozwinęło, wypiękniało. Z kuchni polskiej. Z polskiej kultury - muzyki, filmu. Mamy/mieliśmy genialnych muzyków, filmowców, aktorów, uczonych

A co do tego, Autorko, że nie masz/nie miałaś się czym pochwalić obcokrajowcom - jeśli Ty będziesz uważać, że Polska to zadupie, to inni tak samo Każdy kraj, Polska też ma wiele rzeczy, z których można i trzeba być dumnym.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 18:30   #40
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Wiecie, co... Ja myślę, że podstawowym tu problemem jest to, że "cudze chwalicie, swojego nie znacie". Ludzie z innych krajów są nauczeni, że to co ich, jest super i trzeba się tym chwalić. Na co dzień mam kontakt z ludźmi bardzo różnych krajów (cała Europa, Azja, USA i inne) i zapewniam Was, od nikogo, od żadnego Pakistańczyka, Hindusa, Amerykanina, Szkota czy Francuza nie usłyszałam nigdy "a bo mój kraj to nuda i zadupie". A od Polaków - a jakże! Któraś z Was napisała, że "kuchnia polska jest nudna i tłusta" - moja droga, jeśli Twoja mama/babcia serwowała schabowego na zmianę ze schabowym, to współczuję Kuchnia prawdziwie polska jest niemal zapomniana, a jest cudowna: dziczyzna, gęś czy kaczka, kutia, grzyby, wszelkie zupy w innych krajach nie mają sobie równych.

Z czego jestem dumna? Że jeszcze w Polsce nie ma robienia z człowieka idioty w stylu napisów na zakrętce "otwierać ręką" Z polskiej zaradności. Z polskich uczonych. Ze swojego miasta - przez ostatnie 10 lat niesamowicie się rozwinęło, wypiękniało. Z kuchni polskiej. Z polskiej kultury - muzyki, filmu. Mamy/mieliśmy genialnych muzyków, filmowców, aktorów, uczonych

A co do tego, Autorko, że nie masz/nie miałaś się czym pochwalić obcokrajowcom - jeśli Ty będziesz uważać, że Polska to zadupie, to inni tak samo Każdy kraj, Polska też ma wiele rzeczy, z których można i trzeba być dumnym.
Na tym forum przydałaby się opcja "lubię to" ;].
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:00   #41
Rena
Zakorzenienie

tutaj piosenka Grechuty http://www.youtube.com/watch?v=ACqE-0ErffY

Blaires - nie prawda Francuzi czasem narzekaja na Francje, od czasu do czasu wysluchuje.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 19:28   #42
201604181004
Konto usunięte

Dobra to teraz ja się wypowiem szerzej

1. z sytuacji ekonomicznej i gospodarczej - tak, zaraz mnie ktoś zrąbie, ale spójrzcie - jako kraj istniejemy zaledwie 20 lat z haczykiem, wszystko zostało wybudowane od nowa i spłacamy stare jeszcze zadłużenia z poprzedniego systemu. spójrzcie na byłe republiki radzieckie które po upadku komuny nie mogą się pozbierać i nie mają kompletnie nic. a ja z biegiem czasu widzę poprawę. wzrost w porównaniu do dawnych republik, jest ogromny. nie jest idealnie. nie jest nawet bardzo dobrze. ale wbrew pozorom jest dobrze. nie tak jak na zachodzie ale nasz kraj nigdy nie miał takich możliwości jak kraje zachodnie.

