|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: Rodzinna impreza ważniejsza
Przecież tu nie chodzi o nieutulony żal po śmierci bliskiej osoby, tylko o to, że chłopak "śmiał" nie popędzić na wezwanie. Jak on mógł nie olać rodziny i jakiejś ciotki dla swojej królewny.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
moim też. Ludzie różnie reagują na wiadomość o śmierci znajomych, to generalnie trudny temat, zwłaszcza dla osób bardzo młodych. Oczywiście, potrzeba bycia "odstresowaną" i "wściekłość" sugerują, że głównie chodzi o tupnięcie nóżką i postawienie na swoim, niemniej - nie musimy do tego dokładać głupot umniejszających znaczenie śmierci w gronie znajomych.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa - zrobiło się smutno - ok. Ale taki smutek powinno się dać radę przeżyć samemu, jeśli nie, i wymagane jest do tego porzucenie wszelkich obowiązków przez partnera i trzymanie za łapkę, to śmiem twierdzić, że z jej psychiką jest coś nie tak. Taka społeczna mimoza. A takie osoby powinny popracować nad sobą, bo nie są według mnie zdolne do samodzielnego życia. |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze ten dziecinny tekst, że impreza ciotki ważniejsza niż dziewczyna tu na pewno nie chodzi tylko o sam smutek po stracie koleżanki. dziewczyna jest wyrachowana moim zdaniem, bo chciała na śmierci tej dziewczyny ugrać spotkanie z facetem. wiem, mocne słowa, nie powinnam tak pisać, ale tak to wygląda. zresztą uciekła z wątku - tak jak z poprzedniego, dlatego śmierdzi mi to trollem.
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja się nie dziwię, że autorce mogło się zrobić źle, smutno. To raczej normalne, tez bym się tam czuła gdybym się dowiedziała, że zginął ktoś z moich dalszych znajomych, nawet jeśli od jakiegoś czasu nie miałam z tą osobą kontaktu.
Ale to, że jest komuś źle i smutno nie znaczy jeszcze, że potrzebuje "opieki" partnera koniecznie, trzymania za rękę i pocieszania. Inny kaliber ma śmierć bliskiej osoby, inny - dawnej koleżanki. |
|
|
|
|
#38 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poważnie, Ty byś się przejęła śmiercią koleżanki z przedszkola??? Bo ja nawet większości z nich już nie pamiętam, nawet jakby mi się na ulicy przedstawiły, to bym nie skojarzyła. Podstawówka ok, tu już coś bardziej sobie przypominam, ale na wiadomość, że pan czy pani X (znana mi z podstawówki) zginęła w wypadku pomyślałabym tylko: "Ojej, to przykre, szkoda dziewczyny/chłopaka". I tyle. Normalne, że człowiek czuje się nieswojo, bo znał tego kogoś, bo śmierć, bo wypadek, ale zdrowa jednostka nie wpadnie w emocjonalny dół po czymś takim (i jeszcze ściągać osoby trzecie, bo świat się zawalił? No błagam ). Tyle w temacie (w dół autorki nie wierzę, najzwyczajniej w świecie próbuje manipulować chłopakiem).
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam tak samo. Wiadomo można się przejąć nawet i mocno, ale robić taką histerię? To chyba osobny problem.
|
|
|
|
|
#40 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby moja koleżanka z czasów podstawówki umarła,a nie widziałam jej od kilku lat i się z nią nie kontaktowałam, to co najwyżej mogłabym wpaść w nostalgię i myślenie jakie to kruche jest życie, bla, bla, bla. Ale żeby przeżywać jej śmierć? Niby z jakiego powodu skoro ona teraz, aktualnie, nie zajmuje żadnego miejsca w moim życiu. Edytowane przez masquenada Czas edycji: 2013-09-15 o 13:34 |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
sissy that walk
|
Ja myślę, że to o to mogło chodzić - dół pt. "wszyscy umrzemy", a nie o koleżankę. Tak czy siak również sądzę, że ten mega dół nie jest zdrowy. Ponadto to niezbyt dobrze że autorka nie ma w otoczeniu innej osoby, z którą mogłaby porozmawiać na ten temat - chyba lepszym materialem byłaby inna koleżanka albo ktoś z rodziny. Chłopak, który dziewczyny nawet nie znał, nie powinien być jedyną osobą z którą można pogadać.
|
|
|
|
#42 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
zgadzam się, choć z drugiej strony prawdopodobna opcja jest taka, że nieco udramatyzowała swoje odczucia na potrzeby manipulacji
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- w pierwszym poście - pisze o potrzebie odstresowania i wściekłości na chłopaka. Nie są to najszczęśliwsze sformułowania, prawda? Ale jeśli podejrzewamy, że koloryzuje, to napiszmy, że koloryzuje, a nie, że śmierć koleżanki z podstawówki nie może wywołać szoku. Może. Choć z określonym przyczyn podejrzewamy, że nie w tym konkretnym przypadku. |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
sissy that walk
|
Z pewnością nie, i to zawsze jest jakiś tam wstrząs. Aczkolwiek też uważam, że jeśli ktoś w pewnym wieku po pierwszym szoku nie zdaje sobie sprawy z tego, że tak bywa i że ludzie umierają (nie tylko rówieśnicy, również o wiele młodsi ludzie, dzieci), to powinien trochę nad sobą popracować. Warto oddzielić swoją wrażliwość i prawo do nostalgii od niebezpiecznych dołów spowodowanych czymś, z czym się po prostu trzeba pogodzić.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-09-15 o 14:01 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiste, że na śmierć osób nawet niezbyt bliskich, ale takich o, znajomych, można różnie zareagować. Ale raczej nie rozpaczą, histerią, czy np. potrzebą długiej żałoby (wydaje mi się, że takie głębokie emocje są zarezerwowane jednak dla tych naprawdę bliskich), prędzej przygnębieniem, refleksją, odtwarzaniem wspomnień związanych ze zmarła osobą itd. Znaczy, ten proces oswajania się z myślą, że tej osoby już nie ma na świecie następuje, tyle że jest łagodniejszy i szybszy niż w przypadku kogoś bliskiego.
Jednak tutaj przychyliłabym się do wypowiedzi o chęci postawienia na swoim (zwłaszcza jeśli ich rozmowa wyglądała tak histerycznie jak pierwszy post) i nie wiem, czy ma znaczenie fakt, że chłopak akurat poszedł na imprezę do ciotki. A na mój gust, między nimi w ogóle nie gra , bo dziewczyna się podpala, że chłopak nie przyszedł na kategoryczne wezwanie, a on zamiast jej wytłumaczyć, uspokoić - zabrał się i poszedł i generalnie nikt nikogo nawet nie próbuje zrozumieć . Przynajmniej z tego, co autorka napisała
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niezależnie od tego, czy ona szczerze się przejęła i chłopca potrzebowała, a on ją olał czy była to pokazóweczka, by wycisnąć na chłopcu zmianę planów, a on się nie ugiął - sytuacja jest słaba. Co można stwierdzić bez wikłania się w dyskusję, czy normalne jest przejęcie się śmiercią niegdyś bliskiej znajomej. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
to dlaczego mu tego nie powiesz, tylko piszesz na forum?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

i jeszcze ten dziecinny tekst, że impreza ciotki ważniejsza niż dziewczyna
tu na pewno nie chodzi tylko o sam smutek po stracie koleżanki. dziewczyna jest wyrachowana moim zdaniem, bo chciała na śmierci tej dziewczyny ugrać spotkanie z facetem. wiem, mocne słowa, nie powinnam tak pisać, ale tak to wygląda. zresztą uciekła z wątku - tak jak z poprzedniego, dlatego śmierdzi mi to trollem.

] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M

. Przynajmniej z tego, co autorka napisała