Nowe bajki dla dzieci. Czy są dobre? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-11, 21:27   #31
Misseczka
Zadomowienie

Dot.: Nowe bajki dla dzieci. Czy są dobre?

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Ej, Atomówki są super, trzy małe dziewczynki ratujące całe miasto, jestem pewna, że wpłynęło to na moje poczucie własnej wartości pozytywnie
No na moje jakoś też nie, ale nie było odpychające czy dennie głupie czy nudne totalnie jak Reksio

Ps. Szczerze? To ja naprawdę czasami załamuję sie widząc to co przychodzi do mnie do domu. Jeżeli u Ciebie nie jest tak źle... Zazdroszczę i naprawdę zastanawiam się, od czego to zależy. Może środowisko, może szkoła... Ale często mi ręce opadają a święta nie byłam

Edytowane przez Misseczka
Czas edycji: 2014-03-11 o 21:28
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-11, 21:52   #32
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Hej hej, ja przecież powiedziałam, ze po tej akcji był zakaz. Ale prawda jest taka, że ciężko dopilnowac. Jednak jeśli dziecko ma te 10 lat nie potrzebuje niani na pełen etat. Bądź w pracy, dziecko wróci do domu i już to ogląda. Nie każdy ma możliwośc blokowania kanałów.
No ale po akcji był zakaz, jako kara za akcję z gofrem. Nie było ogólnej zasady nieoglądania głupich bajek.
Jeśli chodzi o te 10 lat, to ja w tym wieku nie naśladowałam durnych zachowań z telewizji, więc trudno mi się do tego odnieść. Może po prostu dobrze byłoby w takiej sytuacji takich kanałów nie mieć, a bajki zaoferować na DVD, takie jakie są akceptowalne i w takiej ilości jaka jest dopuszczalna? Albo odłączać telewizor, listwę, cokolwiek. Jakby mi ktoś wyjął jeden kabelek, to w wieku 10 lat jeszcze chyba nie wpadłabym na to, co z tym fantem zrobić.

Cytat:
Widzę, że obwiniacie rodziców, jednak jak piszę. Nie zawsze z tym dopilnujesz, szczególnie nie gimnazjalistę, który przy tych pokroju I Curly potrafi zgłupiec. A niby takie już duże. I argumenty dzieci: czemu nie mogę tego oglądac? To przecież tylko bajka! To kanał dla mnie!
Gimnazjaliści są gupi, i dlatego im takie kreskowki odpowiadają Też się zaśmiewałam na durnych programach i nijak to na mnie negatywnie nie wpływało, po prostu śmieszyło mnie to bo w takim byłam wieku. Ale jeśli dzieciak przegina z ilością, to nie ma wyjścia - likwiduje się durne kanały.

Cytat:
Nieprawda niestety, nie ma to jak hotel jest adresowane nie dla dorosłych, a dla młodszych, gdyż znajduje się na kanale uznanym jako dziecięcy - Disney XD
Dla młodych, ale nie tylko młodszych Disneyowska sieczka jest też dla nastolatków. Jak ja byłam mała i trochę większa, to królowało Fox Kids, na którym leciały bajki i seriale w większości nie dla małych dzieci - "Rodzina Addamsów", "Liceum na morzu", "Gęsia skórka" i takie tam. One były raczej dla późnej podstawowki i wczesnego gimnazjum, a nie dla maluchów, które ślepo naśladują to, co zobaczą.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-11, 22:06   #33
Misseczka
Zadomowienie

No to problem w tym, że moje były tak sprytne, że w wieku 11, 9 i 9 lat nawet ZNALEŹLI w domu odpiętą listwę Schowaną oczywiście. Potem posłusznie chowali, ja to odkryłam jak wróciłam za wcześnie do domu. W sumie nie wiem co o tym myślec, ja w tym wieku nie pomyślałabym by szukac skoro z jakiegoś powodu ktoś odpiął A co do kary, prawda, że za karę, ale wtedy te bajki wchodziły u nas dopiero. Oglądali, my nieco już starsi nie zawsze trafialiśmy na tę bajkę, ja trafiłam kilka razy i dopiero mi się światełko zaczęło włączac.
Dla mnie te grane bajki są skrajnie już zbyt głupie i chwalące kiepskie zachowanie nastolatków.

W sumie widzę, ze w temacie nazwanym 9cio latek i kodeina, dz..i, hajs ktoś wspomniał I Curly. Przypadek?

Edytowane przez Misseczka
Czas edycji: 2014-03-11 o 22:08
Stary 2014-03-11, 22:23   #34
AniaKW
Zadomowienie

Moje dziecko jest przedszkolakiem. Bajki ma dawkowane i w domu tylko z odtwarzacza. Nagrywam wybrane z telewizji. I nie chodzi tylko o ich poziom, ale i o to, że omijam reklamy. Nie chcę by dziecko w tym żyło. A tu co bajka to reklama. Z bajek to Dora, niezwykłe zwierzaki czy jakoś tak, psi patrol, ciekawski George. Ze starych bajek Krecik, Reksio, Bolek i Lolek.

Myślę, że duża jest rola rodziców, aby nie pokazywać syfu, bo to strata czasu i nic nie wnosi.

Edytowane przez AniaKW
Czas edycji: 2014-03-12 o 06:10
AniaKW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-11, 22:32   #35
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

Oglądałaś te I Curly, Violettę, Austin i Ally? Tu już nie chodzi o odmóżdżenie, to w większości wypadków jest zbyt głupie, ja tego oglądac nie lubię i nie lubiłam parę lat temu jak wchodziło. Jakoś mnie to... No nie wiem. Odrzuca
Violetta jest straszna, to jak moja dziesięcioletnia siostrzenica i jej koleżanki są zapatrzone w ten srial to jakas masakra. Ostatnio cudem udało mi się ją odwieść o pomysłu wrzuceniu na jutjuba własnej wersji Violetty (jakiś taniec i śpiew). A ile hajsu wyciąga na jakieś gadżeciki z Violettą to już w ogóle inna historia.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 16:08   #36
Fleur_D
Zakorzenienie

Ja zawsze lubiłam Wyspę totalnej porażki, brat, jak był młodszy, to mnie wołał i razem oglądaliśmy
Taka lekka satyra na reality-show np: Survivol- Ryzykanci. Myślę, że dzieciom nie zaszkodzi, jeśli nabiorą trochę dystansu do takich produkcji, jednak powinno być to adresowane do nieco starszych dzieci, na pewno nie do 3-4 latków. Ale 6-7 latek już zrozumie
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 17:16   #37
olenkasz
Zakorzenienie

zawsze nasze pokolenie jest mądrzejsze i dojrzalsze od młodszych i zawsze nasze bajki są lepsze od tych, co lecą teraz i dzieciństwo my mieliśmy fajniejsze niż dzieciaki, które wychowują się obecnie

każdemu się tak wydaje, grunt to zachować kontakt z rzeczywistością :P ale może moja opinia jest wypaczona, bo ja akurat bardzo lubię baki :P te najnowsze szczególnie :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-12, 17:25   #38
Misseczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
zawsze nasze pokolenie jest mądrzejsze i dojrzalsze od młodszych i zawsze nasze bajki są lepsze od tych, co lecą teraz i dzieciństwo my mieliśmy fajniejsze niż dzieciaki, które wychowują się obecnie

każdemu się tak wydaje, grunt to zachować kontakt z rzeczywistością :P ale może moja opinia jest wypaczona, bo ja akurat bardzo lubię baki :P te najnowsze szczególnie :P
A tam lepsze dzieciństwo Ja bym nie powiedziała w moim wypadku, ale ja w ogóle miałam Rollercoaster.
Choc nie ukrywam, że różnica w jednej kwestii jest. Dla mnie zakaz wyjścia na dwór był karą. A dla rodzeństwa... Nakaz wyjścia No, ale ja nie miałam kompjutra.
Stary 2014-03-12, 17:28   #39
olenkasz
Zakorzenienie

też nie miałam i też bawiłam się na dworze, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć gdzie by się bawił, gdyby ten komputer jednak miał pewnie każdy dzieciak z lat 90 spędzałby czas tak, jak dzieci teraz- przed komputerami
Stary 2014-03-12, 17:30   #40
Misseczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
też nie miałam i też bawiłam się na dworze, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć gdzie by się bawił, gdyby ten komputer jednak miał pewnie każdy dzieciak z lat 90 spędzałby czas tak, jak dzieci teraz- przed komputerami
Co racja to racja W sumie to się nawet cieszę, że go nie miałam, ale w tej chwili to zbyt powszechne, by dziecku odmówic, bo włącza się "inni mają a ja nie!"

Ale do I Curly żaden dobry duszek mnie nie przekona
Stary 2014-03-12, 17:31   #41
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Miałam kumpli z komputerami czy konsolami to też siedzieli w chałupie sporo. Dla mojej córy zakaz wyjścia to największa kara, porównywalna z zakazem mówienia
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-12, 17:32   #42
Misseczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Miałam kumpli z komputerami czy konsolami to też siedzieli w chałupie sporo. Dla mojej córy zakaz wyjścia to największa kara, porównywalna z zakazem mówienia
Też chcę taka w przyszłosci
Stary 2014-03-12, 17:39   #43
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Też chcę taka w przyszłosci

Dużo dzieci jest takich, w mojej okolicy w wakacje większość dzieciaków siedzi całe dnie na dworze.
Stary 2014-03-12, 17:40   #44
WhiteCherry
Zakorzenienie

ja widzę dużo dzieci na zewnątrz.
Stary 2014-03-12, 17:45   #45
Misseczka
Zadomowienie

Powoli zaczynam miec wrażenie, że jestem jedyna zła, której się to co jest czasem nie podoba
Jasne, że widac. Jednak reakcja dzieci, które ryczą oderwane od kompa lub wygonione na dwór mnie przeraża. Nawet w sumie nie te, które ryczą. Ale te, którym się to nie podoba, stroją fochy i dopiero wyjdą, a znam takie, nie tylko mówię o rodzinie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-12, 17:51   #46
mary_poppins
sissy that walk

Ja też widzę dzieci na dworze - i w małym mieście, i w dużym, i na wsi Jeżdżą na rolkach, na rowerach, biegają, wydzierają się itd. Oczywiście pewnie mniej ich jest, ale nadal są.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Powoli zaczynam miec wrażenie, że jestem jedyna zła, której się to co jest czasem nie podoba
Jasne, że widac. Jednak reakcja dzieci, które ryczą oderwane od kompa lub wygonione na dwór mnie przeraża. Nawet w sumie nie te, które ryczą. Ale te, którym się to nie podoba, stroją fochy i dopiero wyjdą, a znam takie, nie tylko mówię o rodzinie.
Jasne, że takie są, dzieci bardzo łatwo uzależniają się od takich zabawek. No i to jest przerażające - jak chodziłam do liceum to spędzałam lekcje religii w bibliotece, zwykle szłam sobie wtedy do sali komputerowej. Tyle że trudno było dostać komputer, bo chłopcy z młodszej (!) podstawówki non stop tam siedzieli i rypali w jakąś Tibię czy coś w tym stylu. Kiedyś nawet nauczycielka po nich przyszła bo się okazało, że dali dyla z lekcji żeby pograć. 8- i 9-latki.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 17:59   #47
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:

Mój przybrany brat w wieku 2 (!) lat był uzależniony komputera i TV. Spędzał przed ekranem po 10-12 godzin dziennie, oglądał horrory, filmy sensacyjne, słowem wszystko ciurkiem. Jego opiekunowie mieli to w nosie bo był cicho :/ A to było 20 lat temu...

Część dzieci nie umie bawić się na dworze bo to wymaga kreatywności i pomysłowości. Dużo prościej jest bezrefleksyjnie siedzieć przed TV czy kompem. Zresztą ich rodzice robią to samo.
Stary 2014-03-12, 22:05   #48
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Własnie był o tym cały program na Rock Radio, wsłuchiwałabym się uważniej, gdybym wiedziała o tym watku, ale zapadło mi w pamięć właśnie pytanie, czy wszystkie bajki są dobre, i gość programu stwierdziła, że nie, nie wszystkie, są bajki źle wydane, z nieodpowiednią treścią, byle jakimi rysunkami także warto przejrzeć, co się dziecku kupuje; nie kupować na ślepo.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 22:24   #49
Ewa_Ch
Zadomowienie

[QUOTE=Misseczka;45545133]Przepraszam, ale nie wiem na czym się wychowałaś Ale ja na starym Cartonie i to były fajne bajki, lubiłam je, nie nudziły, było ich dużo, mniej kontrowersyjne i bez polotu. Jasne, że nie wszystkie, ale ramówka nie budziła większych zastrzeżeń. Zgadzam sie, ze bajki starsze to przesada w drugą stronę.

Ja na tych starszych:P
Krecik etc.

http://www.pustamiska.pl/
Ewa_Ch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 23:51   #50
201604181004
Konto usunięte

Ja ostatnio obejrzalam toy story 3. Nie wiem z kim bym na to poszla do kina. Najszybciej to chyba kurcze z czwartoklasista. Przerazajaca bajka
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-06, 14:40   #51
DariaKwia
BAN stały

Kraina Lodu - nowa bajka, bardzo ucząca, a małe dziewczynki po prostu szaleja na jej punkcie !

Moja córka ostatnio wciąż prosi mnie o włączenie bajkowej, stronka z grami i bajkami dla dzieci. Staram się jej to ograniczać, ale samej podoba mi się ta stronka. Dla zainteresowanych mam podsyłam link, bo cięzko znaleść tą stronkę w wyszukiwarce xxx

Do czego to doszło żeby trzeba było 5latka kontrolować ile czasu ma siedzieć przed komputerem. Za moich czasów 5 latki "gotowały" piasek z trawą, wodą i mrówkami :P

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-09-28 o 10:06 Powód: Link.
DariaKwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-06, 15:29   #52
201607231707
Konto usunięte

parafrazując, przykro mi, że twoje czasy już przeminęły
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-23, 22:33   #53
Kruszek77
Raczkowanie

oj tam oj tam fajne te baje, świat się zmienia,
Kruszek77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 06:36   #54
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

O rany, jestem przerażona, jak Was czytam. Właśnie sobie uświadomiłam, jak bardzo jestem do tyłu z bajkami. Zatrzymałam się gdzieś na etapie Krowy i Kurczaka, Łasicy, psa Chojraka i laboratorium Dextera No czyli to, co pamiętam sama.

Ale powiem Wam, że kiedyś, z ciekawości, przejrzałam, co nadawali dla dzieci za "komuny" (kreskówki). Bardzo fajnie odbieram Misia Uszatka ( bajka uczyła np. właściwych zachowań społecznych), Colargola (oj, jak się nie słucha rodziców to się popada w klopoty). Z innych programów, oglądałam znalezione fragmenty z psem Pankracym (znów dziecięcy savoir vivre plus szacunek dla zwierzaków, bo Pankracy przecież jest gadającym psem). Choć przyznam, że znalezione niektóre czeskie bajki sa równie durne, jak krowa i kurczak (szczeklik i spagetka).

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 11:14   #55
Kitty_91
Raczkowanie

Ostatnio oglądałam kolejny odc Niekrytego z niejakimi "Hutosiami" w roli głównej i to co zobaczyłam wywaliło mnie z kapci... Zapraszam do obejrzenia LINK
Stary 2015-09-24, 16:56   #56
haru_haru
Rozeznanie

Bajka która mnie przeraża - Dobranocny ogród.
Ze znajomymi stwierdziliśmy, że twórcy musieli mieć niezły towar na takie pomysły i że na trzeźwo się nie da tego oglądać.
Niekryty też miał swój komentarz na temat tej bajki.
haru_haru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 11:14   #57
Kitty_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez haru_haru Pokaż wiadomość
Bajka która mnie przeraża - Dobranocny ogród.
Ze znajomymi stwierdziliśmy, że twórcy musieli mieć niezły towar na takie pomysły i że na trzeźwo się nie da tego oglądać.
Niekryty też miał swój komentarz na temat tej bajki.
Widziałam to

Odnoszę wrażenie, że te bajki dla najmłodszych są tak naprawdę dla dorosłych - tworzone specjalnie pod kwasowe tripy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-25, 11:33   #58
rousse
BAN stały

nowe bajki to jakiś horror. serio oglądalam bajkę na ktorymś z tych kanałów, gdzie dwóch kolegów zabrało trzeciemu jedzenie, bo był za gruby... inna bajka:spongebob- uczy kompleksów (masz pryszcze to się schowaj) no wtf? nie mówię już o tym, jak ważne moralnie problemy są poruszane. no i cenzura religii (czy neopoganizm raczej)? wtf, jak wytłumaczyć dziecku co to prezent na "święto zimy"
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 11:35   #59
LuckyJane
Rozeznanie

Z nowszych to moja 3latka ogląda Świnkę Peppę, bardzo pozytywna, sama lubię . Natomiast ulubioną bajką jest dość stara Pingu. W ogóle dużo jest teraz tych bajek, nie znam większości tytułów, co tutaj w wątku padły .
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 11:36   #60
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kitty_91 Pokaż wiadomość
Widziałam to

Odnoszę wrażenie, że te bajki dla najmłodszych są tak naprawdę dla dorosłych - tworzone specjalnie pod kwasowe tripy
prawda, niektóre mi potrafią zryć mózg bardziej niż horror klasy b
a co dopiero dziecku.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości