![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nie każda taka świeta,żeby mieć bliźnieta! Mamusie łączmy się :) cz. 2
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zazdroszczę, że masz to za dobą ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Hej kobietki. Ja też się melduję, już jako mama
![]() Wczoraj wyszłam ze szpitala z dwiema ślicznymi kruszynkami Roksancią i Amelką.Nie moge jeszcze uwierzyć że los dał nam takie szczęście. Dziewczynki ważyły 2320 i 2280. 18 dni spędziłyśmy razem w szpitalu ale najważniejsze że robaczki są zdrowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
ZSL - brawo brawo brawo dla Was
![]() Kolejna zuch - mama ![]() Jak się odnajdujesz w tej roli? Dlaczego tak długo byliście w szpitalu, no i jak sam poród przebiegał? ![]() Opowiadaj raz dwa póki dzieci śpią ![]()
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Leżałam równo tydzień na patologii a w niedzielę pierwszego września odeszły mi wody. Po cesarce tydzień dochodziłam do siebie, dopiero jak mi ściągnęli szwy przestał mnie boleć kręgosłup i mogłam swobodnie oddychać.
Młodsza córka miała wspomaganie oddychania przez 3 dni, kamienia sondą i dwa razy miały nawrót żółtaczki. Najgorsze że malutka nie chciała jeść i słabo przybierała na wadze. Odkąd jesteśmy w domu to jest cudownie. Robaczki jedzą i śpią. W nocy budzą się 2 razy i dają rodzicom pospać. Dostały 8 i 7pkt. Dziś mamy wizytę w przychodni i tak się zastanawiam w co je ubrać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
ZSL gratulacje. Fajnie, ze już w domu jesteście
![]() Jak to w ogóle jest z opieką po cesarce? Boje się tego trochę, że wszystko spadnie na męża.
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Tatyana, ZSL, serdeczne gratulacje!! Oby Wasze Maluszki rosły Wam zdrowo i były szczęśliwe.
Mezaga, ja po cesarce nie byłam w stanie się wyprostować przez kilka dni, nie mówiąc już o wzięciu dziecka na ręce, jeśli chodzi o opiekę w szpitalu, to w drugą noc przynieśli nam dzieci do pokoju (spałam w sali z Tżtem), my, mimo ogromu miłości nie byliśmy tym zachwyceni (ja musiałam odespać morfinowy haj ![]() po powrocie do domu, nie ukrywam, przez miesiąc mieszkała z nami mama. oczywiście w nocy to my wstawaliśmy do dzieci, ale mama ogarnęła kwestie prasowania, prania, sterylizowania butelek itp. po dwóch tygodniach od cc obudziłam się już bez bolu. nie było tak, że powoli przestawało mnie boleć, bolało równo dwa tyg, a potem jak ręką odjął. aha, w szpitalu dostałam leki przeciwbólowe, chyba ketonal (o ile dobrze pamiętam) z informacją, że mam brać i się nie przejmować, ale znajoma farmaceutka powiedziała, że to bardzo silny lek, przenikający do pokarmu, więc nie brałam nic.. u nas standardowe wariowanie, dzieci przechodzą same siebie, tak już łobuzują, że mi ręce opadają, dom wygląda jak wygląda. wczoraj Tż wyraził dezaprobatę, że garderoba jest nieposprzątana (no nie jest, kiedy mam to zrobić?) i od słowa do słowa kłótnia straszna. nie chodzi o to, żeby mi pomniki stawiał, jak posprzątam (i tak to robię na okrągło), ale on chyba myśli, że jak idzie do pracy, to ja tu leżę i czytam pudelka. popłakałam się aż, postanowiłam, że od stycznia wracam do pracy. i na znak protestu zagłębiłam się w lekturze Miłoszewskiego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
ZSL - karmisz piersią? Spacerek już był?
Mezaga - wszystko zależy od organizmu i jego regeneracji. Ja dzieci dostałam obok łóżka na następny dzień (ur przed 17). Ja ledwo się poruszałam, wszystko bolało (a najbardziej kręgosłup) itp, mąż mógł tylko być od 9 - 20. Nocki były dla mnie najgorsze, wręcz krytyczne ![]() Każdy inaczej to przechodzi. Dużo też zależy od wsparcia i pomocy personelu ![]() Zdenka...kochana...trzymaj się ![]() ![]() ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla świeżo upieczonych mamusiek
![]() ![]() Ewelina byliśmy w Mielnie na weekend u rodzinki i zrobiliśmy szybki (konieczny) wypad do Koszalina do Centrum Handlowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Moje robaczki karmię piersią. Czasami mam problem jak chcą dwie na raz. Ale starsza jest bardziej uległa i czeka, gdy młodsza głośno domaga się jedzenia. A Wy karmiłyście dwie na raz? Ja chyba tej sztuki nie dam rade opanować.
MEZAGA Co do cesarki to monitorowali 12 godzin moje parametry życiowe i co godzinę mierzyli ciśnienie. Gdybym miała na sali dzieci to szczerze nie dałabym rade się nimi zajmować. 10 minut zajmowało mi zejście z łóżka. Malutka wczorajszej nocy budziła się co godzinę i padam na twarz a jutro zapewne będą odwiedziny rodziny... oj będzie ciężki dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Odp: Nie każda taka świeta,żeby mieć bliźnieta! Mamusie łączmy się :) cz. 2
No gratulacje ZSL! Ja przeszlam podwojny porod niestety... Po cesarce bralam leki przeciwbolowe bo inaczej nie wstalabym z lozka. Dzieci mialam od razu przy sobie ale polozne bardzo chetnie pomagaly. Tydzien temu w pon z rany zaczela mi leciec ropa i to strasznie :-( Pojechalam do szpitala i zrobili plukanie tej rany i eqakuacje calej ropy :-( Bol straszny ale jak usuneli to wszystko to jak reka odjal
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Pytanko do mamusie z dziećmi w wieku około 2 lata. Czym bawią się Wasze pociechy w domu a czym na dworze?
Moich ciężko zadowolić. Mają całą masę zabawek, a i tak potrzebują nas do zabawy. Oczywiście siedzimy z nimi i bawimy się, ale chciałabym, żeby częściej sami się bawili, w końcu mają siebie. Odpieluchowałyście już maluchy? U nas jest lipa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Nadia - ciężko zająć maluchy czymś na dłużej. Ale w naszym przypadku sprawdzają się rzeczy, którymi nie bawią się na co dzień:
- układanie puzzli drewnianych (tych z uchwytami) - malowanie kredkami. Odkąd dostali duże tablice znikopisy, to też sporo rysują na nich. Dużo oglądają książeczek oraz grają na organkach. Zastanawiam się nad kuchnią. Lubią mieszać w garach ![]() Pieluchy porzucone, Franek ma zakładaną tylko na noc. Ale już 4 noc z rzędu jest sucha i zdarza mu się coraz częściej wołać w nocy siku. W naszym przypadku jak zdecydowałam się na odpieluchowanie, to postawiłam na konsekwencję. Jak wychodzimy na dwór to bez pieluch. Ale w domu załatwianie na nocnik i nakładkę załapali szybko i chętnie. Zwyczajnie puściłam w majtkach i jak tylko zaczynał sikać - od razu na nocnik sadzałam. Pierwszy dzień był płacz (dezorientacja, panika?), cała podłoga zasikana, drugi i trzeci coraz częściej sami sygnalizowali. Najfajniej dla nich było samodzielnie zanieść nocniczek i spuścić wodę ![]() Teraz zdarzają się nam wpadki, ale tym się nie przejmuję. Wychodząc na dwór zawsze mam ciuchy na zmianę, chusteczki mokre i torebki jednorazowe ![]() Tatyana - brawo za kp ![]() ![]() ZSL - ja starałam się karmić dwóch jednocześnie, ale nie zawsze było to możliwe. Często mi mąż pomagał, bo chłopców trzeba było poprawiać, uczyć dobrze chwytać itp. Ale długo nie karmiłam piersią. Od razu miałyście pokarm czy "walczyłyście" z laktatorem?
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Ja pokarm dostałam już taki solidny w 3 dobie ale musiałam zaprzyjaźnić się z laktatorem. Z resztą i tak musiałam ściągać mleko. Malutka była parę dni karmiona sondą, a starszej i tak mi nie dawali karmić. Dopiero po tygodniu mogłam próbować karmić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Odp: Nie każda taka świeta,żeby mieć bliźnieta! Mamusie łączmy się :) cz. 2
Ja tez dostalam pokarm w 3 dobie i ladnie nam szlo karmienie. Teraz po tym antybiotyku i pieciu dniach przerwy to klapa
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Nie każda taka świeta,żeby mieć bliźnieta! Mamusie łączmy się :) cz. 2
Mamusie gratulacje, wciagne Was na liste w wolnej chwili
![]() ![]() Tatyana dużo pij przedewszystkim ![]()
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Nie każda taka świeta,żeby mieć bliźnieta! Mamusie łączmy się :) cz. 2
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
No tak ja chce dobrze a Ewelina tu się ze mnie podsmiewa. Wodę oczywiście babolu. Właśnie ja muszę po swoją lecieć do auta.
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
wiem wiem Bella
![]() przecież my tu udzielamy wyłącznie dobrych rad ![]() Bella - Nadia pytała jakimi zabawkami się bawią nasze dzieci. Może i Ty masz jakiś patent na samozajęcie się dzieci? Podrzuć jakiś fajny pomysł ![]() A jak Twój synuś, siedzi grzecznie w brzuszku czy daje ostro znać o sobie? Imię wybrane? Kurczę, gdzie się podziewa Rumianek? Macie jakieś wieści??
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Miłosz będzie
![]() a co do zabawek ostatnio chowają sie pod sterta maskotek na fotelu, i bawia sie w nie ma mnie, i co chwile wołają. najlepsze zajęcie jest kiedy bałaganią, albo pokrywki wyciagaja ze szafki.
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
bedzie chuop
![]() ![]() u nas nie ma zabawkowych hitow, raz to raz tamto...
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
mogę się przyłączyć ? w poniedziałek byłam u lekarza potwierdził moją ciążę i powiedział, że widzi 2 pęcherzyki ciążowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Caroline, witamy i gratulujemy
![]() ![]()
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Witamy witamy nowa mame
![]() A tak w ogole co tu tak cicho? Gdziez sie podzialy wszystkie mamuski? Ja sluchajcie nie daje rady wykarmic malych ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Nie karmiłam w ogóle piersią. Odciągać przestałam chyba 3 dnia po powrocie ze szpitala (17 dni). Pokarmu od początku miałam mało- stres + brak możliwości przystawiania dzieci.
Do teraz jak mnie ktoś pyta czy karmiłam piersią to mnie ściska w gardle... Ale nie zrobiłam krzywdy swoim dzieciom dając im mm od początku, rozwijają się dobrze, co więcej tato też mógł ich karmić co z chęcią robił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 201804160904 Czas edycji: 2013-09-29 o 23:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
![]() Napisz coś więcej o sobie, ciąży (planowana, wyczekana, naturalna czy wspomagana)?
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
karmilam piersia bez dokarmiania i dpoajania przez pierwsze 6 mcy. ale szczerze gdyby to bylo moje 1wsze dziecko to bym pewnie 2 tyg nie dala rady. chlopcy byli bezproblemowi, ladnie jedli a mi sie nie chcialo bawic w robienie butli...no i te koszta
![]()
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Dziś moje skarby skończyły miesiąc. Kurcze jak ten czas szybko leci. Dziś też po raz pierwszy dałam mojej małej 30ml mleka z butelki. Co prawda mam mleka w piersiach, ale skarby potrafią jeść co pół godziny przez pół dnia i są piszczące. Takie przystawianie do piersi strasznie mnie dobija w nocy. Będę karmiła piersią ile będę miała pokarmu ale też będę się wspomagać z butelka bynajmniej na noc po kąpieli.
A tak na marginesie jesteśmy już po chrzcinach i pierwszej wizycie u okulisty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Kurcze, dzieki za podniesienie na duchu dziewczyny
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.