2. Mamy się czym poszczyć w literaturze, poezji, sztuce, malarstwie - w okresie międzywojennym przeżywaliśmy rozkwit nie gorszy iż inne kraje

3. Język
jeden z bardziej skomplikowanych języków używanych w europie ;- )

4. Natura
http://www.infotuba.pl/upload/article/382.jpg
http://i41.tinypic.com/2iqn343.jpg
http://foto.favore.pl/2009/7/17/18/1...46622739_o.jpg
http://images04.olx.pl/ui/8/80/84/13...try-Polska.jpg

oraz wiele wiele innych - cudowne widoki

5.Piękna stara zabudowa - i proszę państwa owszem pewnie niektórzy mogliby powiedzieć coś negatywnego o Warszawie ale radzę sobie przypomnieć te zdjęcia
http://m.ocdn.eu/_m/e8b9eb53540e9437...cd317,14,1.jpg
http://fototapeta.art.pl/2008/i/dsh/npk-2.jpg
http://img2.☠☠☠☠☠☠☠/g/35536_3c416b7b1...66b.jpeg?w=860

tylko polak potrafi odbudować od praktycznie zera stolicę kraju do stanu w której działa metro i wygląda jak wygląda (i znowu, polecam wycieczki na wschód, bo że zachód jest fajny - to wiemy)

6. ktoś mówił o wsioczych dworcach mi tam się "moje" podobają
http://s3.flog.pl/media/foto/2555457...nsk-glowny.jpg
http://s3.flog.pl/media/foto/4978361...o-remoncie.jpg (to gdynia)

7. Polski modernizm - tak samo zachwyca co holenderski ;-p

8. Brak imigrantów to zdecydowanie nasza zaleta

9. Zachowywanie i chronienie polskiej kultury - j/w

10. Lubię polskie kino
Stary 2013-08-29, 19:35   #43
201605161006
Konto usunięte

Ja bym polskiego kina w zyciu nie zaliczyla do zalet . Przynajmniej tego co w kinach puszczaja, bo tak to zrozumialam :P.
Stary 2013-08-29, 19:37   #44
201604181004
Konto usunięte

No to co w kinach może dla mnie spłonąć ale zarówno polskie jak i amerykańskie : p

Ale imo jest co oglądać
Stary 2013-08-29, 19:39   #45
bzebze
Raczkowanie

Cytat:
Któraś z Was napisała, że "kuchnia polska jest nudna i tłusta" - moja droga, jeśli Twoja mama/babcia serwowała schabowego na zmianę ze schabowym, to współczuję Kuchnia prawdziwie polska jest niemal zapomniana, a jest cudowna: dziczyzna, gęś czy kaczka, kutia, grzyby, wszelkie zupy w innych krajach nie mają sobie równych.
To ja napisałam. I nie, moja mama nie serwowała mi codziennie schabowego

Ale właściwie o czym mówimy? O kuchni staropolskiej, chłopskiej, mieszczańskiej? Czy o współczesnej. Dziczyznę, gęś czy kaczkę mało kto ma teraz w swoim menu. Mnie ogolnie chodzi o to, że polacy nie dbają o to jak i co jedzą. Nie ma u nas zwyczaju biesiadowania w restauracjach. Ludzie jedzą byle jak i byle co. Jest ogromna różnica między celebrowaniem jedzenia w Polsce i w Hiszpanii na przykład. Ja sama uwielbiam pierogi, kluski. Ale generalnie to taka kuchnia która mozna jesc od swieta. Golonka, kluski, placki ziemniaczane na codzień nie sa zbyt zdrowe. Także zachwycanie się polska kuchnia jest dla mnie niezrozumiałe.
Poproszę bez wycieczek osobistych, że pewnie od dziecka jestem napychana schaboszczakiem i teraz sie wyzywam
bzebze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 19:41   #46
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Blaires - nie prawda Francuzi czasem narzekaja na Francje, od czasu do czasu wysluchuje.
Bo to działa tak: my narzekamy na polityków, podatki, biurokrację, przepisy... A jak pojedziemy do innego kraju, to nie widzimy tego wszystkiego, tylko np. egzotyczną plażę, francuskie rogaliki czy włoską pizzę. A tamci narzekają dokładnie tak jak my i na to samo i zapewniam Cię, że każdy kraj ma swojego "Tuska" czy "Kaczyńskiego". Nie mieszkasz tam i nie interesujesz się, to nie widzisz
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 19:42   #47
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Bo to działa tak: my narzekamy na polityków, podatki, biurokrację, przepisy... A jak pojedziemy do innego kraju, to nie widzimy tego wszystkiego, tylko np. egzotyczną plażę, francuskie rogaliki czy włoską pizzę. A tamci narzekają dokładnie tak jak my i na to samo i zapewniam Cię, że każdy kraj ma swojego "Tuska" czy "Kaczyńskiego". Nie mieszkasz tam i nie interesujesz się, to nie widzisz
so trół bro.
Ja z racji studiów obracam się w "multi-kulti" gronie, wyjazdy rozjazdy wycieczki inne kraje obcokrajowcy - wiem jedno. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma i odnosi się to do każdego absolutnie.
Stary 2013-08-29, 19:45   #48
Mesis
Raczkowanie

