![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Za ile najmniej jesteś w stanie pracować? ;)
Cytat:
Powiedz, że żartujesz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
ja pracuję za 6,30brutto/h... i owszem, uwłacza to mojej godności. jednak coś robić muszę, a inną pracę ciężko znaleźć, choć szukam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co do podnoszenia kwalifikacji, w większości przypadków nic nie daje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
zuy mod
|
Cytat:
Są już pomysły, żeby ustalić stawkę godzinową, która będzie odpowiadała minimalnej przy pełnym etacie, która obowiązywać będzie umowy cywilno-prawne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do podnoszenia kwalifikacji - jak masz konkretny zawód, jesteś specjalistą w jakiejś dziedzinie, to możesz sobie przebierać w robocie. Problem w tym, że obecnie każdy czuje się w tym kraju mądry bo po studiach, a żadnych praktycznych umiejętności nie posiada - za to wymagania co do zapłaty, a i owszem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Ale posiadając ten konkrety zawód, nie oszukujmy się, często polegający na pracy fizycznej, również zarabia się w okolicach płacy minimalnej. A chyba nie każesz wszystkim kończyć mechatroniki. Poza tym, nawet sprzątaczka po podstawówce powinna zarabiać godnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Oj ciężko, ciężko o dobrą pracę.
Powiedzmy sobie szczerze że w internecie można znaleźć tylko prace za psie pieniądze. Jak gdzieś płacą więcej i przypadkiem zwalnia się etat, to zaraz wskakuje znajomy znajomego a do ciebie nawet nie dociera informacja, że wolne miejsce było. Ostatnia praca za 6 zł za godzinę. Więc witaj zagranico. Pakuję się i jadę, jak w zeszłym roku, i jak w jeszcze poprzednim. Wracam do Polski co rok, na parę miesięcy, obserwuję rynek, czy się przypadkiem coś pozytywnego nie dzieje. Nie skreślam Polski, cały czas mam nadzieję, że i dla mnie znajdzie się praca. 2000 na rękę, czy ja tak dużo wymagam? choć to dużo mniej, niż zarabiam miesięcznie za granicą, to zostałabym tutaj, byle tylko być bliżej przyjaciół i rodziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pracownicy fizyczni, np. budowlańcy, potrafią akurat wyciągnąć świetne stawki. Musisz umieć coś dobrze robić, wtedy możesz dyktować warunki. Nie jesteś w niczym dobra - no to sorry, taki jest rynek pracy, dostaniesz ochłapy.Sprzątaczka po podstawówce dostanie tyle, ile sobie wynegocjuje, na podstawie tego jak dokładnie sprząta. Chce więcej - niech skończy gimnazjum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Firmy nie założę bo... nie. Masz jakieś spaczone pojęcie o rynku pracy. Przypomnę, że jesteśmy w Polsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
zuy mod
|
Kalini - nie zgodzę się z tym, ze mamy niskie koszty. Pracodawca płaci dwa razy tyle ile pracownik dostaje do ręki - więc widzisz, jakie to są koszty.
Pomijając już całą resztę podatków. Nie ma dobrego wyjścia, dopóki podatki, a co za tym idzie - socjal nie zostaną ukrócone. Nie porównujmy się do Zachodu, bo to bezsensowne porównanie.
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Płaci się w przypadku odbywania praktyki na rzeczoznawcę majątkowego (taka praktyka kosztuje ok. 7-10 tys. zł). O innych, płatnych w taki sposób stażach nie słyszałam.
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiem, że jesteśmy w Polsce. Sama jestem pracownikiem - freelancerem; mam znajomych pracujących w różnych branżach jak i prowadzących firmy. Każdemu w tym kraju ciężko rozwinąć skrzydła ale najgorszym co można zrobić, to zamiast próbować zmienić to co się da (swoje kwalifikacje/miejsce zamieszkania), tylko i wyłącznie utyskiwać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
nic nie musi - póki ci inni godzą się pracować za grosze, to ich sprawa i odpowiedzialność. Nie wiem czemu traktujesz pracodawców jak wrogów nr1, jak pijawki wysysające krew - śmieszne jest Twoje myślenie, powinnaś się urodzić w czasach PRLu, byłabyś szczęśliwa bo nieźle socjalizmem Twoja postawa zalatuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Czytałam kiedyś o stażach osób po prawie. Podobno oni jeszcze muszą dopłacać, by móc gdzieś robić sobie staż... Teraz nie mogę wyszukać tego artykułu ;/
Ja jestem wolnym duchem, dobrze się czuję mając wolność, więc na razie pracuję w domu. Ciężko mi powiedzieć, ile zarabiam na godzinę, bo mam stawkę za wykonanie zadania, a ile to robię, to moja sprawa. Ale nie narzekam, pracuję kiedy chcę, pensja nie wychodzi głodowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2013-11-28 o 20:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja się mimo wszystko muszę zgodzić z Salix. Problemem ludzi jest nie tyle godzenie się na warunki pracy za psie pieniądze, co często brak odwagi - głównie wśród młodych ludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Nikt nie mówi, że ktoś komuś każe wybierać tą pracę, ale podałaś to jako przykład dobrze płatnej pracy więc widzisz, że jednak pieniądze to nie wszystko.
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-11-28 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz zazwyczaj stanowiska zajmowane są przez starsze osoby które pracują do wieku emerytalnego, trudno, ale to bardzo trudno przebić się osobie która nie ma doświadczenia w danej branży a ma tylko szkołę. Za przeproszeniem teraz ludzie po studiach nawet na zmywakach pracują.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ma co oskarżać o wszystko pracodawców, bo i owszem, niektórzy są beznadziejni, ale nie wszyscy (nienawidzę generalizowania...). Są też niestety beznadziejni pracownicy, którzy tylko wymagają, a mało dają od siebie. Wiem co mówię, mój chłopak ma firmę i żeby znaleźć dziewczynę do sklepu, która będzie fair, trzeba się nieźle naszukać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam też szkoły, które biorą pieniądze za staż dla przyszłych nauczycieli. Z doświadczenia wiem, że często praktykant początkowo "przeszkadza", bo nie dość, że trzeba robić swoje, to jeszcze tłumaczyć, a tu jeszcze poprawić po "nowym", dlatego na przyuczeniu zgadzam się, można płacić mniej, tylko okres przyuczenia powinien być adekwatny do rozwoju tj. niektórym potrzeba 2-3 tygodni by zaczęli ogarniać, niektórym 3-4 miesiące (niektórym jeszcze dłużej). Nie jak jeden mąż 3 mce, gdzie taka Anna Kowalska po 2 tygodniach robi to, co regularny pracownik, ale spoko. Niech zarabia 300zł miesięcznie. Ma to sens? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.