![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zwiazek z Afroamerykaninem
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- A tak z drugiej strony, to w Polsce jest troche dziwnie, bo fakt taki obcokrajowiec, a szczegolnie o innym korze skory, moze w Polsce uslyszec to, czego w innym kraju, np. Francji nigdy nie uslyszy. A z drugiej strony obcokrajowcy w tym i ci o odmiennym kolorze, jakos w Polsce imponuja i dzieki temu czesto, maja w Polsce lepiej niz spora czesc Polakow, (a nawet sa celebritami w telewizji) oraz lepiej niz te same osoby mialyby we wlasnym kraju, nawet jak ten kaj jest z tych bogatszych niz Polska. Autorko postu, czy twoj chlopak, nie z tego wlasnie powodu przebywa w Polsce? Podczas, gdy w takiej np. Francji, bycie innej narodowosci, czy o odmiennym kolorze skory do tego nie wystarczy, trzeba miec wyksztalcenie, czy talent lub spryt do interesow, a do niektorch zawodow takze urode, itp.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-02-06 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Nie spotykałam się z mężczyzną innej rasy. Nie mam ich też wśród znajomych. Jestem z typowym białym Polakiem. Więc moje rozważania są czysto teoretyczne. Kolor/rasa/ są mi obojętne. Chyba nie miałabym problemu żeby spotykać się z Murzynem. Zastanawiałabym się nad kręgiem kulturowym: nie spotykałabym się z muzułmaninem czy też mężczyzną z kraju gdzie jest wielożeństwo. Nie wyśmiewam się i nie komentuję złośliwie mieszanych kolorystycznie czy narodowościowo par. Wśród znajomych mam zadeklarowaną rasistkę, która mówi o Murzynach że "jej śmierdzą i brzydzą".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Nie znam i nie mialam nigdy stycznosci z murzynem, troche sie ich boje, sama nie wiem dlaczego. Nie mam nic przeciwko innym nacjom, dopoki zyja zgodnie z tradycja kraju w ktorym przebywaja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na ulicy w dużym mieście gdy kogoś się mija i może już nigdy nie zobaczy bardzo łatwo kogoś wyzywać, uderzyć i uciec. I nikt nawet nie wie kim jesteś mimo, że wokół 50 osób. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
<obrazek out>
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-02-07 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
ej poważnie oni mają coś z kurczakami. Wiele znanych czarnoskórych nawet mówi o tym głośno.
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-02-07 o 10:43 Powód: usunięcie cytatu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() <obrazek out>
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-02-07 o 10:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przepraszam,a Ci się rolę w związku pomieszały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
ma zielone pojęcie
|
Nie każdy wyznaje zasadę, że w związku kobieta i mężczyzna mają inne role, a co za tym idzie – nie każdy jest zdania, że mężczyzna może się o kobietę bać, a kobieta o mężczyznę nie
![]()
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
A co to jest tak strasznie dziwne? Że boi się o człowieka którego kocha, bo banda polskich pijusów może się na niego rzucić? Dzięki Tobie dzisiaj dowiedziałam się jaki jest kolejny obowiązek osobników którzy posiadają penisy i co jest zakazane dla tych, którzy go nie posiadają. Dziewczęta, nigdy nie martwcie się o swoich samców, bo jeszcze Wam coś między nogami niespodziewanie urośnie i utracicie swą kobiecość. Edytowane przez emma8 Czas edycji: 2014-02-06 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
beznadziejny123: już wiem dlaczego się boję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
W sumie normalne, ze sie boi, tylko w amerykanskich filmach akcji jeden zalatwi 20-stu. Polska jest bialym krajem, wiec jak napadnie na niego banda bialych, to nie bedzie obok bandy czarnych, zeby go obronic. Wiec, ze sie boi, to logiczne.
