![]() |
#31 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Skąd się biorą ciuchy w lumpeksach?
Cytat:
u mnie w mieście są 2-3 lumpekso/komisy w których można oddawać rzeczy. Mówisz ile chcesz za daną rzecz i babeczka dodaje sobie do tego 5 zł swojego zysku. Jak się sprzeda to obie osoby mają zysk, a jak nie, to trudno- babka oddaje ci z powrotem tą rzecz...
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
W UK działają sklepy "cash for clothes" - płacą pół funta za kilogram ciuchów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
oj tam oj tam. nie wiecie że że zmarłych te ciuchy ściągają. i jak np rzecz jest rozdarta, to trup był już tak sztywny że nie dało się ściągnąć.
To oczywiście żart, ale ludzie w to wierzą. Juz nigdy nie oddam ubran do pojemników caritasu. Juz mnóstwo moich rzeczy tam wylądowało. a ostatnio była zbiórka odziezy używanej. I jeździł jakiś samochód który zbierał worki. mam nadzieję, że moje za małe ubrania, niektóre jak nowe nie poszły do ciuchlandu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Gdzieś kiedyś słyszałam/czytałam że ubrania z tych różnych pojemników/ worków które wystawia się przed dom nie mogą trafić bezpośrednio do ludzi tylko właśnie kupują je jakieś firmy które zajmują się odzieżą używaną i dopiero je przygotowują do sprzedaży. Do takich kontenerów trafia przecież bardzo różna odzież, możliwe że poplamiona, dziurawa, śmierdząca itd. Takich ubrań raczej nie przekaże się nikomu, tylko ktoś to musi posegregować, odkazić itd i dlatego np Caritas sprzedaje te ubrania czy po prostu dostaje pieniądze za to że logo Caritas może znajdować się na pojemnikach. Czasem w lumpeksach można kupić lepsze rzeczy za 1zł niż te które są wrzucane do tych pojemników (oczywiście trafiają tam też na pewno wartościowe rzeczy)
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.