![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak sobie pomóc?
Cytat:
Przerazajace, ze mozesz rzeczywiscie byc psychologiem. Dziewczyna potrzebuje wyjsc do ludzi. Wmawianie jej chorob lub przyszlych uzaleznien tego nie zmieni. ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Jestes bardzo niekulturalna jak na, ponoc, psychologa. Nie pisz tak do mnie, bo wpadne w depresje lub uzaleznienie od alkoholu. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-02-18 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Hahaha, o rany, jak Wy mi humor wszyscy poprawiacie, nie wierzę w to, co czytam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Dobra, może dodam, że moja obecna sytuacja trwa od miesiąca. I to nie tak, że nie szukam pracy, bo szukam. Ostatnio zaniosłam CV do sklepu, bo było ogłoszenie, ale się nie odezwali. W call center próbowałam, ale to nie na moje nerwy. Do KFC czy McDonalda także wysyłałam CV, ale bez odzewu.
Doświadczenia nie mam żadnego, studia skończyłam na kierunku bezpieczeństwo narodowe. Zdaję sobie sprawę, że nic mi z nieba nie spadnie, nie chcę też całe życie być na czyimś utrzymaniu. Jeżeli w Polsce nie znajdę pracy, to nie zostaje mi nic innego jak wyjechać za granicę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ej, jak sytuacja trwa od miesiąca, skoro mamy luty? Jesteś po studiach inżynierskich?
![]() Edytowane przez mpt Czas edycji: 2014-02-18 o 14:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Z Wami się nie da gadać po prostu. Przecież nikt nie każe jej siedzieć w domu i nic nie robić, nikogo nie poznawać. Podałam kilka możliwości: szkoła policealna, szukanie hobby, praca zdalna (wbrew pozorom też jest w niej sporo kontkatu z ludźmi), zajęcie się rękodziełem jeśli ma po temu zdolności (i sprzedawanie go), pójście do specjalisty, które powie co zrobić. W każej z tych możliwości autorka będzie się rozwijać, a nie zapierdzielać od razu po studiach przy frytkowanicy. Sorry, ale w macu nie ma czasu na nawiązywanie przyjaźni, tam się pracuje i to ciężko.
Praca niedostosowana do predyspozycji może być powodem depresji. Tak jak brak kontaktu z ludźmi i bezrobocie, ja tego nie kwestionuję. po prostu piszę, że warto najpierw poszukać jednak czegoś fajniejszego i bardziej rozwojowego (także wewnętrznie, a nie tylko zawodowo) niż praca w macu i call center. Szczególnie, że skoro autorka spędza dużo czasu w domu, nie ma znajomych to wnioskuję (chociaż pewności nie mam), że jest raczej osobą o małym zapotrzebowaniu na stymulację, umiarkowanie towarzyską i dynamiczną. Tzw. introwertykiem (chociaż to bardzo niepsychologiczne określenie i nie lubię go używać, bo większość osób nie wie co ono konkretnie oznacza). Jamestwown, GDZIE ja komuś wmawiam choroby? Tak, piszę o zagrożeniach depresji i pracy sprzecznej z predyspozycjami. Ale o potencjalnych zagrożeniach. GDZIE ja piszę, że ma siedzieć w pokoju wyłożonym gąbką? Zgadzam się, że powinna coś zaczać robić, wyjść z domu. Ale to dla mnie nie jest tożsame ze smażeniem frytek za 7zł/h. No na litość boską, ty naprawdę nie umiesz czytać tego co się do ciebie pisze i jesteś oderwana do rzeczywistości. Ja skończyłam z Wami dyskusję, nie będę sie wiecej wypowiadać, bo to nie ma sensu.
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-02-18 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Coś mi jednak mówi, że ja pracuję. Ale tak, szukam ciagle swojej drogi i wcale się z tego nie będę tłumaczyć.
