![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Beznadzieja ludzi poszukujących pracy.
To chyba nie jest sklep. No ale ludzie teraz wszędzie wklejają zdjęcie, taki format jest teraz "chodliwy". Moim zdaniem kiepscy pracownicy są w 90% winą źle prowadzonej rekrutacji, nieustalonych wymagań, priorytetów i gratyfikacji.
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Dobry pomysł na wątek!
![]() Zdarzyło mi się jakis czas temu szukać pracowników do zdalnej pracy w popularnych serwisach ze zleceniami. Dodam, że sama tak pracuję i gdy zaczynałam, łapałam zlecenia dla początkujących, czyli łatwe i słabo płatne po to tylko, żeby zdobyć jak największą ilość punktów i doświadczenia. Cieszyłam się, że teraz ja komuś pomogę się wybić. Lecz chyba tylko ja miałam takie nastawienie. Po wystawieniu mojego zlecenia dostawałam majle o treści np. "hej, jak chcesz to mogę to zrobić. Odpisz." ![]() ![]() Byłam w głębokim szoku. Tak ludzie narzekają na bezrobocie, a wolą oglądać seriale niż pracować.. ![]()
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
A weźcie, macie rację.
Czasami idę do sklepu i widzę wytapetowaną lalę która nie wie co do czego, a i źle wydawać też jej się przytrafi. Rozumiem że zatrudniane są osoby na ładne oczy w dużej ilości przypadkow, szczególnie w galeriach. Przecież jak chodzę po Millenium (Rzeszów) to są same ładne buźki za ladą ktore nieskażone są objawem myślenia co się robi i dlaczego się tam jest. Nie obrażam nikogo bo nie mówię o wszystkich ale na pewno każdemu było dane tego doświadczyć. Mi było w dużej ilości przypadków. Albo to też kwestia mojego pecha. Ale zbaczając z tego. Co ciekawe ja chcę iść na staż, mam pracodawcę który już złożył na mnie wniosek i co? Oczywiście brak pieniędzy na młode osoby (mam 19l), natomiast są na osoby powyżej 40 roku życia bodajże. Fajnie że takie osoby mają zatrudnienie ale kurcze, jest tyle młodych osób które chcą dodatkowo zarobić na studia i w ogóle a tutaj coś takiego. Mam nadzieję że się to troszkę zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o to pierwsze, to przyciśnięta do muru chodziłam po galeriach w swoim mieście i ładna buzia nie wystarczy. Miałam wręcz wrażenie, że jest przeszkodą, tak jak studia wyższe (że niby jak to, ma studia, a chce pracować w sklepie?).
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2013-11-19 o 12:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
od siebie dodam jedno:
jesli mama proponuje w sklepie najnizsze wynagrodzenie to nie mozna sie dziwic ze dostaje odpowiedzi od osob takich a ni einnyhc. Kazda normalna osoba z ambicjami mierzy wyzej, bo za najnisze wynagrodzenei to w niektorych miastach nawet na wynajem i czynsz nie starczy. Nie mozna sie bogacic kosztem innych, w koncu to inni pracuja na ciebie i twoj dorobek wiec nalezy im sie odrobina szacunku. A te 600 zl premi na swieta chyba nie powinna byc chyba traktowana jako akt dobrej laski? W normalnych zakladach pracy ludzie dostaja roznego rodzaju bony na swieta, imprezy integracyjne itp. A osoby rekrutuajce powinny chyba bardziej postarac sie w szukaniu ludzi.. ![]() Daleko mi do blond lolitki co nei potrafi w Wordzie edytowac tekstu, wstawiajaca zdjecie w koszuli nocnej a mimo wszytsko na setki wysylanych CV dostalam 2 propozycje interview. Prace zazwyczaj byly administracyjne gdzie nie trzeba bylo miec kierunkowego doswiadczenia (aczkolwiek swoje "wyksztalcenie" wyzsze mam), owszem nei mam wielkiedo doswiadczneia 20 letniego ale po 3 cyz 4 latach tez (troche wiecej niz cos) potrafie. To pracodawcy powinni byc bardziej otwarci na przyjmowaniu nowych, niedoswiadczonych praconwikow ktorym mozna byc mentorem i wiele nauczyc i byc ztego dumnym, dac szanse pokazania/wykazania sie osobie, ktora mimo ze moze nie meic doswiadczenia jest ambitna i szybko nauczy sie rzeczy. Zejdzmy na ziemie troche.... W Polsce z tym co oferowalam mnie nie "chcieli" ![]()
Jestem jak Marmite: albo się mnie kocha albo nienawidzi ![]() Edytowane przez olka_222 Czas edycji: 2013-11-19 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
a ja myslalam ze tylko w Uk tak jest
![]() ostatnio dawalam ogloszenie ze poszukuje osoby do kawiarni, warunkiem bylo ukonczone 18 lat (bo osoba czsem bedzie pracowac sama) i mile widziane doswiadczenie przy robieniu kawy. prosilam o cv w zalaczniku , i tak: -wiele zgloszen bylo bez nawet jednego zdania w mailu,samo cv poprostu. -wiele zgloszen bylo bez cv ![]() -kilka osob nie wiedzialo jak zalaczyc CV (!) -jedna osoba przyslala maila dokladnie o akiej tresci :at the moment I dont have any (i domsl sie czy on nie ma cv czy nie ma pracy) -oczywiscie 16 latki ktore pisza ze sa bardzo odpowiedzialne i moga pracowac same (czyli musialabym zlamac prawo zostawiajac osobe nieletnia) jakies dziwne zdjecia itp to norma.
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
To ja chyba żyję w innym świecie, bo jeszcze nie zdarzyło mi się złamać żadnego z wymienionych przez Was 'przykazań', wiecznie na głowie staję, gdziekolwiek nie pracowałam po pierwszym miesiącu pracy zawsze miałam jedne z najlepszych wyników - i co? I nic, telefon milczy. A jak już się odezwie to na spotkaniu o pracę dostaję serię debilnych pytań w stylu 'czy umie pani czytać składy chemiczne i po nich rozpoznawać zapachy?' w rekrutacji do zwykłego sklepu...
Eh, gdybym ja trafiła na takich pracodawców jak Wy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kto Ci powiedział, że zatrudniamy siksy, żeby nie płacić zusu? ![]() Odpowiadając na resztę pytań: nie, zdjęcia nie wymagamy. Jednak w pracy, gdzie ma się kontakt z klientem miła aparycja jest koniecznością. Nie zatrudnię tapeciary i panny z brudem za paznokciami, czy znowu z kolorowymi tipsami. Sorki, ale nie. A dziewczyny dlatego, że mamy przykre doświadczenia z panami. I nie-nie płacimy najniższej krajowej. A co do 600 zl premii- w sumie dostała wtedy 900. Pokaż mi firmę, gdzie dostajesz 900 zł dodatku świątecznego i co miesiąc przynajmniek 100 zł dodatku ot, tak. Bo za dodatkowe obowiązki u nas są nie premie, a jakaś tam dodatkowa stawka. Nie dam sobie wmówić, że to po naszej stronie jest coś nie tak, bo wiem, że na podobnych stanowiskach ludzie mogą sobie pomarzyć o takich warunkach. I potwierdzają to dziewczyny, które odeszły i chciały później wrócić lub pytały o pracę dla siostry. Ktośtam napisał, żeby patrzeć na osobę, a nie czcionkę. Wybacz, ale syfiaste CV z czcionką taką,.że chyba musiałabym mieć lupę, żeby coś zobaczyć świadczy źle o aplikującej osobie. Skoro nie chce się jej nawet napisać CV, tzn., że pracować też może po łebkach. Ja jak miałam 19 lat i składałam CV do lodziarni, to to CV było ładne, a nie odwalone, bo to "tylko lodziarnia". No bez jaj. A potem takie wysyłają CV za każdym razem, kiedy człowiek wystawi ogłoszenie (np. mamy dwie rekrutacje w roku w jednym mieście na przestrzeni kilku msc i widzimy te same twarze, czyli jakoś nie tylko my nie chcemy takich osób). Jest to lekka praca, w której nie wymagamy cudów-wianków. Płaca jak na taki typ pracy jest bardzo dobra. Nie zapłacę przecież za siedzenie na pupie (tak, mają wypasione fotele, żeby było wygodnie, dbamy o to) i obsługiwanie 3000tys., bądźmy rozsądni ![]() Co do mądrości w sprawie dobrej rekrutacji-przecież cyrki wychodzą po jakimś czasie, nie od razu ![]() A na osłodę dodam, że mamy/mieliśmy okazję zatrudniać świetnych, odpowiedzialnych ludzi, którzy zawsze będą w razie czego mile widziani w naszej firmie. Widzę, że temat rozumieją tylko te dziewczyny, które to przeżyły ![]() Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 13:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znalezienie dobrego pracownika to ciężka praca. Ale nie współczuje pracodawcom, bo sam fakt, ze dostają kilkaset zgłoszeń świadczy o ich dominującej pozycji. Niestety podstawą rekrutacji jest precyzyjnie i jasno sformułowane ogłoszenie o poszukiwaniu pracownika. Samo "Zatrudnię panią 18-40 lat do pracy w handlu" nie ułatwia sprawy. Poza tym trzeba określić swoje priorytety. O ile na temat uczciwości i odpowiedzialności trudno coś powiedzieć na początku, bo to wychodzi w toku to jednak pewne porządane cechy kandydatki można od razu wyłapać. I wypada na wstępie powiedzieć o ewentualnych nadgodzinach, czy dodatkowych dyżurach w razie co. Dla przyszłej pracownicy to może być ważna informacja.
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
a ja się wcale nie dziwię ludziom że na etaty z najniższą stawką nie przykładają specjalnej wagi do tego jak wygląda CV (tu jednak wychodzi też kto jaką szkołę skończył, bo ci po średniej mieli zajęcia gdzie uczono ich pisać cv, zaś inni po zawodówkach nie do końca wiedzą jak i robią tak jak gdzieś ktoś powiedział czy zobaczyli, kiedyś na Gumtree widziałem ogłoszenie o pracę kolesia który do takiej oferty dorzucił zdjęcie znad jeziora, albo innego gwiazdora w dresach), ani nie specjalnie są zaangażowani w pracę.
dzisiaj zresztą jest kolejny artykuł w Wyborczej i znowu piękne kwiatki, oszustwa, wykorzystywanie pracowników, choć stawki trochę wyższe niż te opisane wczoraj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziwi mnie, że w czasach, gdzie jest o tę pracę ciężko, gdzie pracownicy harują na czarno za głodowe pensje, czasem za darmo, ludzie nie umieją docenić normalnej pracy, w której mają płacone za każde dodatkowe pierdnięcie, w której mogą iść na papierosa itp. Niezmiernie mnie to dziwi. Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Life is a drink ...
|
Nie wierze w to, że nie ma czasu
![]() ![]()
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
petenera, nie dziwię się Twojemu rozgoryczeniu. pewnie przy pierwszych kilku takich pracownikach można się z tego pośmiać, ale fefnastym razem to człowieka krew zalewa.
ale fakt, że pracodawcy święci nie są. szukam teraz pracy i jest wysyp ogłoszeń przez prywatne pośredniaki i nie wiadomo o jakie stanowisko się człowiek ubiega, gdzie ma pracować, i jaka firma się ubiega o pracownika, bo są tylko dane pośrednika. a dowiedzieć się czegoś od nich to jest droga przez mękę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odchodziły, bo musiały się rozwijać (dwie-obydwie chciały potem wrócić), jedna odeszła, bo "nie wytrzymała presji i wykorzystywania"-presja to zostanie RAZ po pracy na remanent (płatny, uprzedzony wcześniejszą informacją),.a presja była na to, żeby nie latała i nie opowiadała głupot o szefostwie i innych pracownicach. Żeby nie mąciła po prostu. Nie była najgorsza, więc chcieliśmy ją opanować, to jej latanie i pier###lenie wszystkim o wszystkim, ale nie dało się. Dostała ultimatum i nie dała rady ![]() Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 14:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |||
Raczkowanie
|
Może i tak, ale chyba target starszy też może się doszkolić, mówimy o wordzie, a nie daj boże excelu
![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Bez przesady, widziałam wiele cv ludzi 40+ i były nienaganne. Większą siarę na tym etapie to zdecydowanie młodzi odwalają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Ja sie zastanawiam tylko jakich wy cudow oczekujecie za takie smieszne stawki. Szef rzuca psie ochlapy to niech sie nie dziwi ze do niezbyt ambitnej pracy za takie zarobki nie zglaszaja sie smukle studentki w kardiganach tylko foki foczki i lasie wszelkij masci. I nie wiem co takiego niesamowitego w tym ze ktos nie moze z dnia na dzien w srodku dnia przyjsc na szkolenie do sklepu
![]() Cojapacze... Oczywiscie co innego jesli mowa o jakiejs normalnej pracy z normalnym wynagrodzeniem ktore ludzie potraktuja powaznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Nigdy nie rekrutowalam nikogo ale rozwalaja mnie kobiety do powaznej pracy biurowej: sekretariat dziekanat rektorat, etc, ktore sa analfabetkami i az sie nie da czytac tego jak piszom! Jednym palcom oczywizcie.
---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- No ja obstawiam ze nie byli skoro nie sa na weekendy zatrudnieni. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście wolne ma prawo brać ale wszyscy się boją bo jak to kierownik powiedział "na wasze miejsce jest setka chętnych", więc ludzie pracują bo jak nie to bezrobocie czeka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a urzędów nie zawiadomią, boją się o robotę, tym bardziej że nie wierzą inspektorom, ale to temat na dłuższą dyskusję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy umiecie czytać ze zrozumieniem? To był JEDEN weekend, bo mieliśmy AWARIE i POPROSILIŚMY ją, czy może pomóc, ale chętna nie była. Jest osobą po studiach, bezdzietną dodam. Za to chętnie brała dodatkowe pieniążki "na zachętę". A pracuje się u nas także w weekendy i skoro decydują się.być we dwie, a nie trzy czy cztery, to chyba są świadome, że jak jedna zachoruje, to druga ciągnie za obie. Same się na to decydują, nikt nie zmusza, mnie jest obojętne, czy są we dwie, czy trzy.
Uważam też, że jeśli pracodawca idzie w wielu kwestiach na rękę, to czasem można przełożyć swoje plany i pomóc. To naprawdę nie boli. Co do szkoleń- jeśli ktoś mówi, że jest 100% dyspozycyjny, a potem okazuje się, że wtedy to nieee, a w piątej też nieee, to sorry. To jest dyspozycyjny, czy nie w końcu. Ach, dodam, że jesteśmy tak beznadziejnymi pracodawcami, że szkolenie jest płatne nawet, jak okaże się po kilku dniach, że ktoś się nie nadaje. A odpowiadając na pytanie jednej Wizażanki: raz cały personel na jednym ze stanowisk zabrał pieniądze i więcej w pracy ich nie było, dowiedzieliśmy się od ochrony. Zdarzyła się też laska, która nie nabijała paragonów. A z psychopatek, to jedna mężatka "zakochała" się w TŻcie i uprawiała stalking, mnie nagabywała, otarło się to o policję. Dziewczyna wydawała się świetna na początku. Także...wszyystko się możeeee zdaaarzyyyć ![]() Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
A co do weekendów - no zrozumiałe, że jak jest dwoje pracowników to się ciągnie ile można, ale nie rozumiem kompletnie na czym polega "decydują się być we dwie". Dlaczego pracownicy o tym decydują? Na podstawie doświadczeń chyba wiecie, ilu osób Wam potrzeba. Na pewno byliby i tacy, którym by bardziej pasowało przychodzić w weekendy.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-11-19 o 15:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.