![]() |
#31 |
Magda
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Lubie oglądać ten program, choc czasami nieco drazni mnie jej bałaganiarstwo, jak np makaron wysypuje się jej na płytki
![]() Wczoraj robilam jej tort bezowy (Pavlova). Oto przepis: 4 jajka o temp. pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka białego octu 300 ml śmietanki kremówki cukier puder do kremówki (ilość w zależności jak bardzo słodką lubimy. W przepisie nie jest podana ilość, więc trzeba na oko..) jakieś owoce na wierzch (ja dałam kiwi) Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Narysowac na papierze do pieczenia okrąg wielkości spodu naszej tortownicy. Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 140 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 110 stopni i piec 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia. Ubić na sztywno śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami. U mnie w domu ciasto zeszło praktycznie w mgnieniu oka. Zdjęcie tortu jest ze strony Nigelli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
czy ma ktos przepis na ciastko mandarynkowe?z ostaniego programu nigelii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Mi podobał sie jej ostatni odcinek kiedy robiła pudding z ciastem czy jakoś tak.Wyglądało BOMBA!Jak ona to wszystko robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Irenosława Pierwsza
|
Prosze podajcie przepis na pudding, jesli pamiętacie
![]() Wydaje mi sie że były: 4 jajka mąka cukier mleko ??????????????????????? Wglądał smakowicie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Przepis na ciasto mandarynkowe Potrzebne składniki : * 4 mandarynki [ lub trzy pomarańcze ] * 25 dkg migdałów [ one są zamiast mąki , jest to ciasto bezglutenowe ] * 25 dkg cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 6 jajek Wykonanie : Po namoczeniu wrzucić mandarynki do miksera i zmiksować na gładką masę [ Nigella proponuje zmiksowanie razem z pestkami ] . Potem wrzucić wszystkie składniki w/w i tę całość porządnie razem zmiksować . Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem , wyłożyć dno pergaminem . Na 1 godzinę włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni . Po wyjęciu ciasta z piekarnika , najlepiej zostawić je na noc , potem odkleić . To ciasto jest dość wilgotne . Przepis na sałatkę z groszkiem i awokado Potrzebne składniki : * groszek [ wymoczony w białym occie , mięcie , cukrze i oliwie ] * krucha sałata - tylko małe listki * cykoria * awokado * sól * świeża mięta Odsączyć groszek z zalewy , dodać wszystkie w/w składniki , awokado na końcu bo szybko ciemnieje i wymieszać . Posypać solą, oprószyć świeżą miętą . Koniec przepisu .
![]() |
![]() |
#37 |
Irenosława Pierwsza
|
Dzięki, chyba zaraz sie skuszę na ten pudding!!!!
tez czesto zapisuję, gdzie popadnie... ale puddingu nie zapisałam, bo byłam pewna że go robic nie będę... a jednak ![]() A ile ten pudding ma się piec? I w jakiej temp.? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
O rety ten pudding z polewą śmietankowo-miodową
![]()
![]() |
#39 |
Irenosława Pierwsza
|
Pudding właśnie "siedzi" w piekarniku
![]() Po degustacji napiszę jak smakował i jak sie udał! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Irenosława Pierwsza
|
Właśnie z mężem zjedliśmy ponad pół blaszki
![]() Polecam, polecam, polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! piekłam go ok 50 minut w 180-190 stopni. I rzeczywiście najlepszy jest taki gorący polany zimną, gęsta śmietaną. Pychotka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
magnolio a napisz dokłądnie jak robi się ten pudding
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
'Kto boi się tłuszczu boi się jedzenia. A kto boi się jedzenia boi się życia"
![]() Lubię Nigellę ponieważ: - ma lodówkę wypchaną różnymi cudami w stylu sosy rybne i inne cuda, które mogą (ale nie muszą) się przydać - ja też ![]() ![]() ![]() - gotuje szybko i bezpretensjonalnie a jednocześnie lubi "pocudaczyć" - zachowuje równowagę między "jeść aby żyć" i "żyć aby jeść". Ta kobieta kocha jedzenie, kocha gotowanie i to WIDAĆ. Ona ma miłośc w oczach kiedy gotuje buccatini albo smaży boczek. I Bóg mi świadkiem, że ją rozumiem. - robi dobre rzeczy z dziwnych prduktów - np. zupka pomidorowa z sosu pomidorego z "trailera" jej programu - zachowuje się NORMALNIE czyli szukazamienników produktów, nie przygotowuje mięsa w rękawiczkach na rękach, miesza normalną łyżką, nie ma "skafandra" kosmicznego podczas gotowania, jakiś czapek, uniformów etc. A zresztą warto czasem na nią popatrzeć, żeby zobaczyć jak wygląda celebracja kobiecości, której nie przeszkadza dyplom Oxfordu, który Nigella ma w kieszeni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
rzeczywiście program jest niesamowity, aż chce się pędzić do kuchni. Pomysły ma niezłe. Zdziwiło mnie, kiedy powiedziała, że resztki wina, które jej zostają zlewa i zamraża w woreczkach, później wykorzystuje to do gotowania.
Bardzo podoba mi się 'lekkość' z jaką gotuje, ten jej styl jest zaraźliwy ![]() Zaintrygowała mnie jedna sałatka i na pewno skuszę się na jej wykonanie. Przepis podaję z głowy: mała miseczka zielonego ugotowanego groszku została wymieszna z marynatą z oliwy z oliwek, octu winnego, przypraw i świeżej mięty. Marynata z groszkiem posłużyła potem jako sos do sałatki. W misce małe kawałki sałaty lodowej i cykorii, do tego dożuciła wspomniany groszek z dodatkami i wymieszła, na końcu dodając świeżo posiekaną miętę i kawałki avokado. Wyglądało ślicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzieki za przepis ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym ze pani N. twierdzi ze najlepiej na poczatek zmiksowac jajka i mleko,a pozniej dodac reszte ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
ja mrozilam bialka i pozniej wykorzystalam do ciasta i nikt sie nie otrul.z jej przepisow czasem korzystam,ostatnio robilam makaron z sosem cytrynowym i przyznam ze bardzo mi smakowal
![]()
![]() |
#50 | |
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Tak sie składa, że ja właśnie zrobiłam ten pudding na "oko" i to jeszcze z 3 jajek (chciałam zrobic mniejszy) duża filiżanka mleka, filiżanka mąki i pół filiżanki cukru (żeby był mniej słodki) ![]() I nie bój się eksperymentować w kuchni, osobiście to nawet nie umiem inaczej gotować! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Dzięki neuylii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
![]()
czy ktoś mógłby podać jeszcze raz co z czym, jak i w jakiej tempereturze a propo tego puddingu?ja dopiero przygodę z kuchnią zaczynam i potrzebuję w miarę konkretów pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() Temperaturą produktów tez sie za bardzo nie przejmuj, wyjmij sobie wszystko z lodówki troche wcześniej. Osobiście, aż tak wielkiej wagi do temp. nawet nie przywiązuje do ciasta drożdżowego, a wychodzi.... Powodzenia i smacznego!!! ---------------- Jak wam podobała się dzisiejsza "Nigella.... "? Hmm... te kanapeczki wygladały smakowicie, tylko czy ja znajdę taki lepiący się chleb tostowy? Może i nie ma przy nich dużo pracy, ale ile później zmywania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ja robię swoją wersję takich kanapek.Chleb z wczorajszego dnia, ciągnący się ser
![]() ![]() Ja dziś prawie zwymiotowałam jak ona robiła te ośmiornice ![]() ![]() BTW-powiedzcie co sądzicie o tym jej oryginalnym sposobie obtaczania w woreczku?? ![]()
![]() |
#56 | |
Magda
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
cholerka a ja zobacze nigelle dopiero w tygodniu ,w weekendy mam zakaz włączania tvn style .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
zrobilam ten pudding i wogole mi nie wyszedł!! jakis zakalec sie zrobil, a nie tak jak bylo w programie duza, ladnie wyrosnieta babka
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Ja przepis Nigelli zapamiętałam tak:
4 jajka 300 ml mleka zmiksowac , odczekać 15 minut w tym czasie rozgrać piec do temp 250 C, wlozyc forme wysmarowana olejem nigella radzi roślinnym aby sie nie dymiło ![]() do zmikowanych jajek i mleka dodawac 'łyżka po łyżce' 25 dkg mąki piec przez 20 minut . Polac smietana i 'Golden Syrup' (cos o smaku plynnego miodu , melasy) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Podejrzewam ze pudding ten mozna podawac z mięsem ,,,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.