|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psycholog lekiem na wszystko?
Mysle, ze kazdy czlowiek powinien profilaktycznie, chocby raz w zyciu, odwiedzic gabinet psychoterapeutyczny
Fakt, dochodzi do naduzyc, ale z dwojga zlego, wole naduzycia niz rzesze emocjinalnych popaprancow, niedostosowanych jednostek czy samobojcow na peczki. Swoja droga, bagatelizowanie problemow, umniejszanie ich wagi naprawde robi niezly kiks w glowie.
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
A czy to my powinniśmy oceniać, czy kogoś problemy są błahe czy nie? Nikt nie ma takiego prawa, ponieważ każdy ma inną wrażliwość i inaczej przeżywa coś, co dla postronnych wydaje się proste do rozwiązania.
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Piszę o samobójstwie, a przecież często faceci są po prostu nie do życia pod względem charakteru. Ile jest wątków na wizażu o cholerycznych ojcach czy chorobliwie zazdrosnych chłopakach... U psychologa można przecież pracować nad swoimi wadami, które poważnie unieszczęśliwiają bliskich (a często są wynikiem nieprzepracowanych problemów). Czy walka o szczęśliwą rodzinę i dobre życie jest mniej męska od walki z nałogiem? ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- A to kolejny problem, słynne "inni mają gorzej". Można komuś zrobić potworną krzywdę i wpędzić w poczucie winy, które jest kolejnym głazem ciągnącym w dół. |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Terapia to nie zawsze dobra inwestycja czasu. Czasami sprawia, że człowiek skupia się na swoich problemach, słabościach, bablaniu się we własnej duszy zamiast uświadomić sobie, że wszyscy mamy problemy, które przy odrobinie chęci samemu można rozwiązać. Poza tym, trzeba mieć świadomość, że psychoterapeuta to też człowiek. Też ma swoje wartości i problemy, którymi nie powinien się kierować, ale to nierealne, żeby tego nie robił. To nie wyrocznia. Może pomóc a może i pogorszyć sytuację. Mój terapeuta czasami ma takie odjazdy, że zastanawiam się, czy nie powinnam zaproponować mu terapii Na szczęście jestem na tyle krytyczna, żeby przyjmować to co mówi z dużym dystansem, poprawiać go gdy mówi coś głupiego. Gdybym brała na poważnie wszystko co mówi pewnie załamałabym się jeszcze bardziej.
Edytowane przez tambourinist Czas edycji: 2013-09-11 o 15:28 |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I psycholog/terapeuta na pewno to zauważy. Moim zdaniem jest to również rzecz do przepracowania. Serio? Bo wiesz co, ja przez 2,5 roku terapii nie dowiedziałam się niczego o poglądach mojej terapeutki. Była totalnym lustrem, w którym ja mogłam się przeglądać - nie było nigdy jej zdania, jej opinii, jej poglądów.
|
|
|
|
#36 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jak przepracować? Terapeuta powinien po prostu kazać mu sobie iść W przeciwnym wypadku pacjent staje się zależny od terapeuty z problemem zależności od terapeuty w rozwiązywaniu problemów Ja sądzę, że raczej spora część psychoterapuetów się ucieszy, że ma pacjenta na następne n lat. Terapeuta powinien przygotowywać pacjenta do radzenia sobie samemu, terapia powinna być moim zdaniem interwencją kryzysową, nie tworzeniem nowej zależności. Nigdy tak nie jest. Chyba, że nawet pytań nie zadawała, tylko siedziała i milczała? Może po prostu nie zrozumiałaś w jaką stroną szły te pytania. Chociaż faktycznie w nurcie psychoanalitycznym, o którym pewnie piszesz, rola terapeuty jest mniejsza niż np. w behawioralnym, próbowałam obu. Edytowane przez tambourinist Czas edycji: 2013-09-11 o 15:57 |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociażby dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje, skąd w kliencie (bo na terapii jest klient, a nie pacjent, tak dla przypomnienia ) takie zachowania i potrzeby, dlaczego tak czuje i robi. Terapia nie polega na tym, że pstryk - i terapeuta problem za klienta rozwiaże (a tym byłoby proponowane przez Ciebie wyjście).Bardzo niewiele pytan zadawała, a nawet jeśli - nie byly w żaden sposób sugerujące. Nie, to nie był ten nurt. No patrz - a wydawało mi się, że to ja w tej terapii uczestniczyłam, a nie ty.... czego to można się na Wizażu dowiedzieć
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mam wrażenie, że osoby krytykujące bardzo psychoterapię po prostu mało o nie wiedzą... To ja myślałam, że mało wiem, nigdy nie byłam, ale jak widzę jakie ludzie mają wyobrażenia, to wymiękam. Wiecie, to tak jakby powiedzieć, że dentysta uzależnia.
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Psycholog lekiem na wszystko?
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nigdy nie byłaś i sądzisz, że cokolwiek możesz na ten temat powiedzieć? Więcej niż to, czego dowiedziałaś się z seriali? |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wkurzaja mnie tacy ludzie jak Ty. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
Może jeszcze podziel się doświadczeniem erekcji (jeśli jesteś kobietą) albo miesiączkowania (jeśli facetem). Edytowane przez tambourinist Czas edycji: 2013-09-11 o 18:03 |
||
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
tambourinist, jak w kazdym fachu, rowniez wsrod psychoterapeutow/psychologow/psychiatrow zdarzaja sie hosztaplerzy czy partacze. Wyuczona bezradnosc to akurat "swietny material" na terapie i dobry terapeuta szybko sie kapnie i pomoze zrobic tak, zeby czlowiek zrozumial i sie wzia w garsc, a nie bedzie hodowal sobie u boku istote zalezna
|
|
#44 |
|
Naczelna Nastolatka
|
żebyś się droga ałotreczko nie zdziwiła, jak depresja wróci ze zdwojoną siłą. Jeżeli miałaś epizod depresyjny, to jest wielce prawdopodobne, że za kilka miesięcy lub lat nastąpi u ciebie kolejny, gorszy atak choroby. Pierwsze epizody/rzuty zaburzeń nerwicowych/depresyjnych często samoistnie zanikają, ale nie stałe.
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spasuj trochę, co? I w stosunku do mnie, i do Komety. To, że terapeuta wyjaśni na czym polega terapia nie znaczy, że dizeli się swoimi poglądami. Doświadczeniami - ok, ze studiował tu i tu, a papiery zrobił tu i tu. O poglądach nie było mowy ani przez sekundę.
|
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Może porozmawiaj ze swoim terapeutą o tym dlaczego przechodzisz z dyskusji na konkretny temat do ataków personalnych? Eot. Edytowane przez tambourinist Czas edycji: 2013-09-11 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Sorry Tambourinist, ale masz jakiegoś kijowego terapeutę. Dobry fachowiec nie dopuści do sytuacji, w której jego problemy/emocje wpływają na pacjenta.
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
tambourinist, strasznie jestes arogancka w tej dyskusji. RZucasz sie na wszystkich, ktorych zdanie Ci nie pasuje i caly czas sugerujesz, ze Twoje problemy sa realne i prawdziwe i wymagaja interwencji, a wiekszosc to lenie, ktore w wizytach u psycholaga szukaja kolejnej wymowki swojego braku zaradnosci... Spasuj troche
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Naczelna Nastolatka
|
do psychiatry, z podejrzeniem depresji idzie się do psychiatry. Dopiero lekarz stawia ostateczną diagnozę i zapisuje leki/kieruje do psychoterapeuty. Mylisz psychologa z psychiatrą oraz z psychoterapeutą, to są trzy różne, odrębne specjalności
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie - i kluczowe: czy to rzeczywiście zmieniłoby moje życie (zwłaszcza że, jak widać, nie było niezbędne)? |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Chyba nie rozumiesz słowa pisanego. Psycholog nie diagnozuje, od stawiania diagnozy jest lekarz psychiatra. Więc psycholog odesłałby cię do psychiatry. Pisałam już, że depresja/nerwica lubi wracać ze zdwojoną siłą. odpowiednie leczenie zapobiega nawrotom.
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do argumentu, że depresja lubi wracać - serio, rozumiem ryzyko, nie bardzo rozumiem tylko, dlaczego zakładasz, że epizod smutku (który przechodzi sam z siebie) to depresja. Smutek to smutek, a depresja to depresja - i właśnie o to mi chodzi: że nie wszędzie potrzebna jest jakakolwiek diagnoza. I sugerowanie ludziom zaburzeń czy nawet chorób psychicznych, kiedy nie ma ku temu bardzo wyraźnych podstaw, jest moim zdaniem szkodliwe - i dla tych ludzi, i generalnie społecznie (vide przykład z ADHD/dysleksją). Edytowane przez Mome Czas edycji: 2013-09-11 o 20:38 |
|
|
|
|
|
#55 | ||
|
Hrodebert
|
[QUOTE=Mick;42747262]
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#56 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Jeżeli miałaś epizod depresyjny. Nie napisałam, że NA PEWNO miałaś depresję/zaburzenia depresyjne.
Poza tym nie widzę powodu dla którego osoba, która się źle czuje PSYCHICZNIE/EMOCJONALNIE szła najpierw do internisty, na jaki wuj? Psychiatra zleci badania lub postawi diagnozę.
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne podejście "jeśli nie byłaś to nie wiesz NIC". Bardzo poważne. BTW przypomnij mi, co takiego powiedziałam o tej psychoterapii, czego nie mogę wiedzieć bez doświadczenia? Po prostu skomentowałam, że jeśli ludzie miewają dziwne wyobrażenia, ja wiem tyle, ile się normalnie informuje i uświadamia opinię publiczną na czym polega taka psychoterapia, po prostu na tej podstawie nie wysuwam daleko idących przypuszczeń np. "nikomu to niepotrzebne", "psycholog wyręcza i oducza radzenia sobie z problemami" albo "to uzależnia". Pewnie od wszystkiego się można uzależnić, tylko co z tego? Źle trafiłaś, seriali raczej nie oglądam, chyba że sitkomy albo star treki, a chociaż w amerykańskich filmach często pojawiają się psychoterapeuci, to zgaduję że może to być mniej więcej tak realistyczne co przedstawianie w podobnych filmach pracy prawników lub policjantów. ![]() W ogóle bardzo fajna odpowiedź z twojej strony - atak ad personam i zarzut Bóg wie o co.
|
|
|
#58 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja uważam, że powinnaś. Ja też mam "okres smutku", nawet lżejszy niż Twój (z opisu wynika) i dostałam diagnozę. |
|||
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#60 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

Na szczęście jestem na tyle krytyczna, żeby przyjmować to co mówi z dużym dystansem, poprawiać go gdy mówi coś głupiego. Gdybym brała na poważnie wszystko co mówi pewnie załamałabym się jeszcze bardziej.
W przeciwnym wypadku pacjent staje się zależny od terapeuty z problemem zależności od terapeuty w rozwiązywaniu problemów