Rodzina jest dla nas ważna, jesteśmy bardzo rodzinni, trzymamy się razem. Widziałam kiedyś sondaż w którym było, że jesteśmy jednym z nielicznych krajów gdzie jeśli coś nam się dzieje złego to możemy (i robimy to) szukać wsparcia w rodzinie.
Piękne jest to, że potrafimy się zjednoczyć, że historia (w której mamy olbrzymi udział) jest dla nas ważna, że 1 sierpnia, aby uczcić powstanie każdy na chwile się zatrzymał.
Mamy piękny język i piękne słowa! Piękną literaturę!
Wywalczyliśmy wolność, tyle ludzi zginęło z własnej woli, dla nas!
Jekie to przykre, że nawet tego nie doceniamy.
Stary 2013-08-29, 19:49   #49
Mileva_
Zakorzenienie

(Ta cecha już raczej wyginęła z ludźmi, którzy ją swoją postawą życiową reprezentowali, ale) jestem dumna z umiejętności bronienia swoich poglądów i racji oraz często sprawiedliwości i prawdy często za wszelką cenę, co Polacy pokazywali niejednokrotnie na przestrzeni dziejów.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 20:20   #50
Diune
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Dobra to teraz ja się wypowiem szerzej

1. z sytuacji ekonomicznej i gospodarczej - tak, zaraz mnie ktoś zrąbie, ale spójrzcie - jako kraj istniejemy zaledwie 20 lat z haczykiem, wszystko zostało wybudowane od nowa i spłacamy stare jeszcze zadłużenia z poprzedniego systemu. spójrzcie na byłe republiki radzieckie które po upadku komuny nie mogą się pozbierać i nie mają kompletnie nic. a ja z biegiem czasu widzę poprawę. wzrost w porównaniu do dawnych republik, jest ogromny. nie jest idealnie. nie jest nawet bardzo dobrze. ale wbrew pozorom jest dobrze. nie tak jak na zachodzie ale nasz kraj nigdy nie miał takich możliwości jak kraje zachodnie.

2. Mamy się czym poszczyć w literaturze, poezji, sztuce, malarstwie - w okresie międzywojennym przeżywaliśmy rozkwit nie gorszy iż inne kraje

3. Język
jeden z bardziej skomplikowanych języków używanych w europie ;- )

4. Natura
http://www.infotuba.pl/upload/article/382.jpg
http://i41.tinypic.com/2iqn343.jpg
http://foto.favore.pl/2009/7/17/18/1...46622739_o.jpg
http://images04.olx.pl/ui/8/80/84/13...try-Polska.jpg

oraz wiele wiele innych - cudowne widoki

5.Piękna stara zabudowa - i proszę państwa owszem pewnie niektórzy mogliby powiedzieć coś negatywnego o Warszawie ale radzę sobie przypomnieć te zdjęcia
http://m.ocdn.eu/_m/e8b9eb53540e9437...cd317,14,1.jpg
http://fototapeta.art.pl/2008/i/dsh/npk-2.jpg
http://img2.☠☠☠☠☠☠☠/g/35536_3c416b7b1...66b.jpeg?w=860

tylko polak potrafi odbudować od praktycznie zera stolicę kraju do stanu w której działa metro i wygląda jak wygląda (i znowu, polecam wycieczki na wschód, bo że zachód jest fajny - to wiemy)

6. ktoś mówił o wsioczych dworcach mi tam się "moje" podobają
http://s3.flog.pl/media/foto/2555457...nsk-glowny.jpg
http://s3.flog.pl/media/foto/4978361...o-remoncie.jpg (to gdynia)

7. Polski modernizm - tak samo zachwyca co holenderski ;-p

8. Brak imigrantów to zdecydowanie nasza zaleta

9. Zachowywanie i chronienie polskiej kultury - j/w

10. Lubię polskie kino
Zdjecia mnie przekonaly...przepiekne! Pierwszy mocny argument dla mnie.
Co do imigrantow- dla wielu pewnie to zaleta, ja osobiscie uwazam, ze duza wada Poznawanie ludzi roznych kultur, obserwowanie na kawce w centrum handlowym za granica to dla mnie wielka przyjemnosc i ciekawe doswiadczenie. Dla mnie, brak takiej mieszanki kulturowej w Polsce to jeden z powodow dlaczego uwazam nasz kraj za nudny. Zreszta poznawanie ludzi z przeroznych panstw wg mnie poszerza horyzonty.

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Cytat:
To ja napisałam. I nie, moja mama nie serwowała mi codziennie schabowego

Ale właściwie o czym mówimy? O kuchni staropolskiej, chłopskiej, mieszczańskiej? Czy o współczesnej. Dziczyznę, gęś czy kaczkę mało kto ma teraz w swoim menu. Mnie ogolnie chodzi o to, że polacy nie dbają o to jak i co jedzą. Nie ma u nas zwyczaju biesiadowania w restauracjach. Ludzie jedzą byle jak i byle co. Jest ogromna różnica między celebrowaniem jedzenia w Polsce i w Hiszpanii na przykład. Ja sama uwielbiam pierogi, kluski. Ale generalnie to taka kuchnia która mozna jesc od swieta. Golonka, kluski, placki ziemniaczane na codzień nie sa zbyt zdrowe. Także zachwycanie się polska kuchnia jest dla mnie niezrozumiałe.
Poproszę bez wycieczek osobistych, że pewnie od dziecka jestem napychana schaboszczakiem i teraz sie wyzywam
rzekomo zla kuchnia (ja to akurat uwielbiam najbardziej na swiecie!) to akurat mnie nie martwi, uwazam ze Anglicy na przyklad- oni to dopiero jedze byle co
Diune jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 20:22   #51
WhiteCherry
Zakorzenienie

proszę, 5-minutowy filmik ''Polska okiem Amerykanina''. Na początku jest trochę o obozie, od 2:20 się rozkręca.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-08-29 o 20:32
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 20:33   #52
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja bym polskiego kina w zyciu nie zaliczyla do zalet . Przynajmniej tego co w kinach puszczaja, bo tak to zrozumialam :P.
Dla mnie nawet to, co grają w kinach, jest warte uwagi, ale nie mówię tu o "Kac Wawa". Choćby ostatnie lata - "Lincz", "Chrzest", "Róża", a z tych wesołych uważam, że "Listy do M." były mega fajną i ciepłą komedią.

Cytat:
Nie ma u nas zwyczaju biesiadowania w restauracjach.
Naprawdę? Pojedź choćby do Krakowa i spróbuj - nieważne, w jaki dzień - pójść zjeść do "Pod Wawelem" bez rezerwowania stolika. Tłumy każdego popołudnia i wieczora, świetna atmosfera, muzyka grana na instrumentach pośrodku sali, śmiejący się i rozmawiający ludzie, pijący piwo kuflami, ale nie pijani. Takich restauracji jest więcej, tylko trzeba wyjść z domu i je odwiedzić.

Z czego ja jestem dumna to z tego, że w ciągu niewielu lat odrodziliśmy się jak feniks z popiołów, lubię polską muzykę (i znowu - nie tylko Feel istnieje jako polski zespół), uważam że mamy piękne zakątki z duszą. Lubię też to, że Polacy mimo ciężkiej często sytuacji nie tracą pogody ducha. Studiując za granicą byłam dumna z polskich naukowców i absolwentów - zdziwiłam się, że niewielu tam polskich studentów, a okazało się, że ich nie znam, bo niemalże wszyscy z nich robią doktoraty lub pracują naukowo i są bardzo doceniani.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 20:42   #53
Rena
Zakorzenienie

Co do Pienin i Indii to ja wybieram Pieniny. Indie mnie nie kreca.
Za to nie rozumiem zachwytow nad Mazurami czy Bieszczadami. NIe czuje klimatu. Ja lubie glownie Tatry i Gorce.
Co do Warszawy to musialo byc ladne miasto przed II wojna sadzac po zdjeciach. Zostalo natomiast bardzo chaotycznie odbudowane, zabraklo i pieniedzy i jakiegos glownego architekta jak np w Paryzu byl baron Haussmann.

Cytat:
tyle ze rogaliki tak bardzo francuskie nie sa - pochodza z Wiednia, nawet sa tak podpisane jako Wiedenszczyzna tlumaczac na polski.
Poza tym dokladnie tak w Polsce jest dyskusja o aborcji a w tle dyskretnie niepopularne decyzje ekonomiczne, a we Francji malzenstwa gejow a w tle dyskretnie to i owo. Kazdy kraj ma swoj goracy temat by czyms zajac ludzi.

Cytat:
ja tam pamietam z dziecinstwa marchewke tarta w jablkiem czy kurczaka wiec jeden kraj a tyle roznych wspomnien. I lubilam szpinak.
poza tym w Hiszpanii tez sa fast foody, a biesiady sa raczej alkoholowe.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 20:53   #54
ladamedetrefle
Przyczajenie

Nie wiem, czy ktoś już to wymienił ale najbardziej dumna jestem z naszego polskiego języka. Nie tylko dlatego, że należy do najtrudniejszej grupy językowej, ale też dlatego, że jest naprawdę ładny i bogaty.
(Doceniłam to po tym, jak poszłam na germanistykę i zaczęłam uczęszczać na zajęcia po niemiecku, jak wychodziłam z sali i zaczęłam używać naszego rodzimego polskiego to zaczęłam czuć melodię tego języka ;D)

Oczywiście polska kultura, polska historia, polscy wynalazcy, polska przyroda, polska kuchnia, z tego wszystkiego jestem również bardzo dumna
Stary 2013-08-29, 20:57   #55
Imperialista
BAN stały

Za to, że nakopaliśmy komunistom w 1920 roku.
Za to, że jesteśmy krajem prawicowym i religijnym.
Za to, że obroniliśmy się przed germanizacją i rusyfikacją.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 21:00   #56
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bzebze
Nie ma u nas zwyczaju biesiadowania w restauracjach.
a w sopocie byłas xD?
Stary 2013-08-29, 21:01   #57
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Za to, że jesteśmy krajem prawicowym
A jesteśmy? Gdzie masz tę prawicę choćby w sejmie?

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
religijnym.
To chyba deklaratywnie.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-29, 21:08   #58
bzebze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
a w sopocie byłas xD?
Nie, nigdzie nie byłam i nic nie widziałam
bzebze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 21:12   #59
Mesis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość

To chyba deklaratywnie.
W wielu przypadkach na pewno tak Ale mimo wszystko i tak wiele osób jest naprawdę religijnych i to nie tylko fanatycznie.
Przykre jest to, że wiele z was chce podważyć na siłę czyjeś argumenty, albo wypisuje takie rzeczy z których raczej dumni nie jesteśmy.
Poza tym każdy inaczej odbiera nasz kraj, mieszkamy w innych rejonach i każdy odbiera pewne rzeczy inaczej, ale to nie umniejsza powodu do dumy.
Stary 2013-08-29, 21:14   #60
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Nie, nigdzie nie byłam i nic nie widziałam
No przykro mi ale na to mi wygląda
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości