![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Nie znam żadnej mamy, której się przynajmniej raz nie zdarzyło, że dziecko skądś spadło, tego się chyba nie da uniknąć, jak nie spadnie niemowlak to prędzej czy później dziecko wlezie na kanapę/stolik/krzesło i tak czy siak spadnie. Moja 3,5 letnia córka potrafi spaść z kanapy leżąc na niej, ale ona to dlatego, że jest taki mega owsik, kręci się na wszystkie strony i spada czasem (w nocy z łóżka swojego nigdy nie spadła).
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-03-22 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dot.: PILNE!! dziecko uderzyło się w głowę
No to podziwiam Was dziewczyny za opanowanie, ja jestem panikara i przy pierwszym upadku zadzwoniłam na pogotowie. Pewnie za 10-tym razem, jak się przewróci czy coś, mniej się będę przejmować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
nie miałam nigdy kojca, też nie rozumiałam idei, aż nie poszłam w odwiedziny do mojej przyjaciółki, która ma bliźniaki zaczynające się przemieszczać, każdy w inną stronę. One w tym kojcu długo nie siedzą, ale żeby mama mogła w miarę spokojnie przygotować im posilek, to na te parę chwil do kojca, tym bardziej, że ma aneks kuchenny w dużym pokoju, więc dzieci plączace się przy nogach jak gotuje się jedzenie to mało bezpieczne i kojec lepszy.
Moja też mi spadła, z naszego łóżka, tak ją obstawiliśmy poduchami i kocami, a i tak się sturlała. A najgorsze, że usłyszeliśmy placz, natychmiast przybiegliśmy a dziecka nie było widać. Biedulka spadła w kąt miedzy łóżkiem a ścianą, musieliśmy łóżko odsuwać, by ją wziać. Ale natychmiast przestałą płakać. Nie powiem, wystraszyłam się, poczytalam o objawach wstrząsu mózgu itp. Ale do lekarza nie pojechaliśmy, nic niepokojącego się nie działo.
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
ja używałam ale tylko dlatego, że wolałam być zabezpieczona na wypadek konfrontacji dziecko-pies wtedy kiedy ja miałam dwie ręce całkiem zajęte czyli np. łapy w cieście, w mięsie itd.
![]() Cytat:
![]() A całkiem niedawno rypnęła tak, że spadając obiła sobie sprzęt o kant taboretu. Krew się polała, przez trzy dni sikała z płaczem, bo bolało. Teraz jak jej mówię, żeby się nie kręciła i przypominam jej, że sobie zrobiła krzywde to mi odpowiada "mamo spokojnie już się zagoiło"..... i kręci się dalej...... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45704454]No to podziwiam Was dziewczyny za opanowanie, ja jestem panikara i przy pierwszym upadku zadzwoniłam na pogotowie. Pewnie za 10-tym razem, jak się przewróci czy coś, mniej się będę przejmować.[/QUOTE]
Ja też z tych mało panikujących, na "pogotowiu " wylądowalismy raz-ale to wtedy, jak widziałam konkretnie, że młody ma wstrząśnienie mózgu. Ale w sumie, jakbym miała siedzieć pół nocy i się zastanawiac czy ten przysłowiowy guz to tylko guz, czy coś gorszego, to też bym wolała, żeby lekarz to obejrzał. Po cholerę na zapas się zamartwiać. Także Cię rozumiem, poniekąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
U mnie też tak jest - dzieci zrobią coś głupiego, uszkodzą się, popłaczą, pozbierają i... za chwilę robią to samo
![]() Wczoraj na placu zabaw moja córka spadła z karuzeli zaraz po tym, jak ją jakieś 15 razy poprosiłam, żeby się mocno trzymała i usiadła zamiast stawać bez trzymanki... pozbierałam dziecko, potuliłam, pocieszyłam i co słyszę "mamo, chcę się dalej kręcić".
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Moja córka w wieku niecałych dwóch lat biegała w domu i przewróciła sie na kant łóżka w sypialni, no pech chciał, ze łukiem brwiowym uderzyła. Matko kochana tak go rozbiła, krew sie lała strumieniem. W sekundzie do szpitala pojechaliśmy, lekarz załozył 8 szwów i do domu nas wypuścił, ale uparliśmy się, ze chcemy rtg głowy. Nie bardzo mieli ochote zrobić, ale powiedzieliśmy, że nie wyjdziemy ze szpitala i łaskawie wezwali kogoś by to badanie wykonał. Wszystko okazało się w porządku, od tego momentu minęły 2 lata, ale ja bardzo boje sie takich urazów (bynajmniej takich, gdzie dochodzi do rozbicia głowy), zeby czymś w przyszłości nieskutkowały.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Mam bliźniaki (13 m-cy), i też jestem z tych panikujących i strasznie mnie to męczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Mamosierpniowa, odezwij się coś!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
dużo piszecie o RTG głowy, ale ja tak się zastanawiam, co on daje? bo przecież to tylko ewentualne pękniecie czaszki a uraz mózgowy i tak nie wyjdzie bez RM czy TK.. chyba, że wyjdzie?
ja też z panikujących, ale nasza służba zdrowia zdecydowanie nie - za pierwszym razem w szpitalu zasugerowali, żeby nie przyjeżdżać za często ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
U nas w sumie zarówno lekarze z karetki, jak i ze szpitala potraktowali nas poważnie mimo, że Mały spadł z "zaledwie" ok. 40 cm. Miał USG przezciemiączkowe, kolejnym badaniem byłby tomograf, ale lekarka powiedziała, że negatywne skutki przewyższają ewentualną korzyść (bo to w końcu promieniowanie) i dalsza diagnostyka nie jest potrzebna.
