![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Z czego jestescie dumni jako Polacy?
Ja uwazam ze unikatowa na duza skale jest Puszcza Białowieska, Słowiński Park Narodowy i Biebrzański - te o których juz pisalam. Mamy takie miejsca, ktore niczym specjalnym sie nie roznia, ale te trzy to akurat na skale Europy sa ''czyms wiecej''.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
O przyszło mi do głowy jeszcze coś, co może nie jest jakąś dumą ale jestem szczęśliwa że mieszkam w Polsce, kraju pod tym względem stosunkowo bezpiecznym, a nie w jakiejś egzotyce, ale w ktorej przy okazji często narażeni są ludzie na olbrzymie i częste tornada, monsuny, tsunami i inne ciekawostki atmosferyczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Warto wspomnieć że w Polsce żyje ponad połowa światowej populacji bocianów i chyba naet żubrów (ale tego nie jestem pewna). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do zubrow, to wydaje mi sie ze na Ukrainie jest ich wiecej, ale nie jestem pewna, jednak wiem ze Polska ma duzy udzial w uratowaniu tego gatunku a to nie jest byle co. Poza tym sukces odnosi nasze fokarium bo od 3 lat w Polsce jest kolonia fok, gdzie wczesniej od czasu 2 wojny światowej nie mialo to miejsca - jesli chodzi o te przyrodnicze sprawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
A jeszcze dodam że jestem dumny z polek
![]() ![]()
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Wiecie, co... Ja myślę, że podstawowym tu problemem jest to, że "cudze chwalicie, swojego nie znacie". Ludzie z innych krajów są nauczeni, że to co ich, jest super i trzeba się tym chwalić. Na co dzień mam kontakt z ludźmi bardzo różnych krajów (cała Europa, Azja, USA i inne) i zapewniam Was, od nikogo, od żadnego Pakistańczyka, Hindusa, Amerykanina, Szkota czy Francuza nie usłyszałam nigdy "a bo mój kraj to nuda i zadupie". A od Polaków - a jakże! Któraś z Was napisała, że "kuchnia polska jest nudna i tłusta" - moja droga, jeśli Twoja mama/babcia serwowała schabowego na zmianę ze schabowym, to współczuję
![]() Z czego jestem dumna? Że jeszcze w Polsce nie ma robienia z człowieka idioty w stylu napisów na zakrętce "otwierać ręką" ![]() ![]() A co do tego, Autorko, że nie masz/nie miałaś się czym pochwalić obcokrajowcom - jeśli Ty będziesz uważać, że Polska to zadupie, to inni tak samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
tutaj piosenka Grechuty http://www.youtube.com/watch?v=ACqE-0ErffY
Blaires - nie prawda Francuzi czasem narzekaja na Francje, od czasu do czasu wysluchuje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Dobra to teraz ja się wypowiem szerzej
1. z sytuacji ekonomicznej i gospodarczej - tak, zaraz mnie ktoś zrąbie, ale spójrzcie - jako kraj istniejemy zaledwie 20 lat z haczykiem, wszystko zostało wybudowane od nowa i spłacamy stare jeszcze zadłużenia z poprzedniego systemu. spójrzcie na byłe republiki radzieckie które po upadku komuny nie mogą się pozbierać i nie mają kompletnie nic. a ja z biegiem czasu widzę poprawę. wzrost w porównaniu do dawnych republik, jest ogromny. nie jest idealnie. nie jest nawet bardzo dobrze. ale wbrew pozorom jest dobrze. nie tak jak na zachodzie ale nasz kraj nigdy nie miał takich możliwości jak kraje zachodnie. 2. Mamy się czym poszczyć w literaturze, poezji, sztuce, malarstwie - w okresie międzywojennym przeżywaliśmy rozkwit nie gorszy iż inne kraje ![]() 3. Język jeden z bardziej skomplikowanych języków używanych w europie ;- ) 4. Natura http://www.infotuba.pl/upload/article/382.jpg http://i41.tinypic.com/2iqn343.jpg http://foto.favore.pl/2009/7/17/18/1...46622739_o.jpg http://images04.olx.pl/ui/8/80/84/13...try-Polska.jpg oraz wiele wiele innych - cudowne widoki 5.Piękna stara zabudowa - i proszę państwa owszem pewnie niektórzy mogliby powiedzieć coś negatywnego o Warszawie ale radzę sobie przypomnieć te zdjęcia http://m.ocdn.eu/_m/e8b9eb53540e9437...cd317,14,1.jpg http://fototapeta.art.pl/2008/i/dsh/npk-2.jpg http://img2.☠☠☠☠☠☠☠/g/35536_3c416b7b1...66b.jpeg?w=860 tylko polak potrafi odbudować od praktycznie zera stolicę kraju do stanu w której działa metro i wygląda jak wygląda (i znowu, polecam wycieczki na wschód, bo że zachód jest fajny - to wiemy) 6. ktoś mówił o wsioczych dworcach ![]() http://s3.flog.pl/media/foto/2555457...nsk-glowny.jpg http://s3.flog.pl/media/foto/4978361...o-remoncie.jpg (to gdynia) 7. Polski modernizm - tak samo zachwyca co holenderski ;-p 8. Brak imigrantów to zdecydowanie nasza zaleta ![]() 9. Zachowywanie i chronienie polskiej kultury - j/w 10. Lubię polskie kino |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Ja bym polskiego kina w zyciu nie zaliczyla do zalet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
No to co w kinach może dla mnie spłonąć ale zarówno polskie jak i amerykańskie : p
Ale imo jest co oglądać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale właściwie o czym mówimy? O kuchni staropolskiej, chłopskiej, mieszczańskiej? Czy o współczesnej. Dziczyznę, gęś czy kaczkę mało kto ma teraz w swoim menu. Mnie ogolnie chodzi o to, że polacy nie dbają o to jak i co jedzą. Nie ma u nas zwyczaju biesiadowania w restauracjach. Ludzie jedzą byle jak i byle co. Jest ogromna różnica między celebrowaniem jedzenia w Polsce i w Hiszpanii na przykład. Ja sama uwielbiam pierogi, kluski. Ale generalnie to taka kuchnia która mozna jesc od swieta. Golonka, kluski, placki ziemniaczane na codzień nie sa zbyt zdrowe. Także zachwycanie się polska kuchnia jest dla mnie niezrozumiałe. Poproszę bez wycieczek osobistych, że pewnie od dziecka jestem napychana schaboszczakiem i teraz sie wyzywam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja z racji studiów obracam się w "multi-kulti" gronie, wyjazdy rozjazdy wycieczki inne kraje obcokrajowcy - wiem jedno. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma i odnosi się to do każdego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Rodzina jest dla nas ważna, jesteśmy bardzo rodzinni, trzymamy się razem. Widziałam kiedyś sondaż w którym było, że jesteśmy jednym z nielicznych krajów gdzie jeśli coś nam się dzieje złego to możemy (i robimy to) szukać wsparcia w rodzinie.
Piękne jest to, że potrafimy się zjednoczyć, że historia (w której mamy olbrzymi udział) jest dla nas ważna, że 1 sierpnia, aby uczcić powstanie każdy na chwile się zatrzymał. Mamy piękny język i piękne słowa! Piękną literaturę! Wywalczyliśmy wolność, tyle ludzi zginęło z własnej woli, dla nas! Jekie to przykre, że nawet tego nie doceniamy.
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
(Ta cecha już raczej wyginęła z ludźmi, którzy ją swoją postawą życiową reprezentowali, ale) jestem dumna z umiejętności bronienia swoich poglądów i racji oraz często sprawiedliwości i prawdy często za wszelką cenę, co Polacy pokazywali niejednokrotnie na przestrzeni dziejów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Co do imigrantow- dla wielu pewnie to zaleta, ja osobiscie uwazam, ze duza wada ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
proszę, 5-minutowy filmik ''Polska okiem Amerykanina''. Na początku jest trochę o obozie, od 2:20 się rozkręca.
![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-08-29 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Naprawdę? Pojedź choćby do Krakowa i spróbuj - nieważne, w jaki dzień - pójść zjeść do "Pod Wawelem" bez rezerwowania stolika. Tłumy każdego popołudnia i wieczora, świetna atmosfera, muzyka grana na instrumentach pośrodku sali, śmiejący się i rozmawiający ludzie, pijący piwo kuflami, ale nie pijani. Takich restauracji jest więcej, tylko trzeba wyjść z domu i je odwiedzić. Z czego ja jestem dumna to z tego, że w ciągu niewielu lat odrodziliśmy się jak feniks z popiołów, lubię polską muzykę (i znowu - nie tylko Feel istnieje jako polski zespół), uważam że mamy piękne zakątki z duszą. Lubię też to, że Polacy mimo ciężkiej często sytuacji nie tracą pogody ducha. Studiując za granicą byłam dumna z polskich naukowców i absolwentów - zdziwiłam się, że niewielu tam polskich studentów, a okazało się, że ich nie znam, bo niemalże wszyscy z nich robią doktoraty lub pracują naukowo i są bardzo doceniani. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Co do Pienin i Indii to ja wybieram Pieniny. Indie mnie nie kreca.
Za to nie rozumiem zachwytow nad Mazurami czy Bieszczadami. NIe czuje klimatu. Ja lubie glownie Tatry i Gorce. Co do Warszawy to musialo byc ladne miasto przed II wojna sadzac po zdjeciach. Zostalo natomiast bardzo chaotycznie odbudowane, zabraklo i pieniedzy i jakiegos glownego architekta jak np w Paryzu byl baron Haussmann. Cytat:
Poza tym dokladnie tak w Polsce jest dyskusja o aborcji a w tle dyskretnie niepopularne decyzje ekonomiczne, a we Francji malzenstwa gejow a w tle dyskretnie to i owo. Kazdy kraj ma swoj goracy temat by czyms zajac ludzi. Cytat:
poza tym w Hiszpanii tez sa fast foody, a biesiady sa raczej alkoholowe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Nie wiem, czy ktoś już to wymienił ale najbardziej dumna jestem z naszego polskiego języka.
![]() (Doceniłam to po tym, jak poszłam na germanistykę i zaczęłam uczęszczać na zajęcia po niemiecku, jak wychodziłam z sali i zaczęłam używać naszego rodzimego polskiego to zaczęłam czuć melodię tego języka ;D) Oczywiście polska kultura, polska historia, polscy wynalazcy, polska przyroda, polska kuchnia, z tego wszystkiego jestem również bardzo dumna ![]()
![]() |
#55 |
BAN stały
|
Za to, że nakopaliśmy komunistom w 1920 roku.
Za to, że jesteśmy krajem prawicowym i religijnym. Za to, że obroniliśmy się przed germanizacją i rusyfikacją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
W wielu przypadkach na pewno tak
![]() Przykre jest to, że wiele z was chce podważyć na siłę czyjeś argumenty, albo wypisuje takie rzeczy z których raczej dumni nie jesteśmy. Poza tym każdy inaczej odbiera nasz kraj, mieszkamy w innych rejonach i każdy odbiera pewne rzeczy inaczej, ale to nie umniejsza powodu do dumy.
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.