![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln
ale płacenie drobnymi za parkometr albo parkometr czy tam parkomat nie wydający reszty to jest jakiś żart... trudno o bardziej nielogiczne urządzenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
z tego co wiem, (przynajmniej w Warszawie) jest opcja kupienia biletu sms'em, w biletomatach tez mozna placic karta.
Osobiscie unikam noszenia i wyplacania gotówki, wiec zazwyczaj płacę kartą. Jesli sklep ma jakies swoje 'limity' to go po prostu omijam, kiedys pamietam to bylo czestsze, teraz juz rzadko sie z tym spotykam, ale wkurzało mnie to zawsze, bo jak czlowiek chcial cos kupic musial dobierac jakies pierdoły na siłę. Jeszcze zrozumiem limit, od 5zł, ale od 10, 15, 20, 25 (spotkalam sie ze nawet od 50) to dziekuje, ale NIE. Wiem, też ze w kioskach typu Relay itp, nie mozna bylo placic kartą za bilety.
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
kaja :P to tylko i wyłącznie zależy od miasta, a co więcej, w trójmieście parkomatów jest 1500 rodzajów, jedne nowsze inne starsze, w żadnym nie spotkałam się z płaceniem kartą, nigdy nie spotkałam się z wydawaniem reszty, nigdy też nie spotkałam się z przyjmowaniem banknotu. z tym ze w gdansku rzadko z nich korzystam, w każdym razie nigdy nie płaciłam smsem bo nie do końca też wiem jakby to miało wyglądać, jedne paromaty mają chyba instrukcje, inne nie, nie jest to za bardzo promowane z resztą...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
I like my money right where I can see it .. hanging in my closet ![]() Edytowane przez kaja2301 Czas edycji: 2014-03-13 o 00:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
No z biletomatami to u nas raczej nie ma problemu bo przyjmuja banknoty i wydaja reszte
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w żabce jest od 10zl ---------- Dopisano o 06:36 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 06:36 ---------- Poprzedni post napisano o 06:36 ---------- w drugą stronę również
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Odniosłam się do tej wody za 2,50 za która płacę 100zł. Cytat:
Cytat:
Zatrudniają polaków za grosze, nie płaca podatków.... Szkoda gadać. Co do zbliżeniówek to nienawidzę tego. Chyba tylko w PL takie "przymusowe" udogodnienie dla ludzi. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-03-13 o 06:46 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Wszystkim narzekającym na brak drobnych w sklepie, niemożliwość rozmienienia tam pieniędzy proponuję popracować w takim sklepie miesiąc, żeby przejść przez wszystkie terminy wypłat i wtedy mina zrzednie i już nie będzie tak różowo, że trzeba sobie drobne zorganizować, że jak to tak można.
Widzicie, można bo kiedy przychodzi pani i kupuje balona dla dziecka za 35 groszy i daje mi 200 złotych a przed nią pół dnia ludzie dawali mi 100zl, 50zl bo jest po wypłacie/rencie to naprawdę NIE MAM z czego wydać, NIE MAM gdzie rozmienić, bo panie w okolicznych sklepach mają ten sam problem. Trochę zrozumienia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Dziwicie się, że w sklepie nie chcą Wam rozmienić?
Ostatnio stałam w kolejce do parkomatu i pan przede mną trzymał na ręku garść 50groszówek, wrzucił jedną i odchodził. Spytałam grzecznie czy mógłby mi 1zł rozmienić [miałam sprawę dosłownie na 5 minut i szkoda mi było płacić za godzinę], w odpowiedzi usłyszałam 'nie, właśnie wrzuciłem ostatnią' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Żebny nie było, staram się płacić drobnymi. Ale czasem jest tak, że bankomat wypłaci mi 100, no i co żeby zrobić zakupy w markecie za 20zł muszę się gimnastykować?
W większych galeriach, centrach handlowych można by zamieścić maszyny rozmieniające pieniądze na drobne. A już przy parkingach i podobnych miejscach, powinna być obowiązkowo maszyna rozmieniające. Sprzedawca nie ma obowiązku rozmieniać pieniędzy od tak sobie. No ale juz moim zdaniem musi mi wydać pieniążki jeśli coś kupuję. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556382 6]Żebny nie było, staram się płacić drobnymi. Ale czasem jest tak, że bankomat wypłaci mi 100, no i co żeby zrobić zakupy w markecie za 20zł muszę się gimnastykować?
W większych galeriach, centrach handlowych można by zamieścić maszyny rozmieniające pieniądze na drobne. A już przy parkingach i podobnych miejscach, powinna być obowiązkowo maszyna rozmieniające. Sprzedawca nie ma obowiązku rozmieniać pieniędzy od tak sobie. No ale juz moim zdaniem musi mi wydać pieniążki jeśli coś kupuję.[/QUOTE] A jeśli NIE MA wydać? To co ma zrobić? Jakieś pomysły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Kula w łeb.
To niech robią tak żeby mieli wydać. Klient nasz Pan w końcu ![]() Nie chcę wyjść na jakąś wredną klientkę bo nią nie jestem. Ale skoro mam pieniądze to mam prawo zakupić towar. Zeby nie było. Kiedyś coś tam sprzedawałam na targu jabłka. I przed sprzedażą zaopatrzyłam się w drobne wszelakiego kalibru. Oczywiście przy dużych nominałach pytałam o drobne. Jeśli ktoś je miał, to mi je dawał. I z wydawaniem nie było problemu. Więc sprzedawca, jak widzi że ma mało drobnych, to niech o te drobne prosi, jeśli ktoś je ma to da. A nie potem lament bo przyjął po kolei od 20 osó same stówki i nie ma z czego wydać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Urodzić :p na dostawcę pizzy też krzyczycie, że musi wydać? Z perspektywy prawa jest chyba w drugą stronę, że wydawanie reszty to dobra wola i ułatwienie dla klienta. Kasjerki oczywiście z czystej złośliwości nie chcą wydawać i proszą o drobne (skandal!).
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556389 8]Kula w łeb.
To niech robią tak żeby mieli wydać. Klient nasz Pan w końcu ![]() Nie chcę wyjść na jakąś wredną klientkę bo nią nie jestem. Ale skoro mam pieniądze to mam prawo zakupić towar. Zeby nie było. Kiedyś coś tam sprzedawałam na targu jabłka. I przed sprzedażą zaopatrzyłam się w drobne wszelakiego kalibru. Oczywiście przy dużych nominałach pytałam o drobne. Jeśli ktoś je miał, to mi je dawał. I z wydawaniem nie było problemu. Więc sprzedawca, jak widzi że ma mało drobnych, to niech o te drobne prosi, jeśli ktoś je ma to da. A nie potem lament bo przyjął po kolei od 20 osó same stówki i nie ma z czego wydać.[/QUOTE] Kula w łeb dla takich klientów. Czasami nie da się zrobić tak, żeby mieć, bo w okolicznych sklepach też nie mają. ZAWSZE pytam, czy kupujący nie ma drobnych. Do tego na moją niekorzyść niestety nie sram bilonem. Denerwuje mnie to, że ludzie nie mają pojęcia o czym piszą tak naprawdę, dopóki sami się z tym nie zetkną. Mam kilka klientek pracujących w handlu, zawsze mają przy sobie drobne a jak nie to pytają, czy mam wydać czy mają biec rozmienić. Takie zwyczajne zrozumienie. Pewnie 2 lata temu też bym się tutaj napinała i wygrażała jakie to te panie sprzedawczynie głupie i bez drobnych ![]() Powtórzę raz jeszcze: więcej zrozumienia dla innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;45563915]Urodzić :p na dostawcę pizzy też krzyczycie, że musi wydać? Z perspektywy prawa jest chyba w drugą stronę, że wydawanie reszty to dobra wola i ułatwienie dla klienta. Kasjerki oczywiście z czystej złośliwości nie chcą wydawać i proszą o drobne (skandal!).
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Ale po pierwsze ![]() Po drugie nikt nie mówi, że kasjerki ze złośliwości nie wydają reszty. Po trzecie wydanie reszty z zakupów nie jest dobrą wolą ale obowiązkiem. Cytat:
Sklep to sklep. Skoro mam pieniądze i chcę kopić towar to powinnam go dostać i tyle w temacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
To jest odwieczny konflikt:
konsument, któremu bankomat wydaje 'grubymi' i który nie ma innej możliwości zdobycia drobnych jak otrzymanie reszty w sklepie vs. kasjerka, której wszyscy dają 'grube' a przecież drobnych na resztę nie urodzi. I nie ma co się tu sprzeczać, bo każda ze stron ma rację. Winna jest osoba odpowiedzialna za sklep [nie wiem, jakiś właściciel, manager], która POWINNA na start dnia zapewnić kasjerkom taką ilość drobnych, aby wystarczyła. Jeśli to jest osiedlowy sklepik, gdzie pani Krysia sama jest sobie sterem, żeglarzem i okrętem i najnormalniej nie chce jej się/nie umie zorganizować wystarczającej ilości bilonu - wtedy owszem, można narzekać na kasjerkę. Ale chociażby w supermarketach, kobiety na kasie nie mają kompletnie wpływu na to, co dostają jako narzędzie pracy i wściekanie się na nie nie ma sensu. One mają większy problem niż my z tymi drobniakami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Generalnie w Polsce jest tak, że ludzie są potwornie nerwowi, niewyrozumiali i lubią sobie robić pod górę. Więc potem się okazuje, że TYP zablokował kasę i kolejkę do niej, bo nie miał gotówki ! Co za cham, jak tak można, porządny obywatel zawsze ma przy sobie 2,79 PLN ! Mnie śmieszy jak mam np. do zapłaty 12 zł, daję kasjerce 20 zł, ta się krzywi i pyta czy nie mam drobniej ( ![]() I to prawda, że w polskich sklepach problem z wydawaniem reszty jest nagminny, za granicą nie jest różowo i słodko, ale faktem jest, że raczej się takie problemy nie zdarzają. Nie wiem jakim cudem, ale nie. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-03-13 o 07:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My tylko tak teraz placimy i kasujemy za bilety. Bez kolejek, bez drobnych tylko wystarczy miec telefon. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-03-13 o 07:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
To jest jakas paranoja z tymi drobnymi w Polsce.
Jechalam na wakacje do Tunezji w samolocie byl przewodnik po Europie Ipolecane panstwa do zwiedzenia. W dziale "Poland" byla wskazowka,zeby turysta zaopatrzyl sie w mnostwo drobnych monet-inaczej nic nie kupi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Naczelny Hipster
|
Ja pracowałam w miejscu gdzie obracałam zazwyczaj kwotami koło 100zł, sklep był dodatkiem. Więc 100 i 50 miałam zawsze multum, drobnych też, ale 10 i 20 to dramat był.
Ktoś tutaj się już zbulwersował, że płacił 20 i ktoś poprosił o drobne, a potem i tak wydał - no właśnie to była ta próba zapewnienia sobie drobnych, o których cały czas wszyscy piszą. Czyli tak - waszym zdaniem kasjerka ma obowiązek zapewnić sobie drobne, ale jak nie daj boże widzi, że jej się kończą to nie wolno jej nawet zapytać klienta, bo co to ma być ![]() Ja też wiele razy prosiłam czy nie da rady drobniej, a potem wydawałam, bo tak, miałam drobne, ale na wykończeniu, a byłam sama na zmianie i nie mogłam zostawić miejsca pracy i sobie wyjść. Zawsze na początku dnia miałam wystarczającą ilość drobnych, ale to jednak jest dosyć nieprzewidywalne, przyjdzie więcej ludzi innego dnia mniej. Czasami szefowa w ciągu dnia przyjeżdżała i dowoziła nam rozmienioną kasę, czasami zwyczajnie nie mogła, a ja musiałam stękać i prosić o drobne. Więc nie wiem co więcej można zrobić, naprawdę. A "nasz klient nasz pan" w aspekcie wymagania niemożliwego od sprzedawcy - żenada. Pompuje to komuś ego czy co? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Ja już od dłuższego czasu zawsze jak wybieram kasę z bankomatu staram się to zrobić tak, aby mi wydało w 20 złotowych banknotach. Na ogół jak płacę gdzieś 20 to nie ma większego problemu. Niestety chyba sporo ludzi ma ten sam pomysł, bo wiecznie 20 brakuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
U moim miejscu pracy w jednej z kas na rozpoczęcie dnia jest 250zł i ani grosza więcej. Nagminnie z rana przychodzą ludzie chcący sobie rozmienić pieniądze albo mający do zapłaty 1,80 i dają banknot 100 albo 200 złotowy, i co potem? Trzeba wysyłać ludzi który nie mają drobnych aby rozmienili pieniądze bo nie ma jak wydać, a kasjerka nie może wyjść z kasy i rozmienić sobie pieniędzy. Staram się mieć drobne ale nie zawsze jest to możliwe, i dlatego w większości sklepów płacę kartą
---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556476 9]Ja sobie nie wyobrażam najpierw iść po spożywkę i potem z tymi siatami łazic po innych sklepach.[/QUOTE]
Te osiedlowe sklepiki sa tak poukladane, ze nie jest to zaden problem. Wszystko po drodze ![]() Taki mini pawilonik. Takze dla nikogo jeszcze to nie bylo problemem. Cytat:
![]() Zgadzam sie, szczegolnie z ostatnim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Marszałkini II RP
|
Odkąd sama zaczęłam sprzedawać rozumiem panie w sklepach, które nie chcą, a przede wszystkim nie mogą rozmieniać wszystkim co wejdą do sklepu "na żądanie". Poza tym skoro jest taki problem z tym, a jest szczególnie w Warszawie, jak są potrzebne drobne do jakichś opłat, to należy po prostu starać się mieć zapas drobnych w portfelu. Mimo karty staram się zawsze i tak mieć pieniądze w gotówce, szczególnie te poniżej 20 zł, bo to bardzo ułatwia życie. Nie tylko w sklepach, ale i w taksówkach, bo u panów też ciężko bywa z wydawaniem reszty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wracajac do konduktorow w PKP wiekszosc juz nosi przy sobie terminale , no i coraz wiecej jest automatow na stacjach . |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.