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, jak skończysz myśleć o tym, że "to trwa tylko miesiąc", to zacznij rozważać, dlaczego nie masz doświadczenia. A potem ogarnij dupę, przeredaguj CV i poświęć dużo czasu i energii na to, żeby ktoś Cię zauważył. ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45208458][...]Wybaczanie przeciwdziala depresji. Tak jak obserwacja ptakow ![]() Btw wczoraj z innego wątku dowiedziałam się, że psycholog nie ma dostatecznych kompetencji, żeby zdiagnozować depresję. Więc wiesz ![]()
![]() |
![]() |
#41 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oprocz tego warto pomyslec nad wybraniem konkretnej drogi zawodowej np. aplikacja do szkoly policyjnej. Mnie najbardziej ciekawi jaki autorka przed rozpoczeciem studiow miala plan na zycie. Gdzies musiala sie z tym planem rozminac. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Może coś z BHP? Wiem, że ludzie po bezpieczeństwie robią jakieś kursy w tej dziedzinie. Wiele zakładów pracy potrzebuje kogoś od BHP, np. szpitale. Niemniej musiałbyś się zorientować czy są u Ciebie w regionie oferty pracy z tej dziedziny.
I nie wiem, czy w szkole to jeszcze jest, ale za moich czasów było PO (przygotowanie obronne czy jakoś tak). Może coś w tym kierunku? A co do CV to ja bym radziła skorzytać z pomocy doradcy, a nie wizażowych specjalistek. Pytanie tylko, czy dużo będzie się dało zrobić z tym CV jak nie masz zupełnie żadnego doświadczenia. Doradca Ci pomoże, powie o wyszczególnieniu umiejętnośc, etc. A może nasz dobrze jakiś język obcy?
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Czytając posty amy co raz bardziej przekonuje się, że szewc bez butów chodzi
![]() Obserwowanie ptaków.... rozwaliłaś mnie tym. ![]() Dla chcącego nic trudnego, jak się chce to i praca się znajdzie, jak się nie chce to mozna siedzieć w domu na utrzymaniu rodzicow do konca życia. tyle w temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45209267]W przeciwienstwie naturalnie do wybitnych jednostek po psychologii, ktore radza nie isc do pracy, bo sie w alkoholizm popadnie.[/QUOTE]
GDZIE NAPISAŁAM, ŻE MA NIE IŚĆ DO ŻADNEJ PRACY???? GDZIE? Przecież pisałam w pierwszym moim poście np. o pracy zdalnej. Uważam, że ta wasza frytkownica w maku to idiotyzm w pierwszym roku po skończeniu studiów kiedy trzeba próbować znaleźć coś fajniejszego.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Dlaczego krzyczysz? Zupelnie nad soba nie panujesz. Bardzo jestes napastliwa. Powinnas nauczyc sie wyrazac swoje emocje i zdanie w spokojny spokoj. Nie za pomoca krzyku. To bedzie zdrowsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Doskonale rozumiem, że w Krakowie nie ma pracy bo sama mieszkam pod Krakowem i szukam cały czas, z tym że jeszcze studiuje dziennie. Dziewczyno aplikuj do sklepów z ciuchami (moja kolezanka się do housa załapała, bez doświadczenia), sezon gastronomiczny się zaraz zacznie...