A i byliśmy przyjęci na IP poza kolejnością, ale nie wiem, czy dlatego, że przywiozła nas karetka, czy z uwagi na wiek dziecka (w poczekalni były dużo starsze dzieci, kilku-kilkunastoletnie, a nasz biedny kaskader 8 miesięcy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Perse, to z pewnością dlatego, że przyjechaliście karetką. nie raz, nie dwa lądowałam z mała na izbie i mimo niemowlęcego wieku i stanu opłakanego zawsze musieliśmy czekać w kolejce i przepuszczać dzieci przywożone karetką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;45727902]Mamosierpniowa, odezwij się coś![/QUOTE]
już już ![]() Pojechaliśmy jak te jełopy bez niczego. Byłam pewna ,że dziecko ktoś obejrzy i puszczą nas do domu.Niestety.Jeszcze tego samego wieczora zrobiono małej usg przezciemiączkowe, usg jamy brzusznej, rentgen głowy z każdej strony, obejrzano całe ciało( czy oby nie ma więcej siniaków) i zostałyśmy na obserwacji. Byliśmy w szpitalu blisko domu, ale jak zobaczyliśmy kolejkę to nawet nie wchodziliśmy przez próg bo byśmy się w tej samej dobie nie doczekali na swoją kolej.Zmuszeni byliśmy pojechać na drugi koniec miasta.Całe szczęście że tata małej nam pomógł i przywiózł z domu rzeczy dla nas, bo bez niego chyba bym sobie nie poradziła. Teraz, po 6 dniach na oddziale wiem, że nie warto z każdym uderzeniem jechać na pogotowie, chyba że są objawy wstrząsu mózgu albo rozcięcie skóry, już piszę dlaczego. Po pierwsze dziecko zostało wsadzone do łóżka z metalu w którym pręty również były metalowe. W efekcie wyszłyśmy ze szpitala z 2 dodatkowymi siniakami na głowie. Oczywiście nie wszystkie szpitale maja takie łóżeczka, ale trzeba być idiotą żeby coś takiego wstawiać na oddział chirurgii ![]() Ustalono, że małej nic poważnego się nie stało, i kiedy już mieli nas wypisać zaniepokoiły mnie paskudne wodniste zielone kupy w liczbie 7-8 na dobę. Lekarz postanowił, ze pobieramy próbki tej kupy do badań i czekamy 72 h na posiew bez możliwości wychodzenia poza boks.Tutaj oczywiście juz się podłamałam bo szpitale działaja na mnie fatalnie, tym bardziej, że obok przyjęto chłopca z rotawirusem. Dziecko nabawiło się w szpitalu ( tak podejrzewam że tam) " niezakaźnego zapalenia żołądkowo-jelitowego i jelita grubego". Pojechaliśmy zdrowi, wróciliśmy chorzy. Tak abstrahując od tego uderzenia moja córka już raz spadła z łóżka prosto na twarz i nawet mi do głowy nie przyszło zeby z nią jechać na pogotowie. Nie jestem jakaś specjalnie przewrażliwiona, ale jak zobaczyłam że małej głowa spuchła jak balon przy tym uderzeniu w skroń to już się strachu najadłam. Jeśli przy takim urazie nic się jej nie stało to myślę, że musiałoby sie stać coś naprawdę poważnego żebym zabrała ją znów na pogotowie.Dzieci sa niezniszczalne. Jest tylko jeden plus tej szpitalnej wyprawy, oczywiście oprócz tego ze wiem że małej nic nie jest. Mianowicie docenienie przeze mnie faktu, ze dziecko urodziło sie zdrowe. Wszędzie wokół otaczały mnie bobasy z bardzo poważnymi problemami. A to przetaczanie krwi 6-miesięcznej dziewczynce, a to skrócenie jelita, zrośnięcie przełyku z układem oddechowym itd... wyszłam z takim dołem jak nigdy dotąd i ogromną wdzięcznością że moje dziecko ma obie ręce, obie nogi , narządy na miejscu i rozum bez skazy.Mamy doceńcie to. Kojec mamy. Do tej pory po 10 minutach w kojcu był ryk. Po powrocie ze szpitala wkładam małą do kojca i ta ładnie sie bawi ok.30 minut. Mam wrazenie że to zasługa siedzenia 3 dób w szpitalnym łóżeczku. Dziecka na podłogę nie puścisz bo brudno, na łóżku nie posadzisz bo spadnie, nie wyjdziesz na korytarz bo nie możesz. To siedziała bidulka 3 bite dni na 2 metrach kwadratowych i sie przyzwyczaiła. Fajnie, ze wątek się rozkręcił: ) Edytowane przez mamasierpniowa Czas edycji: 2014-03-26 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Czyli nic się maluchowi nie stało a i tak spędziłaś 6 dni w szpitalu gratis dostając rotawirusa? To po co wam kazali zostać w tym szpitalu? Na obserwację?