A co z rasizmem na polskich stadionach? Uspokoilo sie z tym troche czy dalej nie? Bo bylo o tym glosno swego czasu, nie tylko w Polsce. Podobno przy wejsciach na stadiony powywieszali z tego powodu poprzekreslane banany. ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
znałam kilku i to nie Afroamerykanów tylko rodowitych Nigeryjczyków. Bardzo fajni ludzie, a do tego często z wielkim bagażem przykrych doświadczeń, a jak pięknie śpiewają swoje pieśni
![]() Mi to nie przeszkadza, do tego mieszkam w małej mieścinie, gdzie mieszka pani mająca czarnoskórego męża i mulatkę córeczkę i nigdy nie mieli żadnych problemów. Często się widywałyśmy na placu zabaw, bawiła się normalnie z innymi dziećmi i nikt wielkiego halo nie robił. Chociaż fakt od małej ciężko było wzrok oderwać bo naprawdę piękna dziewczynka. Mamy w rodzinie Francuza, u nas czuje się dobrze i nikt od niego nie ucieka a on sam chętnie polskiego się uczy. Wszystko to naprawdę kwestia otoczenia w jakim się obracamy. We Francji też zdarzają się incydenty, ale nieco inne...szwagierka ( ciemne włosy, ciemna karnacja) przefarbowała się na brąz bo była traktowana w urzędach jak Rumunka, Cyganka...ktoś gorszy....bardzo źle się z tym czuła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie w miejscowości są dwa małzeństwa mieszane- najpierw biała dziewczyna znalazła sobie czarnoskórego męża, a potem zeswatali czarnoskórą siostrę tego męza z białym bratem tej dziewczyny ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Gabisun, w Polsce moze czeciej mozna spotkac sie z chuliganskimi wybrykami, ze cos ktos powie obraziwego, pobije itp. w stosunku do ludzi innych ras, to co pisaly dziewczyny. To nasladujace mapy pohukiwanie na stadionach, banany itp. Tego we Francji nie widac. Bo moze sa lepiej wychowani, od malego przyzwyczajeni do roznych ludzi, bo nie jest latwo pobic, czy obrazic, bo mniejszosci sa liczne i zaraz obok sie 10 do obrony znajdzie.
Natomiast jest to fakt, ze jak masz akcent, czyli jestes swieza emigracja piewszopokoleniowa i ten akcent plus czesto do tego imie i nazwisko, nie pochodza z tej "lepszej" czesci Europy, czyli starej Unii Europejskiej, lub innych bogatych krai, typu USA, Kanada, to jestes obywatelem kategorii C i tak traktuja cie w urzedach. Napewno jak masz wschodnie nazwisko plus jestes ciemna czli wygladasz na Cyganke, to jak wezma za rumunska, czy buylgarska Cyganke, to bedzie gorzej niz, jak wezma za biala Rumunke czy Polke. Dla nich Polka, Rosjnka, itp., czyli caly ten stary wschodni blok, to dla nich jedno i to samo, no i jest gorszy, bo biedniejszy niz zachodnia Europa. Potem jest kategoria B, osob, ktore maja rozne pochodzenie, ale juz urodzonych wyksztalconych tu, ale to pochodzenie mimo, ze nie ma akcentu to widac, np. ze za ciemny jak na Francuza, czasami do tego imie, nazwisko brzmiace muzulmansko, czy inaczej swiadczace o konkretnym pochodzeniu. Potem jest kategoria A, francuskie imiona i nazwiska z wygladu, wygladajacy na Francuzow, bez obcych akcentow. No i najczesciej jestes w urzedach traktowany w zaleznosci do jakiej kategorii nalezysz. Z tym, ze jak trafisz w urzedzie na kogos twojego pochodzenia, to zostaniesz przez niego potraktowany lepiej niz rodowity Francuz. Jak tu trafilam w urzedzie na Polaka, takiego, ze to jego dziadki tu przyjechali nie mowiacego nawet po polsku i jak dowiedzial sie, ze ja tez Polka, to do zalatwiena sprawy z grubej teczki dokumentow jakie kazali mi wczesniej przyniesc i jakie do zalatwienia tej sprawy normalnie obowiazywaly, nie bylo mu potrzebne prawie nic, tylko tyle, zeby napewno moje podanie przeszlo, a reszty nie trzeba bylo pokazywac. Wiec poszlo jak po masle. Co tu widze, ze kazda nacja ciagnie najbadziej za swoja nacja i najbardziej lubi sie miedzy soba, takze miedzy soba wchodzi w zwiazki, jest duzo zwiazkow mieszanych, bo jest duzo emigrantow, jednak w stosunku do ilosci emigrantow, zwiazkow mieszanych wcale nie ma tak duzo. Sa tez nacje, ktore specjalnie sie nie lubia, np. Gitans z Arabami. Obecnie jest juz sporo osob bardzo roznych nacji w urzedach, czy na wysokich stanowiskach, a beda jeszcze liczniejsi (bo prawie polowa dzieci tutaj w wieku od 0 do 14 lat ma przynajmniej jednego rodzica emigranta (z Europy i spoza Europy), z czego 1/4 ma przynajmniej jednego rodzica pochodzenia Magrebinskiego, (czyli z 3 krai arabskich: Algieria, Maroko, Tunezja) i takie osoby z kolei czesciej, potraktuja lepiej kogos z wlasnej nacji niz rodowitego Francuza. Potem dobre wyksztalcenie, czy talent w jakejs dziedzinie, dryg do interesow i co za tym wszystkim idzie pieniadze, otwieraja wszystkie drzwi kazdemu, jakiego pochodzenia by nie byl, a brak wyksztalcenia, brak pieniedzy zamyka drzwi wszystkim, nawet rodowitym Francuzom, a tym bardziej jak ma sie pochodzenie, z tych uwazanych za gorsze. Rozpisalam sie, ale tak to tu wyglada bez owijania w bawelne. ![]() Phony, z tego wynika chyba, ze w miejszych miejscowosciach, jest z tym lepiej, twoja wypowiedz plus jeszcze inne, pewnie wlasnie temu, ze ludzie sie tam znaja, wiedza kto jest kto. W moim malym miescie jest kilka takich par i z czarnymi i z Arabmi, wszyscy ich tam znaja, lubia, nikt im krzywdy nie robi. I zyje sie im dobrze takze w kwestii materialnej, albo maja swoje biznesy, ktore dobrze prosperuja, albo dobra prace, dwoch z nich jest lekarzami. Wszyscy maja piekne domki z ogrodkami.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-02-07 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
po drugiej stronie szafy
|
A Ty te memy musisz propagować na Wizażu? No dajże spokój, bo na rasistę wychodzisz. Usunęłam.
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
po drugiej stronie szafy
|
A trafiło się kilka takich wątków, owszem, fotki obrażające naszą rasę były usuwane, o ile na nie trafiłam albo było na nie zgłoszenie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
po drugiej stronie szafy
|
Staramy się z nieocenioną pomocą wizażanek pielić jak najwięcej postów obrażających w tonie, bez względu na to czy dotyczą białych, zielonych, niebieskich, mięsożerców, humanistów czy brązowookich
![]() ![]() W temacie wątku - ja teraz mieszkam w miejscowości, gdzie osoba innej narodowości jest ogólnie wielkim szokiem, a inny kolor skóry to w ogóle wytrzeszcz murowany ![]() Jak mieszkałam w dużym mieście, to raczej obracałam się w środowisku otwartym i nie zwracającym uwagi na takie drobiazgi jak kolor skóry, bardziej na akcent, bo się czasem trudno było dogadać ![]()
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Tzn rasizm a raczej jego postrzeganie przybiera takie formy, że aż strach coś powiedzieć. Oni sami się z tego śmieją, sami o tym mówią i jeśli ktoś zna to dobrze wie, że poważnie lubią te kurole.
Ale eot - i błagam nie nazywajcie mojej wypowiedzi rasizmem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Aj Nikoti dostała bana, a mogłybyśmy sobie porozmawiać, bo dużo mamy wspólnego
![]() Sama jestem w związku mieszanym z panem czarnym jak węgiel z mojego rodzimego Śląska ![]() Sama na co dzień dużo o tym nie myślę i staram się nie umartwiać, jednak zdarza mi się 'zmagać' ze stereotypami. Nigdy nie miałam jakiegoś specjalnego pociągu do egzotyki, po prostu wyszło jak wyszło, serce nie sługa i zakochałam się w czarnym, dlatego czasem przykro mi czytać o 'polkach za granicą które dają pupy czarnym, myśląc że tym samym podnoszą swój status, tymczasem zadając się z najgorszym ścierwem rodząc małpiątka' (tak, taka konkluzja chociażby z wątku w dziale Seks gdzie pani niefortunnie próbowała "zachęcić" do seksu z czarnoskórymi). Na porządku dziennym są również trochę nietaktowne pytania moich polskich znajomych o... długość przyrodzenia, jakość seksu, kształt czaszki czy zapach - ale może są po prostu ciekawi, wybaczam. ![]() ![]() A mój TŻ... to bardzo inteligentny i silny facet. Oczywiście, jak w każdym związku, są dni kiedy jest źle i mam dość, są też takie, kiedy myślę, że lepiej trafić nie mogłam. Uwielbiam w nim jego dystans i stosunek do spraw biało-czarnych. Jego ulubionymi kawałami są... rasistowskie żarty. Sami często wyzywamy się od czarnuchów, białasów i innych, żartujemy ze stereotypów. Przed nami jednak pierwsza wycieczka do Polski i mnóstwo obaw. Większość moich znajomych pozostających na stałe w Polsce mówi raczej słabo po angielsku, chociaż deklarują chęć poznania mojego wybranka i wspólnego imprezowania, to jednak obawiam się o część rozrywkową. Rodziciele też słabo mówią... A babunia to już w ogóle padnie mi na zawał. Ponadto mieszkam w małej mieścinie, więc gdziekolwiek nie wyjdę, zacznie się gadanie. Nie dziwię się też obawom o ewentualne mordobicie, obawiałabym się go puścić gdzieś wieczorem samemu po podejrzanych dzielnicach, chociaż mam nadzieję, że np w centrum Katowic nie byłoby takiego problemu. Do tego wszystkiego jeszcze pytania księdza dlaczego takiego a nie innego wyznania wybranek, pytania ginekologa o plany ciążowe, ciągłe tłumaczenia... Ach ciężkie czasem jest życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.