![]() |
#31 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Wolnowar, CrocPot - Przepisy !
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
znalazłam kilka recenzji blogerek, które te wolnowary RH dostały
![]() http://durszlak.pl/przepisy-kulinarn...-russell-hobbs |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Zamowilem Crock-pot 5,7 l zdam relacje co to za cudo. Przepisy juz mi w glowie szumia. Zobaczymy jak sie sprawdzi. Ocena bedzie objektywna.
![]() Za i przeciw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Gotowałam z moim wolnowarem kilka razy- mam najprostszy, bez timera, itp. formy Morphy Richards
Fakt, nie do wszystkiego się nadaje- nadziewane papryki wyszły niezbyt, właściwie nieco papkowate, może za długo gotowałam. Robiłam też gulsz z kurczaka i grzybami i był smaczny, ale z piekarnika wychodził mi lepszy. Ale już np. pieczeń wieprzowa była cudowna, rozpływała się w ustach, i nie musiałam doglądać nic, 8 godzin spokojnie się piekła. Kiedyś też robiłam kurczaka słodko kwaśnego (zgubiłam przepis niestety) i znajomi mówili, ze to najlepszy, jaki kiedykolwiek jedli. Więc trzeba popróbować, niektóre rzeczy wyjdą inne nie.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.” Edytowane przez Tsukichan Czas edycji: 2015-08-21 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Dzis przyszla paczka, jutro robie 2,5 kg karkowke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Jak obiecalem opisze wam to piekne urzadzenie w akcji i przy okazji podam wam przepis na pyszne miesko (ktore mozne tez zrobic w piekarniku).
Miejsce zbrodni : kuchnia Narzedzie zbrodni: Crock Pot 5,7 litra (foto 1) Ofiara zbrodni: Karkowka 2,3 kg (foto 2) Narzedzia pomocnicze: szczypce i widelec do miesa (bron boze nie nakuwac miesa tym widelcem!!!!) (foto 3) Dodatki: 6 marchewek, 1 duza cebula, 4 szalotki, seler naciowy (foto 4) Przyprawy: swiezy rozmaryn, tymianek i zielona pietruszka (foto 5) sol pieprz Przyzadzanie: Poszatkowac cebule w grube kawalki (foto 6), poszatkowac marchewke umyta nie obierac (foto 7), poszatkowac seler (foto 8) mieso obsmazyc na patelni (foto 9) po obsmazeniu tak wyglada (foto 10) cdn..... Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2015-08-24 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
cebule obsmazyc na tej samej patelni (foto 11)
marchewke obsmazyc i szalotki (foto 12) seler obsmazyc (foto 13) wrzucic wszystkie warzywa do Crock Pota (foto 14) polozyc na nie mieso podpieczone (foto 15) polozyc troche rozmarynu i tymianku i zalac wszystko 0.7 lita czarnego piwa. Zamiast piwa mozna wlac bulion z warzyw. Crock pot nastawilem na 4,5 godziny na High. Po 4,5 godziny mieso bylo perfekt i wygladalo (foto 16) Mieso nie stracilo prawie nic na wadze i wyszlo suuuuper soczyste i mieciutkie (foto 17 i 18) sos przecedzic przez sitko i doprawic do smaku (mieso przed smazeniem bylo dobrze posolone) zagescic sos lub wygotowac (jak kto woli) Crock pot sie sprawdzil jesli chodzi o mieso, wyszlo boooskie. alee.. zauwazylem pare wad urzadzenia: krotki kabel zasilajacy urzadzenie jest gorace brak dziubka do wylania sosu (poparzylem sie ![]() i jak pisalem... warzywa po 4 godz. sa dla bezzebnych .. rozgotowane suma sumarum: bardzo pomocne urzadzenie do robienia pieczeni nawet dla laika w kuchni ![]() Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2015-08-24 o 18:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Też zakupiłam wolnowar i testuję go powoli. Zupełnie inaczej w nim się gotuje niż tradycyjnie, więc muszę się dopiero nauczyć. Np. za pierwszym razem robiłam kurze nóżki z warzywami i podlałam solidnie wodą (ok. pół litra), tak jakbym dawała do piekarnika, więc potem musiałam łowić warzywa, bo woda oczywiście nie wyparowała
![]() Ale mam pytanie: jak coś robicie, to wrzucacie wszystkie składniki od razu? No bo np. gulasz z warzywami, które są twarde (np. seler naciowy) i które są miękkie (np. fasolka z puszki) wyjdzie? Czy zanim te twarde będą miękkie, to z tych miękkich zrobi się paćka? Nie lepiej wrzucać sukcesywnie? Ale z drugiej strony czytałam, że nawet mieszać się nie powinno, bo się wypuszcza parę i się dłużej przez to gotuje, więc już nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ps. Seler naciowy nie należy do twardych warzyw Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2016-02-25 o 07:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Dziewczęta, doradźcie
![]() Waham się między wolnowarem 3,5l i 4,7l. Jest nas troje, ale lubię gotować dania na 2-3 dni albo do mrożenia. Czy zatem ten 3,5l nie okaże się za mały?
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na 3 osoby na kilka dni obiad to.... 3,5 l będzie za mały. Wolnowar 4,7 l lub większy będzie bardziej odpowiedni. Obawiam się ze taki 5,7 l wcale by nie był za duży. Biorąc pod uwagę ze czasem ktoś na odwiedziny zajrzy to większy byłby praktyczniejszy. ( albo dwa ... duzy i mały ) Średnie czasy w gotowaniu masz miedzy 5 - 10 godzin wiec opłaca się większa ilośc zrobić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
W dużym wolnowrze można np. Zupy robić (grochówka ) albo bigos na zapas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
A czy zostawiacie to bez nadzoru cały dzien? Czy kilka godzin?
Czytałam troche i opinie sa podzielone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja osobiście bym wyszedł z domu, ale nie na cały dzień. Czasami włączam pralkę albo zmywarkę i tez wychodzę. Inna osoba by tego nie zrobiła, wiec zależy to od człowieka i zaufania w dobrą elektrykę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam dzis popatrzeć ale ten mały nie ma ustawiania czasu a mi na dwie osoby spokojnie starczy 3,5l. Podpytałam i kobiety mowia że same zostawiają i ze nic sie nigdy nie zdarzyło... Pralkę, zmywarkę i suszarkę tez zostawiam włączone wiec chyba zainwestuje w to urządzenie. Mam kilka pytań... Masz ten Z nastawianiem czasowym??? Czesto go używasz? Skąd wiesz ze potrawa jest juz gotowa? Jest jakis dzwonek czy światełko??? Czy po skończeniu gotowania on sam sie przełącza na tryb keep worm czy trzeba to samemu zmienic? Czy podczas gotowania mozna otworzyć pokrywkę i dodać warzywa w międzyczasie? Na te pytania kobiety nie były w stanie mi odpowiedIec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie używam go często ( dlatego bo jest schowany) w większości używam techniki patelnia-piekarnik w niskich temp. Mięso wiem ze gotowe jak zmierzę temp. rdzenia, mam 2 termometry, a drugi raz to już w ciemno ten sam czas Urządzenia bez programatora wyłączają się na funkcje podgrzewania po 10 godz. ( żaden slowcooker się niewylaczy sam tylko przejdzie w tryb podgrzewania i zmieni się kolor światełka ) Urządzenia z programatorem przechodzą na tryb podgrzewania po skończeniu się nastawionego czasu Podczas gotowania można podnosić pokrywkę i dodawać różne rzeczy lub próbować czy ugotowane i przyprawione ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli ta funkcja nastawiania czasu jest jedynie po to aby opóźnić czas włączenia urzadzenia czy zeby nastawić czas przygotowywania potrawy na przykład na 4 godziny??? I czym sie różni Low od High? Jaka jest różnica czasu w przygotowaniu tego samego Dania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
High pracuje np. w temp. 85-90 stopni C a Low 75-80 ( w zależności od producenta) Tzn. To samo danie można zrobić w różnych czasach (przy mięsie najważniejsza jest temperatura rdzenia) czyli robisz kawał karkówki np.na Low to nigdy karkówki nie rozgotujesz bo 80-84'C to optymalna temp. rdzenia mięsa jest. Na High musisz już z czasem uważać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mnie ktoś pyta, czy nie boję się, że pod moją nieobecność to wybuchnie, odpowiadam, że wtedy tym bardziej wolę być poza domem ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odpowiedz. Bardziej boje sie o psy. Mam w domu dwa psy i w sumie to chodzi głownie o wyjście z domu z nimi kiedy cos bedzie sie gotowało cały dzien. Jednak czasmI wychodze do mista i wtedy psy zostałyby z tym urazdzeniem włączonym. Gdyby cos wybuchło czy sie zapaliło to najbardziej boje sie o ich zycie.
Dlatego zastanawia mnie funkcjonalność tego urzadzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Wybuchnąć może jeżeli trotyl włożysz do środka
![]() To urządzenie jest bardzo prosto zbudowane: obudowa metalowa spirala nagrzewająca i naczynie porcelanowe do gotowanie no i pokrywka. To urządzenie pobiera max. 250-400W , gniazdko elektryczne (przy normalnym ukablowaniu na miedzi) może być obciążone max. 3500W wiec nie ma problemu (chyba ze na tym samym gniazdku podłączysz automat do kawy który często sam potrzebuje 3500W) . Także nic nie może wybuchnąć, zapalić też nie.... no chyba że w pobliżu będzie się gas ulatniał ![]() Ps. To urządzenie nie pracuje tez pod ciśnieniem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Ja nigdy nie zostawiam urządzenia w domu 'bez opieki'. Pralkę, zmywarkę, to jeszcze tak, ale ani wypiekacza chleba, ani piekarnika, ani nawet wolnowaru bym się nie odważyła. Bo nigdy nie wiadomo, czy wrócę na czas, etc.
Nie gotuję tak często, jakbym chciała, ale za każdym razem wychodzi pyszne. Mięso jest aromatyczne, kruche, rozpływa się w ustach. Dziś np robię udka z kurczaka w sosie pomidorowym z suszonymi grzybkami i ziołami. Kuchnia pachnie nieziemsko. Wszystko wrzuciłam do gara, nastawiłam na średnią temperaturę (mam 3 opcje- niską temp, średnią i wysoką) i w 6 godzin obiad gotowy właściwie. Tylko dorobię kaszy gryczanej.
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piekarnika ani kuchenki nie zostawiłabym nawet na chwilę, natomiast wolnowar to inna sprawa, tam nie ma się co stać ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.