![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: uwiezieni w pociągu..
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Marszałkini II RP
|
Tylko z tego co mi wiadomo polskie koleje dostały w ostatnich latach miliardy na modernizację. Owszem, dworce są ładne, jak ten odremontowany w Warszawie - Centralny i Katowice (innych nie znam), ale co z resztą? Pendolino nawet nie będę miały czym jeździć. Ale ta włoska firma słynie z tego, że kontrakty załatwia dając w łapę. Niejaki Sławomir N. dostał pewnie tyle, że codziennie będzie mógł nosić nowy zegarek.
Bieńkowska odpowiedziała bezczelnie, a jakoś zimy są też w innych krajach, ale aż takiego paraliżu nie ma. Co będzie w takim razie w najbliższym czasie kiedy zaczną się ferie, a prognozy są takie, że temperatury mają być jeszcze niższe i śnieg? Ja się nie zgadzam na taką bylejakość. Na koleje poszły ogromne pieniądze, a jak było tak jest. Szczęście, że rzadko pociągami jeżdżę. A Bieńkowska z całą pewnością nie naprawi polskich kolei, bo nie ma talentu Dagny Taggart ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jasne, że nie wszyscy pasażerowie mogą zmienić środek transportu, bo bagaże/wiek/zdrowie/dzieci/kasa im nie pozwalają. Ale przynajmniej niektórzy mogliby taką możliwość rozważyć. Tak tylko mówię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przebudowa torów to są ogromne koszta (mówiąc tutaj o dostosowaniu ich do warunków jazdy Pendolino). Fakt faktem, że fundusze unijne są bardzo źle wykorzystywane, jeśli chodzi o dofinansowanie inwestycji w infrastrukturę kolejową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do Pendolino to teraz według szacunków czas podróży planowany za Nowaka już został wydłużony, a kto wie jak się wydłuży do momentu wyjazdu Pendolino w trasę, zresztą tu można mówić o wielkim przekręcie bo już nawet sami kolejarze mówią że szybsze są Polskie Husarze niż ten Włoski cud techniki który i tak mamy kupiony w okrojonej formie... a bałagan na kolei to też za co komuś głowa powinna polecieć. kiedyś była sprawa faceta który zginął przechodząc kładką gdy ta się zarwała i poraził go prąd, sporo czasu potrzeba było aby ten prąd odłączyć bo nie wiadomo która spółka za to odpowiadała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44725503]Przez 5 lat jeździłam na jednej trasie średnio 2 razy w miesiącu (czyli 4 przejazdy) i rzadko było, aby pociągi się nie spóźniły
![]() Ja jeżdziłam prawie codziennie i u mnie chodziły jak w zegrku, jak mieszkałam koło kolei warszawsko-wiedeńskiej. Utrudnienia były jak naprawdę gdzieś mocno skuło lodem, był silny wiatr albo po prostu 1 pociąg czekał na inny czy był jakiś wypadek, albo pociąg musiał stanąć i przepuścić pospieszny. Ba, często pociąg był nawet te 2-4 minuty wcześniej. A pociąg, którym jechałam robił trasę ok. 100km i był zwykłym regio, a ja wsiadałam pod koniec, więc teoretycznie mógł sie spóźniac i z 15 minut, gdyby odjazd na co drugiej lub trzeciej stacji był dłuższy o dosłownie pół minuty. Problemem nie jest śnieg, nawet i metr. Ale oblodzona trakcja - błyska sie wówczas jak podczas burzy. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
A co do innych krajów - o jakich krajach mówisz? Bo chyba nie o Kanadzie czy o USA? W Alpach i na terenach górskich w Europie- Bawaria, Austria, Szwajcaria czy Słowenia - czyli tam gdzie są cieżkie warunki po prostu kolej jest niezelektryfikowana- bo i po co? Jedzą wyłącznie spalinówki. Ilośc spalinówek na torach w Polsce została zminimalizowana, bo są zbyt drogie w eksploatacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Co do pociągów to mam nadzieję, że sytuacja się poprawi i jak będzie coś padać to śnieg. Bo czeka mnie podróż pociągiem w niedziele i mam nadzieję że dojadę bez problemu ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
kobieta za ladą
|
mone a jakbyś nie wiedziała gdzie jesteś ,za ile ruszysz i wogóle w którą stronę masz iść też byś wysiadła i szukała o 19.00 po prawie dobie od wyjazdu połączenia no właśnie...dokąd?
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zadzwoniłabym do jakiegoś znajomego, aby mi sprawdził połączenie. Gdyby się dało to zamówiłabym taksówkę (jeżeli byłoby blisko jakiegos miasta). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Ja to zawsze utykalam w takiej gluszy, ze o zasiegu mozna bylo pomarzyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
kobieta za ladą
|
noo tysiące w pociągach nie wpadło na ten pomysł a wizażanki od razu
![]()
![]() |
#43 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy w Polsce nie miałam problemu z zasięgiem, nawet w górach (w PL korzystałam z Ery, teraz Tmobile). W centrum Wawy są miejsca, gdzie w w jednej części kamienicy nei ma za bardzo zasiegu, więc różnie bywa. Ale gdyby pociąg nie ruszał to zadzwoniłabym na straż pożarną - numery alarmowe zawsze działając telefonie, nawet z zerowym zasięgiem i poprosiłabym o informację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oraz uprzejmie zauważam, że mamy XXI wiek i telefony z GPS-em i internetem. Wiem, nie wszyscy mają, ale daję głowę, że w każdym przedziale takiego pociągu znajdzie się pasażer, który jest w stanie sprawdzić lokalizację. Jasne, zasięgu może nie być. Ale jakoś ludziom opisanym w artykule udawało się dodzwonić na policję i do dziennikarzy... Zdarzyło mi się kiedyś utknąć w ten sposób - wprawdzie nie w pociągu, tylko w zepsutym autobusie. Żaden z kilkudziesięciu pasażerów nie wpadł na to, że można by się stamtąd spróbować wydostać o własnych siłach - byli zbyt zajęci wygrażaniem Bogu ducha winnym kierowcom, firmie transportowej, premierowi i papieżowi i ogólnie przyjmowaniem postawy "ja tu cierpię za miliony". Edytowane przez Mome Czas edycji: 2014-01-22 o 20:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
http://wyborcza.pl/1,75248,15331721,...eprasza_i.html
to jako przestroga przed oczekiwaniem na nocny pociąg na dworcu PKP ![]() Edytowane przez dominikmeller25 Czas edycji: 2014-01-25 o 09:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
dobrze że policjanci zachowali klasę i pomogli facetowi. no cóż, w ochronie raczej nie pracują ludzie o zbyt wysokiej inteligencji więc za bardzo nie zdziwiła mnie ich bezmyślność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
no ale co ochrona miała zrobić? w końcu PKP każe im wyrzucać ludzi z dworca bo kasy zamykają więc dworzec należy zamknąć na klucz i tyle.
ochrona jest tu takim kozłem ofiarnym (fakt mogli sami podrzucić gościa do swojej bazy czy noclegowni) którym teraz PKP się zasłoniło. no ale to jest taki kolejny dowód na bezmyślność ludzi rządzących PKP. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
http://wyborcza.pl/1,75248,15341693,...pasazerow.html
jestem w szoku, PKP zrobiło coś z głową i w końcu zareagowało tak jak należy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.