Kontrowersyjna kampania społeczna - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-22, 08:57   #31
Vilqa
Zadomowienie

Dot.: Kontrowersyjna kampania społeczna

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
A dla mnie to całe święte oburzenie wywołane tą kampanią to jakaś paranoja!

Tak jak zawsze znajdą się ludzie, którzy w filmach historycznych dopatrzą się samolotu frunącego po starożytnym niebie albo zegarka na ręce jednego z 1000 rycerzy biorących udział w rekonstrukcji, tak samo tutaj - na tysiące odbiorców po prostu nie ma opcji, aby nie znalazły się osoby, które dopatrzą się w niewinnym haśle Bóg wie jakich podtekstów i zaczną krzyczeć głośno o zgorszeniu, jakie ono wywołuje... de facto u nielicznych, dopóki sprawa nie zostanie rozdmuchana

Co mnie najbardziej irytuje, najgłośniej krzyczą zawsze Ci, którzy z np. takim zespołem Downa mają najmniej do czynienia... Znacie osoby z zespołem Downa? Znacie ich rodziny? Wiecie, jak one na to reagują? Jeśli tak, to powiedzcie mi, czy oni są chociaż w połowie tak zbulwersowani i obrażeni jak zdegustowani krzykacze... Jakoś śmiem wątpić A tak naprawdę jak już ktoś ma prawo poczuć się obrażony - to właśnie oni, nikt inny. Posła Godsona nie obraża nazywanie go murzynem, ale białych ludzi już tak - to ten sam rodzaj hipokryzji...

Ponadto, hasło jak hasło. Ja tam nie widzę różnicy między tym o plamie, a pozostałymi. Jak już mam patrzeć na to z tej strony, to reszta haseł jest dla mnie równie obraźliwa - przecież wszystkie nawołują do tego, by przestać traktować ludzi z Downem jako "nienormalnych", a tym samym z góry zakładają, że tak: ludzie z Downem są nienormalni i wymagają od nas szczególnego traktowania. To dopiero jest upokarzające, nie sądzicie?

Ale wbrew pozorom to wcale nie jest coś dziwnego, bo u nas wszystkie kampanie się tak realizuje... przykładowo, aby zniechęcić kierowców do picia alkoholu były kiedyś kampanie z pokazywaniem rzędu stóp trupów w kostnicy czy rzędu krzyży przy drodze... I wiecie co? Dorosły siadający po pijaku za kierownicę i tak ma na to wy<odgłos uderzenia>ane, bo przecież jemu brakuje wyobraźni, a dziecko, które ogląda taką "reklamę społeczną" przed dobranocką może się niezłej traumy nabawić...
Znacie. Przepraszam za szczerość, ale wyglądają 100 razy gorzej niż wystylizowane i podmalowane panny z plakatów. Zachowania też mają inne niż te plakatowe. Do tego sfrustrowani rodzice. W znanych mi osobach ta kampanie wywołuje niemal furię. To dajcie na plakaty,a nie słodkopierdzące obrazki.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Edytowane przez Vilqa
Czas edycji: 2013-11-22 o 08:58
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 23:37   #32
Pantegram
Zakorzenienie

Dot.: Kontrowersyjna kampania społeczna

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Pokrętna logika jakaś

A może nawołują do tego by przestać traktować jak nienormalnych, bo są tak traktowani niesłusznie? A więc nie są nienormalni, a traktowani są tak, bo społeczeństwo ma mylne spojrzenie na sprawę

No ale to w ogóle jest śliskie bardzo, bo normę można definiować sobie różnie i jedni powiedzą że zespół downa nie mieści się w normie, a inni na przykład, że każdy czymś się wyróżnia, więc kto tak naprawdę jest tym normalnym i do kogo należy się odnosić określając normę u innych.
Nie tyle pokrętna logika, co pokrętna ludzka psychika
Przykładowo taka ciekawostka: ludzki umysł na poziomie podświadomym pomija słowo "nie". To podstawowa zasada, której uczą sprzedawców na szkoleniach: używaj zwrotów pozytywnych, bo jeśli powiesz klientowi np. "Nasz produkt nie ma żadnych wad!" To klient pomyśli: "Jakich wad?" i te wady podświadomie zapamięta. A jeśli powiesz mu: "Nasz produkt jest doskonały!", to klient zapamięta doskonały i chętniej kupi (bo nie będzie rozmyślał o wadach produktu ).
Tak samo z niepełnosprawnymi: jeśli będziesz mówić ludziom "Nie traktuj niepełnosprawnych jak <tu dowolny negatywny epitet>" to ludzki umysł stworzy bezpośrednie połączenie między "niepełnosprawny" a "<dowolny negatywny epitet>" i wówczas będzie niepełnosprawność wywoływać negatywne emocje i reakcje u takiej osoby. Jeślibyś natomiast mówiła ludziom: "Niepełnosprawni też potrafią <dowolny pozytywny przykład, np. kochać>" to Twój umysł nadbuduje zupełnie inne, tym razem pozytywne, skojarzenia.

I twórcy kampanii powinni o tym pamiętać... Myślę, że twórcy po prostu wychodzą z założenia, że kampania ma wywoływać u odbiorcy silne emocje, a że najłatwiej jest wywołać te negatywne emocje (np. pokazując przemoc, brutalność itd.) to też sięgają po takie środki... idąc po najmniejszej linii oporu, niestety :/

Co do normalności masz absolutną rację, z mojej strony był to po prostu taki pierwszy lepszy, nieco ironiczny przykład

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Trochę inaczej zrozumiałam te narkotyki, ale i tak uważam, że takie informacje są przydatne. I w sumie co z tego, że jakiś Jan Nowak się oburzył, akurat w takim przypadku trzeba by pytać samych adresatów.
No właśnie! Mam takie samo zdanie... Skąd ja mogę wiedzieć "w czyimś imieniu" co kogo oburzy?
Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Znacie. Przepraszam za szczerość, ale wyglądają 100 razy gorzej niż wystylizowane i podmalowane panny z plakatów. Zachowania też mają inne niż te plakatowe. Do tego sfrustrowani rodzice. W znanych mi osobach ta kampanie wywołuje niemal furię. To dajcie na plakaty,a nie słodkopierdzące obrazki.
Dobrze, że w tym wątku znalazła się taka osoba jak Ty, która może wnieść najwięcej do tematu Powiedz mi, proszę, czy to konkretne hasło wywołuje furię, czy raczej cała kampania? (bo ja, zgodnie z moją teorią, obstawiam to drugie)
Co do reszty Twojej wypowiedzi, to z tego co wiem, wszystko zależy od stopnia upośledzenia, czyli ciężkości choroby. Niestety takie osoby, jak Maciuś z klanu, które są w stanie płynnie mówić, myśleć abstrakcyjnie (i pewnie jeszcze czytać i pisać) należą do rzadkości, bo to na skalę zespołu Downa jest osoba intelektualnie uzdolniona...

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2013-11-22 o 23:44
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości