bez celibatu - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-05, 20:30   #31
Sophie86
Zadomowienie

Dot.: bez celibatu

Cytat:
Napisane przez kid
Celibat wprowadzono z mało szlachetnych pobudek. Czasem mi szczęka opada jak jakiś "zaangazowany" mówi, że "Pan Jezus (ale ja nie znoszę tego "zlepka"!!!) tak kazał". Gucio prawda. Nic nie ma o tym w Nowym Testamencie o ile pamiętam. Celibat to konsekwencja walki Kościoła i Cesarstwa.
Ja jestem za zniesiem. Jak ksiądz może mi doradzac w kwestiach małżeństwa i rodziny, skoro to całkiem obcy dla niego temat? A pastorzy? Mają rodziny i i są bardzo zaangażowani w życie swoich kościołów.
Akurat jest.Duzo na ten temat jest w ew.wg sw.Mateusza 19 rozdzial.
Co do pastorow,to takich ludzi podziwiam.Ale mimo wszytsko protestantyzm nie jest taki rygorystyczny,jesli chodzi o obowiazki.Np.nie ma obowiazku odprawiania codziennej Mszy Sw.,spowiedania,brewiarza .Wbrew pozorom,troche czasu na to schodzi.
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-05, 20:30   #32
u.zymek
Raczkowanie

małe sprostowanie: chodzi o wyświęcanie żonatych mężczyzn http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1128419790
u.zymek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-05, 21:00   #33
Pralinka
Rozeznanie

GG do Pralinka

Cytat:
Napisane przez u.zymek
małe sprostowanie: chodzi o wyświęcanie żonatych mężczyzn http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1128419790
Czyli tak jak w przypadku duchownych prawosławnych. Na ksiaedza moze zostac wyswiecony zonaty mezczyzna, ale jesli zostanie wyswiecony jako kawaler to nie moze sie juz ozenic.
Pralinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-05, 21:11   #34
kid
Raczkowanie

GG do kid

Cytat:
Napisane przez Sophie86
Akurat jest.Duzo na ten temat jest w ew.wg sw.Mateusza 19 rozdzial.
Sprawdzałam - nie wiem o co ci chodzi. Jest o małżeństwie, ale nie ma o celibacie kapłanów.

Na pewno nie można powiedzie, że pastorzy mają mniej zajęc i są mniej zaangażowani. Poprostu ich praca polega na czymś innym.
kid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 13:59   #35
Sophie86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kid
Sprawdzałam - nie wiem o co ci chodzi. Jest o małżeństwie, ale nie ma o celibacie kapłanów.

Na pewno nie można powiedzie, że pastorzy mają mniej zajęc i są mniej zaangażowani. Poprostu ich praca polega na czymś innym.
jest o ludziach,korzy pozostaja bezzennni dla krolestwa niebieskiego.Faktycznie,n ie jest doslowie powiedziane,ze ma dotyczyc kaplanow.Ale sama wzmianka jako taka jest .

Co do pastorow,to bardziej chodzilo mi o to,ze maja wieksza swobode jesli chodzi o czas,bo nie maja narzuconych obowiazkow jak ksieza katoliccy(sakramenty,brew iarz). Stad tez widac,ze sa bardziej zzyci z wspolnota,maja wiecej czasu na dzialanie posrod nich,rodzine.
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 14:21   #36
kid
Raczkowanie

GG do kid

To może reforma powinna dotyczyc nie tylko zniesienia celibatu, ale jednocześnie skierowania uwagi kapłana w większym stopniu na wspólnotę, niż na rytuał...?
kid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 14:40   #37
Amba
Raczkowanie

Żona dla księdza? Bardzo dobry pomysł. W Faktach ktoś powiedział, że dobra żona kapłana miałaby szanse stać sie powiernicą i pomocnicą kobiet w parafii, które ze swoimi problemami wstydzą się zwrócić do księdza. Do mnie ten pomysł jak najbardziej przemawia. U nas, szczególnie na wsi, ksiądz jest wciąż posągową figurą, oddaloną od ludzkich problemów.

W związku z tym pytanie: czy łatwiej by wam było prosić o pomoc czy radę żonę księdza niż samego księdza?
Amba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-31, 11:38   #38
ciekawa_świata
Wtajemniczenie

A ja właśnie jestem za celibatem Jeżeli ksiądz przyjmuje Sakrament Kapłaństwa z potrzeby serca, dlatego że chce służyć ludziom i Kościołowi, to chyba żona nie jest mu do niczego potrzebna Poza tym, rzeczywiście, rodzina, żona, dzieci, to wymaga wiele czasu a ksiądz przecież ma swoje zajęcia i nie zgodzę się z tym, że odprawianie Mszy, spowiedź, nabożeństwa to tak jakby zwykła praca jakiegoś człowieka... To wymaga ogromnego skupienia, umysłowego wysiłku, i w konsekwencji coś zostałby zaniedbane - albo posługa kapłańska albo rodzina... Dlatego też moim zdaniem księża powinno żyć jak dotychczas - w celibacie, to sprawia według mnie że ksiądz jest też człowieiem ale jakoś tak inaczej na niego patrzymy, tak że jest jakikjś tam reprezentantem Chrystusa w naszej małej ojczyźnie - parafii Takie moje zdanie

ciekawa_świata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-31, 12:11   #39
elly2
Wtajemniczenie

A mi sie wydaje, ze ksieza jednak maja jakies pojecie o rodzinie. W koncu nie wzieli sie z kapusty, tez ich pewnie matka i ojciec wychowywali...Moze to troszke inna perspektywa bo byli dziecmi...ale na pewno zauwazali jakies problemy czy klotnie rodzicow. Poza tym ksieza tez maja znajomych...a ci znajomi maja rodziny...wiec nie przesadzajmy

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości