metody wychowawcze - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-02, 10:36   #31
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: metody wychowawcze

Cytat:
Napisane przez strix55 Pokaż wiadomość
Co wy tam wiecie. Pisze z telefonu I dlatego te bledy.
Rozumiem automatyczną zamianę "i" na "I", ale błędy ortograficzne wychodzą spod palców piszącego, a nie telefonu. Autokorekta nie wymyśli słowa "pujsciem".
Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
A "Psy" to można i z młodszym dzieckiem obejrzeć. Tyle że warto z nim pogadać o tym co się dzieje na ekranie, opowiedzieć o tle historycznym i społecznym (a w "Psach" jest to świetnie pokazane) czy nakreślić pewne rzeczy.
Dokładnie tak. Nie ma sensu wychowywanie dziecka w czepku i udawanie, że takie filmy i rzeczywistość nie istnieją. Jak się uprze, to sobie ściągnie z netu i obejrzy co chce, więc lepiej pooglądać film z młodym człowiekiem i wytłumaczyć, co jest wymysłem na potrzeby filmu, co mogło być inspiracją do jego powstania etc. Wystarczy parę zdań komentarza przy odpowiednich scenach, nie trzeba robić rodzinnej konferencji przy okrągłym stole po zakończeniu filmu
Cytat:
Napisane przez strix55 Pokaż wiadomość
No to przyklad z zycia. Czy 13 letniemu dziecku powinno Sie pozwalac ogladac filmy dla doroslych typu"psy".
Kiedyś ludzie się tak nie cackali. Obejrzałam "Egzorcystę" ze starszymi braćmi mając jakieś 8 lat i moja psychika na tym nie ucierpiała. Bawiliśmy się potem w to wiele razy Wiedziałam, że to tylko film, nie miałam koszmarów. W dzisiejszych czasach moi rodzice dostaliby kary (i zawału), a mnie by wysłano na terapię

Nie twierdzę, że należy dzieciom celowo takie filmy pokazywać, moi rodzice pewnie do dziś nie wiedzą, że to wtedy obejrzałam... Nastolatek to nie 5-letnie dziecko, które jest przekonane, że świat jest dobry i nikt nie chce go skrzywdzić. Od nas zależy, jak go wprowadzimy w ten świat. Nie wiem, co dokładnie doradzić, bo to trudne... nasuwa mi się tylko jedno, "mądrze rozmawiać".
Stary 2014-01-02, 10:43   #32
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Właśnie tak się zastanowiłam i wyszło mi że obie części "Psów" za małolata obejrzałam, na "Ekatradycję" to cały tydzień się czekało i nie stała mi się żadna krzywda jak oglądałam takie filmy. A ukochanym moim serialem byli amerykańscy "Nowojorscy gliniarze", a to nie był lukrowany obrazek i mocne sceny bywały tam.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:47   #33
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Miłość do dziecka + zdrowy rozsądek; wyznaczenie granic, uczenie przez przykład.
Zabraniając dziecku wszystkiego i karząc je za wszystko- krzywdzisz je; pozwalając na wszystko-także krzywdzisz, brakiem wyznaczenia granic.
100% racji.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 13:24   #34
Linka25
Zakorzenienie

Moje metody wychowawcze:
Dziecko trzeba:
* kochać
* szanować
* poświęcać mu czas
* dużo rozmawiać i tłumaczyć
* wyznaczac granice
* wymagać
* wyznaczać obowiązki dostosowane do wieku

Tyle teoria. Sama mam dziecko 1,5 roczne, wychowuję zgodnie z tzw. Rodzicielstwem bliskosci a raczej własnym przekonaniem, ktore to jest zbieżne z tym modelem. Długie karmienie piersią, bliskość, duzo czasu dla dziecka (wybrałam pracę na pol etatu). Z drugiej strony absolutnie nie oznacza to wychowania tzw. bezstresowego. Uczę córkę dobrych nawyków, wprowadzam jej jakieś maleńkie obowiązki, ktorym jest w stanie sprostać (np. uczestniczy w zbieraniu zabawek czy odnosi swój kubeczek na kuchenny blat). Ponad wszystko jednak dzieci uczą sie przez obserwację tak więc podstawa to samemu zachowywać sie tak jak chcielibysmy by zachowywalo sie później dziecko.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości