|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Filmy z przeslaniem
z przesłaniem? poszukaj w pozycjach kina moralnego niepokoju: amator, barwy ochronne, wodzirej
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
niestety nie ma za dużo dobrych, polskich filmów ale polecam " Mój rower"
|
|
|
|
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
Moim zdaniem właśnie są. Choć to najczęściej nie są nachalnie reklamowane produkcje. Jeszcze dorzucę czy "Ziemia Obiecana" czy "Cześć, Tereska". Może z nowszych też reż. Glińskiego "Kamienie na Szaniec".
|
|
|
|
|
#34 |
|
Przyczajenie
|
Fajna jest cała seria Kieślowskiego''Dekalog''
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Kamienie na szaniec na pewno są takim filmem - mnie nakłoniły do reflaksji nad pojęciem patrioztyzmu - także przez te dyskusje popapranej częsci prawicy :/ Ciekawe jakbysmy się sami zachowali w obliczu wojny, oby nie było dane nam sprawdzić.
Polecam też film "Zeszłej nocy" - do przemyśleń na temat związku i pojęcia zdrady. |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Też polecam "Zeszłej nocy". Zgadzam się, skłania do refleksji, dobry film, tyle, że to nie jest polski film, a o takich mowa.
Dla mnie przesłanie mają filmy Smarzowskiego np "Wesele", "Dom zły", "Róża" oraz wiele wcześniej wymienionych. Polecam jeszcze np "Supermarket", "W ciemności" (oglądane całkiem niedawno, bardzo mi się podobało, do refleksji też mnie pobudziło), "Kret", "Plac Zbawiciela", "Big love" (opinie są różne, ale mnie bardzo przypadł do gustu i długo o nim myślałam i rozmyślałam nad kwestiami zawartymi w filmie, refleksja była, przesłanie myślę, że też, chociaż ogólnie różnie można interpretować). Ja niedługo mam zamiar obejrzeć "Erratum", bo trochę lat film ma (nie jest stary, ale nowy też nie), a ja jeszcze nie oglądałam Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-03-19 o 23:34 |
|
|
|
|
#37 |
|
Przyczajenie
|
Smarzewski kręci rewelacyjne filmy. Do takiego klimatu dodałabym "Obławę". A co do kamieni, to każdy może mieć swoje zdanie. Prawica jest po to żeby mieć właśnie takie. Przez to wcale nie jest popaprana. Film wciąga i ogląda się go przyjemnie, mimo że od książki znacznie odbiega.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
Wszystkim mogę polecić "Panią Twardowską" w interpretacji Piotra Hruszwickiego. Łatwo znaleźć na YT. Recytacja, muzyka i wizualizacja najwyższej próby - o tekście Mickiewicza nawet nie wspomnę. POLECAM.https://www.youtube.com/watch?v=gU3HMV7pGYk
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.