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Mamosierpniowa dobrze, że nic poważnego się nie stało.
Ale masakra z tymi łóżeczkami... A co do rota, to jest właśnie to, czego się obawiałam, jak nam lekarz wspomniał o obserwacji.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Jak byłam z córką w szpitalu to dla maluchów były właśnie takie stalowe łóżeczka, córka już jako starszaczek miała normalne łóżko szpitalne. Też sobie nie wyobrażam mojego synka w takim łóżku, na pewno byłby nieźle poobijany...
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
tak,zostaliśmy na obserwacji, po 2 dniach kiedy mieli nas wypisać mała dostała zapalenia jelita. Lekarze utrzymują ze już musiała to miec jak trafiła do szpitala, ale moim zdaniem to wina wirusów ze szpitala. To nie jest rotawirus bo miała na to szczegółowe badanie jednak fakt, ze w boksie obok leży malec z rota i wychodzi z pokoju na badania a to morfologia a to coś przechodząc przez korytarz przy drzwiach do naszego pokoiku trochę mnie niepokoił. Małemu leciały płyny wszystkimi drogami, 2 doby nie jadł i leżał pod kroplówką, trzeciego dnia dali mu trochę kleiku. Nie uśmiecha mi się coś takiego u mojego dziecka.
Generalnie uważam, ze w szpitalach się nie leczy tylko umiera ale wiadomo, dziecko to dziecko, sprawdzic trzeba.Daję małej smecte i probiotyk żeby wyplenić to paskudztwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
dziewczyny. połozyłam małą spać po nakarmieniu, po jakimś czasie wchodzę do pokoju a mała siedzi i grzebie raczką w wymiocinach. Pomyślałam że moze jej się tak dużo ulało chociaż było to mało prawdopodobne. Wzięłam ją na rece i poszłam do łazienki zeby zrobić pranie i tam dziecko zwymiotowało jeszcze 3 razy , mam wrazenie że zwymiotowała z 200 ml płynu ze sluzem. Dziecko dopiero wróciło ze szpitala, była przebadana . Co może byc powodem takich wymiotów? Co mam jej podawać do jedzenie? teraz siedzi i czka i widzę że pracuje jej brzuszek , napina się i rozluźnia. Trochę się wystraszyłam bo nigdy tak nie robiła a dopiero byłyśmy na obserwacji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Mnie to na wirusa wyglada, moja corka miala podobne objawy z poltora tygodnia temu i to byl jakis wirus zoladkowy.
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
czy to może być następstwo rozpoznania na izbie, a mianowicie:
niezakaźnego zapalenia żołądkowo-jelitowego i jelita grubego? Czy mam podawać dziecku normalne porcje mleka czy po troszeczku? czy podawać smectę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Najprwdopobniej. Smecte dawaj koniecznie. Z mlekiem ostroznie, mala je cos jeszcze? Wazne, zeby duzo pila wod, herbatki. Na skurcze moze pomoc herbatka koperkowa.
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
dziecko toleruje tylko czystą wodę i mleko: ( troszkę mnie uspokoiłaś, jak się pozbyłaś wirusa u swojego dziecka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Musialam dbac o nawodnienie i stosowac diete lekkostrawna, do tego elektrolity. Mleko i pochodne bzlo zaakzane, bo fermentuje i wzmaga skurcze. Ale moze mm lub kp tak nie dziala, nie wiem.
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli ci się uda, podaj jej do picia elektrolity a do jedzenia może jakiś kleik ryżowy z marchewką (ale papka) lub pognieciony na papkę banan. Jeśli nie zwymiotuje to dobrze. Ewentualnie zadzwoń do przychodni i poradź się lekarza.
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Marchewke najlepiej, gdy pojawi sie biegunka. Co moze nastapic po etapie wymiotow.
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że przyczyna może być w tym co pisałaś a co malutka złapała w szpitalu.
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
moge jej podać banana ze słoiczka, ale nie wiecej niż 1-2 łyżeczki. Zwykłym bananem rozgniecionym widelcem zwymiotuje. Papka z kleiku i marchew też odpada. Dziękuję za rady. Te elektrolity ( rozumiem ze to taki środek apteczny) mozna podawać bez konsultacji z lekarzem?
Ja już nie moge, ciagle coś, problem z grudkami, problem z przewracaniem się wszędzie i uderzaniem o wszystko, problem z wirusem,zasypianiem, lekarze, szpitale..bycie matką nie jest łatwe: ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:22.