Dla kogoś kto jest już dyspozycyjny praca się znajdzie, staż, praktyki choćby bezpłatne przez miesiąc, zawsze jakieś doswiadczenie zdobędziesz! A co do znajomych to trochę mnie dziwi- nie masz nikogo od siebie z okolicy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
A ja Cie doskonale rozumiem. Temu kto ma prace to sie latwo krytykuje.. Ja mialam dokladnie taki sam problem co Ty. Po kilku latach znalazlam prace i to po znajomosci . Pracowalam na produkcji i kazdy kto sie tam zatrudnial mial prace po znajomosci .. To byla jedna wielka rodzina ;kazdy kazdego sciagal. A bylo tam ze 300 osob chyba. Gdy pracowalam w biurze ,mialam wtedy staz to mnie nie przyjeli chociaz wiekszosc osob chciala mnie do tej roboty to niestety przyjeto inna dziewuche po znajomosci.. Raz pracowalam w sklepie i tez po znajomosci... Wiec rozumiem cie doskonale. JEdni maja wielkie szczescie i znajduja szybko a inni niestety maja pecha. Gdyby mozna bylo znalezc prace to by tyle polakow nie wyjezdzalo... Ja pozniej poznalam chlopaka ;rzucilam prace i wyjechalam za granice i teraz tez siedze i tez ciezko o prace haha. A inne kobiety nie znajac jezyka znajduja szybko... Tak wiec sama nie wiem czemu tak jest. Jakis taki pech. Àle mam nadzieje ze bedzie dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli z tego postu wynika Twoja odpowiedź- NIC NIE RÓB i siedź dalej w domu. Moze nagle facet i praca spadną z nieba? a daj Ci Boże.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Hej, autorko, niektóre trapiące cię problemy nie są mi obce, napisałam ci wiadomość na pw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze siedziec w domu calymi dniami?A to malo jest kursów za darmo,książek zeby chpciaz angielskiego się poduczyc?Serio? Kursy drogie wszystko drogie,to nic nie robić i siedzieć w domu? Nie masz racji,wiele ludzi się męczy i tej roboty szuka,sama tez szukałam ale to nie oznacza,że trzeba usiąść na dupsku i nic nie robić. Sport można uprawiac,douczać się jezyka, nawet samemu czytać na pewne tematy które nas interesują.Moze wlasciwie pozukać dofinansowania jak na nic nie stać? Kurde,najlepiej rozłożyć ręce i czekać na mannę z nieba. Rozumiem chwilowy zastój ale ile mozna czasu tak spędzić? a co by bylo jak nagle by jej zabrakło środków do życia?... ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
Ze znajomymi bywa rożnie. Ale tez widać,że są dziwacy okropni. Mam kolegę który studiuje już 10 lat i pół uczelni niestety się z niego śmieje. On nigdy nic nie wie,nie potrafi ogarnąć,lata dzień przed egzaminem po notatki a uczyć się nie zamierza,bo PO CO? Chciałam tylko nadmienić,że ten Pan jest nauczycielem............. ......................... .......... No i pomijając inne jego poglądy to jak mozna taką osobę ogarnąć? Czasami trzeba na siebie spojrzeć krytyc znie,bo moze wlasnie my palimy za sobą jakieś sensowne mosty,albo robimy coś nie tak i ludzi wokół nas nie ma.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45209546]Dlaczego krzyczysz? Zupelnie nad soba nie panujesz. Bardzo jestes napastliwa. Powinnas nauczyc sie wyrazac swoje emocje i zdanie w spokojny spokoj. Nie za pomoca krzyku. To bedzie zdrowsze.[/QUOTE]
no sorry, masz rację krzyczec nie powinnam. Ale nie trawie jak ktos mi wklada nie moje slowa w usta i nie reaguje na tlumaczenie o co mi chodzi. A ty tego nie robisz, tylko ironozujesz o ornitologii. Ja nie wystepuje przeciez na forum jako specjalista a prywatna osoba i mam prawo do swojej opinii. I nie zmienie jej. Moim zdaniem 25 lat to czas na szukanie czegos dla siebie, rozwój wewnetrzny, sluchanie siebie, szukanie hobby, a nie lapanie natychmiast bylejakiej pracy, która dramatycznie męczy (bo nie wmowi mi nikt ze po 8 godzinach w kuchni w macu czlowiek ma jeszcze duzo sil i energii na cos innego niż odpoczynek). nigdy nikomu nie radzilam nicnierobienia. Doradzam za to rozsadek, poznanie siebie poki czas i dopasowanie czlowieka do pracy (nie na odwrot!). Poza tym pamietaj, ze zaznaczalam, ze taka opcja jest ok kiedy zaden dramat (np. brak srodkow do zycia) sie nie dzieje. W przypadku autorki zrozumialam, ze utrzymanie na razie ma.
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
A mi się wydaje, , że 5 lat studiów + hak na obronę to wystarczająco czasu na szukanie drogi i hobby.
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Dla niektórych tak, dla innych nie. Ludzie są różni i trzeba to wziąć pod uwagę. Nie wiem skąd taka sztywność, ze po 5 latach trzeba juz to i tamto. Na Zachodzie Europy sporo osob do 3otki szuka, zmienia kierunki, łapie sie za rożne dziedziny. Ja w tym nic złego nie widzę jeśli to ma człowieka uszczęśliwić. Lepiej "stracić"dwa lata niż pół życia wyrzucać sobie, że sie odpuscilo ważnym życiowym momencie i o siebie nie zawalczyło.
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Clemence;45209863]Chwile a co tutaj rozmieć takiego?
Ze siedziec w domu calymi dniami?A to malo jest kursów za darmo,książek zeby chpciaz angielskiego się poduczyc?Serio? Kursy drogie wszystko drogie,to nic nie robić i siedzieć w domu? Nie masz racji,wiele ludzi się męczy i tej roboty szuka,sama tez szukałam ale to nie oznacza,że trzeba usiąść na dupsku i nic nie robić. Sport można uprawiac,douczać się jezyka, nawet samemu czytać na pewne tematy które nas interesują.Moze wlasciwie pozukać dofinansowania jak na nic nie stać? Kurde,najlepiej rozłożyć ręce i czekać na mannę z nieba. Rozumiem chwilowy zastój ale ile mozna czasu tak spędzić? a co by bylo jak nagle by jej zabrakło środków do życia?... QUOTE] No ja akurat ja doskonale rozumiem , i zapewne duzo jest takich osob w jej sytuacji. Kursy?? myslisz ze np po kursie ksiegowosci zostanie ksiegowa? od razu wszyscy na nia czekaja bo zrobila kurs..? Ja wiem ze to sie tak wszystko pieknie mowi.. znam osoby ktore sa po kursach , w tym nawet moja mama ..i se mogla ten papierek wyrzucic do smieci. Kurs jest tylko dla zabicia czasu, a ludzie chca miec szybko prace a nie zeby siedziec kolejne miesiace nad ksiazkami by wkuwac... Oczywiscie mozna sie poduczyc angielskiego , ale moze autorka zna angielski ; a chinskiego nie chce bo sie tam nie wybiera... Sport oczywiscie tez mozna... ale jak sie szuka dlugo i bez skutku to wierz mi czasem sie wszystkiego odechciewa. To jest juz kwestia charakteru. Nie wszystkie kobiety sa takie mega asertywne i potrafia robic 100 rzeczy naraz. Ja naprzyklad mam taki charakter ze jak szukam pracy to mi nei w glowie jakies sporty bo to nie jest dla mnie rzecz priorytetowa . Brak przyjaciol, to tez powoduje takie zasiedzenie sie w domu. No bo gdzie tu pojsc samemu. Zapewne autorka ma swoje zainteresowania i chce cos zrobic dla siebie ale to nie ten moment . To juz tak jak mowie to jest kwestia charakteru. Zycze jej zeby znalazla wkoncu prace i poczuje sie wtedy lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
A te kwestie- potrzeb podstawowych omijasz szerokim łukiem.
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam sie. Akurat na zachodzie (mysle konkretnie o Skandynawii, bo moje info pochodzą z tego regionu) te potrzeby łatwo zaspokoić. Zreszta sporo osób coś dziedziczy, ma jakieś mieszkania na wynajem i cos tam do kieszeni wpada. U nas jest trudniej, to fakt i trzeba brać to pod uwagę jak cos zmieniać w życiu. Niemniej autorka jest młodziutka, ma 24 lata, a nie 30.
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz 25 lat i nie masz pracy, nie uczysz sie ni nic ? Rodzice Cie utrzymuja ? Ja tutaj nie uzalalabym sie, ze nie mam faceta a raczej, ze nie mam pracy w tym wieku i siedze na garnuszku rodzicow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
Można czuć się naprawdę źle jak po studiach roznosi się ulotki. No cóż poradzić tak? Taka praca dobija tak jak to siedzenie w domu ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
Bo ludzie są podli ![]() ![]() Pewnie te doradzające kobiety pracują w tych miejscach co podały i są zadowolone z życia ![]() Ale to dobrze ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.