|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: bez celibatu
Cytat:
Co do pastorow,to takich ludzi podziwiam.Ale mimo wszytsko protestantyzm nie jest taki rygorystyczny,jesli chodzi o obowiazki.Np.nie ma obowiazku odprawiania codziennej Mszy Sw.,spowiedania,brewiarza .Wbrew pozorom,troche czasu na to schodzi. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
małe sprostowanie: chodzi o wyświęcanie żonatych mężczyzn
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1128419790
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na pewno nie można powiedzie, że pastorzy mają mniej zajęc i są mniej zaangażowani. Poprostu ich praca polega na czymś innym. |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do pastorow,to bardziej chodzilo mi o to,ze maja wieksza swobode jesli chodzi o czas,bo nie maja narzuconych obowiazkow jak ksieza katoliccy(sakramenty,brew iarz). Stad tez widac,ze sa bardziej zzyci z wspolnota,maja wiecej czasu na dzialanie posrod nich,rodzine. |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
To może reforma powinna dotyczyc nie tylko zniesienia celibatu, ale jednocześnie skierowania uwagi kapłana w większym stopniu na wspólnotę, niż na rytuał...?
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Żona dla księdza? Bardzo dobry pomysł. W Faktach ktoś powiedział, że dobra żona kapłana miałaby szanse stać sie powiernicą i pomocnicą kobiet w parafii, które ze swoimi problemami wstydzą się zwrócić do księdza. Do mnie ten pomysł jak najbardziej przemawia. U nas, szczególnie na wsi, ksiądz jest wciąż posągową figurą, oddaloną od ludzkich problemów.
W związku z tym pytanie: czy łatwiej by wam było prosić o pomoc czy radę żonę księdza niż samego księdza? |
|
|
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja właśnie jestem za celibatem
Jeżeli ksiądz przyjmuje Sakrament Kapłaństwa z potrzeby serca, dlatego że chce służyć ludziom i Kościołowi, to chyba żona nie jest mu do niczego potrzebna Poza tym, rzeczywiście, rodzina, żona, dzieci, to wymaga wiele czasu a ksiądz przecież ma swoje zajęcia i nie zgodzę się z tym, że odprawianie Mszy, spowiedź, nabożeństwa to tak jakby zwykła praca jakiegoś człowieka... To wymaga ogromnego skupienia, umysłowego wysiłku, i w konsekwencji coś zostałby zaniedbane - albo posługa kapłańska albo rodzina... Dlatego też moim zdaniem księża powinno żyć jak dotychczas - w celibacie, to sprawia według mnie że ksiądz jest też człowieiem ale jakoś tak inaczej na niego patrzymy, tak że jest jakikjś tam reprezentantem Chrystusa w naszej małej ojczyźnie - parafii Takie moje zdanie
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
A mi sie wydaje, ze ksieza jednak maja jakies pojecie o rodzinie. W koncu nie wzieli sie z kapusty, tez ich pewnie matka i ojciec wychowywali...Moze to troszke inna perspektywa bo byli dziecmi...ale na pewno zauwazali jakies problemy czy klotnie rodzicow. Poza tym ksieza tez maja znajomych...a ci znajomi maja rodziny...wiec nie przesadzajmy
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.

Poza tym, rzeczywiście, rodzina, żona, dzieci, to wymaga wiele czasu a ksiądz przecież ma swoje zajęcia i nie zgodzę się z tym, że odprawianie Mszy, spowiedź, nabożeństwa to tak jakby zwykła praca jakiegoś człowieka... To wymaga ogromnego skupienia, umysłowego wysiłku, i w konsekwencji coś zostałby zaniedbane - albo posługa kapłańska albo rodzina... Dlatego też moim zdaniem księża powinno żyć jak dotychczas - w celibacie, to sprawia według mnie że ksiądz jest też człowieiem ale jakoś tak inaczej na niego patrzymy, tak że jest jakikjś tam reprezentantem Chrystusa w naszej małej ojczyźnie - parafii

klik