|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jakiego masła używacie?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio wyczaiłam w Intermarche takie masło
http://kupujnajlepsze.pl/produkt/pok...2581O%2BEKSTRA jest napisane, że otrzymano ze śmietanki pasteryzowanej, czyli może te 82% jest faktycznie tłuszczu mlecznego
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Musi mieć 82% a tak to obojętnie jakiej firmy, choć ostatnio kupuję hurtem Pilos z Lidla w granatowym opakowaniu
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
guacamole jest dobre, ale to raczej pasta smakowa niz maslo do kanapek, choc wiadomo zalezy z czym. http://pl.wikipedia.org/wiki/Guacamole
|
|
|
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie kupuje się głównie masło z Krasnegostawu, moim zdaniem jest lepsze niż Mlekovita, Łaciate itp. Mam też znajomego , którego uczulają wszystkie masła poza tym właśnie. O takie: http://www.krasnystaw.eu/index.php/produkty/produkt/50
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
ja nie używam masła, ani margaryny, ani żadnych twardych żółtych smarowideł - mdli mnie na sam widok, kanapki smaruję majonezem, musztardą, ketchupem, smażę na oliwie. Jeszcze gorszy jest zapach masła roztopionego, wolę umżeć z głodu, a nie zjem niczego, co było smażone na maśle, lub polane roztopionym masłem (np, ziemniaki, pierogi)
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, masz rację. Ja sama się na takie podrobione nadziałam i co najlepsze, było w promocji i kupiłam hurtem :/ Pisało jak byk, że jest 82% ale w smaku przypominało margarynę :/ Mam sprawdzone Pilos z Lidla
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
ja ost się przerzuciłam na irlandzkie kerrygold - chyba w stałe ofercie w Lidlu już jest.
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Używam tylko osełki, nie wyobrażam sobie jeść innego masła. I szczerze polecam. Moja babcia która była nauczona jeść tylko masło domowej roboty lubi to właśnie masło, stwierdziła kiedyś, że jest bardzo podobne do domowego.
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
Nie czytałem całego wątku więc pewnie się powtórzę, ale teraz nie mam za dużo czasu.
Masło 82% w najlepszej cenie w przeliczeniu na gramy to właśnie masło z biedronki albo z lidla. O ile pamiętam to w biedronce jest tylko w formie osełki, a w lidlu występuje również w kostce 200g (chyba) przy czym osełka jest minimalnie bardziej opłacalna. Ja używam tylko tego z lidla dlatego że mam ogólny wstręt do biedronek, a lidl oferuje wysokiej jakości produkty w dużej części swojego asortymentu. Moi rodzice używają jednak tego z biedronki i szczerze to nie ma zauważalnej różnicy. Chciałbym Wam jednak polecić masło Kerrygold. Jest to masło irlandzkie, też 82%. Ma jednak trochę lepszy smak i nadaje się do smarowania od razu po wyjęciu z lodówki. Z tym, że w normalnej cenie (7.69 za 200g) jest to nieopłacalny interes. Jednak w ciągu ostatniego roku w Lidlu 2 razy widziałem promocję gdzie za kostkę 250g płaciło się coś około 4,5 - 5 zł. I wtedy opłaca się zrobić większy zapas i kilka kostek sobie zamrozić bo przy cenie porównywalnej do osełek irlandzkie wtedy wygrywa jakością. Wydaje mi się, że poza promocją to masło też można kupić w Lidlu w lepszej cenie niż w innych sklepach, ale tego nie jestem w 100% pewien bo może tylko w sklepie w którym ja się zaopatruję jest ten produkt. Podsumowując jeśli masła używacie do gotowania to według mnie spokojnie wystarczy jakiekolwiek masło 82% aby tylko nie miało jakichś niepotrzebnych udziwnień. Do świeżego chleba lepsze będzie Kerrygold z tym że to od święta, albo jak uda Wam się trafić na promocję
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli masło po wyjęciu z lodówki nadaje się od razu do smarowania to znaczy że ma domieszkę tłuszczów roślinnych.
Prawdziwe masło powinno być twarde jak kamień po wyjęciu z lodówki. I właśnie kerrygold mi nie smakuje, bo zalatuje margaryną ![]() W sumie najbardziej smakuje mi masło gostyńskie i ma medale jakości oraz jest wpisane do produktów regionalnych |
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie patrze na firmę tylko czytam skład, ile % tłuszczu i czasem to nie jest "mieszanka tłuszczowa"
|
|
|
|
|
#50 |
|
Pani Mizantrop
|
Ja tak samo, nie kupuję masła z inną zawartością tłuszczu, niż 82%.
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio kupiłam masło firmy łaciate, (z czerwonym napisem), i mam wrażenie, że jest trochę oszukane. Kiedyś kupowałam masło Bieluch i bylo naprawdę bardzo dobre.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Przyczajenie
|
Sama dla siebie to raczej serek do smarowania
Ale domownikom biedronkowe masło smakuje, nikt się nie skarży. W lodówce szybko twardnieje, ale tak właśnie powinno być. Za to nie wyobrażam sobie niektórych rzeczy smażyć na oleju - taka jajecznica na przykład, albo ryba - wyłącznie klarowane masło. Z resztą maślane mięsa też lepsze Masło też koniecznie do ciast, a już szczególnie do maślanych czy budyniowych kremów.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Przyczajenie
|
Co do margaryn masz absolutną racje, to w żadnym wypadku nie przypomina masła, natomist co do oszukiwania z zawartością tłuzczu mlecznego - nie spotkałam sie nigdy z tym
Tzn będę teraz zwracała uwagę na to, ale czy opłacałoby im się aż tak oszukiwać?! Sama już nie wiem, podobno do Polski trafiają produkty 2 kategorii, zgniłe itp więc w sumie to już nic mnie nie zdziwi... To masło próbował ktoś? xxx Niby zwracają pieniądze ale jakoś mnie ta reklama nie przekonuje ;p Ewidentnie chcą sobie nabić sprzedaż Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-04-15 o 15:22 Powód: Link. |
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie lubię margaryny, ale masło mi smakuje każde. Kiedyś jadłam tez takie własnej roboty – bardzo dobre, ale czuc, że chyba bardziej tłuste.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Smakowita ;)
|
Ja kupuje takie, ktore ma minimum 82% tluszczu i takie, ktore jest w promocji
Najczesciej jednak to mleczna kraina z biedronki.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.

Pod względem składu nasz poczciwy, z dziada pradziada znany olej lniany/rydzowy (z lnianki czyli, nie z grzybów) bije oliwę z oliwek na głowę 

Tzn będę teraz zwracała uwagę na to, ale czy opłacałoby im się aż tak oszukiwać?!
Sama już nie wiem, podobno do Polski trafiają produkty 2 kategorii, zgniłe itp więc w sumie to już nic mnie nie zdziwi...