![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odrzucone zaręczyny
Coś mi się wydaje, że to co nam przedstawiasz, to tylko wierzchołek góry lodowej Waszych nieporozumień. Ogólnie masz zdrowe podejście - najpierw chcesz stanąć na nogi, potem planować rodzinę. Co w tym dziwnego lub złego?
Chłopak zaplanował ślub za rok, a zaplanował kto go sfinansuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, jaki masz teraz plan?
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Ten wątek jest tak cholernie niezrozumiały... tez wychodze z założenia, że oświadczać się należy tylko wtedy gdy mam zamiar zacząć planowac ślub, dla mnie to naet dziwnie by wyglądało- narzeczeństwio trwające 10 lat. Nie rozumiem tez o co się chłopak obraził, skoro macie sytuację materialną jaka macie, to nie ma o co sie obrażać...
Choć to pewnie wszystko zalezy jak mu to powiedziałaś. jakbyś powidziała "Kochanie, ale przecież nie mamy teraz skąd wziąć pieniedzy na ślub w przyszłym roku" to nie zareagowałby tak, chyba, że poszedłby rozmyślać skad wziac mamonę. Jednak wydaje mi się, że pewnie powiedziałaś tylko "ślub w przyszłym roku nie wchodzi w grę", albo "nie chce brać ślubu". Może sytuacja nie jest taka zła, może np. rodzice byliby w stanie dołożyć do takiej imprezy, albo on myślał o bardzo kameralnej imprezie, która nie pociągnełaby wielkich kosztów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
no to zaręczyny przyjęte czy odrzucone? bo w tytule jedno, w postach drugie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Chłopak ma dziwne podejście. Wiedział jakie masz podejście i jak wygląda Wasza sytuacja finansowa a strzelił focha jak małe dziecko.
Mój narzeczony też chciał brać szybko ślub (w niecałe 9 miesięcy po zaręczynach), ale porozmawialiśmy i wytłumaczyłam, że nie zbierzemy odpowiedniej kwoty w tak krótki czas. Obyło się bez jakiegoś obrażania. Jedyna rada: porozmawiać z nim szczerze bez nerwów i ustalić termin ślubu we dwoje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem dobrze zrobiłaś, ale nie tylko dlatego że na razie was nie stać. Spójrz, mówisz facetowi że na razie ślubu nie będzie bo was nie stać, on się oświadcza (ok można się oświadczyć w takiej sytuacji żeby podkreślić że jesteś "tą" albo z innych powodów jest to dla niego ważne), ale gdy ty podajesz sensowne argumenty że ślubu na razie nie moze byc, on sie obraża
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A swoją drogą "dla chcącego nic trudnego :p" bo nie musi być ślub wielki na 200 osób, zależy kto jakie ma podejście, ale przez ten rok, zawsze można odkładać pieniądze ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślub to tylko jeden dzień, więc to najmniejszy problem. Zamiast się zastanawiać, skąd wziąć kasę na wesele, lepiej się zastanowić, jak będziemy po nim żyć, za co się utrzymywać.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Chlopak powinien byl pogadac z Autorka najpierw o co chodzi, a potem ewentualnie sie obrazac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
No wiem, wiem. Napisałam tylko że nie trzeba robić hucznego wesela, ale każdy ma swoje zdanie. Chłopak nie powinien się obrażać, ale autorka też raczej powinna szukać pracy, żeby mieli lepsze życie i to nawet bez ślubu
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez KrwawaMary86 Czas edycji: 2014-02-26 o 15:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Po co przyjęłaś oświadczyny skoro w najbliższym czasie nie zamierzasz wyjść za mąż?
Cytat:
Nie znam pary ktora nie mieszkalaby razem PRZED ślubem i uważam, że to wspaniały sprawdzian dla dwojga ludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem. za co chłopak chce wziąć ślub, opłacić ewentualne przyjęcie po ślubie i za co życ? jak może planować ślub, skoro nie pracujecie? chyba że on pracuje, a Ty nie i nie chcesz być na jego utrzymaniu?
Nie rozmawialiście o tym nigdy? Ile jestescie razem?
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Dokładnie. Ja nawet uważam, że zamieszkanie razem jest dobrym testem - czy związek potrafi zaakceptować rutynę, osobiste przywary, których nie zauważamy na codzień nie mieszkając razem, np. podniesiona klapa w toalecie, okruszki czy leżące wszędzie skarpetki.
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
łojasna doopa
-ale czemu przyjęłaś oświadczyny? -bo brać ślub chcę, ale na razie nie stać nas -ale po co przyjęłaś oświadczyny? -bo na razie nie stać, wiedział, jakie mam zdanie, ale jednak zaczął planować, teraz "musi przemyśleć" -ale po co przyjęłaś oświadczyny? -bo szedł Sasza suchą szosą -ale czemu przyjęłaś oświadczyny? teraz nie z autorką, tylko z dziewczynami tutaj rozmowa przypomina dyskusję z wariatem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wybacz, ale dla mnie odpowiedź 'bierę pirdzionek bo fajny, nie ważne, że nie chcę teraz ślubu' to żadna odpowiedź na pytanie 'po co go wzięłaś?'. Ogólnie komunikacja w tym związku leży. Ale dla mnie nie do ogarnięcia jest fakt, że mój facet chce ślubu, ja nie chcę [bo nie rozważam tutaj chciałabym ale się waham, chciałabym ale mnie nie stać, chciałabym ale za 20 lat, tylko chwilę obecną], ale mimo wszystko przyjmuję oświadczyny. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-02-26 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
sissy that walk
|
Już 50 tysięcy razy to tu pisałam, ale napiszę jeszcze raz: ludzie mają różnie, dla niektórych zaręczyny nie są początkiem planowania przygotowań do ślubu, tylko zaręczynami, które też się celebruje, bo coś znaczą, i które mogą oznaczać równie dobrze zawarcie małżeństwa za 3 albo i 5 lat. Autorka CHCE ślubu, co więcej chce ślubu z TYM człowiekiem, więc - jako, że mowiła mu wyraźnie że ślub będzie kiedyś, bo na razie nie ma ku temu warunków - przyjęła oświadczyny prawdopodobnie jako deklarację "tak, chcę być twoją żoną i to za ciebie wyjdę", a nie "wyjdę za ciebie za rok, chodźmy rezerwować salę". To, że dla wielu Wizażanek jest to niepojęte nie znaczy, że ludzie tak nie robią. Więc prawdopodobnie to dlatego autorka przyjęła oświadczyny - bo chce z tym człowiekiem wziąć ślub i go weźmie, zostanie jego żoną. Tylko jeszcze NIE TERAZ. Nie wiem, co w tym niezrozumiałego, i dla niektórych Wizażanek i dla chłopaka, skoro ich sytuacja jest jasna i klarowna - na razie ślubu nie będzie, bo nie ma jak. A odrzucone zaręczyny w tej sytuacji byłyby IMHO o wiele większą traumą dla faceta. Dla niektórych zaręczyny to nie jest PIERDZIONEK, tylko DEKLARACJA, wszystko jedno czy wiąże się ze ślubem w ciągu najbliższego roku, czy najbliższych 5 lat.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-02-26 o 10:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie odrzucać zaręczyn. Ale zamiast zachwycać się chwilą i krzyczeć 'tak' trzeba było powiedzieć 'kochanie, chciałabym ale wiesz, że teraz nas na to nie stać. Z przyjemnością zostanę Twoją narzeczoną, bo wiem, że z Tobą chcę spędzić życie, ale na razie nie będzie to równoznaczne ze ślubem, bo musimy to wszystko jeszcze przedyskutować. Jesli Ci to odpowiada to tak, wyjdę za Ciebie'. Amen. To nie jest obcy facet. I ona powinna wiedzieć, jakie ma odejście do życia i jak sprawę rozwiązać, żeby nie dawać mu złudnych nadziei. W skrócie - wiem, że mój facet uznaje długie narzeczeństwo - przyjmuję oświadczyny kiedy mi się zachce. Wiem, że nie istnieje dla niego coś takiego - zanim przyjmę to pomyślę i wykorzystam to co mam w buzi, żeby nie robić człowiekowi nadziei a dopiero potem wyobrażam sobie brylant na palcu. Pomijam tu fakt, że i facet zachował się jak dziecko, strzelając fochy. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-02-26 o 10:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem powinniście przemyśleć, czy chcecie na pewno tego samego i jak się na to zapatrujecie. Rozumiem, że przyjęłaś pierścionek, znam pary, które są zaręczone po kilka lat, aby być siebie pewnym w 100%. Nie dziwi mnie Twoje zachowanie, porozmawiaj z nim szczerze, jak to widzisz, jeśli On chce już, od razu to chyba powinniście się rozstać,bo po co masz się zmuszać.
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko jest dla ludzi i gdyby było tak jak napisałaś to pewnie nie byłoby tego wątku ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chce - nie stać ich. Napisała powód, jest on jak najbardziej do objęcia rozumem. Po co o to pytać jeszcze wielokroć ![]() ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Do rzeczy. Autorko, to co nam tu prawisz (że nie stać was) powiedz i jemu. Powiedz mu: cóż z tego, że wybierzesz garnitur i salę i kwiatek w bukiecie - jak to będą rzeczy wirtualne obecnie, bo na to nie mamy kasy. Ja z tobą przecież CHCĘ ślubu. Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2014-02-26 o 15:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-02-26 o 23:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.