![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wynajem mieszkania (mojego-komuś) - co muszę wiedzieć
Teoretycznie jest to kwestia umowy, ale w praktyce jest tak, że jest podana jakaś kwota w ogłoszeniu, np. 2400 za mieszkanie 3-pokojowe. Co miesiąc (zaznaczasz w umowie, że np. do 10.dnia miesiąca) najemcy przelewają te 2400 dla właściciela i z tego właściciel wpłaca czynsz na konto spółdzielni, a resztę ma dla siebie. A rachunki za prąd i internet najemcy płacą sami (kablówkę mogą wziąć na siebie). Jeśli masz jakieś wątpliwości, to myślę, że można zadzwonić do dostawcy prądu i spytać się, czy rachunki są zapłacone.
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym w czynszu jest zaliczka na wodę, ścieki i podgrzanie wody, więc zastanawiam się jak to rozliczyć. Bo te rozliczenia, które przychodzą dwa razy do roku za wodę, to tylko wyrównanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wg mnie lepiej wyszczegolnić wszystkie pozycje, czyli wystawiać rachunki dla lokatorów z wyszczególnieniem przykładowo: wynajem - 1000, czynsz do spółdzielni - 500, prąd - 100, gaz - 50, podsuma - 1650 płatne do któregoś dnia na konto właściciela. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Nigdy się nie spotkałam z takim wyszczególnianiem. Ale jeśli znajdą się na to chętni, to pewnie, może tak zrobić.
![]() |
#35 | ||
Bang Bang Bang
|
Cytat:
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4508269 5]dokładnie ![]() jak TŻ wynajmował to miał lokatora, który przez wiele miesięcy nie płacił za kablówkę i w końcu ją odłączyli ![]() Dlatego najlepiej, aby wynajmujący sam podpisał umowę z kablówką ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=taka_sobie_jedna;45 087775]to nie jest zbyt dobry pomysł z tego względu, że w czynszu zazwyczaj zawiera się woda oraz co. Jeśli lokatorzy będą przesadzać ze zużyciem, tym mniejszy zarobek dla właściciela.
Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Orientujesz się może, która z opcji rozliczenia przychodu z tytułu wynajmu jest korzystniejsza? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W umowie wpisz coś w stylu: opłata za wynajem stała w kwocie przykładowo 1000 zł, należny czynsz do spółdzielni oraz media wg rachunków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy prąd i gaz, czyli to co jest płatne co dwa miesiące, rozlicza się z lokatorami co miesiąc czy co dwa miesiące, zgodnie z terminem płatności na wystawionej fakturze? Jak jest lepiej? I czy sposób rozliczania (co miesiąc lub co dwa miesiące) też trzeba zapisać w umowie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na umowie wpisuj wszystko co tylko możliwe, żeby nie było niedomówień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Niedawno wynajełam swoje mieszkanko . pobieram od lokatorów kasę i sama opłacam z tego czynsz do spółdzielni . Prąd też jest na mnie i do mnie przychodzą rachunki a lokatorzy rozliczają się ze mną . Wolę tak bo mam pewność że wszystko mam popłacone . Gaz , internet , telewizja we własnym zakresie . W spółdzielni mam zgłoszone ilość osób , według tego rozliczana jest woda i śmieci .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Szkoda, że nie każdy ma to poczucie, że umowa to jest taka ważna sprawa. Nie raz widziałam ludzi, którzy nie spisywali umowy, bo niby wynajmowali mieszkanie znajomym, albo twierdzili, że mają zaufanie do ludzi. Naprawdę, nie dość, że umowa to mus, to jeszcze powinno się w niej znaleźć maksymalnie dużo zapisów. Żeby potem nic nie zaskoczyło, żadna luka. W ogóle opłaca się korzystać z pomocy w sprawach wynajmu poprzez członkostwo w organizacjach zrzeszających ludzi wynajmujących mieszkania, np. w Stowarzyszeniu Mieszkanicznik. W takich miejscach mozna szukać profesjonalnej porady np. odnośnie kształtu umowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.