młode mamy a aborcja.. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-19, 03:13   #31
Paula07
Wtajemniczenie

Smile Dot.: młode mamy a aborcja..

Powiem wam coś dziewczyny. Kiedyś uważałam aborcję za coś normalnego, jak operacja wyrostka (byłam zwolenniczką aborcji) i uważałam, że jak bym kiedykolwiek wpadła to napewno usune (wogóle to nie chciałam mieć dzieci). Śmiałam się z koleżanek jak wpadały , ale głupie!!! I wiecie co SAMA WPADŁAM ( nawet nie wiem za którym razem). I proszę bardzo jaki los płata figle . Więc zaczęło się, od razu jak się dowiedziałam że jestem w ciąży (a był to miesiąc), oczywiście postanowiłam usunąć. Poszłam do mojego lekarza dowiedzieć się wszystkiego. Więc trzeba czekać do trzeciego miesiąca, na usunięcie(ponieważ można usunąć dopiero jak jest ukształtowane dziecko, wcześniejsze usunięcie łączy się z ryzykiem nieudanego zabiegu). Te dwa miesiące były najgorszyn okresem w moim życiu, niespałam po nocach, śniły mi się zakrwawione dzieci, żyłam jakby z kamieniem na sercu. W pewnym momencie uświadomiłam sobie, że to jest MORDERSTWO NIEWINNEJ ISTOTKI I TO WŁASNEGO DZIECKA (które będą wyrywać po kawałeczku ). Stwierdziłam, że nie mogę tego zrobić, ponieważ nie będę mogła żyć ze świadomością, że zamordowałam własne dziecko. I wiecie co kamień mi spadł z serca , zaczęłam normalnie sypiać, nie miałam już koszmarów. Urodziłam w wieku 19-u lat, wszystko się jakoś ułożyło, nie było łatwo, ale jak powiedziała moja lekarka, nigdy nie ma życiu tak jak byśmy chcieli. I w tej chwili jestem przeciwniczką aborcji, nie zabieram zdania w sytuacjach w których się nigdy nie znalazłam

Obecnie jestem szczęśliwą mamą, chociaż moje małżeństwo z ojcem dziecka po pięciu latach się rozpadło (to był palant), ale morze jest pełne ryb i bardzo chcę mieć drugie dziecko w przyszłości. Uważam, że dzieci to jest nasz główny cel życiowy .

Poadrawiam
Paula07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 07:22   #32
soulsweeper
Zadomowienie

Dot.: młode mamy a aborcja..

Cytat:
Napisane przez Paula07

Obecnie jestem szczęśliwą mamą, chociaż moje małżeństwo z ojcem dziecka po pięciu latach się rozpadło (to był palant), ale morze jest pełne ryb i bardzo chcę mieć drugie dziecko w przyszłości. Uważam, że dzieci to jest nasz główny cel życiowy .

Poadrawiam
Mów za siebie proszę.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 08:14   #33
Beatka 23
Raczkowanie

Młode macierzyństwo w wyniku wpadki oczywiście nie zawsze jest wynikiem, że ktoś nie miał kasy na aborcję.

Moja najbliższa od 7 lat przyjaciółka wpadła gdy miała 16 lat, oczywiście była załamana w dodatku ojciec dziecka się jej wyparł. Ale nawet przez moment wtedy nie pomyślała o aborcji! A pomyślcie jak musiało być jej ciężko, sama jeszcze dziecko i w dodatku facet się wypiera.
Pomogło jej strasznie wsparcie mamy i reszty rodziny, przyjaciół. Musiała założyć sprawę o ojcostwo, pomyślcie jakie to musiało być upokarzające, ja przy tym byłam więc wiem. Ale koniec całej tej historii jest taki, że dziewczyna z pomocą
rodziny skończyła szkołe, jest cudowną, odpowiedzialną Mamą i nigdy nie żałowała że urodziła choć było jej bardzo ciężko, wszyscy naokoło oceniali ją
bardzo negatywnie! Teraz ma 25 lat synek już do szkoły chodzi a ona życie by za nie oddała. Aha i ,,tatuś" sobie o dziecku przymoniał i próbuje odzyskać utracone lata z synem.
Myśle że należy szanować i podziwiać takie sosby za odwagę determinację itp... Oczywiście nie wszystkie dziewczyna są takie zdarzają sie że lepiej żeby czasem usunęly niż wychowały :-(
Beatka 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 08:19   #34
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadin
Mam takie same zdanie "Swięta prawda" "ale własnie doszłam do wniosku, że bardziej szanuje osoby które postanowiły urodzic swoje dzieci i w przyszłości cieszyc sie tym, że nie popełniły takiego błędu.."
: cmok::c mok:

gorzej jesli urodzi i zakatuje swoje dziecko np. mala Klaudia zmarła zaktaowana przez matke i konkubenta,chlopiec stracil wzrok,inny ma powazne zmiany w mózgu.

patologia nie powinna sie rozwijac ,chcesz niszczyc ok,niszcz siebie ale nie dzieci.

uwazam ,że nikt nie ma prawa decydowac o MOIM ciele ,NIKT!! kazda z nas powinna miec prawo wyoru i jednoczesnie poniesc wszelkie konsekwencje urodzenia lub aborcji--osobiscie tylko o to walcze.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 09:50   #35
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78
gorzej jesli urodzi i zakatuje swoje dziecko np. mala Klaudia zmarła zaktaowana przez matke i konkubenta,chlopiec stracil wzrok,inny ma powazne zmiany w mózgu.

patologia nie powinna sie rozwijac ,chcesz niszczyc ok,niszcz siebie ale nie dzieci.

uwazam ,że nikt nie ma prawa decydowac o MOIM ciele ,NIKT!! kazda z nas powinna miec prawo wyoru i jednoczesnie poniesc wszelkie konsekwencje urodzenia lub aborcji--osobiscie tylko o to walcze.
Myślałm że rozmawiamy tu o młodych matkach zachowujących się konsekwentnie i odpowiedzialnie

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 09:51   #36
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jennifer777
dzisiaj zaczęłam się zastanawiac .. i doszłam do takiego wniosku że:
często widząc młode mamy(wiek ok 16/ 17 lat) myślimy o nich źle, przynajmniej ja tak miałam, malował mi się obraz nierozważnej dziewczyny, ktora do konca chyba nie wie na czym polega seks.. no ale to sprawa każdego z nas.Tak to jest prawda, ale z drugiej strony podziwiam osoby ktore w tak młodym wieku nie zdecydowały się na aborcje, bo wiadomo dziecko to juz pewne obowiązki, podziwiam te dziewczyny, że potrafią ponieść konsekwencje za swoje czyny.. bo przecież najłatwiej jest usunąć. Wiadomo, życie nie będzie takie różowe, szkoła,pieniądze,co powiedzą rodzice i inni ludzie.. ale własnie doszłam do wniosku, że bardziej szanuje osoby które postanowiły urodzic swoje dzieci i w przyszłości cieszyc sie tym, że nie popełniły takiego błędu..
przypominam

Stary 2005-09-19, 09:54   #37
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez paula78

w tym temacie zawsze zgadzam się z paulą

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-19, 09:59   #38
nan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78

Dokładnie tak: jesteś przeciw aborcji, to jej sobie nie rób.
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 10:12   #39
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez modliszka84
moim zdaniem błedem było w ogóle to że ktos zachodzi w ciąze w wieku 16-17 lat. Jak sie nie wie co to seks i antykoncepcja to sie nie poiwnno tego tykać....
I uwazam, że czy dziewczyna urodziła czy usunęła - to skutki tej decyzji i tak bedzie ponosic do konca zycia...
Modliszko,ja również zgadzam sie z Tobą.Te 16- i 17-letnie dziewczyny są naprawde nieodpowiedzialne w kwestii antykoncepcji.Jeżeli decydują sie na współżycie w tak młodym wieku,to powinny zainteresować się,jak zapobiec niechcianej ciąży.Niestety,często idą "na żywioł" i zapominają o konsekwencjach współżycia
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 10:28   #40
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Brzoskwinka_
Modliszko,ja również zgadzam sie z Tobą.Te 16- i 17-letnie dziewczyny są naprawde nieodpowiedzialne w kwestii antykoncepcji.Jeżeli decydują sie na współżycie w tak młodym wieku,to powinny zainteresować się,jak zapobiec niechcianej ciąży.Niestety,często idą "na żywioł" i zapominają o konsekwencjach współżycia
A ja się zgadzam z tym zdaniem

Stary 2005-09-19, 10:35   #41
nan
Wtajemniczenie

Cytat:
To wszystko prawda. Zdarza się to więcej niż często. Jednak trzeba wziąć
pod uwagę, iż każda metoda antykoncepcji może zawieść. Najskuteczniejsza jest antykoncepcja hormonalna, która jest droga i na dodatek rzadko zapisywana młodym kobietom ze względów zdrowotnych. Nie tylko nastolatki zachodzą w nieplanowane ciąże...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-19, 10:43   #42
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nan
To wszystko prawda. Zdarza się to więcej niż często. Jednak trzeba wziąć
pod uwagę, iż każda metoda antykoncepcji może zawieść. Najskuteczniejsza jest antykoncepcja hormonalna, która jest droga i na dodatek rzadko zapisywana młodym kobietom ze względów zdrowotnych. Nie tylko nastolatki zachodzą w nieplanowane ciąże...
Rozumiem Cie doskonale Nan.Jednak,dlaczego tylko te młode dziewczyny powinny sie zabezpieczać?Ich "partnerzy" mogliby też o tym pomyśleć.To zmniejsza ryzyko.Uważam,że do współżycia trzeba dojrzeć.Nie powinno sie traktować seksu tylko i wyłącznie jako rozrywki,bo potem będzie to miało nieciekawe konsekwencje,takie na przykład jak już wcześniej wspomniane niechciane ciąże.Pozdrawiam
Stary 2005-09-19, 10:53   #43
nan
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem Cie doskonale Nan.Jednak,dlaczego tylko te młode dziewczyny powinny sie zabezpieczać?Ich "partnerzy" mogliby też o tym pomyśleć.To zmniejsza ryzyko.Uważam,że do współżycia trzeba dojrzeć.Nie powinno sie traktować seksu tylko i wyłącznie jako rozrywki,bo potem będzie to miało nieciekawe konsekwencje,takie na przykład jak już wcześniej wspomniane niechciane ciąże.Pozdrawiam
Zgadzam się całkowicie. Zwłaszcza w kwestii współodpowiedzialności partnerów, którzy mają to najczęściej gdzieś. Hormony zagrają i przestaje się myśleć, a potem łzy, tragedia i co my zrobimy. Zgadzam się również, że dziewczyna mająca lat 16-ście z całą pewnością nie jest psychicznie przygotowana ani do współżycia, ani tym bardziej do macierzyństwa. A jak słyszę o 14-latkach, które idą ze zwoim "chłopakiem" do łóżka, bo on chce i jak tego nie zrobią, to je porzuci, to mi sie krew w żyłach ścina.
Stary 2005-09-19, 11:00   #44
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadin
Myślałm że rozmawiamy tu o młodych matkach zachowujących się konsekwentnie i odpowiedzialnie

skoro sie tak zachowuja to chwał im za to i nie ma sensu sie nad tym rozwodzic boone problemu nie maja .
Stary 2005-09-19, 11:50   #45
kal1nka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78

popieram

21.02.10 zakochana
31.12.13 narzeczona
16.07.16 żona
kal1nka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 11:51   #46
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nan
A jak słyszę o 14-latkach, które idą ze zwoim "chłopakiem" do łóżka, bo on chce i jak tego nie zrobią, to je porzuci, to mi sie krew w żyłach ścina.
Po raz kolejny sie z Tobą zgadzam,Nan .Wogóle to jest nie do pomyślenia,żeby 14-letnie dziewczynki brały sie za te sprawy tak wcześnie.Jak ja byłam w ich wieku,to w głowie miałam inne rzeczy (np.próbowałam zrozumieć o co chodzi w niemieckim i wogóle nie wiedziałam o co chodzi w tym "der,die,das".Teraz na szczęście to rozumiem bez problemu,interesowa łam sie z kim obecnie chodzi Nick Carter z Backstreet Boysów itd...).To sie w głowie nie mieści!
Stary 2005-09-19, 12:19   #47
Annique
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula07
Uważam, że dzieci to jest nasz główny cel życiowy .

Poadrawiam

Oj, chyba się wiele wizażanek poczuło urażonymi
Większośc kobiet, w tym ja, ma w życiu większe ambicje niż poczęcie (co zresztą żadnych specjalny umiejętności nie wymaga, prawda?) i urodzenie dziecka. Najpierw trzeba zapewnić dziecko odpowiedni poziom życia i kochających (również siebie nawzajem) rodziców.Przykro mi czytać, że w dzisiejszych czasach któs jeszcze obiera sobie za cel życiowy rodzenie dzieci.
Annique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 12:25   #48
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula07
Więc trzeba czekać do trzeciego miesiąca, na usunięcie(ponieważ można usunąć dopiero jak jest ukształtowane dziecko, wcześniejsze usunięcie łączy się z ryzykiem nieudanego zabiegu).

to jakis kiepski lekarz był.lub po prostu przeciwnik aborcji nie majacy żadnych argumentów logicznych.

Cytat:
Obecnie jestem szczęśliwą mamą, chociaż moje małżeństwo z ojcem dziecka po pięciu latach się rozpadło (to był palant), Uważam, że dzieci to jest nasz główny cel życiowy .

:
to smutne ,że masz dziecko i zakochalas sie w palancie -nie podoba mi sie takie okreslanie czlowieka z którym sie kiedys bylo i tworzylo rodzine.

byc moze dla niektórych kobiet jedynym cele jest posiadanie dziecka ale sa to kobiety ktore od lat walcza o zajscie w ciaze i urodzenia.
reszta ktora wpada ,zachodzi swiadomie mam nadzieje ze posiadajac dziecko nie koncza sie ich cele.
nie podoba mi sie takie podjescie i wrzucanie wszytskich do jednego wora.
dzieci kiedys odchodza a my zostajemy same i co wtedy?
Stary 2005-09-19, 12:31   #49
Jula
Zakorzenienie

Jest taka teoria, żeby głupi ludzie mieli trudniejszy sposób rozmnazania. To oczywiście przesada
Seks to wpisana w nas, ludzi, potrzeba fizjologiczna, a pragnienie przyjemności nie idzie w parze od razu z potrzebą macierzyństwa/ojcostwa i odpowiedzialnością. Gdyby tak było, zycie byłoby prostsze... Ale niestety tak nie jest.
Dodam ze swojej strony, że im więcej mam lat, tym bardziej boję sie wpadki. Dziecko byłoby dla mnie prawdziwym nieszczęsciem na ta chwilę.
Jako nastolatka, niestety, miałam zgubne wrażenie, że mnie problem nie dotyczy, że mnie nie może sie to zdarzyć. Nie bo NIE.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-19, 12:33   #50
nan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78
Zostaje pustka, albo rozpaczliwe próby życia życiem dziecka, nawet gdy to dziecko jest już od dawna dorosłe. To te mamusie, które chodzą za swoimi trzydziestoparoletnimi synkami i pilnują, żeby się ciepło ubierali. Żyć należy przede wszystkim swoim zyciem, nawet, gdy ma się dziecko. Nie tylko dla siebie, ale dla dziecka również, paradoksalnie mamy poświęcające wszystko dla dzieci i poświęcające im cały swój czas i uwagę są często nadopiekuńcze i toksyczne.
Stary 2005-09-19, 12:53   #51
konfitura
Wtajemniczenie

Źle jest gdy jednostka chce decydować o ogóle. Jeśli ktoś jest przeciwny aborcji to jego sprawa, ale niech nie narzuca swojego zdania innym. Jesteśmy różni. Dla jednych życiowym celem jest rodzenie dzieci, a dla innego skupienie się na innych sprawach. Urodzenie dziecka może być nieszczęściem (i dla matki, i dla dziecka) i tutaj osąd - to jest zła kobieta, egoistka, bo ona nie chce mieć dzieci, a to przecież największe szczęście. Paranoja.

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 13:45   #52
ropuszka
Zakorzenienie

Uwazam, ze powinno sie ponosic odpowiedzialnosc za swoje czyny. Mam na mysli zarowno seks jak i urodzenie dziecka czy aborcje. Tak jak mowilyscie - kazda z w/w rzeczy niesie za soba konsekwencje w postaci problemow, urazow psychicznych itd. Gdybym teraz wpadla z moim chlopakiem, bylabym wsciekla i zalamana. Ale nie usunelabym ciazy. Nie wiem jednak jak byloby w przypadku gwaltu czy wpadki po nocy spedzonej z obcym facetem... Obawiam sie, ze chcialabym sie pozbyc klopotu. Tak naprawde nie wiemy jak sie zachowamy, dopoki wyimaginowana sytuacja nie przydarzy sie wlasnie nam. Nie potepiam mlodych matek, ktore decyduja sie na urodzenie dziecka. Potepiam ludzi, ktorych na dzieci nie stac, a robia ich kilka - kilkanascie, bo najczesciej w ogole sie nie zabezpieczaja. Uwazam, ze srodki anty powinny byc rozpowszechniane, powinien byc do nich dostep dla wszystkich ludzi, zeby minimalizowac ryzyko wykonania aborcji - badz co badz zle wplywa ona na psychike i zdrowie. Ludzie jakos ciagle zapominaja o postinorze - notabene jest wg mnie za drogi i w dodatku na recepte - to jakies chore, bo zanim zdobedzie sie pieniadze na wizyte u lekarza i ten lek, moze byc juz za pozno, a to naprawde rozwiazuje sprawe w przypadku np. gwaltu. Nie uznaje czegos takiego jak nacisk spoleczenstwa na rozmnazanie sie, a jednoczesnie potepianie mlodych matek. Ja potepiam czyny zle, takie jak bicie dziecka, czy wyrzucanie go na smietnik. Szanuje ludzi, ktorzy nie decyduja sie na dzieci - to tez odpowiedzialnosc. Jesli na starosc beda tego zalowac, to trudno - beda miec pretensje do siebie, a nie do otoczenia. Wydaje mi sie, ze nasze spoleczenstwo jest wciaz jeszcze troche ograniczone i czesto wywiera jakas presje na pojedyncze jednostki. Wyobrazcie sobie, ze mam kolezanke, ktora studiuje medycyne, a uwaza, ze srodki anty sa niemoralne i nigdy nie moglaby ich przepisac pacjentce. To jest jej zdanie i je szanuje, ale to chore przekonywac kogos do takiej opinii i jednoczesnie pozwalac na niechciane ciaze, na patologie i niegodziwe wearunki zycia w wielodzietnych, ubogich wiejskich rodzinach. uwazam, ze srodki antykoncepcyjne powinny byc refundowane, a takze bardziej rozpowszechniane, zeby zmniejszyc do minimum ryzko zajscia w kolejna niechciana ciaze.
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 14:25   #53
jennifer777
Wtajemniczenie

zgadzam się z ropuszką
a teraz troche nie na temat
śmieszy mnie jak w USA(głównie) część matek chce byc super kolezankami swoich córek( oczywiscie dobry kontakt jest bardzo ważny ale bez przesady..) i wkurza mnie jeszcze jak te mamusie mowią: musisz schudnąć/przytyc i wtedy bedziesz idealna,bedziesz moją laleczką), albo jeszcze gorsze jest to ze matka stara sie "wkrecic" w towarzystwo swojej córki, rozmawia slangiem etc ostatnio na mtv ogladalam program sweet16 czy cos takiego i były urodziny córki a matka zaczeła tanczyc z chłopakiem ktory podobał sie jej córce..oprocz tego robiłą rozne dziwne rzeczy chciała być taka..'fajna'..
Stary 2005-09-19, 14:46   #54
Carrie
Zadomowienie

Moje odczucia w stosunku do młodych mam są od zawsze jedne i jednoznaczne - zawsze im współczułam, nie wyobrazam sobie inaczej. Nigdy nie wrzucam wszystkich do jednego wora bo sa rozne sytuacje, a efekt jest zazwyczaj taki ze z takiej dziewczyny w kilka miesiecy po porodzie zostaje strzępek człowieka, obowiązki ja wykanczają.
Mam kilka takich "znajomych" jeszcze sprzed liceum i wcale im nie zazdroszcze, a gdy widze je na ulicy to jest mi po prostu żal...
Stary 2005-09-19, 18:12   #55
Paula07
Wtajemniczenie

Post Dot.: młode mamy a aborcja..

Cytat:
Napisane przez Annique
Oj, chyba się wiele wizażanek poczuło urażonymi
Większośc kobiet, w tym ja, ma w życiu większe ambicje niż poczęcie (co zresztą żadnych specjalny umiejętności nie wymaga, prawda?) i urodzenie dziecka. Najpierw trzeba zapewnić dziecko odpowiedni poziom życia i kochających (również siebie nawzajem) rodziców.Przykro mi czytać, że w dzisiejszych czasach któs jeszcze obiera sobie za cel życiowy rodzenie dzieci.

Kochana niezrozumiałaś mnie, po pierwsze nikogo nie chciałam urazić, po drugie nie uważam że należy narobienić kupę dzieci i się cieszyć. To ,że trzeba zapewnić odpowiedni poziom życia i oczywiście kochających rodziców to jest rzecz OCZYWISTA każdego wykształconego i normalnego człowieka i tego chyba nie trzeba poruszać , bo każdy o tym wie!!
Stary 2005-09-19, 18:24   #56
Paula07
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78
to jakis kiepski lekarz był.lub po prostu przeciwnik aborcji nie majacy żadnych argumentów logicznych.

to smutne ,że masz dziecko i zakochalas sie w palancie -nie podoba mi sie takie okreslanie czlowieka z którym sie kiedys bylo i tworzylo rodzine.

byc moze dla niektórych kobiet jedynym cele jest posiadanie dziecka ale sa to kobiety ktore od lat walcza o zajscie w ciaze i urodzenia.
reszta ktora wpada ,zachodzi swiadomie mam nadzieje ze posiadajac dziecko nie koncza sie ich cele.

Wydaje mi się, że niepowinnaś zawierać zdania na temat mojego byłego męża i oceniać mnie, ponieważ nie znasz tago człowika ani mojego życia i mnie. To określenie którego użyłam było bardzo delikatne w porównaniu jaki był naprawdę.

Następna sprawa dziecko jest jednym z głównych celów życiowych, w tej chwili nie wyobrażam sobie jak można spędzić całe życie bez dzieci, oczywiście świadomie. Ale każdy ma wybór i wolną wolę i żyje tak jak chce Nie poruszłam tematu szkół czy pracy, ponieważ chyba nie o to chodziło. a o wczesne macieżyństwo
To było moje osobiste zdanie i to chciałam przedstawić w moim poście.
Stary 2005-09-19, 18:28   #57
nan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paula07
To było moje osobiste zdanie i to chciałam przedstawić w moim poście.
To czemu napisałaś wcześniej tak:

Cytat:
Napisane przez Paula07
PUważam, że dzieci to jest nasz główny cel życiowy
Stary 2005-09-19, 18:30   #58
Paula07
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ropuszka
Uwazam, ze powinno sie ponosic odpowiedzialnosc za swoje czyny. Mam na mysli zarowno seks jak i urodzenie dziecka czy aborcje. Tak jak mowilyscie - kazda z w/w rzeczy niesie za soba konsekwencje w postaci problemow, urazow psychicznych itd. Gdybym teraz wpadla z moim chlopakiem, bylabym wsciekla i zalamana. Ale nie usunelabym ciazy. Nie wiem jednak jak byloby w przypadku gwaltu czy wpadki po nocy spedzonej z obcym facetem... Obawiam sie, ze chcialabym sie pozbyc klopotu. Tak naprawde nie wiemy jak sie zachowamy, dopoki wyimaginowana sytuacja nie przydarzy sie wlasnie nam. Nie potepiam mlodych matek, ktore decyduja sie na urodzenie dziecka. Potepiam ludzi, ktorych na dzieci nie stac, a robia ich kilka - kilkanascie, bo najczesciej w ogole sie nie zabezpieczaja. Uwazam, ze srodki anty powinny byc rozpowszechniane, powinien byc do nich dostep dla wszystkich ludzi, zeby minimalizowac ryzyko wykonania aborcji - badz co badz zle wplywa ona na psychike i zdrowie. Ludzie jakos ciagle zapominaja o postinorze - notabene jest wg mnie za drogi i w dodatku na recepte - to jakies chore, bo zanim zdobedzie sie pieniadze na wizyte u lekarza i ten lek, moze byc juz za pozno, a to naprawde rozwiazuje sprawe w przypadku np. gwaltu. Nie uznaje czegos takiego jak nacisk spoleczenstwa na rozmnazanie sie, a jednoczesnie potepianie mlodych matek. Ja potepiam czyny zle, takie jak bicie dziecka, czy wyrzucanie go na smietnik. Szanuje ludzi, ktorzy nie decyduja sie na dzieci - to tez odpowiedzialnosc. Jesli na starosc beda tego zalowac, to trudno - beda miec pretensje do siebie, a nie do otoczenia. Wydaje mi sie, ze nasze spoleczenstwo jest wciaz jeszcze troche ograniczone i czesto wywiera jakas presje na pojedyncze jednostki. Wyobrazcie sobie, ze mam kolezanke, ktora studiuje medycyne, a uwaza, ze srodki anty sa niemoralne i nigdy nie moglaby ich przepisac pacjentce. To jest jej zdanie i je szanuje, ale to chore przekonywac kogos do takiej opinii i jednoczesnie pozwalac na niechciane ciaze, na patologie i niegodziwe wearunki zycia w wielodzietnych, ubogich wiejskich rodzinach. uwazam, ze srodki antykoncepcyjne powinny byc refundowane, a takze bardziej rozpowszechniane, zeby zmniejszyc do minimum ryzko zajscia w kolejna niechciana ciaze.
Popieram i zgadzam się
Stary 2005-09-19, 18:44   #59
Paula07
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nan
To czemu napisałaś wcześniej tak:

To, że użyłam nasz , to nie znaczy,że każdemu mówię że ma mieć dziecko, bo to by było chore!!!! To jest moje osobiste zdanie i każdy decyduje za siebie i o swoim życiu. O to mi chodziło, że życie by było bardzo smutne i puste bez dzieci .
Stary 2005-09-19, 18:46   #60
prowokacja17
Zadomowienie

GG do prowokacja17

Cytat:
Napisane przez paula78

ale to juz nie powinna byc nasza decyzja, jesli zajdziemy w ciaze powinnismy urodzic
nie rozmiem jak mozna zabic dziecko ,nie mozemy decydowac za tego malego czlowieczka ON CHCE ZYC!!!!!

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości