Jaki macie stosunek do Niemców? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-01, 18:16   #31
Kathareo
Raczkowanie

Dot.: Jaki macie stosunek do Niemców?

Osobiście znam 4 Niemców, 2 lubię, 2 nie lubię - to wychodzi stosunek neutralny? W każdej nacji są ludzie i parapety, nie oceniam współczesnych Niemiec, przez pryzmat II wojny światowej, chociaż lubię historię.

Edytowane przez Kathareo
Czas edycji: 2013-09-01 o 18:17
Kathareo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:16   #32
Ahoy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Błagam Cię, leć, biegnij na nich z siekierką. Przynajmniej będzie jednego przygłupa mniej.
Co za żenujący brak kultury. Traktujesz tak każdego kto ma inne zdanie niż ty?
Ahoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:21   #33
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahoy Pokaż wiadomość
Mały offtop: podaj jakieś tytuły, które polecasz

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Ty też?
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/53745/my
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/74555...spanialy-swiat
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47985/rok-1984
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48379/folwark-zwierzecy
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/137504/451-fahrenheita

- to tylko trochę z naprawdę licznej rzeszy książek - niby przyszłość, ale rozpoznajemy sporo z teraźniejszości.
No i "nasz" Janusz Zajdel: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/37961/limes-inferior
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:27   #34
201604181004
Konto usunięte

Nie lubię ich języka :- p brzmi według mnie koszmarnie po prostu. Aż mi uszy kaleczy .
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:27   #35
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Dzisiaj jest smutna rocznica rozpoczęcia II wojny światowej. Wiadomo, że trudno odnieść dzisiejsze czasy do tamtych czasów, ale w końcu jeszcze żyją ludzie którzy świetnie pamiętają co się wtedy działo. Jaki macie stosunek do Niemców i Niemiec (narodu i państwa) a także jaki był w waszych rodzinach?
Totalnie obojętny. Mam w sobie kroplę niemieckiej krwi po prababci, połowę irlandzkiej po mamie więc trudno żebym była homofobem. No i pamiętajmy też, że nie wszyscy Niemcy byli nazistami. Nie wolno wszystkich wkładać do jednego worka. Mnie kiedyś dwóch czarnych wyrzuciło z budki telefonicznej w Soho. To nie znaczy, że teraz mam nie lubić ciemnoskórych, prawda?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:28   #36
201604181004
Konto usunięte

dorzucę
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/135947/wladca-much
Stary 2013-09-01, 18:30   #37
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Nie lubię ich języka :- p brzmi według mnie koszmarnie po prostu. Aż mi uszy kaleczy .
- z tym się zgodzę - ba, w sumie nigdy niemieckiego nie uczyłam się: miałam rosyjski, francuski, łacinę, angielski- ale jakoś w szkole mnie to szczęście ominęło Chociaż słyszałam kiedyś pięknie po niemiecku recytowaną balladę Goethe'go "Król Olch"- brzmiało pięknie i jakoś inaczej.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-09-01 o 18:32
Stary 2013-09-01, 18:32   #38
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Ale dużo pięknych uogólnień w tym wątku.

Nie lubię Niemców bo znałam Niemca co mnie molestował. Nie lubię Niemców bo znałam Niemca co nie miał humoru, nie lubię bo znałam takiego co był skąpy.
Nie lubię Niemców bo jeden Niemiec idiota powiedział, że wszyscy Polacy to złodzieje więc jego wzorem też tak źle będę mówić o całym narodzie, a co- trzeba się zniżać do jego poziomu tak żeby nadążyć za głupotą .
Wszyscy Polacy są zawistni i żyją przyszłości.

Ludzie, czy tak ciężko się ograniczyć do określenia jakimś mianem tylko tych ludzi, których poznaliście a nie od razu całego narodu?

A czy znajdzie sie na sali osoba ktora poznala CALY NIEMIECKI NAROD? Bo tylko taka twoim zdaniem mialaby prawo sie wypowiedziec? Kazdy wypowiada sie na podstawie swoich doswiadczen, czy tak trudno to zrozumiec? Nie wypowiadam sie przez pryzmat drugiej wojny swiatowej, nie interesuje mnie to w tym momencie. Jestem otwarta na ludzi, mam znajomych Holendrow, Marokanczykow, czarnych, azjatow i Hiszpanow. ALE nie zniose traktowania mnie z wyzszoscia, to jest po prostu buractwo a Niemcy uwazaja sie za lepszych i szczegolnie wylazi to kiedy sa twoim wspolpracownikiem/szefem. Ojciec mojej przyjaciolki po tygodniu wrocil wsciekly z pracy w Niemczech, stwierdzil ze woli zarabiac tysiac zl niz byc w ten sposob traktowany. Spytaj przecietnego Niemca co mysli o Polakach. Zapewne nie mialby w stosunku do Ciebie tak cieplych uczuc jak ty do nich zwlaszcza ze oni tez wyrobili sobie opinie takie a nie inne. I kiedy pada pytanie o dana nacje kazdy bedzie odpowiadal (przynajmniej) na podstawie swoich doswiadczen a nie rozwodzil sie ze "wszyscy sa inni i nie powinno sie uogolniac, okradlo mnie kilku Polakow ale to o niczym nie swiadczy itp".
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:33   #39
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Błagam Cię, leć, biegnij na nich z siekierką. Przynajmniej będzie jednego przygłupa mniej.
Gdyby nie daj Boże wybuchła wojna z Niemcami miałbym podwójne morale! A tak na poważnie człowieku się opanuj. Uważam, że powinni zapłacić za swoje wyczyny w czasie wojny. Tysiące dzieł sztuki, zniszczone miasta i przede wszystkim masowe mordy. To oni rozpętali to piekło. I żyją ludzie co pamiętają ich terror.

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Totalnie obojętny. Mam w sobie kroplę niemieckiej krwi po prababci, połowę irlandzkiej po mamie więc trudno żebym była homofobem. No i pamiętajmy też, że nie wszyscy Niemcy byli nazistami. Nie wolno wszystkich wkładać do jednego worka. Mnie kiedyś dwóch czarnych wyrzuciło z budki telefonicznej w Soho. To nie znaczy, że teraz mam nie lubić ciemnoskórych, prawda?
Patrząc na wyniki wyborów w latach 30. oraz postawę Niemców do momentu Stalingradu i Kurska, śmiem twierdzić, że większość Niemców była wtedy nazistami. W Rosji chociaż wybuchła krwawa wojna domowa zanim komuniści dobrali się do władzy,a w Niemczech nie było silnego oporu gdy Hitler zdobył władzę.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:34   #40
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- z tym się zgodzę - ba, w sumie nigdy niemieckiego nie uczyłam się: miałam rosyjski, francuski, łacinę, angielski- ale jakoś w szkole mnie to szczęście ominęło Chociaż słyszałam kiedyś pięknie po niemiecku recytowaną balladę Goethe'go "Król Olch"- brzmiało pięknie i jakoś inaczej.
Dokładnie tak samo nawet wybierałam liceum pod kątem drugiego języka obcego żeby ominąć niemiecki, bo jak szłam do liceum to był straszny problem - 95% szkół miało niemiecki jako drugi (skąd ta miłość do niemieckiego w polskich szkołach? )
Stary 2013-09-01, 18:38   #41
201605091011
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Bo niemiecki to język dla koneserów. Jest piękny, szczególnie dobrze brzmi w poezji i piosenkach.

Stosunek mam bardzo pozytywny.
201605091011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:39   #42
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Spytaj przecietnego Niemca
A to jest ktoś taki? Jak spytasz o Niemców dwoje Polaków i jeden powie, że ich lubi, a drugi że nie lubi, to który jest przeciętny?
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:40   #43
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby nie daj Boże wybuchła wojna z Niemcami miałbym podwójne morale! A tak na poważnie człowieku się opanuj. Uważam, że powinni zapłacić za swoje wyczyny w czasie wojny. Tysiące dzieł sztuki, zniszczone miasta i przede wszystkim masowe mordy. To oni rozpętali to piekło. I żyją ludzie co pamiętają ich terror.
A pamiętasz jakie były przyczyny II wojny światowej? Poparcie dla nazistów było spowodowane wyniszczeniem niemieckiej gospodarki głównie przez kontrybucje nałożone po poprzedniej wojnie. Płacenie za decyzje władz, przez całe społeczeństwo do niczego dobrego nie prowadzi.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:41   #44
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mumintroll Pokaż wiadomość
Bo niemiecki to język dla koneserów. Jest piękny, szczególnie dobrze brzmi w poezji i piosenkach.

Stosunek mam bardzo pozytywny.
lekko żenujący posty
Stary 2013-09-01, 18:42   #45
madana
Zakorzenienie

Cytat:

Patrząc na wyniki wyborów w latach 30. oraz postawę Niemców do momentu Stalingradu i Kurska, śmiem twierdzić, że większość Niemców była wtedy nazistami. W Rosji chociaż wybuchła krwawa wojna domowa zanim komuniści dobrali się do władzy,a w Niemczech nie było silnego oporu gdy Hitler zdobył władzę.
- no żyją, moja babcia na ten przykład, ale nigdy nie słyszałam nienawiści z jej ust, że "Niemcy to.."- a przecież miałaby realne powody do tej nienawiści.
I jaka wojna z Niemcami? No weź trochę realizmu w tę nienawiść wlej: razem jesteśmy w NATO, Unii - z sojusznikiem chcesz iść na wojnę?
Naprawdę: proszę, książki nie gryzą: poczytaj trochę: o kryzysie 1929 roku, o kontrybucjach, jakie pokonane Niemcy musiały płacić po 1 wojnie światowej- o tym, że nakręcenie przemysłu zbrojeniowego w latach 30-tych dawało Niemcom po prostu pracę, stąd poparcie dla Hitlera, nie, większość Niemców nie była nazistami, mimo popierania tego pacana.
I nie porównuj czegoś nieporównywanego: czym innym była wojna domowa w Rosji i przejęcie władzy przez bolszewików, czym innym- opór Niemców wobec Hitlera. I jeszcze nałóż na to to, czym jest propaganda- a JAK urabia się społeczeństwo "językowo" poczytaj chociażby w znakomitym dziele : http://lubimyczytac.pl/ksiazka/98667...atnik-filologa Hitler miał Goebbelsa- naprawdę mistrza propagandy, ciebie też spokojnie dałoby się odpowiednim "urabianiem" przekabacić.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-09-01 o 18:44
Stary 2013-09-01, 18:43   #46
Withers
Zakorzenienie

Cytat:
Uważam, że powinni zapłacić za swoje wyczyny w czasie wojny. Tysiące dzieł sztuki, zniszczone miasta i przede wszystkim masowe mordy. To oni rozpętali to piekło. I żyją ludzie co pamiętają ich terror.
Równie dobrze mógłbyś żądać żeby za swoje wojenne wyczyny zapłacili również Rosjanie, bo przecież oni też ograbili, zniszczyli i wymordowali część ówczesnych mieszkańców Twojej ojczyzny, a ich dawny przywódca przyczynił się do zaprowadzenia w niej absurdalnego ustroju politycznego.
Nie bardzo rozumiem czego oczekujesz. Że ludzie żyjący dzisiaj w Niemczech mają płacić za błędy przodków i zrobić krajową zrzutkę na rzecz pokrzywdzonej Polski? Czy że my mamy ciągle żyć rozpamiętując przeszłość i to, jak nam wtedy Niemcy dokopali?
Nie mam do tego narodu żadnych uprzedzeń, nie spotkało mnie z ich strony nic przykrego, a znam wielu Niemców. Normalni ludzie, jakich mnóstwo w innych krajach.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:45   #47
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
A czy znajdzie sie na sali osoba ktora poznala CALY NIEMIECKI NAROD? Bo tylko taka twoim zdaniem mialaby prawo sie wypowiedziec? Kazdy wypowiada sie na podstawie swoich doswiadczen, czy tak trudno to zrozumiec? Nie wypowiadam sie przez pryzmat drugiej wojny swiatowej, nie interesuje mnie to w tym momencie. Jestem otwarta na ludzi, mam znajomych Holendrow, Marokanczykow, czarnych, azjatow i Hiszpanow. ALE nie zniose traktowania mnie z wyzszoscia, to jest po prostu buractwo a Niemcy uwazaja sie za lepszych i szczegolnie wylazi to kiedy sa twoim wspolpracownikiem/szefem. Ojciec mojej przyjaciolki po tygodniu wrocil wsciekly z pracy w Niemczech, stwierdzil ze woli zarabiac tysiac zl niz byc w ten sposob traktowany. Spytaj przecietnego Niemca co mysli o Polakach. Zapewne nie mialby w stosunku do Ciebie tak cieplych uczuc jak ty do nich zwlaszcza ze oni tez wyrobili sobie opinie takie a nie inne. I kiedy pada pytanie o dana nacje kazdy bedzie odpowiadal (przynajmniej) na podstawie swoich doswiadczen a nie rozwodzil sie ze "wszyscy sa inni i nie powinno sie uogolniac, okradlo mnie kilku Polakow ale to o niczym nie swiadczy itp".
Pracowałam w Niemczech, nie odczułam tego na sobie.
Przeciętny Niemiec o Polakach - zależy od wieku i regionu (i płci ) W Bawarii wiekowe osoby patrzą czasami przez pryzmat dawnych czasów na Polaków - z tym się owszem spotkałam, ale w stolicy, na Północy już nie. Mieszkałam, pracowałam i żyłam i nie czułam się gorzej albo że ktoś patrzy na mnie z wyższością.
U nas w Polsce brakuje mi często miłego powitania z uśmiechem w sklepie/urzędzie (nie mówię, że nikt się u nas nie uśmiecha oczywiście), poszanowania czyjejś pracy i porządku. W sumie temat rzeka
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:47   #48
dooorra
Zadomowienie

Cytat:
Pamiętaj, o tym że w tym Hitler doszedł do władzy, głównie dlatego że był kryzys gospodarczy w Niemczech. I dodatkowo Niemcy były obarczone odszkodowaniami za I Wojnę Światową. Po prostu biedne społeczeństwo poszło za populistą co obiecał im złote góry. Z tego co pamiętam to gdyby nie kryzys gospodarczy to on by najprawdopodobniej w ogóle nie doszedł władzy.

Teraz do tematu. Ja mam bardzo pozytywne zdanie o Niemcach. Choć spotkałam jednostki, z którymi w życiu już nie chce się widzieć. Moim zdaniem są bardzo przyjaźni i pomocni. Spotkałam się z traktowaniem z góry tylko raz ale wiadomo są ludzie i parapety. Co do języka to mi się mega podoba. Nie wiem, wcale nie jest taki szorstki. Jest logiczny i to jest w nim ekstra.
Stary 2013-09-01, 18:48   #49
201605091011
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
lekko żenujący posty
Co w tym żenującego? Chyba nie zauważyłaś, że napisałam to z uśmiechem. Trochę dystansu by Ci się przydało.
Stary 2013-09-01, 18:50   #50
Ahoy
Wtajemniczenie

Skoro temat zszedł na II WŚ to http://www.kurierpieninski.pl/compon...-historia.html

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Dzięki,na pewno się skuszę
Ahoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 18:50   #51
201604181004
Konto usunięte

Jak ty wiesz co by mi się przydało ;- ). :- }.
Stary 2013-09-01, 18:56   #52
201605091011
Konto usunięte

No widzisz! Ileż to można wywnioskować czytając czyjeś wypowiedzi przez dłuższy czas?
___

Wizażowa poprawność młodych użytkowniczek czasem mnie powala - to tak na marginesie.
Stary 2013-09-01, 19:03   #53
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Pozytywny. Język mi się podoba, mimo, że jest skomplikowany. Fajnie brzmi w piosenkach. Ludzie, których spotykałam zarówno we wschodniej, jak i zachodniej części, byli mili i uśmiechnięci. Śmieszy mnie, że dalej się postrzega naród przez pryzmat tego, co było 70 lat temu. Dlaczego? Niemcy były zupełnie innym krajem, niż są obecnie. Sądzę, że gdyby w Polsce pojawił się osobnik o podobnej charyzmie i umiejętności bajerowania, co Hitler, to sporo ludzi zmęczonych Tuskiem i Kaczką, by go poparło.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 19:04   #54
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
A to jest ktoś taki? Jak spytasz o Niemców dwoje Polaków i jeden powie, że ich lubi, a drugi że nie lubi, to który jest przeciętny?
Statystyczny Polak ma w stosunku do Niemcow stosunek obojetny ze sklonnoscia do negatywnego. Zwlaszcza jesli chodzi o osoby starsze.Jako ciekawostke podam jeszcze jeden przyklad ktorego bylam swiadkiem. Moj wujek ma stadnine koni i wystawia je rowniez na sprzedaz. Pewnego dnia przyjechalo dwoch Niemcow zainteresowanych kupnem danego konia ktorego cena w ogloszeniu podana byla w 2000euro. Niemcy widzac raczej skromne gospodarstwo wyjeli 1000euro w banknotach i doslownie zaczeli machac nimi wujkowi przed oczami tlumaczac zeby sprzedal konia za taka kwote, bo 1000euro to przeciez tyyyyyyyle pieniedzy. Zenujace to bylo. (kon rzecz jasna nie zostal sprzedany)
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 19:34   #55
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Mam stosunek neutralny, w Niemczech nie byłam, nie poznałam nigdy bliżej kultury, mentalności. Mimo że miałam dużą nieprzyjemność poznać kilku Niemców na wymianie, nie patrzę przez ich pryzmat na resztę narodu.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 19:40   #56
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Cytat:
Statystyczny Polak ma w stosunku do Niemcow stosunek obojetny ze sklonnoscia do negatywnego. Zwlaszcza jesli chodzi o osoby starsze.Jako ciekawostke podam jeszcze jeden przyklad ktorego bylam swiadkiem. Moj wujek ma stadnine koni i wystawia je rowniez na sprzedaz. Pewnego dnia przyjechalo dwoch Niemcow zainteresowanych kupnem danego konia ktorego cena w ogloszeniu podana byla w 2000euro. Niemcy widzac raczej skromne gospodarstwo wyjeli 1000euro w banknotach i doslownie zaczeli machac nimi wujkowi przed oczami tlumaczac zeby sprzedal konia za taka kwote, bo 1000euro to przeciez tyyyyyyyle pieniedzy. Zenujace to bylo. (kon rzecz jasna nie zostal sprzedany)

Mój dziadek ma również negatywny stosunek do Niemców po tym, jak dostał od Niemca w twarz w czasie II w. św.
na wizażu od 2009r...
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 19:45   #57
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Masakra Mój szef myślał jeszcze jakieś 9-10 lat temu, że w Polsce nie mamy komórek i laptopów i był strasznie zdziwiony jak zobaczył, że Polacy posiadają takie sprzęty. Internety, komórki, kto to widział takie cuda na tym naszym zadupiu?
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 19:57   #58
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Dla mnie on przede wszystkim dzieli Polaków, wymyślając absurdalne historie, no i chce zrobić z Polski jakiś typ państwa wyznaniowego, jego związki z Kościołem są bardzo bliskie. No i rządy PiS-u nie były zbyt udane. Skończyło się to wszystko dziwaczną koalicją i ogromnym bałaganem.

Przeraża mnie to, że nie ma w Polsce na kogo głosować, a dwie największe partie to już ogólnie porażka, jednak to rozmowa na zupełnie inny temat.
Każdy polityk ma prawo do swoich wizji istotnych wydarzeń i nie mam pojęcia, czemu tak wiele osób odmawia tego Kaczyńskiemu, mimo że jego konkurenci głoszą znacznie większe brednie, często zresztą celowo i mijając się z prawdą. I w jaki sposób dzielił Polaków? Jeśli już, to robiły to za niego media, wykoślawiając i przedstawiając wyrwane z kontekstu wypowiedzi. I to one dzieliły naród. Jeśli już, to myślę, że dzielą nas jako obywateli na lepszych i gorszych zgoła inne ugrupowania polityczne.

Państwo wyznaniowe tak, niestety. Ale jakoś ten elektorat trzeba było pozyskać, więc jako decyzję polityczną to rozumiem.

Tak, skończyło się bałaganem, bo, jeśli sięgniesz pamięcią, to przypomnisz sobie, że wszystkie projekty K&c.o. były systematycznie blokowane i uniemożliwiane. Aha, na wszelki wypadek - bynajmniej fanką Kaczyńskiego nie jestem, bo próbuje on przeforsować pewien kardynalny pogląd całkowicie niezgodny z moim - ale nie lubię też bezsensownej nagonki i szczucia.

Zawsze można głosować na mniejsze zło, tak też zamierzam zrobi, gdy już będą wybory.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 20:04   #59
Frankfurterka
Raczkowanie

Moj maz jest Niemcem. Mieszkamy w Niemczech. Moj szef i wszystkie kolezanki w pracy sa tej narodowosci. Mam mnostwo niemieckich znajomych i przyjaciol.
Nigdy nie bylam dyskryminowana z powodu mojej narodowosci. W pracy liczy sie to, jak ktos pracuje a nie kim jest.
Moi tesciowie to super ludzie. Traktuja mnie jak corke.
Lubie Niemcow i zycie tutaj.
Frankfurterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 20:05   #60
201710120930
Konto usunięte

Zły,Bardzo zły
Może nie tyle do pojedyńczych jednostek co do prowadzonej polityki.
Malutkimi kroczkami acz niezwykle skutecznie fałszują historię
Nie wspomnę o rozpowszechnianym już na skalę międzynarodową (i traktowanym jako dokument!) kontrowersyjnym filmie 'Nasze matki ,nasi ojcowie' O 'wypędzonych' to już nie wspomnę

No niestety; jako kraj są dobrze rządzeni
Niemiec zawsze wyjdzie na swoje

ps. najbardziej mnie irytuje jak-nawet- Polacy używają słowa naziści (naziści napadli na Polskę,naziści tworzyli obozy koncentracyjne itp itd)
no krew mnie zalewa
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości