|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 317
|
Dot.: Co by¶cie zrobi³y? Pytanie m³odej dziewczyny, d³ugi post.
Wydawaæ kasê z polisy na wyprowadzkê w wieku 18lat tylko po to, ¿eby wyrwaæ siê z domu do ch³opaka to szczyt g³upoty.
Jak ju¿ pisa³am- napisz maturê (w miêdzy czasie mo¿esz dorabiaæ), po maturze wyjechaæ zarobiæ za granicê lub docelowo tam gdzie chcesz studiowaæ i siê tam urz±dzaæ. Kasê z polisy zostawiæ na przysz³o¶æ, na wk³ad w mieszkanie na przyk³ad. Za kasê z alimentów/stypendium i dorabiania dasz radê wy¿yæ, kasy z polisy ¿al wydawaæ, bo dzi¶ chcesz mieszkaæ z facetem. 20 czy 35tys. z³ to ju¿ ³adna suma, patrz d³ugofalowo a nie na to co chcesz w wieku 18 lat
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 732
|
Piszesz tak wywy¿szaj±cym siê tonem ura¿onej pannicy, ¿e a¿ przykro. I nawet je¶li s³aba sytuacja pomiêdzy tob± a twoim domem wynika z ich winy, po twoich pyskatych odpowiedziach mo¿na doj¶æ do innego wniosku. Dziewczyny próbuj± ci pomóc, a ty na nie naskakujesz - doradzanie tobie nie jest ich obowi±zkiem, jak nikogo nie chcesz s³uchaæ, to po co w±tek?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 858
|
A najlepsze jest pytanie w tytule: co by¶cie zrobi³y ???
|
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 684
|
Dziewczyny, jeste¶cie tak uszczypliwe, ¿e a¿ mi siê g³upio robi jak czytam ten w±tek. Ja ze swoim T¯ jestem od 3ciej klasy gimnazjum, obecnie mamy po 24 lata i mieszkamy razem (w miêdzy czasie on wyprowadzi³ siê na studia) - te¿ s³ysza³am mnóstwo komentarzy typu: 'nie bêdziecie d³ugo razem', 'to siê nie uda, jeste¶cie za m³odzi' etc.
Zanim kolejna z Was napisze komentarz w stylu: '16 lat to jeszcze dziecko', przeczytajcie posty powy¿ej - je¿eli by³o ju¿ 10 postów traktuj±cych o tym samym, a autorka 10 razy powtórzy³a, ¿e nie chce, aby kto¶ komentowa³ jej zwi±zek, to po kiego diab³a siê powielaæ? Sprawia Wam to tak± satysfakcjê? Wracaj±c do tematu: Je¿eli chodzi o wynajem pokoi czy kawalerek - kawalerka to du¿y koszt jak na jedn± osobê, musia³aby¶ sporo wydaæ, ¿eby siê utrzymaæ, doliczaj±c op³aty, jedzenie, dojazdy do pracy i inne wydatki. Najlepiej poszukaj pokoju w niedu¿ym mieszkaniu (z do¶wiadczenia wiem, ¿eby nie pakowaæ siê do du¿ych mieszkañ, gdzie mieszka powy¿ej 4 osób), wtedy cena zale¿na bêdzie od odleg³o¶ci od centrum miasta, standardu itd. Najlepiej sprawd¼ na gumtree, tam jest mnóstwo og³oszeñ. Praca - znajdziesz na pewno, czy to na call center, czy do sklepu w centrum handlowym. Nie masz do¶wiadczenia, dlatego najlepiej dobrze przygotowaæ siê na rozmowê i nie wysy³aæ CV tylko przej¶æ siê i rozdaæ osobi¶cie kierownikom sklepów, ¿eby mieli okazjê od razu Ciê zobaczyæ i wstêpnie oceniæ. Co do bycia kelnerk± - to zale¿y w jakim mie¶cie, czy w kawiarni, restauracji czy zwyk³ym pubie. Masz ksi±¿eczkê sanepidowsk±? Na pewno bêdzie Ci potrzebna przy takiej pracy. |
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 717
|
Ja równie¿ wstrzyma³abym siê z przeprowadzk± do zakoñczenia LO - na spokojnie zda³abym maturê i wyby³a z domu. Na studiach postara³abym siê o akademik (zawsze to taniej ni¿ 'jedynka' w mieszkaniu).
Wg mnie nie ma sensu przeprowadzanie siê wcze¶niej - nowa szko³a, newralgiczny moment - bo to rok maturalny - nie wiesz, jak ocenialiby w nowej szkole, jakie by³oby podej¶cie nauczycieli do tematu itd. - sama adaptacja zajê³aby Ci trochê. A do tego jeszcze praca - wg mnie dla 18-letniej dziewczyny to trochê za du¿o. Tym bardziej, ¿e taka pierdo³a jak matura mo¿e spowodowaæ, ¿e nie dostaniesz siê tam, gdzie bêdziesz chcia³a. Na Twoim miejscu wystara³abym siê o wszystkie mo¿liwe stypendia, skoro dostajesz 500 z³ - mia³aby¶ na ten wspomniany wy¿ej akademik - zostaje Ci wiêc wy¿ywienie. Mog³aby¶ znale¼æ pracê w systemie weekendowym. Albo zrobiæ technika - zawsze to szybciej, a zawód ju¿ by¶ mia³a - i czê¶æ pieniêdzy (ok. 3 tys. ? - nie wiem, ile to kosztuje ) z polisy mog³aby¶ przeznaczyæ na sfinansowanie kursu.Co do kosztów utrzymania - szkoda, ¿e nie chcesz zdradziæ, do jakiego miasta siê wybierasz - mo¿e która¶ z dziewczyn by Ci udzieli³a konkretnych wskazówek. Jak bêdziesz wynajmowaæ mieszkanie, zwróæ te¿ uwagê na komunikacjê miejsk± - czasami bilety s± cholernie drogie, a nie zawsze s± np. bilety semestralne (w moim rodzinnym mie¶cie wprowadzili co¶ takiego dopiero w zesz³ym roku). Wybieraj±c mieszkanie (gdyby przerazi³a Ciê wizja akademika )- zwróæ uwagê na stan okien, jakiego typu jest ogrzewanie, czy jest bie¿±ca ciep³a woda czy junkers - to tak wyprzedzaj±c fakty, bo potem przyjd± Ci gigantyczne rachunki.Ja np. za miejsce w pokoju dwuosobowym, w samym centrum (dos³ownie, mam 2 minuty piechot± do Rynku) miasta wojewódzkiego p³acê ok. 550 z³. Na wy¿ywienie - poczytaj w±tek na Intymnie (znajd¼ w wyszukiwarce) o kosztach utrzymania. Dolicz do tego wyj¶cia do kina/imprezê/inne przyjemno¶ci (nie ma bata, zawsze Ci wskoczy jaki¶ wydatek), na ubrania (wiadomo, nie co miesi±c), w razie czego na lekarza, na ¶rodki czysto¶ci do mieszkania, na kosmetyki.
We must fight for what we believe in Makenai Lepiej kochaæ, a potem p³akaæ. Nastêpna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, ¿eby potem go spaliæ. 23.05.2012 - pani licecjatka! 04.07.2014 - pani magister!
Edytowane przez crystal_tokio Czas edycji: 2014-03-04 o 20:31 |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 201
|
Fakt twojego zwi±zku, pominê zgodnie z twoj± pro¶b± milczeniem. To, ¿e podstaw± jest skoñczenie szko³y= zdanie matury, ju¿ chyba sama wiesz. A do tego czasu, po prostu gromad¼ pieni±dze na start w nowym mie¶cie. Wiele przez ten czas mo¿e siê zmieniæ, ale oszczêdno¶ci zawsze warto mieæ. Na co je przeznaczysz zadecydujesz za te (zdaje siê) dwa lata.
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 466
|
Cytat:
jestem z £odzi i tu wynajêcie kawalerki samemu oko³o 800-1500 z³otych, plus ze 200 na op³aty(woda pr±d internet)
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 139
|
Maturê zdaj u siebie. Ewentualnie, mo¿esz zacz±æ pracowaæ, ¿eby przyzwyczaiæ siê do samodzielnego zdobywania ¶rodków ju¿ teraz [ uwa¿am, ¿e ruszanie kasy z polisy to taki sobie pomys³ ] - plus bêdzie taki, ¿e bêdziesz mniej w domu, wiec mniej twoja rodzina bêdzie Ci dzia³aæ na nerwy..
Warto mieæ 3-4 razy tyle co koszt miesiêcznego utrzymania na pocz±tek. W Twoim przypadku polowa³abym na osobny pokój w nowo wyremontowanym akademiku - tanio [ na tle kawalerki ], nie martwisz siê naprawami/instalacj± internetu, masz towarzystwo w pokojach obok w razie czego, a jak nie masz na nie ochoty to zamykasz siê u siebie. A umówmy siê przy przeprowadzce do nowego miasta im mniej chaosu tym lepiej. Kilka postów wy¿ej jedna z dziewczyn napisa³a na co warto zwracaæ uwagê przy wyborze mieszkania - od siebie dodam - nie decyduj siê na wysokie sufity [np. kamienice ] - diabelnie zimno w zimie. |
|
|
|
|
#39 |
|
ReklaMO(D)¿erca.
Wiadomo¶ci: 9 866
|
Autorko, taka jeste¶ doros³a, z domu chcesz siê wyprowadzaæ, a z Twoich odpowiedzi (szczególnie z tej w kierunku Doris) boje taka dzieciêca g³upota...
Poczekaj z t± wyprowadzk±. Pieni±dze z alimentów, które dostajesz odk³adaj, zrób maturê na miejscu, pomy¶l o tym, co chcesz robiæ dalej, jakie studia, w jakim mie¶cie, a nie pakuj siê w matkowanie (bo tak to siê mo¿e skoñczyæ) temu ch³opcu. Zbyt wczesna zabawa w dom nie przynosi dobrych skutków. |
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 013
|
Cytat:
Cytat:
O ile popieram pomys³ wyprowadzki z obecnego miasta (chocia¿ jestem pewna, ¿e nie masz jeszcze tej ¶wiadomo¶ci, jak ciê¿ko jest polegaæ wy³±cznie na swoich si³ach, bez wsparcia rodziny - w Twoim wieku my¶la³am bardzo podobnie o wyprowadzce od rodziców i usamodzielnieniu siê), o tyle pomys³ wyprowadzenia siê tylko dla ch³opaka, do miasta, w którym na d³u¿sz± metê i tak nie bêdziesz chcia³a zostaæ, jest bez sensu! Bêdziesz siê mêczy³a ze znalezieniem pracy, przyjació³, asymilacj± itd., a pó¼niej, jak siê zadomowisz ju¿, znowu bêdziesz zaczyna³a ten sajgon od nowa? Jaki jest tego sens oprócz bycia bli¿ej ch³opaka? ![]() Liceum skoñczyæ wrêcz musisz, bo nikt nie przyjmie Ciê nawet na kelnerkê bez tego. Dobrze by by³o, aby¶ zapisa³a siê te¿ do jakiejkolwiek szko³y (dobra np. by³aby policealna, jest du¿o darmowych kierunków, nauczanych w zaocznym trybie), bo: a) bez statusu ucznia/studenta i bez kwalifikacji ciê¿ko Ci bêdzie znale¼æ pracê b) ze statusem ucznia/studenta bêdziesz mia³a na wielu stanowiskach wy¿sz± pensjê c) ze statusem ucznia/studenta bêdziesz mia³a zni¿ki, co pozwoli Ci zaoszczêdziæ masê kasy na wydatkach! Pamiêtaj, ¿e bez zni¿ek np. karta miejska jest DWUKROTNIE dro¿sza (o czym pewnie jeszcze nie pomy¶la³a¶ - ja przekona³am siê o tym na w³asnej skórze w³a¶nie robi±c sobie rok przerwy przed podjêciem studiów). Co do a) i czê¶ciowo b) - tak, pracodawcy czê¶ciej i chêtniej przyjmuj± studentów, bo po pierwsze: taniej wychodzi ich zatrudnienie (nie musz± p³aciæ tyle sk³adek, bo m³odzi s± ubezpieczeni przez szko³ê/rodziców), po drugie: na ogó³ kto¶, kto skoñczy³ szko³ê i dosta³ siê do kolejnej jest bardziej ogarniêty / ma wy¿sze kwalifikacje ni¿ kto¶ bez szko³y, i na to równie¿ zwracaj± uwagê. Nie ma nic gorszego ni¿ bezsensowna luka w CV! A ch³opak jak tak kocha, to poczeka. Skoro ma 16 lat, to ju¿ mo¿e podejmowaæ pierwsze prace (np. roznoszenie ulotek), które umo¿liwi± mu zarobienie na bilet do Ciebie. To ¶wietny sprawdzian dla waszego uczucia, nie marnuj tego, uganiaj±c siê za nim, bo pó¼niej faktycznie bêdzie Ci ciê¿ko, jak on siê na Ciebie wypnie w momencie, kiedy Ty bêdziesz od niego oczekiwa³a zaanga¿owania. Wyjazd na studia jest równie¿ bardzo dobrym pomys³em pod wzglêdem utrzymaniowym. Dostajesz akademik, stypendium socjalne, do tego Twoje alimenty i ju¿ mo¿esz siê utrzymaæ nawet bez podejmowania dodatkowej pracy. A rodzice, dumni z córki, nie odetn± ¼ród³a gotówki, co mog± zrobiæ, je¶li alimentów nie masz przyznanych s±downie, lecz na zasadzie kieszonkowego. A je¶li masz przyznane s±downie, to po przerwaniu edukacji i tak mo¿esz je otrzymywaæ co najwy¿ej na zasadzie kieszonkowego, bo tracisz do nich prawa... Tak wiêc zastanów siê dobrze, bo po Twoim po¶cie po prostu widaæ, ¿e nie wszystkie kwestie jeszcze przemy¶la³a¶. I lepiej tym siê martw, a nie tym, ¿e rzekomo kto¶ tutaj próbuje Ciê "umoralniaæ", co wg mnie nie jest prawd±. |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 14
|
Dziêkujê za odpowiedzi, szczególnie tym, które skupi³y siê na tym, czego oczekiwa³am.
Co do mojego "pyskatego tonu", jestem typem osoby, która nie da sobie wle¼æ na g³owê, szczególnie jakim¶ osobom z internetu. Wy macie swoje racje, a ja mam swoje, i ¶rednio mnie interesuje, kto wed³ug Was wini w konflikcie miêdzy mn± a rodzin±. Jak wszystko pójdzie dobrze, to wyrwê siê po maturze. Naprawdê dziêki za pomoc i zrozumienie, a zachowania kilku pañ wy¿ej (bez wzglêdu na to, czy "m±drzejsze" ode mnie, jak kto uwa¿a) nie bêdê komentowaæ. |
|
|
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
idz na studia..... chcesz planowac zycie pod 16 letniego chlopca? :O
to najwiekszy b³±d jaki mozesz zrobic |
|
|
|
|
#43 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 611
|
Cytat:
A ¿ycie i tak zweryfikuje wszystko, tak, czy inaczej. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-03-05 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 013
|
Cytat:
Pisanie jej, ¿e jej zwi±zek jest idiotyzmem - jest nietaktowne i z pewno¶ci± irytuj±ce. Dziewczyny na Wiza¿u powinny siê nauczyæ reagowaæ ³agodniej i przede wszystkim mniej emocjonalnie, zw³aszcza na posty osób m³odych lub niestabilnych emocjonalnie. Rozpoczêcie posta od uszczypliwej uwagi z pewno¶ci± nie spowoduje, ¿e autor w±tku przyjmie z entuzjazmem krytykê, choæby nawet by³a konstruktywna. Reagujemy emocjami: je¶li ¶wiadomie wywo³ujecie agresjê, nie oczekujcie uwielbienia i wdziêczno¶ci. |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 583
|
Cytat:
. Mo¿e to, co napisa³y dziewczyny, nie brzmi cukierkowo, jak to sobie wyobra¿a³a¶, ale maj± racjê. Te¿ do niedawna planowa³am wyprowadzkê i mieszkanie z ch³opakiem, z którym by³am d³ugo, jednak ¿ycie zweryfikowa³o nasze plany i mimo wielkiej mi³o¶ci siê rozstali¶my, a ju¿ byli¶my pe³noletni. Dlatego nie planuj niczego pochopnie, a z rodzin± postaraj siê, je¿eli nie o poprawê, to o ograniczenie stosunków. By³am w tej samej sytuacji i zachowanie dystansu na jaki¶ czas bardzo pozytywnie wp³ynê³o na nasze relacje. Trzymaj siê i ¿yczê Ci du¿o szczê¶cia. |
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

) z polisy mog³aby¶ przeznaczyæ na sfinansowanie kursu.