Problem z ojcem dyktatorem - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-27, 22:39   #31
grubella
BAN stały

Dot.: Problem z ojcem dyktatorem

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Piszesz najpierw, że jest nieletnia (a nie, że niedojrzała). Teraz, że nie jest dojrzała, by przyjmować życiowe ciosy.

Może ja poczekam aż autorka wróci i się odniesie do wypowiedzi wizażanek
Jedno i drugie jest prawdą.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 22:45   #32
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość

Czytałaś dokładnie? W domu jest także starsza ,niepełnosprawna siostra w pieluchach i mama. Co z nimi będzie jeśli obydwie mają 700zł renty?
Oczywiscie ze czytalam i moja odpowiedz zabrzmi egoistycznie ale czym ma sie autorka przejmowac skoro nia sie nie przejmuja i robia jej pieklo w domu? No bo przeciez mama tez zbytnio sie za nia nie wstawia z tego co autorka napisala...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 22:45   #33
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez grubella
Czytałaś dokładnie? W domu jest także starsza ,niepełnosprawna siostra w pieluchach i mama. Co z nimi będzie jeśli obydwie mają 700zł renty?
wtf, a co ma być?
teraz autorka wątku jest czwartą osobą do karmienia w domu dochody ma zerowe
wyprowadzi się, będzie mniej domowników którzy nie wnoszą nic do budżetu

gdzie problem?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 22:55   #34
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
wtf, a co ma być?
teraz autorka wątku jest czwartą osobą do karmienia w domu dochody ma zerowe
wyprowadzi się, będzie mniej domowników którzy nie wnoszą nic do budżetu

gdzie problem?
No i wychodzi , że nie czytasz dokladnie i nie wiesz o co chodziło w mojej odpowiedzi do której się odniosłaś.
Pomogę nadrobić.
Chodziło o to , że jeśli autorka pozwie ojca o alimenty a on nie będzie miał z czego tych alimentów zapłacić to na nieruchomość może wejść komornik.
Jedna z wizażanek odpowiedziała , że to nie jest problem bo zajęcie nieruchomości następuje dopiero po kilku latach od niepłacenia.I co autorkę ma to obchodzić.
Więc odpisałam, że po kilku latach to też będzie problem bo w domu jest niepełnosprawna siostra z matką.
Stary 2013-12-27, 23:15   #35
Black River
Przyczajenie

grubella, nie wymyślaj niestworzonych historii z alimentami, komornikiem itd, ok? ojca o alimenty nie pozwę, pracy w najbliższym czasie też nie znajdę, bo muszę najpierw skończyć liceum, wyprowadzić się też nie mam gdzie, nie mam innej "bliskiej" rodziny.
Ojciec nie je jak ma focha. Pieniądze są, ale jest cholernym sknerusem. Skoro uważasz, że nie jestem dojrzała emocjonalnie to po co w ogóle zaczynasz jak boisz się dokończyć "bo młoda dziewczyna, coś powiem i się biedna nie pozbiera"? Wiek nie ma nic do tego.
Przepraszam za pojazd ale cóż, inaczej w tej chwili nie mogę, bez obaw, przyjmę na klatę wszystko co myślisz, życie mi już naprawdę dużo dało. Na tyle dużo że spokojnie mogłabym tym obdzielić co najmniej kilka osób.
Black River jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:15   #36
paulinika
Zakorzenienie

Ale matka chyba ma rozum i widzi jaki jej maz jest? Czy ma klapy na oczach i jest taki cudowny? Po co jej wogole taki maz co sie wlasna.corka nie zajmie a druga gnebi psychicznie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez paulinika
Czas edycji: 2013-12-27 o 23:18
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:19   #37
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Black River Pokaż wiadomość
grubella, nie wymyślaj niestworzonych historii z alimentami, komornikiem itd, ok? ojca o alimenty nie pozwę, pracy w najbliższym czasie też nie znajdę, bo muszę najpierw skończyć liceum, wyprowadzić się też nie mam gdzie, nie mam innej "bliskiej" rodziny.
to w takim razie po co ten wątek? zawsze mnie to zastanawia w przypadku takich wątków - wyprowadzka nie, postawienie się ojcu nie, pójście do pracy nie, itp itd, wszystko na nie, więc po co zakładanie takich wątków? czego Ty oczekiwałaś, skoro wszystkie możliwe scenariusze odrzucasz?

wyprowadziłam się w wieku 19 lat i od tego czasu jestem na swoim utrzymaniu, jak się chce, to się da, tylko najpierw trzeba chcieć, ale wiem, że łatwiej użalać się nad sobą

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2013-12-27 o 23:20
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 23:21   #38
201604181004
Konto usunięte

black river - przecież pisałam ci o przejściu do liceum zaocznego
gdzie problem?
Stary 2013-12-27, 23:31   #39
grubella
BAN stały

Cytat:
Ojciec nie je jak ma focha. Pieniądze są, ale jest cholernym sknerusem. Skoro uważasz, że nie jestem dojrzała emocjonalnie to po co w ogóle zaczynasz jak boisz się dokończyć "bo młoda dziewczyna, coś powiem i się biedna nie pozbiera"? Wiek nie ma nic do tego.
Przepraszam za pojazd ale cóż, inaczej w tej chwili nie mogę, bez obaw, przyjmę na klatę wszystko co myślisz, życie mi już naprawdę dużo dało. Na tyle dużo że spokojnie mogłabym tym obdzielić co najmniej kilka osób.
Tak pisałam jako chyba jedyna na tym wątku abyś skończyła najpierw liceum i to dzienne.
Nie radziłam ani pracy w czasie roku szkolnego ani wyprowadzki w najbliższym czasie.
Ani nie polecałam ubiegania się o alimenty gdy się z ojcem mieszka.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Co według Ciebie ojciec robi z pieniędzmi?
Odkłada na konto w banku czy może coś innego się z nimi dzieje?
Jesteś pewna, że ma dochód z prowadzenia gospodarstwa taki, że mógłby dawać Wam więcej?

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2013-12-27 o 23:33
Stary 2013-12-27, 23:33   #40
Black River
Przyczajenie

Po co liceum zaoczne skoro tego zostało mi niespełna półtora roku? Jakoś zleci. Chcę jak najlepiej zdać maturę, może w wakacje wyfrunę do pracy za granicę żeby uzbierać trochę grosza i wtedy się pomyśli, marzyłam o medycynie ale wiem że nie ma co się łudzić, trzeba mieć łeb żeby się dostać, wiem że na pewno nie chcę tu być. Ale skoro już tyle lat tak wytrzymałam to i następne półtora roku dam radę, przynajmniej tak mi się wydaje. I kto powiedział że odrzucam wszystkie propozycje? Ja na pewno nie. Chcę się wydostać z tego domu, ale w odpowiednim czasie, żeby potem nie żałować że nawet nie skończyłam szkoły do której przecież tak bardzo chciałam iść.
Matka nic nie może powiedzieć bo zwyczajnie się boi, robi wszystko żeby unikać awantur.
Stary 2013-12-27, 23:35   #41
201604181004
Konto usunięte

do matury tak czy siak jesteś przygotowana, te 5 miesięcy w liceum dziennym cię nie zbawi a poza tym musiałaś pójść chyba do szkoły rok szybciej skoro w roku w którym zdajesz maturę dopiero osiemnastkę będziesz świętować

co zrobić, klasyczna jęczybuła: boże jak źle, ale życia w ręce nie wezmę
Stary 2013-12-27, 23:41   #42
Black River
Przyczajenie

Cytat:
Tak pisałam jako chyba jedyna na tym wątku abyś skończyła najpierw liceum i to dzienne.
Nie radziłam ani pracy w czasie roku szkolnego ani wyprowadzki w najbliższym czasie.
Ani nie polecałam ubiegania się o alimenty gdy się z ojcem mieszka.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Co według Ciebie ojciec robi z pieniędzmi?
Odkłada na konto w banku czy może coś innego się z nimi dzieje?
Jesteś pewna, że ma dochód z prowadzenia gospodarstwa taki, że mógłby dawać Wam więcej?
Z tego co wiem, na koncie jest co najmniej kilkanaście tysięcy i to tak rośnie i rośnie. Ale żeby ułatwić życie rodzinie to nie w jego stylu...

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
do matury tak czy siak jesteś przygotowana, te 5 miesięcy w liceum dziennym cię nie zbawi a poza tym musiałaś pójść chyba do szkoły rok szybciej skoro w roku w którym zdajesz maturę dopiero osiemnastkę będziesz świętować
nie pół roku, a półtora.
Stary 2013-12-27, 23:43   #43
grubella
BAN stały

Cytat:
Z tego co wiem, na koncie jest co najmniej kilkanaście tysięcy i to tak rośnie i rośnie. Ale żeby ułatwić życie rodzinie to nie w jego stylu...

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

nie pół roku, a półtora.
Może to będą pieniądze na Twoje studia?
Albo na zapewnienie opieki dla siostry gdy już rodziców zabraknie?
Stary 2013-12-27, 23:44   #44
201604181004
Konto usunięte

przepraszam faktycznie półtora.
i dla ciebie to jest mało?

w sumie nie mój cyrk nie moje zabawki, eot
Stary 2013-12-27, 23:58   #45
grubella
BAN stały

Cytat:
Po co liceum zaoczne skoro tego zostało mi niespełna półtora roku? Jakoś zleci. Chcę jak najlepiej zdać maturę, może w wakacje wyfrunę do pracy za granicę żeby uzbierać trochę grosza i wtedy się pomyśli, marzyłam o medycynie ale wiem że nie ma co się łudzić, trzeba mieć łeb żeby się dostać, wiem że na pewno nie chcę tu być. Ale skoro już tyle lat tak wytrzymałam to i następne półtora roku dam radę, przynajmniej tak mi się wydaje. I kto powiedział że odrzucam wszystkie propozycje? Ja na pewno nie. Chcę się wydostać z tego domu, ale w odpowiednim czasie, żeby potem nie żałować że nawet nie skończyłam szkoły do której przecież tak bardzo chciałam iść.
Matka nic nie może powiedzieć bo zwyczajnie się boi, robi wszystko żeby unikać awantur.
Nie rezygnuj z marzeń.
Masz półtora roku do matury, jeśli zechcesz i się przyłożysz to dasz radę odpowiednio dobrze zdać maturę aby punktów na te studia starczyło.

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Nie usprawiedliwiam Twojego ojca ale są mężczyźni dla których zajmowanie się kobietą niepełnosprawną/zmiana pampersów, mycie miejsc intymnych/ nawet tak bliską jak matka czy dorosła córka jest krępujące.
On si ę po prostu wstydzi to robić i wstydzi się nawet bardziej niż osoba potrzebująca takiej usługi.
Nie każdy daje radę tę barierę wstydu przekroczyć.

Podobnie jest w odwrotnej sytuacji gdy to córka musi się zajmować niepełnosprawnym ojcem.
Oswojenie się z nagością osób bliskich , dorosłych ale nie małżonków nie jest procesem łatwym.
Stary 2013-12-27, 23:59   #46
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez grubella
Nie usprawiedliwiam Twojego ojca ale są mężczyźni dla których zajmowanie się kobietą niepełnosprawną/zmiana pampersów, mycie miejsc intymnych/ nawet tak bliską jak matka czy dorosła córka jest krępujące.
On si ę po prostu wstydzi to robić i wstydzi się nawet bardziej niż osoba potrzebująca takiej usługi.
Nie każdy daje radę tę barierę wstydu przekroczyć.
fejspalm
Stary 2013-12-28, 01:59   #47
ahoooj
Raczkowanie

Najgorzej jest zrobić pierwszy krok, serio. Wszystko wydaje się mało możliwe i prawdopodobne, jak to zostawić matkę/siostrę/ojca?
Musisz jednak zrozumieć Autorko, że każdy jest kowalem własnego losu, Twoja matka i ojciec są dorośli i muszą brać odpowiedzialność za Twoją niepełnosprawną siostrę. Siostra sobie nie pomoże,a Ty i owszem wyprowadzając się jak najszybciej.
Mówię to z własnego doświadczenia, możesz przejrzeć moje wątki, też miałam ogromne problemy w domu (nie takie jak Ty, ale zawsze), jestem w klasie maturalnej i od 5 miesięcy mieszkam sama na własny koszt + alimenty od ojca (zazwyczaj pokrywa się to w skali 2/3).
Jedyne co możesz zrobić to szukać sezonowej pracy, najlepiej nad morzem, gdzie najprawdopodobniej zarobisz o wiele więcej niż w małej miejscowości. W niektórych ofertach jest również zakawterowanie i wyżywienie(tym bardziej, jeśli będziesz pracowała w branży gastronimicznej), tym samym na wakacje całkowicie odetniesz się od domu, a na zarobki możesz liczyć rzędu nawet 6-7tys zł w dwa miesiące, w zależności od godzin pracy i systemu płacy. Zawsze możesz poszukać pracy za granicą, ale wiadomo, o nią jest zdecydowanie trudniej, tym bardziej dla osób młodych, bez żadnego doświadczenia.
No ale wiadomo, za te pieniędze się raczej sama nie utrzymasz, dlatego warto porozmawiać z ojcem o wszystkim i o jego obowiązku płacenia alimentów. Jeśli będzie krzyczał i strzelał fochy, masz jasno sprawę postawioną, że nie warto się odwracać za siebie tylko iść do przodu (alimenty i tak musi Tobie płacić).

Pamiętaj, Twój spokój psychiczny jest ważniejszy niż humory ojca!
A poza tym słusznie jedna Wizażystka napisała: im szybciej zaczniesz pracować, tym szybciej pomożesz finansowo siostrze i matce.

Edytowane przez ahoooj
Czas edycji: 2013-12-28 o 02:04
ahoooj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 02:41   #48
kruczydło
Raczkowanie

Autorko, nie napiszę nic odkrywczego, ale masz bardzo ciężką sytuację. Aż bym sobie życzyła, aby to była zmyślona historia. Ojciec terroryzujący rodzinę, matka, która nie umie stanąć na wysokości zadania i obronić własnych dzieci i siebie, i z tego co piszesz także brak możliwości pomocy ze strony dalszej rodziny.

Gdybyś była już w klasie maturalnej doradziłabym Ci przecierpieć jeszcze te kilka miesięcy i z maturą w ręku wystartować w samodzielne życie, ale skoro przed Tobą jeszcze 1,5 roku nauki, zastanowiłabym się nad wcześniejszą wyprowadzką. To może być trudne do wprowadzenia w życie, ale wakacyjna praca i dobry, rozsądny plan działania będą dużym ułatwieniem. Na pewno nie masz jakiejś dalszej rodziny, ciotki czy kuzynów, którzy pomogliby Ci np. udzielając dachu nad głową?
Twój ojciec stosuje na was przemoc psychiczną, a to zostawia głębsze i poważniejsze ślady w psychice niż nawet katowanie fizyczne. Jest trudniejsze do udowodnienia, nie każdy chce uwierzyć w zadawane w ten sposób cierpienie. Ale są na pewno miejsca, gdzie zdołasz uzyskać konkretną pomoc lub wskazówki. Dzwoniłaś na niebieską linię? Tam możesz uzyskać wsparcie.

Nie daj sobie wmówić, że będziesz czemukolwiek winna, jeśli podejmiesz próbę usamodzielnienia. Z tego co mówisz Twojego ojca stać na alimenty, a eskalacja jego dyktatu będzie przejściowa. To na pewno będzie trudny okres, także dla Twojej mamy, ale ona jako Twoja matka powinna Cię wspierać i pomóc Ci wyjść na prostą. Nawet jeśli jedyną formą tego wsparcia będzie przecierpieć krzyki i poniżanie ze strony męża. Gdy już Ci się uda, będziesz mogła pomóc i jej, powinna to rozumieć. Właściwie jesteś jedyną osobą, która może cokolwiek zmienić w tym domu. Nie powinno tak być, ale niestety Twoi rodzice zawiedli, więc sama musisz sobie pomóc. Warto zaryzykować, bo sytuacja pozostawiona samej sobie będzie się tylko pogarszać.

Szczerze mówiąc, to zupełnie nie rozumiem facetów, którzy brzydzą się własnej rodziny, własnego dziecka! Owszem, nie każdy jest w stanie poradzić sobie z chorobą dziecka, ale usprawiedliwianie go tym, przy jednoczesnym uznawaniu, że oczywistością jest bezwarunkowa akceptacja ze strony matki jest dla mnie chore. Niestety znam jednego takiego faceta, zostawił moją koleżankę bo "nie poradził sobie" z zp.Downa u synka - obrzydliwy typ. Okropna sytuacja.

Autorko, trzymam za Ciebie kciuki, uratuj siebie i pomóż swojej mamie i siostrze, gdy już kiedyś staniesz na nogi
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 08:27   #49
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Macie rodzinę jakąś? Ty, mama i siostra do rodziny, rozwód, pozwać o alimenty, wyprowadzić się na swoje?
Ewentualnie inna kolejność. A ojca o alimenty możesz pozwać chyba nawet mieszkając z nim.
nie wyobrażam sobie, żeby 3 osoby "zwaliły się" komuś na głowę. tym bardziej, gdy jedna jest niepełnosprawna...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 13:01   #50
201604191001
Konto usunięte

Nie musza sie zwalac. Jesli nie ma takiej mozliwosci to jasne, ze nie pchac sie nikomu na sile ale niektore rodziny sa takie, ze z tym nie ma problemu. Dlatego pytalam o to autorke.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 14:15   #51
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo łatwo powiedzieć"wyprowadź się", "zacznij zarabiać".
Tylko do realizacji tego potrzeba środków pieniężnych.
Autorka nie ma oszczędności.
Wątpliwe aby zarówno ojciec jak i matka chcieli pomóc w wyprowadzce.
Już też widzę jak 18 bez doświadczenia znajduje z dnia na dzień dobrą, stałą pracę za którą się utrzyma i opłaci liceum zaoczne oraz wynajmniej mieszkanie.
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 14:31   #52
ahoooj
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Już też widzę jak 18 bez doświadczenia znajduje z dnia na dzień dobrą, stałą pracę za którą się utrzyma i opłaci liceum zaoczne oraz wynajmniej mieszkanie.
Nigdy w życiu nie polacałabym osobie w drugiej klasie liceum do pracowania kosztem obowiązków w szkole, w klasie maturalnej.
Od utrzymywania są rodzice, tym bardziej, jeśli ich na to stać.

Ale polecam z całego serca poszukiwania pracy sezonowej, teraz jeszcze nie ma ogłoszeń, ale warto na przełomie lutego/marca powoli szukać, żeby już na wielkanoc mieć pewność, że miejsce w pracy jest zaklepane ( później już będzie ciężko).

A później zawsze można pracować w weekendy, chociaż ja tego nie praktykuję, wiem, że w trzeciej klasie liceum nie ma się na wszystko czasu. Branża gastronomiczna lub sprzątanie to świetne weekendowe rozwiązanie, tym bardziej jak pracujesz w karnawał/sylweter/święta/niedziela itp, dniówka jest wtedy zdecydowanie wyższa.

Wszystko można, wystarczy się porządnie zmobilizować i zagospodarować odpowiednio czas.
Ale cóż, tutaj priorytetem jest wyprowadzka, bo ni nie zastąpi komfortu psychicznego!
ahoooj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 17:51   #53
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo chętnie bym się wyprowadziła, ale co wtedy? Mam zostawić matkę samą z problemami? Poza tym skąd miałabym pieniądze na własne życie?

Rozumiem Ciebie, mam znajomą, która ma podobną sytuację w domu. Też nie chce zostawić mamy, bo z jednej strony będzie ratować siebie, ale z drugiej zostawi mamę na pastwę losu. U mnie w domu też jest dziwna sytuacja, trochę inna niż u Ciebie. I wszyscy też mi mówią "Wyjedź!", ale ja nie mogą. Moja mama to kochana, dobra osoba. I tak ma ciężkie życie i jeszcze ja mam ją opuścić? Jestem jej jedynym wsparciem. Jedynym, co chyba trzymaj ją przy życiu. I nagle mam jej powiedzieć "Sorry mamo, nara, radz sobie sama"? Troche byłoby to nie fair, bo gdyby ona szła kiedyś takim tokiem rozumowania i zostawiła mnie samą z ojcem, to nie wiem co by ze mną dzisiaj było i czy w ogóle bym do Was mogła pisać.

Cytat:
Z pracy. Masz 18 lat a sytuacje w domu na tyle dramatyczną ze pozwoliłabym sobie przejść do liceum zaocznego i pójść do pracy. Już w tej chwili musiałaś dorosnąć szybciej niż twoi rówieśnicy, a po wyprowadzeniu się odetchniesz z ulgą.
Matka i siostra sobie poradzą, to ona jest twoją matką a nie ty jej matką. A ty myśl w ten sposób: im szybciej zaczniesz zarabiać tym szybciej będziesz mogła im pomóc.
Ona ma TYLKO 18 lat. Sytuacja na rynku pracy jest dramatyczna. Nie wiem gdzie mieszka autorka wątku, ale koszty utrzymania nie są niskie. Za to płace w większości karygodne. Dziewczyna nie ma wykształcenia, przy wielkim szczęściu trafi do fast fooda, gdzie będzie pracować za 6zł/h. Jak ma z tego wyżyć? Opłacić mieszkanie? Nawet jeśli zacznie zarabiać, to nie starczy jej na utrzymanie, a co dopiero na pomoc mamie i siostrze.

Ten, kto nie znalazł się w takiej sytuacji nie zrozumie tego, że dziewczyna nie chce opuścić mamy. Tak jak pisałam wyżej, nie jest łatwo powiedzieć "Sorry mamo, męcz się sama". Ok, to autorka wątku jest córką, ale co z tego? W życiu różnie bywa, nie każdy ma to szczęście jakim jest szczęśliwie dzieciństwo i poukładane życie. Czasami to dziecko musi wziąć na barki część bólu i cierpień mamy.

Cytat:
Bardzo łatwo powiedzieć"wyprowadź się", "zacznij zarabiać".
Tylko do realizacji tego potrzeba środków pieniężnych.
Autorka nie ma oszczędności.
Wątpliwe aby zarówno ojciec jak i matka chcieli pomóc w wyprowadzce.

Dokładnie. Dziewczyna nawet nie ma matury. Jaką może dostać pracę? Jakiś wyzysk za grosze, z którego nie opłaci mieszkania i nie kupi jedzenia. Zaoczne liceum jest płatne? Jeżeli tak, to tym większy problem. Poza tym, dlaczego dziewczyna ma stracić możliwość zdobywania normalnego wykształcenia jak rówieśnicy? I tak ma lipę w życiu, a ma jeszcze zrezygnować z liceum? Wiadomo, jak wygląda nauka w wieczorowych liceach-nie ma szans nauczyć się tego, co w trybie dziennym.

A swoją drogą, to bardzo Ci kochana współczuję Naprawdę, po części wiem przez co przechodzisz.
Stary 2013-12-28, 17:54   #54
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez unperfect
Ona ma TYLKO 18 lat. Sytuacja na rynku pracy jest dramatyczna. Nie wiem gdzie mieszka autorka wątku, ale koszty utrzymania nie są niskie. Za to płace w większości karygodne. Dziewczyna nie ma wykształcenia, przy wielkim szczęściu trafi do fast fooda, gdzie będzie pracować za 6zł/h. Jak ma z tego wyżyć? Opłacić mieszkanie? Nawet jeśli zacznie zarabiać, to nie starczy jej na utrzymanie, a co dopiero na pomoc mamie i siostrze.
nie no jasne lepiej leżeć i płakać że na 4 osoby jest 700 zł xD

nie ma żadnych stypendiów ani pokojów dwuosobowych, w ogóle nie da się.
jest dramat i przymieramy głodem jak w korei.
wyprowadzka na stancję jest poza zasięgiem przeciętnego obywatela.
no nie da rady czas siąść i płakać

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez unperfect
Dokładnie. Dziewczyna nawet nie ma matury. Jaką może dostać pracę?
wiekszosc prac bedzie lepsza od mycia i wycierania pupy mamie i siostrze. wybacz za brutalność ale taka jest prawda
a praca fizyczna jest tak samo płatna po studiach jak i po gimnazjum
Stary 2013-12-28, 18:05   #55
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
nie no jasne lepiej leżeć i płakać że na 4 osoby jest 700 zł xD

nie ma żadnych stypendiów ani pokojów dwuosobowych, w ogóle nie da się.
jest dramat i przymieramy głodem jak w korei.
wyprowadzka na stancję jest poza zasięgiem przeciętnego obywatela.
no nie da rady czas siąść i płakać

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

wiekszosc prac bedzie lepsza od mycia i wycierania pupy mamie i siostrze. wybacz za brutalność ale taka jest prawda
a praca fizyczna jest tak samo płatna po studiach jak i po gimnazjum
Widzisz, to kwestia podejścia do życia. Jak człowiek dostanie od losu po dupie, to zamyka się w sobie, boi się wszyskiego, wszystko go przerasta. Rzuciłaś liceum w wieku 18 lat i poszłaś na "Swoje"? Ja też uważam, ze to jest niewykonalne i brzmi jak science fiction.

Dziewczyna ma ambicje, chciałaby dobrze zdać mature, iść na dobre studia. Pracowanie w liceum i zaoczny tryb nauki jej to uniemożliwią.

Potrafiłabyś opuścić niczemu niewinną siostrę w potrzebie, która miała pecha i urodziła się niepełnosprawna? Potrafiłabyś opuścić matkę, która Cię wychowała w takich trudnych warunkach i żyć bez wyrzutów sumienia? Jeżeli tak, to naprawdę zazdroszczę Ci charakteru (autentycznie, bo ja niestety mam w sobie aż za dużo empatii, a to życia nie ułatwia)
Stary 2013-12-28, 18:22   #56
paula78
Zakorzenienie

Dlaczego matka się nie rozwiedzie?
Co na to opieka społeczna?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 18:28   #57
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Dlaczego matka się nie rozwiedzie?
Co na to opieka społeczna?
Pewnie z tego samego powodu co większość kobiet w takiej sytuacji? Z braku pieniędzy. Gdzie ma iść? Pod most z dwiema córkami w tym jedną niepełnosprawną?
Stary 2013-12-28, 18:32   #58
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
fejspalm
Dokładnie. Ciężko się czyta takie głupoty. Czyżby grubella dorabiała jako adwokat ojca autorki? Wymyśliła tyle bzdur, że aż dziwne, że komputer jej się od nich nie zawiesił. Wyszedł jej biedny człowiek, który nie dojada, żeby córka mogła skończyć szkołę.

Autorko, może w takim razie pomyśl o wakacyjnej pracy za granicą. Np przy zbiorach. Możesz dobrze zarobić i rozwiązałoby to w dużej mierze problem finansowy. Tylko rozejrzyj się za pracą jeszcze w zimie lub na wiosnę, wtedy jest na to najlepszy czas. Dodatkowo odpoczniesz od atmosfery w domu.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 18:34   #59
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Unperfect Pokaż wiadomość
Pewnie z tego samego powodu co większość kobiet w takiej sytuacji? Z braku pieniędzy. Gdzie ma iść? Pod most z dwiema córkami w tym jedną niepełnosprawną?
Brak kasy to nie jest powód dlaczego kobiety zostają. Powodem jest wieloletnie bycie ofiarą. Kat niszczy ich siłe, poczucie wartości.

Matka nie jest sama, ma też zdrową córkę, która potrafi korzystac z internetu- znależć darmowego prawnika, napisac pozew, wniesc o podzial majątku, alimenty, wyeksmitować ojca- znależć mieszkanie z miasta/gminy.
Iść do opieki, pogadać z chociażby zaufanym nauczycielem.

Można się uwolnić, ale trzeba mieć mega motywację, determinację i wsparcie innych ludzi, a tacy są dookoła, tylko trzeba poprosic o pomoc i pokazać co się dzieje we wlasnym domu a nie udawać i wegetować. Trudne i bolesne ale chyba warto.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 18:42   #60
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Brak kasy to nie jest powód dlaczego kobiety zostają. Powodem jest wieloletnie bycie ofiarą. Kat niszczy ich siłe, poczucie wartości.

Matka nie jest sama, ma też zdrową córkę, która potrafi korzystac z internetu- znależć darmowego prawnika, napisac pozew, wniesc o podzial majątku, alimenty, wyeksmitować ojca- znależć mieszkanie z miasta/gminy.
Iść do opieki, pogadać z chociażby zaufanym nauczycielem.

Można się uwolnić, ale trzeba mieć mega motywację, determinację i wsparcie innych ludzi, a tacy są dookoła, tylko trzeba poprosic o pomoc i pokazać co się dzieje we wlasnym domu a nie udawać i wegetować. Trudne i bolesne ale chyba warto
.
Tu jest pies pogrzebany, potrzeba ogromnego wsparcia innych osób, ale zakladam, że autorka na takowe liczyć nie może. To jest do zrealizowania, ale nie wiem czy osoby po takich przejściach dadzą radę zrobic taki krok...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości