![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pozostawiona ciężarna ...
Ja bym raczej ujela calkowite odmozdzenie. Wrocila do niego bo bala sie ze zniszczy jej zycie jak bedzie z kims innym i jeszcze robi sobie dziecko. Takiego drania to od razu sie kopie w cztery litery. Do takich decyzji trzeba najpierw dorosnac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież dziewczyna świadomie"starała się o dziecko"... znaczy się że je chciała, to oczywiste. Tak samo jak wtedy uwazała ze owy tatuś z nią bedzi i bedze cudownie tak smao można powiedziec że jak dziecko się urodzi też bedzie "cudownie"... Tak, autorka nie napisała jaka jest jest sytuacja mieszkaniowa, ale jak ma 18 lat to domniemywam że jest przy rodzinie... wiec tu pojawia się pytanie co ta rodzina na zaistniałą sytuację. Czy ma w nich wsparcie...czy sama może wychowała się w rozbitej/patologiczne rodzinie stąd takie myślenie i niepewność u niej ...itd, itd... Autorka powina przeanalizowac swoją sytuację i jaką pomoć jest w stanie otrzymać od rodziny. Ponad to skoro jest w 5 miesiącu ciązy i nie pracuje to gdzies mieszkać musi... jeść też, he?? Edytowane przez _Kari_ Czas edycji: 2013-11-05 o 10:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj co gorsza jeszcze jest to dziecko.. które powinno być kochane przez obojga rodziców,niestety :/ Ojciec dziecka jak widac już się odkochał,juz mu starczylo szopek i odszedł do innej.. gwiazdeczka ma rację- wniosłabym o alimenty i ograniczyła kontakt z dzieckiem.. szkoda ale po prostu strasznie sobie naplątałaś w życiu bo o ile jakbyś z Nim tylko była,to byś to jakośprzeszla a teraz już się pojawia dzieckio,musisz sobie dać radę ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jego przyjaciel uważa, że on Cię kocha? Nie. Nie kocha Cię i ma Ciebie i dziecko gdzieś. Jeśli ktoś kocha to tak się nie zachowuje. Dba o dziewczynę i jej ciąże a nie szuka innej panny. Dziecko nie jest magicznym klejem scalającym związek. Co robić? Po pierwsze to uzmysłowić sobie, że lepiej nie być z takim człowiekiem. Po drugie idź do prawnika po poradę. Masz prawo ubiegać się o alimenty na siebie i dziecko w czasie ciąży (mam tu na myśli wszelkie ubranka dla dziecka i inne potrzebne rzeczy oraz wszelkie badania związane z ciążą; zbieraj wszystkie rachunki a najlepiej faktury na Twoje nazwisko) oraz alimenty na dziecko po urodzeniu. Jeżeli nie stać Cię na prawnika to zorientuj się gdzie można uzyskać porady za darmo. Zazwyczaj działają darmowi prawnicy przy MOPSie a także w Ośrodku Interwencji Kryzysowej. Po trzecie - jeżeli jego matka chce żebyś zrobiła test DNA to na Twoim miejscu bym się zgodziła, ale niech oni płacą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie ma byc 'jakos', ma byc dobrze, jesli sie sprowadza dziecko na swiat! I nie ma co sie ogladac na rodzine, rodzicow, panstwo, fundacje i osrodki. Po co pytasz wizazanki o to, czy oddalyby swoje dziecko? One nie sa w patologicznej sytuacji, nie maja problemow z psychika, tak jak autorka watku. Jestem pod wrazeniem podejscia, jakie prezentujesz, naprawde ![]() To, ze autorka swiadomie starala sie o dziecko nie znaczy wcale, ze jest na to gotowa, nie wystarczy 'chciec'! I do wychowania nie sa potrzebne jedynie pieniadze na pieluchy i jedzenie oraz kat, gdzie mozna tylek z tym dzieckiem wsadzic. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Sądzisz, że jeśli Ty nie możesz na nim polegać, to będzie godnym zaufania opiekunem dla dziecka? Myślisz, że skoro bije Ciebie, to dziecka nie będzie bił? Jeśli naprawdę rozważasz utrzymywanie relacji z tym człowiekiem, to ja powtórzę radę skazanej_na_bluesa: oddaj dziecko do adopcji. Z uregulowaną sytuacją prawną będzie miało szansę na normalny dom, a nie piekło z tatusiem - psycholem.
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Gdybym nie mogła mu zapewnić życia, na jakie załuguje - pewnie tak.
Cierpiałabym z tego powodu zapewne całe życie, ale dlaczego w kiepskich warunkach, z takim tatusiem, z niedojrzałą mamą, miałoby cierpieć moje dziecko? Nie bądźmy ślepi, wszyscy wiemy, jak w takich układach zwykle dzieci są "wychowywane". ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorka jest w 5 miesiacu, a mysli glownie o tym, jak wrocic do czlowieka, ktory ja bil, ktory odszedl do innej, ktory nie ma zamiaru wychowywac wspolnie swojego dziecka najwyrazniej. Ona nadal zyje mzonka, ze gdy on zobaczy dziecko to mu sie nagle odmieni. I nie wiadomo jak bedzie-moze on rzeczywiscie zechce wrocic, tak jak mialo to miejsce w przeszlosci. Co wtedy? Nie wierze, ze zmieni sie mu charakter, dziecko bedzie dorastac w patologicznej rodzinie. Moim zdaniem-faktycznie byc moze w tej chwili oddanie go do adopcji nie jest najgorsza, choc na pewno bardzo trudna do podjecia decyzja. Przeciez nie skazuje sie go na dom dziecka. To niemowle, predko znajdzie dom. Najprawdopodobniej-dobry i kochajacy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Boże to waszym tokiem myslenia...te wszystkie dziewczyny które wpadły albo są młodziutkie, powinny oddać dziecko bo je poporstu nie stac... to jest przerażające.
Tak autorka ma trudną sytuację... ma mętlik w głowie, ale nie jest to koniec świata. Przeraża mnie to że wszystkie wypisujecie że zmarnowała sobie życie... a ciekawi mnie bardzo ile z was jest planowana, a ile z wpady mniejszej bądz większej... To nie chodzi o to że jakoś bedzie... potencjalnej ciązy można zapobiec, ale jeśli kotś swiadomie je płodzi wiedząc jaki jest partner to teraz nie rozumiem dlaczego miałaby oddawać? Jest wystarczająco dorosła żeby uprawiać sex i płodzić dziecko, wymyslac imie planować ... ale nie wystarczająco dorosła żeby je urodzić i wychowywać bo nie ma pieniędzy i jest za młoda a tatus dziecka ją rzucił - toć to hipokryzja!! To się w tym momencie sprowadza do tego że bez faceta dzicka miec nie można...tak?Jk cie jakiś facet w doope kopnie i odejdzie to tylko się załamac...leżeć i kwiczeć i oddać dziecko, tak??Lepiej żeby oddała dziecko i udawała że to się nie wydarzyło... poszła na zakupy do CH?? I tak uważam że facet niech idze w diabły i niszczy co mu w ręce wpadnie - nie zmienicie tego a skoro taki jest to i tak czy siak tak bedzie robi... znajdzie sobie koleją dziewczyne której zrobi to samo... nie zbawicie świata piszą że moje myślenie jest takie czy siakie... ja ktoś ma taki charakter i podejście do życia to nagle oswiecenie nie dostanie że źle robi. Niemniej jednak Karma wraca i od życia dostanie to na co zasłużył... może w przyszłym życiu bedzie karaluchem. Edytowane przez _Kari_ Czas edycji: 2013-11-05 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Głupota ludzka nie zna granic. Jak można w wieku 18 lat starać sie o dziecko z "facetem" który cię bije, grozi, nie garnie do pracy i ogólnie wam sie nie układa! Naprawdę, zrozumialabym gdyby to była wpadka ale celowe staranie sie??? O losie... Co myślałas ze temu dziecku zapewnisz?? Wspanialego ojca, kochająca rodzine, przyzwoity poziom życia?? Skąd? Strasznie egoistycznie do tego podeszlas, zaszlas w ciążę bo zamarzyl ci sie dzidzius na zgodę to teraz masz. Przestań w końcu myśleć bozena i uganiac sie za tym facetem, zacznij myśleć o dziecku i wystąp o alimenty (ciezarnej tez chyba przysługują), odetnij sie od tego toksycznego człowieka bo zmarnuje dziecku dzieciństwo. Mam nadzieje ze to prowokacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopóki autorka nie zrozumie, że powinna zostawić tego faceta (dla siebie i dla dziecka) dopóty ciągle będzie się łudzić, że on wróci i stworzą cudowną, szczęśliwą rodzine. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Zawsze jeszcze może zarobić na tej adopcji- żart oczywiście. Ja nie namawiałabym nikogo do oddanie dziecka do adopcji, jeśli matka nie jest w 100% zdecydowana, nigdy o tym dziecku nie zapomni, będzie zawsze czuła ogromną stratę. Oddanie dziecka to chyba jedna z najtrudniejszych decyzji, więc namawianie do tego jest jak namawianie do aborcji. Być może to zbyt ostre porównanie, ale w obu przypadkach zbyt mocne wchodzenie z butami w czyjeś życie. Jeśli autorkę naprawdę to przerasta powinna przemyśleć także tę opcję, ale to musi być jej decyzja.
I nie można zakładać, że będzie tragicznie, a dziecko będzie dorastało w patologicznym otoczeniu. Przede wszystkim to autorka musi wziąć się w garść, zapomnieć o facecie, poza alimentami które od niego uzyska. Z powodu skłonności do przemocy faceta, o czym pisał już ktoś wyżej, ograniczyć kontakt z nim i z powodów w dużej mierze praktycznych, odebrać mu prawa rodzicielskie. Powinna znaleźć np. w osobie rodziców pomoc, ustabilizować swoje życie (próbować skończyć szkołę, a potem znaleźć pracę). Ja znam bliżej jedną dziewczynę, która urodziła w wieku 16 lat, także zaszła w ciążę z szemranym facetem. Teraz po wielu latach, ona studiuje, pracuje, ma nowego faceta, dziecko jest szczęśliwe i zadbane. Da się. Choć możliwe, że w takiej sytuacji wiele osób doradzałoby jej oddanie dziecka do adopcji. Choć z drugiej strony nie zawsze jest kolorowo. Wszystko zależy od tego, czy gdy pojawi się dziecko, autorka stanie się odpowiedzialna i będzie potrafiła o to dziecko zadbać, nie myśląc o tym facecie. Ona sama najlepiej wie kto będzie dla niej ważniejszy, on czy dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
A i jeszcze jedna cudowna opcja...żeby oddać dziecko do adopcji muszą się zgodzić oboje z rodziców lub jedno z nich musi być całkowicie pozbawione praw rodzicielskich (lub zrzec się)... wiec co by nie było nie jest to tylko w takim przypadku decyzja kobiety-matki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko wątku weź się za siebie, swoje życie, a przede wszystkim na przyszłość zmień myślenie. Dziecko to ogromna odpowiedzialność, o czym się jeszcze zdołasz przekonać. Skup się na nim, na swoim rozwoju również. Nie na fagasach, nie na głupotach, nie na snuciu fantazji i życiu mrzonkami. Zrób to, dojrzej i zmądrzej, idź do przodu, bo jeżeli tego nie zrobisz, to za kilka lat Ci się przytrafi kolejna "z wielkiej miłości" ciąża z kolejnym palantem. Nie powtarzaj schematu, w jaki wpada wiele takich dziewcząt jak Ty. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-11-05 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A decyzja oddania dziecka jest wg mnie ostatecznoscia, autorka nie napisała, ze wogole cos takiego rozwaza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I koronny argument: ciekawe ile z was (...). Przestan odnosic sie do osob stad, MY nie mamy takiej sytuacji i skup sie na autorce watku, bo to o nia chodzi, a nie o to, ile z nas. Rozumiesz sytuacje autorki? Rozumiesz to, na co dziewczyny wyzej zwracaja uwage? Nie chodzi o wpadke, o to, ze ona jest mlodziutka czy jaka tam jeszcze. Chodzi o to, co autorka ma w glowie! Jak napisalam-ona nawet nie mysli o dziecku, tylko sie zastanawia jak wrocic do kolesia, ktory ja bil, ktory ja zostawil! Jesli jej sie to uda, a pewnie sie uda-dziecko bedzie mialo najpewniej zmarnowane dziecinstwo. Poczytaj tu na wizazu, ile jest DDA. Akurat autorka nie mowi, ze jej chlopak pije, ale chodzi mi o to jak wychowywanie sie w patologii moze zniszczyc czlowiekowi zycie. Idac twoim tokiem myslenia-nie powinno sie odbierac nikomu dzieci, bo co z tego, ze patologia, brud, smrod i bieda-przeciez skoro ktos uprawia seks i plodzi dzieci to niech je potem wychowuje! Nie wazne, ze przymieraja glodem i nie myly sie od pol miesiaca. Wybacz, ale nie kazde rozwiazanie jest uniwersalne do kazdej sytuacji. Dla dziecka zawsze najlepiej byloby, aby mialo kochajacych, wlasnych rodzicow i normalny dom. Jednak jesli nie jest to mozliwe-trzeba szukac rozwiazan gdzies indziej. Cytat:
Cytat:
Jesli jej sie uda-to swietnie. Ale czytajac to co ona o nim pisze-wcale tego nie widze. Przeciez ona nawet nie rozwaza tego, zeby od niego odejsc, ona chce rad jak do niego wrocic! Edytowane przez czarna_maciejka Czas edycji: 2013-11-05 o 12:28 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałaś moje wcześniejsze posty... wniosek z nich jeden - olac gościa bo nic z tego dorbego nie bedzie! Zając się sobą i dzieckiem... porosić rodzinę o pomoc, jakąkolwiek rodzinę o jakąkolwiek pomoc...
Towja rada - oddac do adopcji cudowna nie jest - bo odda do adopcji i poleci spowrotem do gościa - tak też może być. I skąd wiadomo co dziewcze ma w głowie... może zmądrzeje jeszcze, nikt się nie zatrzymuj na określonym rozwoju... ewoluuje na lepsze lub gorsze - różnie bywa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Zgadza się. Ojciec może zostać pozbawiony praw rodzicielskich a mimo to będzie musiał płacić alimenty. Wiem o tym z doświadczenia moich znajomych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym celowe działanie, mające na celu poczęcie dziecka, w sytuacji takiej, jak to opisała autorka, jest po prostu skrajnie nieodpowiedzialne. Co z tego, że go chciała? Oprócz chęci są potrzebne warunki. Napisałam już, że nie wiem, jakie są warunki materialne autorki oraz jak wygląda jej sytuacja rodzinna. Ale sytuacja emocjonalna też nie wróży nic dobrego, zwłaszcza dla tego dziecka. I od tego zacząć trzeba, jeśli dziecko ma mieć normalne, stabilne środowisko rozwoju. Nie zawsze się w życiu układa tak, jak się chce, czasem dziecko jest nieplanowane. Bywa. Antykoncepcja zawodzi czasami. Ale generalnie człowiek ma wpływ na swoje rozmnażanie, może to kontrolować. Świadomie zachodząca w ciążę z toksycznym typem nastolatka - mnie to przeraża. Edytowane przez allmode Czas edycji: 2013-11-05 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
Ja wszystko ruzumiem, sytuacje są różne, dziewczyna ma problem...ale uniwersalnym rozwiązaniem nie jest ani adopcja nia mżonki że bedzie cacy!! To bedzie cięzka harówka nad samą sobą i opieką nad dzieckiem... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby sobie poradzić z sytuacją, dziewczyna musiałaby mieć naprawdę mocne wsparcie z domu, od rodziców. Inaczej tego nie widzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poleciłam szukanie pomocy psychologicznej w pierwszej kolejności. Konieczne jest, aby dziewczyna przeszła terapię. Nie polecałam adopcji jako środka idealnego, ale do EWENTUALNEGO rozważenia. Ale fakt jest faktem - zrobienie sobie dziecka w takich warunkach jest skrajną nieodpowiedzialnością i egoizmem. Jeśli autorka się ogarnie i weźmie za siebie, uda się po pomoc prawną i z pomocą rodziny sobie poradzi - to super. A jeśli nie - to najbardziej szkoda tego dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że rodzicielstwo to ciężka harówka, ale da się to ogarnąć. Przede wszystkim trzeba racjonalnie spojrzeć na sytuację i starać się jakoś ją rozwiązać. Wg mnie najlepszym wyjściem jest podanie ojca o alimenty na siebie (w czasie ciąży) i na dziecko. Powinna też rozważyć ograniczenie lub odebranie praw rodzicielskich ojcu dziecka. Moja koleżanka ograniczyła prawa rodzicielskie ojcu dziecka, bo ten nie interesował się jej ciążą, ich dzieckiem i ją zostawił jak była w 2 czy 3 miesiącu ciąży. Zainteresował się dopiero jak dostał papiery rozwodowe. Teraz tylko ona decyduje o większości spraw związanych z dzieckiem (ojciec dziecka mimo, że się nie interesował to jeszcze robił jej wielkie problemy) i będzie dążyć do odebrania mu praw, ale do tego potrzeba czasu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ja dla takich biednych pokrzywdzonych jak ty nie mam ani grama współczucia. Jesteś po prostu głupia i nieodpowiedzialna, skoro zdecydowałaś sie na dziecko z facetem,który od początku nie nadawał sie na partnera i na dodatek podnosił na ciebie ręke. Żal mi tylko twojego dziecka.
A argument,że myślałaś,że dziecko was zbliży to już totalnie bez komentarza.
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdyby to była wpadka to jeszcze mogłabym zrozumieć,ale wy staraliście się o dziecko myśląc,że malutki bobasek będzie cudowny?on jeszcze się nie urodził,a wy już się rozstaliście ![]() autorko,stało się,ale na przyszłość zakoduj sobie,że dziecko nie scala związków i porządnie zabezpiecz się przed kolejną pomyłką życiową
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
a Autorkę gdzieś wessało...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
.
|
Cytat:
![]() fakty są takie: jak już pisała Doris - gdyby dziewczyna wychowywała się w normalnej rodzinie to by się nie starała o bejbika w wieku 17 lat. tym bardziej nie wchodziłaby w chore związki i w ramach "umocnienia" związku nie starałaby się o dziecko. dziecko, na które jej nie stać - bo nie zarabia. ba, nawet wykształcenia nie ma, bo jest jeszcze licealistką. jeśli nie będzie miała odpowiedniego wsparcia rodziców, a chyba nie ma to i matury w szkole wieczorowej nie zrobi! skąd wnioskuję, że nie ma odpowiedniego wsparcia - rodzice nie kupili jej witamin/większych ciuchów tylko liczyła na wsparcie eksa. idąc dalej - w tym roku była sporo większa liczba zabójstw malutkich dzieci niż w zeszłym roku. jak sądzisz Kari, skąd się to bierze...? podpowiem - bo młodzi ludzie (głównie tacy zabijali - ale mieli ponad 20 lat) wychodzą z założenia, że "jakoś to będzie". jak przychodzi zderzenie z rzeczywistością to "jakoś" = "kanał". morderstwo jest tutaj przykładem hardcorowym, ale są też maleństwa, nad którymi się znęcają psychicznie i fizycznie. a później takie dzieciaki zakładają wątki na wizażu "cały czas słyszę, że marnowałam życie matce/robię wszystko w domu a i tak jestem gnojona" etc.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.