![]() |
#31 | |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Ćwiczenia i tycie pomocy co robić
Cytat:
Dziękuje za radę, ale co to znaczy "czysto'? ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- I za tą podpowiedź też dziękuje, wreszcie jakaś sensowna odpowiedź.
![]() |
![]() |
#32 |
Rzabbocop
|
Czysto znaczy żywnosć nieprzetworzona albo jak najmniej przetworzona, czyli bez białej mąki, cukru, tłuszczów trans.
Zamiast zwykłego chleba - chleb żytni na zakwasie Zamiast kupnych wędlin - mięso pieczone z naturalnymi przyprawami. Mięso urozmaicone, z różnych zwierzątek i z różnych cześci ciała Węglowodany w postaci kasz, brązowego ryżu, strączków, różnych warzyw Zdrowe tłuszcze: masło, jaja, oliwa z oliwek, olej kokosowy, pestki, orzechy. Nie jemy margaryn i tłuszczów piekarniczych. Jeśli ktoś ma nadwagę, to pierwszym krokiem powinno być "wyczyszczenie miski" i trzymanie bilansu zerowego przez kilka tygodni. Zazwyczaj to wystarczy, żeby zacząć ładnie chudnąć. Drastyczne ciecie kalorii może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dziewczyny zejdźcie proszę z Zakonnej bo każdy kiedyś zaczynał, Wy też. Zdecydowanie lepsze od najazdów jest danie dobrego przykładu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Naczelna Nastolatka
|
rzabba, dziękuje za odpowiedź. Faktem jest, że się miotam. Mam 40 lat, do 37 roku życia nie wiedziałam co to nadmiar kilogramów. 3 lata temu zaczęłam leczenie i przytyłam, na początku nie byłam w stanie nic z tym zrobić, psychicznie byłam w dole, moje leczenie to leczenie psychiatryczne. Wreszcie jak trochę mi się psychika wyprostowała, okazało się, że mam już ten gruby zad i nie umiem się go pozbyć. Próbowałam różnych ćwiczeń/treningów, ale albo kolano mi puchło i bolało, albo czułam, że się zmuszam, zero entuzjazmu. Próbowałam rozsądnych diet, ale podczas brania leków nic nie działało. teraz odstawiłam leki, poszłam do dietetyczki (z forum się dowiedziałam, że to zły pomysł był) i jednocześnie nadwyrężyłam stopę. Więc trochę się czuję zagubiona i załamana.
Teraz co do miski: - chleb żytni prawdziwy jem, tylko takie pieczywo - mięso różnorodne jest oraz ryby, gotowane albo robione w pergaminie bez tłuszczu -węglowodany są w postaci kasz, makaronu razowego, ryżu brązowego, niestety czasem ziemniaki z wody. Warzywa różne surowe są. Strączków wcale nie ma w mojej rozpisce od dietetyczki, dodać do diety? -masło, jajka, orzechy są. Olej rzepakowy lub z pestek winogron, oliwy nie cierpię. Zmienić na olej ryżowy? - wędliny niestety kupne, ale chude. Zmienić na robione w domu? W jadłospisie mam jeszcze płatki kukurydziane i musli oraz nabiał , ser biały jem chudy, mleko 1,5 procent. Zmienić/wyrzucić? I jeszcze mogę do 200 gram owoców dziennie, wyrzucić?
![]() |
#34 |
Rzabbocop
|
Strączki dodaj 2-3 razy w tygodniu
Wędliny najlepiej domowe ![]() Oleje nie tyle zamieni, co dodaj inne np. z orzechów włoskich, pestek dyni, avocado Ziemniak też człowiek ![]() Płatki kukurydziane wywal, musli ok jeśli jest bez dodatku cukru, najlepiej komponowac samemu Nabiał przynajmniej półtłusty, najlepiej jakbyś miała dostęp do prawdziwego, wiejskiego. Widzę, że unikasz tłuszczu a kobieta, zwłaszcza w "naszym" wieku potrzebuje ok 30-35% kalorii pochodzących z tłuszczu, inaczej łatwo o problemy hormonalne, w tym przedwczesną menopauzę jak również osteoporozę. Czy miałaś diagnozowaną tarczycę i nadnercza? Bierzesz jakieś suplementy albo jesteś gotowa brać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Naczelna Nastolatka
|
Nie miałam nic diagnozowane, moją nadwagę ściśle wiążę z leczeniem oraz z wiekiem (4o lat), nie biorę żadnych leków ani dodatków. Nabiał zmienię na półtłusty, oleje mogę dodać. Nie wiem czy unikam tłuszczy, jem 30 gram masła dziennie, orzechy (20 gram) oraz łyżkę lub dwie oleju. To pewnie za mało? Mleko 1,5 % (około szklanka dziennie) jogurt normalny albo 1.5 % (dwa małe dziennie). Strączkowe dodam z rozkoszą bo uwielbiam, czy soczewica może być?
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2013-10-20 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim ćwicząc nie należy sie ważyć - mięśnie są cięższe od tłuszczu wiec na pewno na wadze będzie więcej. W jakich partiach masz więcej w obwodzie? Istotne jest jakie ćwiczenia wykonujesz - jeśli chcesz zrzucić podstawa są ćwiczenia kardio
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Naczelna Nastolatka
|
nie mam w domu wagi, nie ważę się wcale. Najtłustsza jestem w brzuchu, udach i boczkach. Poza tym tłuszcz mam wszędzie, nawet łydki mi przytyły, ale najbardziej w wymienionych rejonach. Nie ćwiczę jeszcze nic, czekam na hantelki i na poprawienie stanu stopy
![]() |
#38 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
Wrzucaj wszystko co jesz w dziennik posiłków z postów podwieszonych albo na potreningu.pl (tam łatwiej zrobić zrzuty w jpg). Zobaczymy czego masz za mało, czego za dużo. O badania pytałam ponieważ istnieje powiązanie pomiędzy funkcjonowaniem nadnerczy i tarczycy a np. stanami depresyjnymi (nie tylko), z kolei różne leki mogą wpływać na nadnercza i tarczycę upośledzając ich działanie i robi się błędne koło. Praca tych gruczołów jest związana z metabolizmem a co za tym idzie utrzymaniem wagi bądź tyciem/chudnięciem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.