![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: turbo nauka języka włoskiego :)
Jak pierwszy raz pojechalam do wloch na wakacje to tez rozmawialam w systemie ja po hiszpaansku a wlosi po wlosku i sie dogadywalismy
W rozumienie po trzech tygodniach tez jakos nie wierze bo aby rrozumiec trzeba znac troche gramatyki. Trdno zrozumiec jak sie nie umie odmieniac przez osoby, odmiany podstawoowych czasow no i wyjatki z najczesciej uzywanych slow a tego w trzy tygodnie raczej sie nie ogarnie. Wg mnie minimum to jakies 6 miesiecy aby moc sie dosc swobodnie porozumiewac i mowie tu o kursie polaczonym z mieszkaniem w danym kraju (tyle czasu mi zajelo gdy pojechalam do hiszpani) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie wydaje mi się, żebym była jakimś wybitnym egzemplarzem, przeciwnie, bardzo przeciętnym, a po prostu 6h dziennie w szkole nauki hiszpańskiego i środowisko + praca po lekcjach= nie ma bata, ze sie nie nauczysz, takie moje zdanie. Nie sądzę, żeby to działało z wszystkimi jezykami, ale z espanol na pewno tak. I EOT, nie przekonacie mnie ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tu drugi blad ... mozesz dobrze poznac cala gramatyke i opanowac ja do perfekcji ,poznanie calego slownictwa zajmuje kuuuuuupe czasu ![]() zeby mowic biegle danym jezykiem perfekcyjna znajomosc gramatyki to podstawa, kazdego jezyka powinno zaczynac sie uczyc od gramatyki w przeciwnym razie to nie ma sensu ,no chyba ,ze ktos chce mowic w stylu " Kali miec,Kli zjesc a potem pojsc kupka" ![]() Kolejny raz powtarzam w 3 tygodnie NIE nauczysz sie jezyka,zeby moc sie nim swobodnie porozumiewac ,tak jak powiedziala Paulinka ,nie opanujesz slownictwa ,a juz tym bardziej gramatyki na tyle ,zeby po 3 tygodniach moc swobodnie rozmawiac ,bo swobodna rozmowa to przedewszystkim dobra znajomosc gramatyki i spory zasob slownictwa. i mowia Ci to osoby,ktore mowia biegle czy tez bardzo dobrze kilkoma jezykami ![]()
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Zacznę od odpowiedzi na Twoje pytanie.
Polecam książkę do gramatyki Stanisława Widłaka "Gramatyka języka włoskiego". Myślę, że dojście w rok do poziomu B2 może okazać się naprawdę ciężkie, ale życzę powodzenia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Tak samo, w Hiszpanii prędzej dogadywałam się po włosku niż po angielsku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Nie wiem o co ta sprzeczka, przecież dla jednych rok nauki do rok chodzenia na kurs trzy razy w tygodniu, dla innych to rok uczenia się bite parę godzin dzień w dzień, słuchając mp3 w autobusie, oglądając filmy... Przy odrobinie zdolności językowych, wcale nie wybitnych i masie samozaparcia jest możliwy nawet C1 w rok.
A co to tego, który język trudniejszy: osobiste doświadczenia i odczucia często nie sprawdzają się u innych. Zresztą, czasowe założenia nie są trafione, nie lepiej po prostu uczyć się jak najczęściej, najwięcej i z przyjemnością, a co będzie to będzie?
![]() |
#37 |
.
|
nie, nie lepiej, bo zgloszenie sie na erazmusa musi nastapic odpowiednio wczesniej.
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Jak Ci skazana_na_bluesa idzie nauka włoskiego? Ja chciałabym w rok dojść z poziomu ~A1 na ~B1. Masz jakieś rady? Fajne strony, książki, płyty, filmy, seriale... cokolwiek innego do polecenia co pomaga Ci się uczyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Przez przypadek wlasnie wpadlam na bardzo fajna stronke do szkolenia slowek z wloskiego http://www.languageguide.org/italian/vocabulary/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
jak postepy?
![]()
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Ja też nie wiem o co ta kłótnia
![]() Mi np. idzie łatwiej nauka włoskiego,niż ANGIELSKIEGO... Kwestia nastawienia - do angielskiego sie zraziłam jak byłam mała,a włoskim sama zaczęłam się interesować ![]() Ja wierze,że po dziewczyna mogła sie nauczyć - przecież nie zdawała poziomu C1 po miesiącu tylko umiała wypowiadać się na proste tematy... gdyby nie było to możliwe,to mniej osób by sie skusiło na takie wyjazdy,skoro nie wiele z nich by wyniosły ![]()
![]() |
#42 | |
.
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;36760655]Jak Ci skazana_na_bluesa idzie nauka włoskiego? Ja chciałabym w rok dojść z poziomu ~A1 na ~B1. Masz jakieś rady? Fajne strony, książki, płyty, filmy, seriale... cokolwiek innego do polecenia co pomaga Ci się uczyć?[/QUOTE]
temat nauki wloskiego przysiadl u mnie z 2 powodow. mam straszny zapiernicz na uczelni. a dwa - nie wiadomo, co bedzie z erazmusem. a niestety bez stypendium nie bede w stanie sie utrzymac... ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny znacie jakas strone z serialami wloskimi (ew. film) zeby byly takze wloskie napisy?
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
aby byly po wlosku z wloskimi napisami to DVD a w internecie jak juz np tutaj http://www.streamingdb.org masz strone z filmami patrz przy tytule aby bylo "SUB ITA" ale filmy zapewne w jezyku oryginalnym beda.
Jest tez watek polskie filmy z wloskimi napisami i tam wklejalam ze dwa linki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Ja sie uczyłam przed wyjazdem do pracy za czasów studenckich. Kilka tygodni nauki (włoski w 30 dni)bardzo duzo mi dało, wyjechałam w okolice Palermo, na wsiach krolowach Palermitano i tego to nie dało sie zrozumiec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Cięzko powiedzieć co oznacza swobodna rozmowa bo każdy jest inny- dla jednego o możliwość rozmowy o kosmosie, konklawe i biotechnologii, a dla drugiego rozmowa co tam u ciebie, wyartykułowanie co nas boli itp.
A to ak szybko nauczymy siędanego jezyka zależy od środowiska i nas samych. Np. są osoby, które w ciągu kilku godzin są w stanie nauczyć siedługiego wiersza na pamięć, a są i takie, które będą sie go uczyć tydzień i sie będą mylic. Są ludzie, którzy tabliczki mnożenia uczyli się, uczyli, a i tak nie zapamiętali. Nauczenie się niemalże całego słownictwa w danym języku jest moim zdaniem niemal niemozliwe. Szczerze mój facet (uczys ię jęz. polskiego) ma dużo większy zasób słownictwa niż moja babcia (85 lat). Dla mnie swobodna rozmowa to wtedy- kiedy a coś mówię (bez skrępowania, mam flow, a nie ciągle yyyy...eeeee- a własnie osoby, które umieją gramatyke na tip top to pogadanka z nativem to jak koszmar), a odbiorca wie o co mi chodzi, następuje interakcja, jest wymiana wiadomości etc. Przecież nawet po polsku, podczas rozmowy, ludzie nie mówią jak z Orzeszkowej czy Sienkiewicza. Na poważne i wymagające tematy nei rozmawiamy ze wszystkimi dookoła. Większośc rozmów to skróty myślowe, odpowiadanie półgębkiem- zrobiłem to, poszedłem tam, tam byli ci ci , wyszedłem, zjadłem/ co tam/ co u ciebie/. Wolę znać słówka i najwazniejsze zasady w gramatyce (czasy, odmiany czasowników..) niż całą gramatykę a nie mieć z niej użytku. Moim zdaniem jak ktoś sie nauczy 1000 najbardziej powtarzalnym słów to już zrozumie sporo, a jak ogarnie podstawę gramatyki to język giętki wyrazi to co pomyśli głowa ![]() Gramatyka jest potrzebna na wyższym levelu znajomości języka- jak ktos chce posługiwac sie nim biegle. W klubie przy drinku nie muszę znać od deski do deski wszystkich reguł, ale np. oglądając kabaret (gdzie gramatyka- słowotwórstwo, neologizmy grają pierwsze skrzypce) ogarnięcie tych wszystkich smaczków językowych jest potrzebne. Do wyrażania naszych potrzeb nie trzeba wiele, ale zabawa językiem to już wyższa szkoła jazdy ![]() Dlatego wiele dowcipów czy kabaretów tłumaczonych na jęz. obcy jest bez sensu czy wręcz są nieśmieszne bo kontekst czy pewne niuanse są ciężkie do wychwycenia. Np. jakby ktoś chciał tłumaczyc skecze KMN to by mógł polec bo oni często bazują na smaczkach językowych (w końcu część z nich to poloniści). Ja zamierzam sie nauczyć jeż. włoskiego, ale mocne A2 mi wystarczy do szczęścia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
sa tu jakieś dziewczyny dające korepetycji z włoskiego na poziomie c2? pilne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak wam idzie nauka włoskiego? Bo ja się przymierzam, przymierzam, po wakacjach chciałabym zacząć, ale trochę się obawiam, że mnie przerośnie, bo podobno wcale nie jest taki łatwy jak się wydaje
![]() Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Chciałabym nauczyć się włoskiego. Podstawy znam, skserowałam sobie dwie książki - "Język włoski dla Polaków. Dialogi i ćwiczenia" i "Gramatyka języka włoskiego" Zawadzkiej, oprócz tego mam jakieś książki z lekcjami, ale nie wiem jak sobie rozplanować taką naukę... Od czego zaczynać? Gramatyki, słówek, od jednej lekcji z tego kursu? Dodatkowo uczyć się z jakiejś strony internetowej? Proszę o pomoc, bo chcę w końcu zacząć się uczyć, włoski jest cudowny, a ja mam dość swojego lenistwa i tego, że tracę kolejne dni wolnego czasu
![]() Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2013-08-12 o 00:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
.
|
najlepiej podobnie do tego, jak uczą w szkole
![]()
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
W turbo szybkim tempie możesz nauczyć się włoskiego w ESKK. Tutaj nie chodzisz na zajęcia, które są rozłożone w czasie, ale samodzielnie ustalasz sobie tempo nauki. W ten sposób bardzo szybko nauczysz się włoskiego.
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Witajcież
![]() ja naukę włoskiego zaczynałam już ze 2-3 razy i zawsze coś mi stało na przeszkodzie, ale mam nadzieję, że wkrótce się ogarnę i tym razem wreszcie mi się go uda nauczyć. Jeśli chodzi o książki, to ja też korzystałam z wymienionego tu wcześniej Progetto Italiano - książka całkiem spoko, z tym, że ja potrzebuje zdecydowanie więcej ćwiczeń. Jest jeszcze repetytorium z Wagrosa (Włoski. Repetytorium tematyczno-leksykalne), ale średnio mi się podoba. Tzn, może jest i fajne, jak się jest na bardziej zaawansowanym poziomie niż ja :P. Ze stron godnych polecenia to zajrzyjcie na: http://passaparola.pl/ - grupa nauczycieli włoskiego wrzuca tam bardzo fajne linki do nauki języka. Zna ktoś może jakieś polskie/angielskie/niemieckie blogi o języku włoskim?
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
ja myślałam, że szybko opanuję włoski, bo kiedyś długo uczyłam się łaciny, a to przecież podobne języki... ale niestety nie dałam rady nauczyć się sama. zapisałam się więc do szkoły Długi Język i tam na zajęciach z native speakerem udało mi się szybko podchwycić zasady
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Jeśli ktoś jest zainteresowany mam do sprzedania kilka książek z płytami w nienaruszonym stanie Wiec zachęcam ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Wspólna nauka języka włoskiego.
Cześć!
![]() Mam zamiar uczyć się języka włoskiego. Pomyślałam, że może fajnym pomysłem byłaby wspólna nauka. Wszystkie osoby, które również zaczynają się uczyć, jak również osoby, które uczą się tego języka od dawna – w jednym miejscu. Moglibyśmy dzielić się swoimi doświadczeniami z nauką, sposobami na zapamiętywanie słówek, polecać ćwiczenia, książki, informować się o postępach itp. Osoby, które mają jakieś doświadczenie z językiem włoskim, a wyraziłyby chęć - mogłyby co nie co pomóc, przybliżyć … ![]() Czy znalazłyby się tutaj takie chętne osoby? ![]() Ja jestem zielona jeśli chodzi o język włoski, ale od dzisiaj zaczynam swoje lekcje. Serdecznie pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wspólna nauka języka włoskiego.
Ja bym chciała, ale obecnie mam za mało motywacji i czasu + dwa inne języki na głowie ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.