|
|
#31 | ||
|
BAN stały
|
Dot.: Sloiczki kontra domowe jedzenie
Cytat:
---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
Ja jem na obiad same udka z kurczaka, a maz je w pracy wiec u mnie normalnego obiadu nie ma. |
||
|
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kolejny http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...orele_BIO.html http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...zowym_BIO.html http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...ocami_BIO.html http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...zkiem_BIO.html http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...zkiem_BIO.html http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...zkiem_BIO.html hipp nektar BIO banan, brzoskwinia, śliwka to samo.. kiedyś kupiłam obiadek hippa z solą, dla mnie to jest po prostu słone i tej soli jest zdecydowanie za dużo tam, moje dziecko nie bardzo chciało to jeść, choć odrobinę posolone coś z mojego talerza zje. Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2014-03-17 o 11:13 |
||
|
|
|
|
#33 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
w takim razie szkoda, że tak bardzo się różnią... bo u nas hipp kojarzy się głównie z cukrem.... choć widziałam już w sklepach internetowych kaszki hipp bez cukru, niemieckie, sprowadzane z Nieniec. ciekawie kiedy i czy w ogóle do nas to dojdzie...
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co widzę te niemieckie składy też nie powalają jak się na hippa stronę wejdzie - w obiadkach sól, za dużo mięsa (choćby takiKartoffel-Gemüse mit Bio-Rind http://www.hipp.de/beikost/produkte/...8-ab-10-monat/)
pomidory już w słoikach po 5tym miesiącu po prześledzeniu wielu firm dochodzę do wniosku, że słoiczków idealnych nie ma
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
Ale ta sol jest dopiero w obiadach dla 8 miesiecznych dzieci ze wzgledu na jod i sa male ilosci nie jest wcale slone.Pomidory sa, ale nie we wszystkich jak ktos nie chce nie musi kupowac.
Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-03-17 o 11:39 |
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
a kolejny hit to, że hipp dopuszcza pomarańcze po 6 tym miesiącu, gdzie cytrusy dziecko powinno dostać dopiero po roku
ciekawe kto i jak to kontroluje i dopuszcza - u nas tego słoika akurat nie widziałam http://www.hipp.de/beikost/produkte/...echte-im-glas/masakra jakaś ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- tylko, że jak ktoś się nie interesuje specjalnie tematem i idzie i kupi po prostu, bo na opakowaniu napisane, że można, to potem się dziwi, że ma alergika
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maharet ja gotuje i daje słoiczki pół na pół. Zupe gotuje póki co sama, bo mam "sprawdzonego" królika i dynie, ziemniaki, warzywka typu brokuły, szpinak, kalafior daje ze słoiczka tzn raz dalam brokuła sklepowego i byla nie zla masakra żołądkowa i już więcej nie dam póki co
|
|
|
|
#39 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moze tutaj sie mniej cackaja z tymi alergiami.Jak dziecko zje i nic mu nie dolega to nie ma problemu, zeby jadlo jakis produkt, a jak cos mu bedzie to logiczne ze wiecej nie dostanie.Nie wszystkie dzieco sa alergikami przeciez i moga spokojnie jest te produkty Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-03-17 o 11:47 |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
nie chodzi mi o leczenie alergika, tylko o zapobieganie alergiom (m.in. przez włączanie określonych produktów wtedy kiedy są bezpieczne); kalendarze żywienia są tworzone przez ESPGHAN i WHO dla całej Europy
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
w krajach południowych cytrusy dzieci dostają wcześniej. Podejrzewam, że taki koncern nie bardzo przygląda się zaleceniom żywieniowym w danym kraju,
I podziwiam Wasze zaufanie do producentów słoiczków |
|
|
|
|
#42 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Teoretycznie moge kupic ekologiczne, ale sa dosc drogie, wczoraj cos igotowalismy, to maly nie chcial jest, troche wcisnal i wszystko zwrobil. ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
A zapobieganie alergiom nie polega na profilaktycznzm nie podawaniu jakiegos produktu.Tez sie dziwilam, ale rozmawialam z pediatra i mowil, zeby podawac i obserwowac dziecko, jak zle zareaguje to sie wstrzymac i sprobowac za miesiac. |
||
|
|
|
|
#43 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Mój synek je cytrusy od dawna i to są jedyne owoce, które lubi. Nigdy nie dostawał ich ze słoiczka, od razu normalny owoc. Zresztą ja za bardzo owoców w słoiczkach nie kupuję, tylko obiadki. Jogurty też jemy normalne od 10 msc.
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
polega na włączaniu ich w odpowiednim czasie, a jak zrobi się to zbyt wcześnie to można zaszkodzić
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chleba póki co nie daję W diecie niemowląt i małych dzieci nie zaleca się dodawania soli. Wyniki badań pokazują jednak, że 80% Mam dosala posiłki swoim rocznym dzieciom. Należy zdać sobie sprawę, że małe dziecko nie odczuwa potrzeby solenia, dopóki nie pozna tego smaku, dlatego też nawet, jeśli nam wydaje się, że dania ze słoiczka są okropne, niesłone, nie doprawiajmy ich według własnych upodobań, gdyż nasze kubki smakowe są już przyzwyczajone do soli. Często dzieci zaczynają spożywać duże ilości słonych potraw jak dorastają do tzw. dorosłego jedzenia i wspólnie z rodzicami siadają do stołu (ok. 2 latek). Wówczas podaje się ugotowane potrawy z jednego garnka. Jeśli reszta domowników przyzwyczajona jest do słonych potraw, warto nie solić dań w garnku tylko podać solniczkę na stół, aby każdy doprawił według uznania. Nasz maluszek wówczas nie jest przyzwyczajany do słonych potraw. Co mówią normy? Z punktu widzenia zdrowotnego nie ma również wskazań ile należy podawać dziecku soli. Jest za to norma na sód (sód jest składnikiem soli). Zalecenia jasno określają, że zapotrzebowanie dziecka na sód w wieku 1 - 6 lat wynosi 325 - 375 mg. Takie ilości sodu w diecie dziecka są pokryte przez produkty naturalnie zawierające ten pierwiastek oraz takie, w których sól dodana jest ze względów technologicznych. Ważne, żeby zdawać sobie sprawę, że bardzo dużo soli znajduje się w produktach codziennie spożywanych takich jak wędliny, pieczywo, sery. Spożywanie ich w zasadzie zamyka zapas sodu, jaki można dostarczyć do organizmu w ciągu doby. Wyjątkowo sól dodaje się w minimalnych ilościach do potraw na terenach, gdzie brakuje jodu w glebie i wodzie, aby zapobiegać jego niedoborom w organizmie. Dlaczego warto nie wprowadzać soli do diety dziecka? W chwili obecnej zapobiegnie to nadmiernemu obciążeniu niewykształconych w pełni nerek, a na przyszłość będzie profilaktyką w unikaniu powszechnych schorzeń: nadciśnienienie tętnicze, zatrzymywanie wody w organizmie, rak żołądka, udar mózgu.
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- scarlet, wlasnie o jod chodzi i o minimalne ilosci soli. ja dziecku wedlin nie daje, sama ich nie jem. sole tyle co nic (np. makaron i warzywa na parze wcale), nie jadam kielbasy... nie wyczerpuje swojego limitu dziennego. mlodego tez tak bede uczyc jesc. mysle, ze wazny jest umiar. uniknac soli sie nie da, bo wystepuje ona naturalnie w diecie, jak i inne mineraly. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro już tak bardzo bronisz słoiczków to proszę bardzo, jednak nie zaklinaj rzeczywistości. Słoik jest pójściem an łatwiznę, wystarczy poczytać etykiety i jednocześnie zalecenia żywieniowe a później pomyśleć. BTW jakim cudem w słoiczkach mają znaleźć się eko warzywa i zdrowe mięso skoro słoiczki wychodzą taniej niż prawdziwe eko warzywa i prawdziwe mięso?? ( tu i tu dochodzi transport a w przypadku słoiczków jeszcze opakowanie, etykieta, reklama oraz koszty produkcji?) |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aa, no i w niemczech nie trzeba wielce liczyc, koszty przy gotowaniu z dobrych eko skladnikow sa wyzsze niz przy sloikach ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
Bo taki Claus Hipp kupujac na raz kilka ton miesa i warzyw ma cene o wiele nizsza niz przecietny konsument kupujac kawaleczek.
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do zalecen, kazdy dietetyk ma inne “tabelki“. wydaje mi sie, ze kazdy musi cala ta wiedze przemaglowac i jakis dogodny dla dziecka kompromis stworzyc. szkoda, ze jako rodzic trzeba byc ekspertem w kazdej dziedzinie - zywienia, chorob, szczepien, produkcji bawelny... ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
co do cen - oczywiscie, ze gotujac na wielka skale wszystko wychodzi taniej. taki hipp ma kontrakty z bio-bauerami z okolic i ten bauer sprzedajac tone marchewek, majac pewnego odbiorce, daje zupelnie inna cene niz np. mnie, jak pojde do niego po kilo marchewki. raz przyjde, raz nie... a jak pojde do eko sklepu, to narzut bedzie ogromny, bo przeciez takie rzeczy zepsuja sie szybciej i mniej tego schodzi, bo drogie. tak zeby wam uswiadomic... w niemczech kilo ziemniakow kosztuje 1 euro. zadne bio - normalne ziemniaki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#54 |
|
BAN stały
|
jeszcze taki Hipp wlicza to sobie w koszty
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
ja się nie trzymam tabelek od dietetyka tylko standardów WHO i ESPGHAN, zanim jakieś artykuły staną się standardami to daleka droga i wiele badań musi się ukazać na ten sam temat, a we wszystkich wiarygodnych źródłach jakie mam cytrusy np. są po roku
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aa, ciekawostka - w polsce zaleca sie dodawanie zoltka od ktoregos miesiaca. chyba pol co 2 dni. w niemczech jajka sa tabu w 1. roku zycia. lekarze mowia, ze sa zbyt ciezkostrawne i nic do diety nie wnosza, bo to, co w nich dobre, jest trudno przyswajalne... i badz tu madry... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Bauer to rolnik, istnieje taki odpowiednik w polskim języku. Jakbyś dawno nie była w kraju, to ceny spożywki są porównywalne więc dużych oczek na 1 euro za ziemniaki nie zrobimy. |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- nie wiem co jest dla Was wcześnie i późno, zalecenia w Polsce są konkretne: Krok I – ekspozycja, czyli stopniowe wprowadzanie glutenu w małych dawkach · dziecku karmionemu piersią w 5. miesiącu wprowadzamy niewielką ilość przecieru owocowego lub warzywnego, do którego dodajemy 2-3 g (czyli ok. 1 łyżeczkę na 100 ml) produktu glutenowego, np. kaszki manny, kaszki pszennej lub kaszki ryżowo-pszennej BoboVita (6g na 100 ml) · dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym w 5. miesiącu można podawać pierwsze soczki, zupki, przeciery owocowe i warzywne. W 6. miesiącu do jednego posiłku warzywnego lub owocowego dodajemy trochę produktu glutenowego – nie więcej niż 2-3 g na 100 ml posiłku. Krok II – zwiększanie ilości glutenu · po 2 miesiącach ekspozycji na gluten dziecku karmionemu piersią można podawać już dowolną ilość produktu glutenowego. · dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym należy w 8. miesiącu zwiększyć dawkę produktu glutenowego (np. kaszka manna) do 6 g (ok. 2 łyżeczki) na 100 ml posiłku. Krok III – gluten jako element diety · dla dzieci karmionych piersią schemat nie ogranicza ilości produktów glutenowych w diecie już od 7. miesiąca – pod warunkiem, że został zachowany dwumiesięczny okres ekspozycji na gluten. · od 9. miesiąca życia dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym można podawać produkty glutenowe bez ograniczeń.
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak te słoiczki to takie zło, to powiedzcie, jaka jest alternatywa dla takich osób jak ja, mieszkam w samym centrum Śląska, nie mam tu żadnej wsi, nie mam sklepów eko pod nosem ani nawet trochę dalej, nie mam także samochodu, by przemierzać Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zdrowego jedzenia? A co do glutenu - teraz pytam już poważnie: zatem celem czego wprowadza się go już między 5. a 6. miesiącem (przy kp)? Bo co gdzieś czytam, to jest napisane, że właśnie wtedy jest jakieś okienko immunologiczne i jeśli wtedy się go wprowadzi, jest mniejsze ryzyko alergii. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Klarissa, jak to jest z Twoim dzieckiem? Ja też mam poważny problem ze swoją córką, z resztą wiesz, bo pisałaś w moim wątku o koszmarze karmienia: ) Nie je grudek, wszystkim wymiotuje. Napisz mi proszę jeśli możesz się podzielić co Twój maluch jadł jak miał 8-9 miesiecy i jak sobie poradziłaś?
Z tego powodu słoiczki to dla mnie wybawienie. Kupiłam porządny blender, tak mi się przynajmniej zdawało.Zapłaciłam 160 zł i to wspaniałe urządzenie nie potrafi zmielic mięsa na miazgę. Niestety, zupy tak zblendowane trafiają do żołądka mojej córki a później z powrotem na podłogę. Moja córka ma 8 miesięcy a je tylko słoiczki po 4 miesiacu bo są idealnie gładkie w konsystencji, a i tak 1/3 słoiczka nie wiecej. Nie jestem przeciwnikiem słoiczków choć wolałabym sama gotować, niestety, nie mogę. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

ciekawe kto i jak to kontroluje i dopuszcza - u nas tego słoika akurat nie widziałam