![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Potrzebna pomoc.
Przez jego zazdrość płacze, a gdy ona chce z nim zerwać to lata za nią. Szkoda mi jej strasznie, ale nic do niej nie dociera. Kocha ją na swój sposób, ale nie tak powinien funkcjonować związek, nie wie jak się wobec niej zachować. Chyba musi na własnej skórze przekonać się, że to nie jest facet dla niej, a trwa to już 2,5 roku....
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
niestety w takich przypadkach rzadko kiedy mozna pomoc takiej osobie,zazwyczaj konczy sie to bolesnym rozstaniem albo przemiana.wszystko zalezy od tych dwojga, ich relacji i uczucia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie jestem zwolenniczką wchodzenia w poważne związki w tak młodym wieku... w dodatku z tyle lat starszymi mężczyznami.
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Alexandra92x no nie zawsze jest latwo sie dobrac.mama mi powtarzala dokladnie to co Ty napisalas w poscie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
EDUkator
|
Cytat:
Gimnazjum? W takim razie to samo można powiedzieć o liceum i studiach. Wniosek: nie wiązać się do końca studiów ![]() Można całe życie nie potrafić żyć ze sobą w zgodzie, wieku tu nie determinuje niczego. Swoją drogą, może warto zastanowić się dlaczego i jedna, i druga siostra tworzą toksyczne związki?
Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014. Dbam o włosy: od III 2012. CG: od 5 VII 2012. Edytowane przez Majka1503 Czas edycji: 2014-01-04 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego jak zaczyna się być ze sobą w liceum/ na studiach - powiedzmy, że raz - tu już był czas jakoś się wybawić, dwa - ludzie są mądrzejsi i nie zawsze związek = ograniczenia, jak to ma miejsce w 'poważnych relacjach' gimnazjalistów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() Jestem z Tż od I klasy LO, wiele razy zdarzało nam się iść samemu na jakąś imprezę, 18stkę, rozumieliśmy, że solenizant mógł nie mieć pieniędzy, żeby zapraszać z osobami towarzyszącymi, za to miałam znajome pary, które bez siebie na krok się nie ruszały. Dla mnie co najmniej dziwne. Poza tym, Tż nie przeszkadza w wybawieniu się, a jeśli dla kogoś tak jest, to nie chcę wiedzieć, bo taka osoba rozumie przez wybawienie się ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Znam wiele przykładów na potwierdzenie tego, co napisała _ema_. Moja siostra za kilka lat powie, że była głupia, bo jej chłopak ją strasznie ogranicza, a sam sobie na wszystko pozwala, bo uwaga! jest starszy. Jeśli ten gimnazjalny związek przetrwa to ![]() Nie mówię, że to całkowity zakaz spotykania się z chłopakami, bo sama przez całe liceum poznawałam, spotykałam, pierwsze pocałunki, randki. Ale ani mi ani moim bliskim koleżankom nie były w głowie poważne związki. Nie żałuję ani dnia mojego życia. Nie żałuję, że nie byłam wcześniej w poważnym związku. Teraz jest mi dobrze, bo mam dojrzałego partnera, który mnie w żaden sposób nie ogranicza (no czasami bywa nadopiekuńczy ![]() To, że ja nie jestem zwolenniczką wcześnie zaczętych związków nie znaczy, że ktoś nie ma prawa mieć własnego zadania. To jest MOJA opinia. Znam też przypadek dziewczyny, która w wieku 14 lat zaczęła chodzić z 19latkiem. I mimo iż ten związek przetrwał 8 lat to facet ewidentnie ma zadatki na Ferdka Kiepskiego, a ona nawet nie mogła się przekonać, że mogła poznać kogoś bardziej odpowiedniego dla niej. Drugi przykład mojej znajomej - 15 chłopak 4 lata starszy, 17 - ciąża, po dwóch latach ślub. Teraz ona studiująca zaocznie bardzo opłacalny kierunek bez możliwości rozwoju z mężem, który po zawodówce nie potrafi się wysłowić tylko "g*wno Cię to obchodzi", klnie jak szewc i nie, nie jest z tych co świetnie zarabiają i są ogarnięci, a zawodówka to był świadomy wybór żeby mieć wyuczony zawód. Wymieniać dalej?
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Alexandra92x Czas edycji: 2014-01-04 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Autorko zrobisz jak uważasz, dla mnie różnica nie jest kolosalna i sama w Twoim wieku umawiałam się ze starszymi chłopakami bo ci w moim wieku mnie zupełnie nie interesowali, więc Cię rozumiem. Z resztą zostało mi to do dzisiaj. Również jak Majka1503 jestem z tż od 1 klasy LO, a nawet poznaliśmy się jeszcze w wakacje przed 1 klasą.
Jesteśmy już razem pare ładnych lat, a TŻ jest sporo starszy ode mnie. ![]()
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#41 | |
EDUkator
|
Cytat:
Koleżanka druga studiująca jest, "niedojrzałą 15stką" nie jest już dawno, więc co to ma do wieku w tym momencie? Wybacz, zrozumiałam to właśnie jako dwie siostry w różnym wieku.
Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014. Dbam o włosy: od III 2012. CG: od 5 VII 2012. Edytowane przez Majka1503 Czas edycji: 2014-01-04 o 12:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, chyba chodzi o to, że po prostu biorąc sobie kogoś w wieku 15 lat na całe życie grasz na loterii - bo w sumie nie wiesz jeszcze ani jak Ty się zmienisz, ani ten człowiek. I w ostatecznym rozliczeniu może wyjść, że oboje wyrośliście na zupełnie inne osoby, on jest kimś kto w ogóle Ci nie odpowiada. Ale zostawisz? No jak. To pierwszy facet, pierwsza miłość, i najlepszy argument - tyle lat szkoda zmarnować. I tak to się ciągnie, bo brało się nasionko, a potem okazało się, że wyrósł chwast. Tylko do chwasta się już przez te 7-8-9 lat przywiązało i jest problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
EDUkator
|
Cytat:
Pogrubione: to już w ogóle niepojęte dla mnie, ale może ja dziwna jestem, że zapędów na Halinkę nie mam ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety ja w swoim otoczeniu widzę więcej przykładów negatywnych... Sama przypominając sobie w kim podkochiwałam się w wieku 15/16 lat cieszę się, że nic wtedy z tego nie wyszło ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to dziekuje za brawa :P i zycze autorce i wszytskim tutaj szczescia w milosci |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Jak zauważyłam Wiele z Was ma doświadczenie lub jest "obeznana" w temacie związku ze starszym chłopakiem. Moje przyjaciółki, że tak powiem "obserwowały całą sytuację
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
mozna Tobie jedynie zyczyc rozwagi i madrosci (choc zakochanym ludziom tego zyczyc nie ma sensu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już samo założenie tego wątku świadczy o tym, że do dojrzałości Ci daleko, nawet jak na swój wiek. Toż rozsądna 15-latka wie, że jeśli się nie ma problemu i nie chce porady, to się o radę nie prosi. Jak nie chcesz ciastka, to też mamę o ciastko prosisz? Natomiast nie zgodzę się, z większością Wizażanek, które twierdzą, że jesteście z chłopakiem na zupełnie różnych poziomach rozwoju. Gdybyście byli, to nigdy by się Tobą nie zainteresował. Po prostu jest niedojrzały i nie ma szans u rówieśniczek- taka jest prawda. I nie piszcie mi tu, że miłość nie wybiera. Jaka miłość? On z premedytacją podrywa naiwną małolatę. O tym, że "miłość nie wybiera" mówi się, gdy ktoś walczy z uczuciem, które spadło na niego nagle i nieoczekiwanie, nie gdy sam pakuje się w dziwny układ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Nie powiedzialabym natomiast,ze on z premedytacja podrywa malolate - jakby nie patrzec dziewczyna ma prawo mu sie podobac-a 15/16 latka to tez nie jest juz dziecko-troche zalezy tez od wygladu i stylu zachowania ale mnie w jej wieku brali zwykle za studentke... ale wracajac do tematu gdyby facet mial 30lat to moznaby to nazwac podrywaniem z premedytacja ale 21 to nie jest znowu tak duzo - a na pewno nie z jego punktu widzenia, zwlaszcza jesli chlopak studiuje dziennie bo wtedy to niemal nie ma roznicy w mentalnosci (LO czy studia) |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
w wieku 16 lat miałam faceta 6 lat starszego, myślałam, że będzie super, bo przecież jestem coraz dojrzalsza, on dorosły, będzie super.. a problemy zaczęły się bardzo szybko i żałuję, że tego nie zakończyłam zanim jeszcze było można. przemyśl to (:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podam przykład z innej beczki. Załóżmy, że kocham śpiewać. Zaczęłam śpiewać jako mała dziewczynka. Robiłam to mimowolnie, na przykład w przerwach w nauce, albo na podwórku, albo po prostu wtedy, kiedy mi się jakaś piosenka spodobała. Wyobrażałam sobie, jakby to było mieć lekkość w tym śpiewaniu i nic innego mnie nie interesowało. I tak sobie śpiewałam. Aż w końcu, jak już byłam starsza zaczęłam słyszeć komplementy na temat swojego śpiewu. A potem kolejne. I kolejne. Ludzie pytali: jak często śpiewasz? A ja nie umiałam na to odpowiedzieć. Nie interesowało mnie to. Nie musiałam używać samodyscypliny, żeby nauczyć się śpiewać. Nie musiałam się do tego motywować. Po prostu robiłam to, bo to było dla mnie naturalne. Tak samo jest z dziewictwem. Ten pogląd jest tak zgodny ze mną, że przestaje być zasadą. Jak to kiedyś ktoś mądry powiedział: "Żadna świętość nie dokonała się jeszcze przez wyrzeczenie.". Dużo możnaby o tym pisać. Długo możnaby się rozwodzić. Jeżeli chcesz przestrzegać 10 przykazań, ale tak perfekcyjnie, w każdej minucie Twojego życia, to nie powtarzaj sobie ich tysiące razy dziennie, ani tysiące tysięcy. Wręcz przeciwnie. Zapomnij o nich, tak, jak ta mała, śpiewająca dziewczynka zapomniała o samodyscyplinie. Tylko stań się kimś takim, żeby one były dla Ciebie naturalne. Ok ![]() ![]() A co do tematu, to razi mnie on niedojrzałością na kilometr. W większości z resztą tematów widzę coś takiego. To nie jest miłość. To jest mentalne przyklejenie się. Edytowane przez VanOlg Czas edycji: 2014-01-05 o 01:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Ja powiedz z wlasnej obserwacji.
Kolezanka mojej mlodszej siostry jest w 1 kl liceum, ma 16 lat. Jej chlopak jest o 8 lat starszy. Poznali sie gdy ona miala jeszcze nie cale 15. I sa naprawde fajna, kochajaca sie para ![]() Wiec roznie sie w zyciu uklada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
![]() Napiszę inaczej NA INTERNETACH ![]() przeżywaj dalej ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
![]() miłego komentowania mojej osoby ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.