![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stosunek Polaków do Rosjan i Ukraińców
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do Ukraińców to nie wiem co w tym zabawnego - im naprawdę wiecznie coś nie leży - powiesz, żeś z Polski, słyszysz w odpowiedź "Lachy, oddajcie Przemyśl, my wam jeszcze pokażemy"; powiesz, żeś z Rosji, to cię ignorują i od razu zaczynają gadać po ukraińsku (gdyby nie znajomość polskiego to bym niezbyt rozumiała, o czym mówią), chyba chcą pokazać, jacy to niezależni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
...i Pielewin
![]() Ale u nich to wynika z niedouczenia, luk w edukacji zwykle. Nie jest to celowe zakłamywanie historii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Białorusina znam tylko jednego - i jest całkiem spoko, gdyby nie to, że ciągle stara się udowodnić, że wcale nie jest gorszy od Polaków czy Rosjan, chociaż nikt mu tego nie wmawia
![]() Nie uważam, żebym się czepiała - po prostu mówię, jakie mam z tymi ludźmi doświadczenia. Zasadniczo nie mam zwyczaju oceniać ludzi ze względu na ich pochodzenie; jeśli ktoś jest wobec mnie w porządku, to ja też jestem - proste jako drut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja osobiście nie pamiętam zaborów, wobec czego nie mam powodów do niechęci. Ukraińców i Rosjan znam wielu i lubię szalenie. To w końcu słowianie, przy odrobinie szczęścia porozumiemy się, mówiąc każdy swoim językiem. A co do otwarcia igrzysk (pierwszy post wątku ), ja osobiście byłam zażenowana całym tym nieuzasadnionym jadem , szczególnie, kiedy nasi konentatorzy popełniali takie "drobne " błędy rzeczowe. Jak to było? Piotr Wielki w XVI wieku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2014-03-14 o 10:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie miałem okazji być na Ukrainie i nie poznałem stosunku i nastawienia Ukraińców do Polaków , ale uważam że nigdy nie ma co generalizować. Rosjanie to chamy ? - na pewno nie ! To że mają Putina za przywódcę to nie ich wina raczej! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Ja z "braćmi Słowianami" zdecydowanie lepiej dogaduję się ze Słowakami, Słoweńcami, Czechami i Serbami. Ci ostatni, to pozytywni wariaci
![]() Mieliście szczęście spotkać normalnych Ukraińców, dla mnie wszyscy byli wredni. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Myślę, że jeszcze bardzo wiele lat minie, zanim relacje pomiędzy Polakami a Rosjanami czy Ukraińcami się zmienią i przestaniemy wszyscy patrzeć na siebie nawzajem przez pryzmat historii i tego kto komu i co zrobił. Nie bez znaczenia są tutaj np. media bo od kilki tygodni nie słyszymy nic tylko Rosjanie źli, Rosjanie barbarzyńcy itd. i sądzę że w rosyjskich mediach to samo mówi się o Polakach. Myślę że powinnismy życ dobrze zarówno z Europą jak i z Rosją.
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Rosjanie mają do nas kompleks kraju, w którym była względna wolność i który był wyjątkowo rozwinięty (jak na Rosję).
A Ukraińcy mają do nas kompleks polskiego Pana, który miał dwór, a na jego folwarku pracowali Ukraińcy. A bracia Słowianie to jest czystopropagandowy zwrot. Wspólne państwo stworzyliśmy z bałtyjskimi Litwinami (czyli można powiedzieć, że z nimi mieliśmy ślub), a najlepsze relacje zawsze z ugrofińskimi Węgrami (i przyjaźń trwa do dzisiaj). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------
[/COLOR] Cytat:
![]() ![]() Litwinów nie lubię. ![]() Irlandczycy się dziwią czemu my, Polacy, tak tej Ukrainy bardzo bronimy i często się wtrącamy, między Ukrainę i Putina. Mówię, że to nie my, tylko rząd. Ja nadal mam nadzieję, że kiedyś spotkam miłego Rosjanina albo Ukraińca. Każdy po przestawieniu się i usłyszeniu, że jestem z Polski, wypomina historię. Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe Czas edycji: 2014-03-19 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45657728]Ja nadal mam nadzieję, że kiedyś spotkam miłego Rosjanina albo Ukraińca. Każdy po przestawieniu się i usłyszeniu, że jestem z Polski, wypomina historię.[/QUOTE]
Ukraińcy może jeszcze mogą nam wypominać naszą zdradę z 1921 roku (chociaż na tle Wołynia to małe piwo), ale co takiego Rosjanie mogą nam wypominać w naszej historii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Rok 1612. . Jeden mi powiedział, że rozbiory Polski to było w podzięce od Rosji za 1609 i 1612. .
Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe Czas edycji: 2014-03-19 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Ja miałam jednego Ruska na osiedlu i też mam negatywne zdanie o nim . Jego myślenie równe było tego co propagują w Rosji , uważają sie za super fantastyczny kraj gdzie jest super prawo i zarabia się miliony ,a w rzeczywistości klepią biedę i są zacofani ,ludzie na wsiach nie wiedza co to telewizja ,dzieci śpią na dworcach kradną żeby żyć ,ćpają klej i inne różne dziwne rzeczy ,tam chcąc żyć musisz płacić korupcja na potęgę na Ukrainie nie lepiej . Możecie mnie za to zlinczować
![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Rosjanie od małego są uczeni bezwarunkowej miłości do ojczyzny. Choćby nawet do nich dotarło jaki syf gotuje im ich władza będą chwalić swój kraj i winę za to jak w nim jest zrzucać na przykład na takie kraje jak Polska, przez które ZSRR się rozpadł. W pewnym sensie od małego są przygotowywani na bycie mięsem armatnim bo w Rosji ludzi specjalnie się nie szanuje. Ludzie tam nadal z łezką w oku wspominają imperialne czasy i do nich wzdychają. Nie bez znaczenia jest też propaganda sącząca się z telewizorów i radioodbiorników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Ja mam wrogi stosunek do tych dwóch nacji i nic tego nie zmieni.
Pierwsi nas sobie podporządkowali na 45 lat (byliśmy pachołkami) i gwizdnęli połowę kraju (tak - ziemie odebrane w 1945 roku to była prawie połowa kraju). I mają czelność negować swoje zbrodnie i usprawiedliwiać się systemem, który sami stworzyli. A drudzy mordowali w średniowieczny sposób i wypędzali naszych rodaków z Wołynia i Galicji Wschodniej (ale czego się spodziewać, jak Ukraińcy w tamtych czasach byli hołotą). Dlaczego do dzisiaj są Polacy pod Wilnem i Grodnem, ale pod Lwowem już ich nie ma? Serio spotkaliście się z tym, że Ruscy wypominają Polakom upadek ZSRR? Pretensje chyba powinni wysyłać do USA, a konkretnie Reagana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Marszałkini II RP
|
Temat jest o Rosjanach i Ukraińcach, ale ponieważ mieszkałam ponad pół roku na Białorusi i nadal mam kontakt z tym krajem, to chciałam o nich wspomnieć. Otóż Białorusini są najmilszym narodem jaki mi było dane spotkać. Jak mówiłam skąd jestem, to od razu spotykałam się z bardzo dużą życzliwością i gościnnością jako Polka. A Polacy żyjący na terenie obecnej Białorusi nadal mają cichą nadzieję, że będzie to terytorium Polski i są niesamowitymi wręcz patriotami - to kpina, że rząd polski bardziej o nich nie dba. Ogólnie Białoruś to kraj bardzo ciepłych i miłych ludzi. Kompleks polskiego pana oczywiście i tam jest, ale nie ma w tym jadu i nienawiści tylko, a przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie, pewien rodzaj respektu.
Rosjan też znam wielu i również bardzo ich lubię. Zamiast o historię często pytali mnie o polską kulturę - o aktorów, piosenkarki (Annna German jest w Rosji nadal uwielbiana), itp. Natomiast bardzo nie lubię Ukraińców i Litwinów. Tam kompleks polskiego pana przedkłada się na nienawiść i złość i miałam wiele nieprzyjemnych sytuacji z osobami tych narodowości tylko dlatego, bo jestem Polką. W wypowiedzi odniosłam się wyłącznie do własnych doświadczeń z osobami tych nacji. Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-03-20 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do Białorusinów - popieram - wszyscy, których poznałam, są niesamowicie ciepli, życzliwi i spokojni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak tylko pytam. Nie złości Was przypadkiem, gdy ktoś postrzega Was przez pryzmat tego, co macie wpisane w paszporcie? Stykam się na codzień z ludźmi kilkunastu narodowości i widzę, jak bardzo stereotypy nie przystają do jednostek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kilka eksperymentów w tym tonie już było, rezultaty każdy, kto zdał maturę, przynajmniej teoretycznie zna, dziękuję, dobranoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Równie egzotyczny wydaje się Twój tok myślenia. Cóż, być może istnieje jakieś powiązanie między komunizmem a dążeniem do odrzucenia stereotypów. Dotąd nieodkryte. Również życzę dobrej nocy. Niech spadająca (czerwona ) gwiazdka spełni Wasze marzenia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
BAN stały
|
Rosjanie są okropnie dumni ze swojego państwa. Kiedyś powiedziałem jednemu, że są ciekawym narodem skoro wybili sobie inteligencję w 1917 roku a przed wojną większość kadry oficerskiej to bardzo się obraził.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I te śmieszne teksty " wiesz jak to być po polski?" ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Zieeew. Zawsze można nawpychać nazw ideologii, jeśli nie ma się nic do powiedzenia ad meritum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
BAN stały
|
Cytat:
Podobnie było w czasach carskich, gdzie Kraj Przywiślański na tle reszty Rosji był najbardziej do przodu i Polacy w wyborach kurialnych potrafili nawet wysłać swojego przedstawiciela do Dumy z Petersburga i Kazania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Wydaje mi się, że tak naprawdę bliżej jest nam do Ukrainy czy Rosji niż do państw zachodnich. Chodzi mi oczywiście o mentalność czy ogólnie o kulturę. Nie można o tym zapominać, a wydaje mi się, że niektórzy zbyt mocno zakochali się w Ameryce. Szczególnie wielu politykom wydaje się jakby to USA były naszym największym partnerem handlowym i najbliższym sąsiadem. Tak naprawdę są to Niemcy i Rosja. Z tym pierwszym mamy bardzo dobre stosunki mimo wojny i tylu krzywd. Dlaczego więc z Rosją miałoby być inaczej, szczególnie że naprawdę warto mieć po swojej stronie takie potężne państwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:57.