|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Najpopularniejsze mity dotyczące pielęgnacji włosów obalone!
dobry artykuł
.
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Nic nie naprawi zniszczonych włosów - tu pomaga tylko fryzjer.
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam kiedyś, że dobre szampony z naturalnymi składnikami mało się pienią, miałam taki z Yves Rocher lub z apteki Biovax. Na początku mycie długich włosów tymi szamponami było irytujące, ale później się przyzwyczaiłam. Gdy zmieniam na szampon bardziej pieniący, np. Elseve to mam zaraz wrażenie, że włosy za bardzo się puszą. Zgadzam się też z zaleceniami producentów, aby stosować szampon i odżywkę "w komplecie" bo to zawsze daje lepsze efekty. Ważna jest też oczywiście odpowiednia dieta, picie wody oraz jak dla mnie- suplementy diety. Jeśli idzie o częstotliwość mycia włosów to robię to codziennie, bo lubię mieć czyste i pachnące włosy
|
|
|
|
#34 |
|
Przyczajenie
|
Szampon musi się pienić, bo jest do mycia skóry głowy i włosów, (tak jak napisano w artykule) a to, ze szampony z naturalnymi składnikami nie muszą się pienić jest kolejnym mitem, są to kiepskie szampony, które nie spełniają swej podstawowej funkcji i nie wiadomo po co im te naturalne składniki, chyba jako chwyt marketingowy . Drugi mit to dwufazowe odżywki, które są o tyle kiepskie, że ktoś nie umiał połączyć składników - technologiczna klapa
dla artykułu
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
Po artykule z mitami dotyczącymi pielęgnacji włosów może warto stworzyć alternatywę w postaci prawd?
W sieci trafiłam na taki artykuł: e-lysienie.pl/zapobieganie-wypadaniu-wlosow/ Czy ktoś z ekspertów mógłby się do tego odnieść? Czy odżywianie i kosmetyki to kluczowe sprawy jeśli chodzi o dbanie o włosy? Trzeba być restrykcyjnym, czy raz na jakiś czas fast-foody są dopuszczalne? |
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Ja stosuje szampon Redical jest jak dla mnie super. Spowodował, że włosy mniej mi wypadają i są świeże. Do tego oczywiście odżywka tej samej firmy. I witaminy przede wszystkim cynk. I włosy są piękne!
Zapraszam na bloga! Tam opisałam wszystko dokładnie!
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiele osób niestety myśli, że jeśli piana jest niewielka to szampon źle oczyszcza, a to nieprawda. Mój robi delikatną pianę i nie mam problemu ze zmyciem np. oleju z włosów. |
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
"W przypadku stosowania balsamu bądź maski włosy mogą ulec obciążeniu, szybciej się przetłuszczają, co w konsekwencji może doprowadzić do potrzeby częstszego ich mycia."
Jeśli ktoś używa tych rzeczy nie umiejętnie to na pewno. nie zdarzyło mi się jeszcze, żebym obciążyła włosy odżywką nakładaną poprawnie (czyli od ucha w dół) "Włosy powinno myć się najlepiej co 2 dni, a jeżeli istnieje taka potrzeba tak często jak tego wymagają." Włosy powinno się myć tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest taka potrzeba. Moim zdaniem śmieszne jest wyznaczanie dokładnej ilości myć w danym tygodniu. Cytat:
|
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
1. Dobry szampon nie musi się pienić, ale piana poprawia komfort mycia. Środki pianotwórcze nie są środkami myjącymi. Podstawowym błędem jest to, że dużo ludzi uważa, że jeśli szampon się dobrze pieni, to znaczy, że też dobrze myje, a to nie koniecznie jest prawdą.
2. Prawidłowe stosowanie odżywek lub masek nie może prowadzić do przetłuszczania, ponieważ odżywki stosuje się tylko na długość i końce, nigdy na skórę głowy, gdyż odżywka pobudza pracę gruczołów łojowych. 3. Myślę, że autor, mówiąc ''nadmierna ilość sebum", ma na myśli nie mycie włosów przez tydzień, dwa tygodnie, ale generalnie nie zgadzam się z tym, co pisze w tym punkcie. Sebum (łój) działa korzystnie na włosy, nawilża je, ochrania. Codzienne mycie włosów może prowadzić do powstania włosów mieszanych (końce suche, a nasada przetłuszczona), ale tylko przy niewłaściwej pielęgnacji. Częste mycie włosów może powodować ich szybsze przetłuszczanie. 4. Z tym się całkiem zgadzam. 5. I z tym również. Dziękuję
|
|
Nowe wątki na forum Artykuły i newsy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.

.