![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub cywilny a nie kościelny
Cytat:
![]() W rodzinie TŻ był ślub w 95 już, a i tak był cywilny i kościelny osobno, bo jak to tak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj wiele par rezygnuje z kościelnego i wyprawiają takie samo, huczne weselisko. Strój też jest zwykle taki sam jak przy kościelnym... Chociaż teraz welony w ogóle nie są aż tak popularne, jak kilkanaście lat temu (zarówno w kościołach jak i w urzędach cywilnych), bo są też woalki, wianki, ozdobne spinki, opaski...
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przynajmniej w naszych (mojej i TŻ) najbliższych rodzinach. Ja powiedziałam rodzicom, że nawet jakby nie był rozwiedziony, to i tak bym nie chciała kościelnego, bo uważam, że skoro i tak obecnie się nie stosuję i nie będę się stosować do tych wszystkich wymogów, to i po co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
No to zakładaj wymarzoną kiecę na cywilny, nikt się krzywo patrzył nie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Powiedział: "no ok" ![]() Teraz będę kombinować z konikami albo dorożką ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Znalazłam cudo ![]() http://www.bellissima.pl/annais_bridal.php?s=54.harriet |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
Mnie się ta właśnie strasznie spodobała. Nie krótka, ale bardzo seksi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli Twoim zdaniem ślub kościelny polega na pięknej sukni, cudownym makijażu i wspaniałej sali?? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W poprzedniej wypowiedzi GENERALNIE chodziło mi o to, że dziewczyny naskoczyły na TŻ autorki, że ON MUSI JEJ USTĄPIĆ! Bo ONA COŚ CHCE! Najlepszy argument-bo on już miał ślub, to teraz niech się nie wypowiada... Mam wrażenie, że Was czasem ponosi.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
JA IDĘ! i Ty też idź , skoro masz takie marzenie. To Twój ślub i nikt Ci nie będzie mówił co masz robić !
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Moim zdaniem ślub cywilny nie może równać się ze ślubem kościelnym. Zupełnie inna atmosfera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Polka Ogarniaczka
|
Ale wcale nie gorsza i uważam, że powinniśmy o to walczyć, by obraz w głowie społeczeństwa nt ślubów cywilnych się zmienił. Ten ślub też jest wazny
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie uważam by był gorszy czy mniej doniosły. Ot po prostu pozbawiony religijnej otoczki, z czego jako niewierzący bardzo się cieszyliśmy. Ja rozumiem, że kościelny ślub ma znaczenie dla osób wierzących, bo w końcu wtedy ślub jest też sakramentem. Ale to nie znaczy, że cywilny jest gorszy czy na odwal się. Edytowane przez Kolor Bzu Czas edycji: 2013-11-05 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Ja też byłam na takim ślubie cywilnym była biała suknia welon i wszystko pięknie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
x lat wstecz najpierw byłślub cywilny a po kilku dniach dopiero był ten kościelny. Stąd też może się wzięła prostota w organizacji cywilnego ale drogie panie czasy się zmieniły!!!
![]() ![]()
![]() |
#49 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zawsze denerwowała mnie ta cała religijna otoczka. Na komunię też przysięgałam że "nie tknę kropli alkoholu do pełnoletności" i co? już na przyjęciu brałam na palec pianę z piwa ojca, za jego przyzwoleniem oczywiście. Moi rodzice też przysięgali, że wychowają mnie w wierze i co? Do Kościoła sami nie chodzą, mi nie kazali, bo uważali (i słusznie!) że to mój wybór, już w młodziutkim wieku i że nikt nie ma prawa mnie zmuszać. Mnie z kolei żal tych dzieciaków, którym matka każe iść do kościoła "bo tak trzeba", codziennie na różaniec, a o edukację nie ma się kto zatroszczyć, zadania nieodrobione, ale klęczeć przez godzine trzeba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z resztą przysięga przed facetem też jest Urzedzie Stanu Cywilnego - nie potrzebny jest do tego kościół ![]()
Nasz dzień 21.06.2014 ![]() Edytowane przez loneliness18 Czas edycji: 2013-11-05 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Cukratywna, jedna uwaga i jednocześnie offtop, ale muszę to napisać. Co to znaczy "Skąd Ty jesteś, z Podkarpacia?" A co, Podkarpacie to jakiś zaścianek? Gorsi ludzie tam żyją? Może bez takich uwag na przyszłość, bo są one kompletnie niepotrzebne, a komuś się może przykro zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka miała brame jak w amerykańskich filmach i urzędnika w sali tej co ślub brała wyglądało naprawdę pięknie. Miała białą suknie ślubną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
sama biorę koscielny, i ( na szczescie)jeszcze ani razu nie spotkalam sie na kazaniu z 'tradycyjna' rola kobiety w małżenstwie, raczej kazania mi sie podobaly i roniłam łezke jedna czy dwie:P, ale wiadomo - ksiądz ksiedzu nie jest rowny.
Według mnie ślub cywilny, jak i koscielny są na rowni. Jedynie co je rozni to długość ceremonii i miejsce. Równie dobrze do kosciola mozna isc bialej garsonce, czy biało-czeronej, biało-czarnej czy innej sukni. Gdybym brala cywilny - z pewnościa w białej sukni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Możesz tam zrobić, na co tylko masz ochote. Chcesz przyjechać konno, przyjedź, chcesz urzędnika stanu cywilnego w dowolnie wybranym przez Ciebie miejscu, załatw go sobie. Mozesz naprawde wszystko, a ograniczeniem jest chyba tylko kasa...;/ Kiedy ja będę brała ślub, na pewno będzie on cywilny i w stylu Alicji z Krainy Czarów, i ja za ów Alicje będę przebrana ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Też zrobie po swojemu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Mirranda, a dlaczego nie ślub cywilny plenerowy? Może i jest trochę więcej zachodu z organizacją, ale chyba nic nie da tak niezapomnianych wspomnień co oryginalny ślub na miarę swoich marzeń
![]() ![]() ![]() Byłam już na trzech takich ślubach w okolicy Warszawy, więc i we Wrocławiu się da! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
zielony stworek
|
Można też cywilny w pałacu zorganizować lub innym eleganckim miejscu.
W Łodzi to na pewno w Pałacu Poznańskiego takie się odbywają. Miejsce musi być godne by wydano zgodę. http://www.robertzakrzewski.pl/tag/s...-poznanskiego/ http://lodz.gazeta.pl/lodz/56,125594..._ZDJECIA_.html http://www.dzienniklodzki.pl/artykul....html?cookie=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.