|
|
#31 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Gdzie mieszkac po slubie, jak im to powiedziec.... ?
Cytat:
Mieliśmy propozycję i z jednej i z drugiej strony żeby mieszkać w domu rodzinnym, i to na osobnym piętrze. Nie skorzystaliśmy i wcale tego nie żałujemy, mimo, że oszczędzilibyśmy sobie mnóstwa wydatków. Moim zdaniem komfort własnego gniazdka jest bezcenny. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, a Ty - pracujesz?
|
|
|
#33 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcesz wyjść za mąż, a jakby brak pomysłu: PO CO? |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie rozumiem, dlaczego narzeczony nie może dalej pracować tam gdzie pracuje, a mimo to się wyprowadzić?
Przecież może tam jechać codziennie rano i pracować? Może podjechać po południu jak coś będzie trzeba zrobić w firmie?Ogólnie też uważam, że słabym pomysłem jest mieszkanie z rodzicami po ślubie. Ktoś kto się nie wyniósł na swoje nigdy może tego nie rozumieć bo nie doświadczył, ale to jest co innego - mieszkać jako para samodzielnie, a mieszkać u rodziców. Ja się wyprowadziłam już jakiś czas temu (choć też męża nie mam ) i odczuwam bardzo wyraźne zmiany w relacjach rodzinnych, w samopoczuciu, w samodzielności... Uważam też, że to dużo bardziej komfortowe, niż mieszkanie z rodzicami nawet jeśli dom jest duży. Wolę na własnych 40 metrach niż na całym piętrze domu, ale z rodzicami nad głową ![]() Zastanów się autorko czego TY chcesz, jak widzisz Wasze dalsze życie. Nie masz obowiązku się nikogo "słuchać", ani męża, ani rodziców. Możesz się zgadzać na jakieś rozwiązania lub się nie zgadzać. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Szczęka trochę mi opadła. Dziewczyno to Twoje życie, nie możesz go opierać na słuchaniu mamy, albo słuchaniu męża. Sama podejmuj decyzje, inaczej będziesz nieszczęśliwa.
Ja także uważam, że powinniście zamieszkać osobno, przynajmniej na początku własnego małżeństwa. Ja wiem, że jest zasada, szczególnie w małych miejscowościach, że któreś z dzieci układa sobie życie mieszkając w domu z rodzicami. Rozumiem aspekt ekonomiczny, jednak uważam, że to bardzo złe dla związku. Szczególnie w sytuacji, gdy oboje nie wyfrunęliście z gniazda i wciąż myślicie "co powie mama, co powie tata". W takiej sytuacji będzie wam trudno zbudować prawdziwe małżeństwo, które ma być czymś autonomicznym. ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Zacznij od popracowania nad asertywnością
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Z narzeczonym na 37 metrach, własne, przytulne, niezależne. Nie wiem jakich odpowiedzi oczekiwałaś (że powiemy Ci byś namówiła faceta do mieszkania z Twoimi rodzicami?). Póki co, nadal jesteś niedojrzała i bierna. Twój facet tez jest wygodny. Jakby chciał, to dałoby się kontynuować pracę w rodzinnej firmie i mieszkać osobno.
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też się przyłączam do pytania, czemu zamieszkanie osobno ma być równoznaczne z porzuceniem pracy przez narzeczonego?
Autorko, nie tędy droga. Tym sposobem to sobie nawyżej strzelicie w kolano. Małżeńskie. Twoje podejście też wymaga znacznej refleksji i zmiany, począwszy od określenia się jako odrębnej jednostki/ Na razie jawisz się jako dziecko, które jest dorosłe, a boi się rodziców i uznaje swoją niższość wobec mężczyzny. |
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
I ja, z mężem. Tesciowa mieszka sama w dużym domu.
My mamy niewielkie mieszkanie, kredyt na 25 lat. I jesteśmy szczesliwi
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie oszczędzać to można na przykład na artykułach papierniczych, a nie na komforcie życiowym (czy zdrowiu)
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam sama z dala od rodziców, a nie mam męża
![]() Również nie kumam, co to za firma, że wymaga tego, by twój mąż musiał mieszkać nadal ze swoimi rodzicami
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie jak się wyprowadzi to rodzice się go wyrzekną, wydziedziczą i wyrzucą z firmy
Niewdzięcznika jednego.
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem czemu nie możecie wynając czegos małego a TŻ by dalej pracował tam gdzie pracuje? My z mężem mieszkamy od 3 lat (cale narzeczeństwo) na 20m kwadratowych. W kawalerce. I da się. Serio. I doceniamy siebie, swoją wolność i prywatność.... A Ty się zastanów czy ten ślub to dobry pomysł. Będziesz tak spełniać zyczenia męża do końca życia? Pomyśl o sobie!! Powiedz czego Ty chcesz!!
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jesli już powołujesz się na moje życie, to może chociaż wchodź w szczegóły ![]() Nie pisałam o autorce, tylko odnośnie zarzutu, że KAŻDY ma musi i powinien mieszkać osobno. Raczę czytać posty przed odpowiedzeniem na nie
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Hah, odniosłam się akurat do tego ile wynajmuję
44 m, spokojnie wystarczające dla dwóch osób. Polecam autorce ![]() Cytat:
Więc ja rozumiem, że ktoś może mieć takie same odczucia jak ja i woleć jednak coś swojego, niż życie w jednym domu z rodzicami, moimi czy faceta
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wywleczenie w ironicznym tonie tego faktu miało w ogóle jakiś cel?Wiem, że to nie powinno być pytanie do Ciebie, tylko do skazanej ![]() Co do prywatności itd, rozumiem argument, to chyba jeden z najbardziej do mnie przemawiających. Po prostu gdybym miała postawić się w roli rodzica i jego oczami na to spojrzeć raczej cięzko by mi było ogarnąć motywy dziecka I jeszcze raz powtórzę, także wolałabym mieszkać sama.Co do rodzeństwa - różnica jest ogromna, bo po śmierci rodziców dom pozostaje pusty. Druga sprawa, że wyprowadzka dalej niż o kilkanaście kilometrów znacznie utrudnia opiekę nad rodzicami, zwłaszcza gdy pracuje się zawodowo i ciężko znaleźć czas na odwiedziny - a wykluczam opcję, że rodzice w wieku 60+ są na siebie skazani. Oczywiście, są to osoby samodzielne, ale koszenie trawników, drobne prace remontowe, przerzucanie węgla, odnawianie domu - to nie powinny być już ich obowiązki, zwłaszcza jesli szwankuje im kręgosłup bądź mają jakieś inne przewlekła schorzenia (a kto w tym wieku nie ma?) Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-09-03 o 08:05 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Hm, ale nie wiemy w jakim wieku są rodzice. Autorka ma jeśli pamiętam dobrze 23 lata, jej rodzice mogą być spokojnie przed 50
Zanim będą mieli lat 60+ może minąć 10 lat lub więcej... Myślę że jeśli faktycznie ma się rodziców już wymagających takiego wsparcia można rozważać mieszkanie z nimi (ale też niekoniecznie, bo zawsze można mieszkać niedaleko, ale osobno), tylko że chyba to nie jest ten przypadek. Jak za 10 czy 15 lat będzie taka potrzeba, wtedy autorka może taką opcję rozważać. teraz są młodą parą ledwo zaczynającą wspólne życie i myślę, że niezależnie od "dostępnych" domów rodzinnych lepiej by było iść na swoje i tam się "docierać".Po śmierci rodziców dom może i zostanie pusty, ale po swoje zgłosi się rodzeństwo - autorka pisała, że nie są jedynakami. Więc tak czy inaczej dom będzie do podziału albo trzeba będzie kogoś spłacać. No ale w sumie produkujemy się tu, a przecież narzeczony i tak nie może się wynieść z domu bo prowadzi z rodzicami firmę , więc zasadniczo ten problem się rozwiązuje sam, decyzja się sama podejmuje, pozostaje tylko kwestia rodziców autorki, urażonych faktem, że córka nie respektuje ich planów wobec niej i nie szanuje ich krwawicy
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Ja proponuję mieszkac tydzień u jego rodziców a tydzien u twoich. Ew. twoi nie muszą wiedzieć, że mieszkacie także u jego rodzicw , możecie mówic, że wyjezdzacie służbowo albo na urlop
![]() ![]() Prowo- ja dorosla dziewczyna może wypisywac takie farmazowny. |
|
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaka ty jesteś bezwolna. rodzice to, narzeczony siamto, a ty niczym latawiec na wietrze, jak zawieje to tam jesteś. a co ty chcesz i jakbyś chciała mieszkać. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My mamy 25
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg |
|
|
|
|
#56 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Młodzi nie mają dwóch domów "do dyspozycji", bo w każdym z nich mieszkają już rodzice (tzn. są zajęte ). Jak jedna para rodziców się przeprowadzi, to wtedy będzie dom do dyspozycji ![]() Pomińmy już moich rodziców, bo jestem z typowego polskiego blokowiska, a rodzice TŻ-a mieszkają sami na 200 metrach i ja bym się w głowę popukała, gdyby mi ktoś zaproponował zamieszkanie tam. Swoboda robienia wszystkiego we "własnym" (choćby i wynajętym) domu po swojemu jest bezcenna. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Raczej musicie się słuchać wzajemnie. Jesteś od przyszłego męża zależna, że tak się go słuchasz? Gdzie w tym wszystkim jesteś TY? |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
też mieszkamy z mężem osobno i nie chciałabym mieszkać z rodzicami ani teściami, ale nie uważam wcale, że problem autorki jest bzdurny. Czy to, że dziewczyna nie chce zawieść swoich rodziców jest takie złe?widzi ich oczekiwania i to, że chyba uznali za pewnik, iż młodzi zamieszkają z nimi, więc nie chce ich rozczarować.
Zgadzam się jednak z madaną, że założenie rodziny, małżeństwo powinno prowadzić do tego, że mąż/żona staje dla nas na pierwszym miejscu, to z nim/nią podejmuję najważniejsze decyzje i mając na uwadze przede wszystkim nasze wspólne dobro wybieramy to czy inne wyjście. Jeśli chcecie mieszkać z rodzicami, oboje podjęliście taką decyzję, widzicie w tym szansę dla siebie, to czemu nie?skoro jest taka opcja, jest duzy dom (a nawet dwa) i nie macie nic przeciwko obecności rodziców/teściów, to po co się na siłę wyprowadzać? Jeśli zdecydowaliście, że będziecie mieszkać u teściów, to poinformuj rodziców jak najszybciej, by nie snuli planów i nie liczyli na coś, co nie będzie miało miejsca. Im dłużej zwlekasz tym gorzej. |
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#60 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

Z narzeczonym na 37 metrach, własne, przytulne, niezależne. Nie wiem jakich odpowiedzi oczekiwałaś (że powiemy Ci byś namówiła faceta do mieszkania z Twoimi rodzicami?). Póki co, nadal jesteś niedojrzała i bierna. Twój facet tez jest wygodny. Jakby chciał, to dałoby się kontynuować pracę w rodzinnej firmie i mieszkać osobno.

Niewdzięcznika jednego.