Nasza przyszlosc waszym zdaniem. Przyszłość ZUS, świat za 40 lat..? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-16, 20:14   #31
Catjusza
BAN stały

Dot.: Nasza przyszlosc waszym zdaniem. Przyszłość ZUS, świat za 40 lat..?

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość

dla mnie jest niesprawiedliwe co nam robia, bo dlaczego za czyjes błedy, ze kiedys sobie ludzie w wieku 55 lat, czy mundurowi po 15 latach, do tego maja emerytury takie jak mieli ostatnia pensje, wiec ja maksymalnie podwyzszali, renty nadawno na stale slabo chorym i co i my za to teraz mamy płacic
Dokładnie ! Problem z wydłużeniem wieku emerytalnego jest taki, że tak naprawdę dotyczy niewielu ludzi ! Tych, za którymi nie stoją potężne, branżowe związki zawodowe albo tych, którzy nie pracują w uprzywilejowanych sektorach typu policja, wojsko, nauczyciele, górnicy, sędziowie, prokuratorzy. Że o rolnikach i śmiesznym płaconym przez nich KRUSie nie wspomnę (a wielu dostaje dopłaty, czy ma bardzo dochodowe gospodarstwa). Co to ma być za sprawiedliwość ja pytam ? Do tego okradzenie ludzi z pieniędzy zgromadzonych w OFE. Nóż się w kieszeni otwiera jak się o tym pomyśli.

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość

A wracając do tematu i pytania gdzie są pieniądze na emerytury kiedyś słyszałam, że jak wprowadzili samozatrudnienie i najniższy zus (chyba przez 2 lata 250zł/m-c - niech ktoś mnie poprawi jak to były inne liczby) to nie obliczono prawidłowo zwrotu. Tzn. osoba na etacie, która zarabia x, odłoży sobie na swoją emerytrę, a x osób samozatrudnionych, które płaciły 250zł/mc nie pokryły tych należności, dlatego "dziura" w zusie jest jeszcze większa niż kiedyś.
A w pewnym czasie to był wielki bum na to samozatrudnienie i niski zus. Ludzie po 2 latach zamykali swoje firmy i otwierali pod nowymi nazwami by jak najdłużej ciągnąć na niskim zusie.
To nie jest kwestia wydumana przeze mnie, tylko jakaś pani specjalizująca się w dziedzinie składek tłumaczyła na szkoleniu.
To nieprawda, ten niski ZUS dotyczy tylko działalności otwartej po raz pierwszy. W kolejnych razach (po zamknięciu tej pierwszej działalności) płaci się już normalnie, chyba, że upłynęło co najmniej 5 lat od zamknięcia poprzedniej.
Catjusza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 20:15   #32
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Dzięki za informację.
Ja też podobną część gromadzę na lokatach oszczędnościowych a resztę dochodów lokuję w "naturze".
Ziemia?
Wchodzę teraz w nieruchomości.
Stary 2013-09-16, 20:18   #33
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KOOL SHEN Pokaż wiadomość
Ziemia?
Wchodzę teraz w nieruchomości.
Ziemia.Widzę w niej przyszłość.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 20:21   #34
KOOL SHEN
Rozeznanie

grubella odnośnie giełdy, tfi, banków możesz śmiało pytać.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Ziemia.Widzę w niej przyszłość.
Wiedziałem.
Są 3 zasady w tym biznesie;
1 lokalizacja
2 lokalizacja
3 lokalizacja.
Stary 2013-09-16, 20:40   #35
grubella
BAN stały

Cytat:
grubella odnośnie giełdy, tfi, banków możesz śmiało pytać.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Wiedziałem.
Są 3 zasady w tym biznesie;
1 lokalizacja
2 lokalizacja
3 lokalizacja.
Na giełdzie już byłam i to dość długo. Miałam to szczęście, że sprzedałam w odpowiednim momencie.
W bankach coś tam mam, fundusze omijam szerokim kołem.

Moim zdaniem mam dobrą lokalizację i atrakcyjne nieruchomości, będzie komu sprzedać gdy uznam , że nadszedł czas zbioru.
Poza tym nieruchomości cały czas na mnie pracują teraz.
Stary 2013-09-16, 20:50   #36
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Na giełdzie już byłam i to dość długo. Miałam to szczęście, że sprzedałam w odpowiednim momencie.
W bankach coś tam mam, fundusze omijam szerokim kołem.

Moim zdaniem mam dobrą lokalizację i atrakcyjne nieruchomości, będzie komu sprzedać gdy uznam , że nadszedł czas zbioru.
Poza tym nieruchomości cały czas na mnie pracują teraz.
Czemu omijasz fundusze?
Ja omijam fundusze w polisach. Wolę otwartą architekturę. Teraz kupuję fizy.
Wynajmujesz mieszkania?
Mam swoją czarną listę banków.
Stary 2013-09-16, 21:04   #37
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
Dokładnie ! Problem z wydłużeniem wieku emerytalnego jest taki, że tak naprawdę dotyczy niewielu ludzi ! Tych, za którymi nie stoją potężne, branżowe związki zawodowe albo tych, którzy nie pracują w uprzywilejowanych sektorach typu policja, wojsko, nauczyciele, górnicy, sędziowie, prokuratorzy. Że o rolnikach i śmiesznym płaconym przez nich KRUSie nie wspomnę (a wielu dostaje dopłaty, czy ma bardzo dochodowe gospodarstwa). Co to ma być za sprawiedliwość ja pytam ? Do tego okradzenie ludzi z pieniędzy zgromadzonych w OFE. Nóż się w kieszeni otwiera jak się o tym pomyśli.

To nieprawda, ten niski ZUS dotyczy tylko działalności otwartej po raz pierwszy. W kolejnych razach (po zamknięciu tej pierwszej działalności) płaci się już normalnie, chyba, że upłynęło co najmniej 5 lat od zamknięcia poprzedniej.
Nie powinno się mieć pretensji do osób , które mają jakieś przywileje.
Nie one sobie je nadały. Kto inny to wymyślił, wcielił w życie, te osoby jedynie skorzystały z możliwości jakie daje praca w danej branży, zawodzie.
Ty też możesz iść do policji, zostać nauczycielem czy rolnikiem w zależności do czego się nadajesz.

To tak samo jak z innymi przywilejami z których korzysta całe społeczeństwo.
Np. becikowe z tytułu urodzenia dziecka brały matki i niepracujące, ledwo wiążące koniec z końcem i bogate bizneswomen, czy żony mężów zarabiających krocie.
Ulgowe bilety komunikacyjne mogą mieć i studenci z biednych rodzin i dzieci milionerów.

To samo z zasiłkiem dla bezrobotnych.Tak samo jak żona np. ochroniarza z pensją 1200zł dostanie go i żona posła czy kogoś innego zarabiającego fortunę, właściciela firmy o ogromnych dochodach.O ile spełnia wymagania odnośnie długości czasu pracy itp.
Jedynie żona nawet biednego rolnika zwolniona z pracy mimo, że przepracowała ile trzeba, miała płacony ZUS przez kilkanaście czy więcej lat "kuroniówki nie dostanie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-16, 21:08   #38
chwast
Zakorzenienie

wg mnie za 40 lat nie będzie ani emerytur ani zusu
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:15   #39
grubella
BAN stały

Cytat:
Czemu omijasz fundusze?
Ja omijam fundusze w polisach. Wolę otwartą architekturę. Teraz kupuję fizy.
Wynajmujesz mieszkania?
Mam swoją czarną listę banków.
Jakoś nie mogę się przekonać do funduszy.Zbyt wielkie ryzyko utraty pieniędzy moim zdaniem.
Mam tylko jedno mieszkanie , które wynajmuję studentom.
Reszta to działki ziemi z której też mam zysk.
Też mam listę banków, którym nigdy nie powierzyłabym swoich pieniędzy.Wolę zyskać mniej i nie ryzykować.

Wprawdzie jest powiedzenie''kto nie ryzykuje to nie pije szampana" ale wolę być ostrożna.
Stary 2013-09-16, 21:25   #40
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Bardzo mi przykro, że nie dożyjesz, ale w zasadzie co to ma do wieku emerytalnego Ja nie wiem, czy mnie jutro samochód nie potrąci i może też nie będzie mi dane.
W większości państw w Europie wiek dla kobiet to 65, więc nie wiem, gdzie chcesz wyjechać.
No właśnie, Ty nie wiesz, ja wiem. Wiec dlaczego mam byc zmuszana do płacenia czegos, co wiem ze nie zostanie mi zwrócone?
I co z tego, ze w innych krajach wiek emerytalny to 65? U nas to juz 67 to raz, a dwa - i to bardziej istotne - w wielu zachodnich krajach zarobie tyle, ze bede mogla sobie cos odlozyc, w Polsce - marne sa na to szanse. Przezylabym taki wiek emerytalny, gdyby zarobki były godziwe i emerytury takze, w tej sytuacji jest to legalne oszustwo i złodziejstwo.

W jaki sposób rząd zabierze kase z OFE?
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:33   #41
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Jakoś nie mogę się przekonać do funduszy.Zbyt wielkie ryzyko utraty pieniędzy moim zdaniem.
Mam tylko jedno mieszkanie , które wynajmuję studentom.
Reszta to działki ziemi z której też mam zysk.
Też mam listę banków, którym nigdy nie powierzyłabym swoich pieniędzy.Wolę zyskać mniej i nie ryzykować.

Wprawdzie jest powiedzenie''kto nie ryzykuje to nie pije szampana" ale wolę być ostrożna.
Fajne masz podejście że liczysz na siebie a nie kogoś.
A co do mieszkań znalazłem nisze gdzie agenci nieruchomości omijają,tu nie będę pisać.
A co banków to omijam całą grupę Getin to jest na 1 miejscu.
OFE zostało stworzone po to abyśmy sami mogli odkładać na emeryturę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-16, 21:34   #42
Catjusza
BAN stały

Cytat:
Nie powinno się mieć pretensji do osób , które mają jakieś przywileje.
Nie one sobie je nadały. Kto inny to wymyślił, wcielił w życie, te osoby jedynie skorzystały z możliwości jakie daje praca w danej branży, zawodzie.
Ty też możesz iść do policji, zostać nauczycielem czy rolnikiem w zależności do czego się nadajesz.

To tak samo jak z innymi przywilejami z których korzysta całe społeczeństwo.
Np. becikowe z tytułu urodzenia dziecka brały matki i niepracujące, ledwo wiążące koniec z końcem i bogate bizneswomen, czy żony mężów zarabiających krocie.
Ulgowe bilety komunikacyjne mogą mieć i studenci z biednych rodzin i dzieci milionerów.

To samo z zasiłkiem dla bezrobotnych.Tak samo jak żona np. ochroniarza z pensją 1200zł dostanie go i żona posła czy kogoś innego zarabiającego fortunę, właściciela firmy o ogromnych dochodach.O ile spełnia wymagania odnośnie długości czasu pracy itp.
Jedynie żona nawet biednego rolnika zwolniona z pracy mimo, że przepracowała ile trzeba, miała płacony ZUS przez kilkanaście czy więcej lat "kuroniówki nie dostanie.
A czy ja mam pretensje do tych ludzi ?
Nie mam do nich pretensji absolutnie, mam pretensje do kolejnych populistycznych rządów, że tych przywilejów ludziom z ww. branż nie cofnęły, za to reszcie dowalono praktycznie dożywotni zapierdziel.
Rolnicy nie płacą podatku dochodowego (!!!) i składki zdrowotnej (ci, którzy mają gospodarstwa poniżej 6 hektarów), to jest skandal, nie gadaj głodnych bajek o biednej żonie rolnika.
NIGDY nie będzie więcej pieniędzy w systemie, skoro są one tak niesprawiedliwie gromadzone i dystrybuowane.
Catjusza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:56   #43
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
A czy ja mam pretensje do tych ludzi ?
Nie mam do nich pretensji absolutnie, mam pretensje do kolejnych populistycznych rządów, że tych przywilejów ludziom z ww. branż nie cofnęły, za to reszcie dowalono praktycznie dożywotni zapierdziel.
Rolnicy nie płacą podatku dochodowego (!!!) i składki zdrowotnej (ci, którzy mają gospodarstwa poniżej 6 hektarów), to jest skandal, nie gadaj głodnych bajek o biednej żonie rolnika.
NIGDY nie będzie więcej pieniędzy w systemie, skoro są one tak niesprawiedliwie gromadzone i dystrybuowane.
Nie wiem czy się orientujesz ale rolnicy mogą się rozliczać ryczałtem albo na zasadach ogólnych.I duże gospodarstwa w ten ostatni sposób się rozliczają, różnica między vatem naliczonym a należnym jest czasem znikoma.
Płacą też podatek rolny w zależności od powierzchni uprawianej ziemi.
Płacą podatek zawarty w środkach do produkcji/nawozach, opryskach, maszynach/.
A także akcyzę w paliwie.
Gdyby to wszystko zliczyć razem to wcale tak mało nie wychodzi.

A biedne żony rolników , które nie dostały kuroniówki po kilkunastu latach pracy istnieją -to nie bajka.Pracujące razem z nimi koleżanki zwolnione jednocześnie po likwidacji zakładu kuroniowkę dostają bo nie mają mężów rolników tylko np. włascicieli zakładu blacharskiego czy nauczyciela.

A o spółkach skarbu państwa słyszałaś? o radach nadzorczych w nich?
To dopiero jest skandal. A pieniądze, które tam się przewalają biją na łeb składki zdrowotne rolnikow i inne.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2013-09-16 o 22:01
Stary 2013-09-17, 10:15   #44
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
A na jakim stanowisku trzeba pracować, żeby wiedzieć, o czym się mówi i być za obniżeniem tego wieku?
Ratownik medyczny chociażby.
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 15:30   #45
oczarowana
Zadomowienie

Zbliżam się powoli do 35tki,od 10 lat pracuję jako fizjoterapeutka-zajmuje się wszystkimi zabiegmi-nie tylko fizykoterapią,oprócz tego masaże,pierdyliardy gimnastyk grupowych,nordic walking,aqua aerobik.Na chwilę obecną mam zjechany kręgosłup,wiecznie przeciążone,bolące mieśnie,oprócz tego dochodzi szkodliwosć pracy na stanowiskach tj.lasery dużej mocy,pole mag.,itepe...itede... Nie wyobrażam sobie pracować do 65 roku życia,przyznam sie,że załuję,że jestem fizjoterapeutką-bardzo kontuzjogenny zawód ale ciekawy.

osZUSt -jak nazwa wskazuje,ktoś na początku ujoł to pięknie w słowa,że to kolos na glinianych nogach,jak dla mnie to kwestia 5 czy 10 lat i będzie wielkim bankrutem-pytanie tylko-co się stanie z naszymi pieniędzmi? Emerytury za 30-40 lat dla zwykłego przeciętnego Kowalskiego,który zarabia marne,przysłowiowe 1500 zł będą taaaaaaak 'wielkie',że módlmy się do Bozi by starczyło na najtańszy chleb z Biedronki ( o ile rzecz jasna zus do tego czasu przetrwa,w co wątpię).

Edytowane przez oczarowana
Czas edycji: 2013-09-17 o 15:31
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 10:36   #46
042011
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Alioth Pokaż wiadomość
Oszczedzanie na emeryture przez trzymanie gotowki w banku to nie jest dobry pomysl, stopa oprocentowania nie przekroczy inflacji. Trzeba inwestowac w jakies akcje, fundusze itp. Sama chce sprobowac za kilka lat ale nie znam sie na tym na razie.
Wpłacanie co miesiąc pieniędzy na konto oszczędnościowe jest jak najbardziej dobrym pomysłem. Odkładanie a inwestowanie to dwie różne rzeczy, a ja mówiłem o odkładaniu. Po pewnym czasie oszczędzania na koncie zbierze się suma, którą trzeba będzie mądrze zainwestować. Giełda jest oczywiście dobrym pomysłem, ale jest parę ale... Jeśli nie ma się na ten temat wiedzy, to trzeba ją najpierw zdobyć albo poradzić się osoby, której można z całą pewnością zaufać w tym obszarze. Poza tym nie można inwestować w "jakieś" akcje, tylko w sprawdzone spółki o solidnych podstawach. Pieniądze odkładane na emeryturę trzeba traktować ze szczególną troską, maksymalnie ograniczając ryzyko i dywersyfikując – część w akcje, część w obligacje, część w inwestycjach alternatywnych, część na lokatach itd. No i chyba najważniejsza uwaga – na giełdzie inwestuje się wtedy, kiedy jest na to odpowiedni moment: im taniej, tym lepiej. Przestrzegam wszystkich przed kupowaniem akcji kiedy w Faktach i Wiadomościach pojawią się newsy o tym, że WIG20 ustanowił kolejny historyczny rekord. Wtedy należy myśleć o sprzedawaniu, a nie o kupowaniu.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości