![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Po co takie zdjęcia?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Zeby mam o dziwo proste
![]() Też razi mnie smoczek używany jako zatykacz, a juz zwłaszcza u chodzących dzieci, wiecznie ze smokiem w buzi, nie wiem, jak leniwym trzeba być, zeby do tego dopuscic:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To jest dopiero masakra. Ale powiem ci, że my wszyscy 3 długo piliśmy z butli i ssali smoki (ja pamiętam swojego smoczka i okoliczności w jakich się go pozbyłam za namową cioci) i wszyscy mamy krzywe zęby jak cholera, z tym, że ja sobie wyprostowałam a moi bracia chodzą dalej jak takie szkarady ![]() Ze smoczkami nie miałam problemu, córka miała tylko na nocne spanie i dała się namówić przed 2 urodzinami, że koniec z nim, syn w ogóle nie używa smoczka od urodzenia. Ale z butelkami i córką moją to trochę problem był, na szczęście dała się przekonać, że idzie do przedszkola a przedszkolaki to takie duże są, z butelki nie piją ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-04-02 o 22:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Smoczka używała długo, ale tylko przed snem, bo długo i boleśnie ząbkowała- 2 tygodnie temu wyszła ostatnia 5-tka.W czasie wyrzynania się kilku zębów na raz, to przez ok. 2 miesiące dostawała wieczorem ibuprofen, bo z bólu nie mogła spać i płakała pół nocy, a ja nieprzytomna szłam rano do pracy- smoczek łagodził te bóle, więc mając do wyboru trzymanie dziecka non stop na leku p/bólowym lub dawanie na noc smoka- wybrałam to drugie. Dałam jej czas do pojawienia się ostatniego zęba- co nastąpiło kilka dni przed 3-mi urodzinami. Zgryz bez zarzutu ![]() Wracając do głównego tematu- nie widzę potrzeby upubliczniania takich zdjęć , natomiast szczerze podziwiam mamy bliźniąt karmiące wyłącznie piersią i to długo (sama miałam ogromne problemy z laktacją, ale się uparłam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś dzieciom rzeczywiście długo dawało się mleko z butli, teraz raczej bardziej dąży się do tego, żeby jak najszybciej z butli zrezygnować, no i dobrze, bo zdrowe dla zębów to na pewno nie jest. Moja mama odstawila mi smoka jak skończyłam równo rok, mówiła, ze tak kiedyś kazali odstawiać i jak patrzę na te juz całkiem spore dzieci ze smokami, to wcale takie głupie nie było, bo większe dzieci ze smokiem w miejscu publicznym wyglądają głupio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moja nigdy nie używała smoczka w dzień, nawet zdjęć takich nie ma,tym bardziej "w miejscach publicznych". Przy bardzo trudnym i długim ząbkowaniu wszystko szło do buzi w roli drapaka, ostatnio nawet ołówkowe kredki. Bałam się, że przestawi się wieczorem (kiedy najbardziej ją bolało) na ssanie kciuka... jak to określiła znajoma- smoczek się w końcu odstawi (wiadomo, jak najszybciej), ale kciuka to się nie odetnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Po co takie zdjęcia?
Wy się cieszcie, bo ja mając rok plułam kaszą i mlekiem dalej niż widziałam, a na 6 letnich kuzynów pijących flachę kaszy z butli ze smoczkiem patrzyłam podobno z przerażeniem. Mama była wykończona, odetchnęła, jak dostałam do ręki parówkę.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#38 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wika moje kiepsko, nie lubię być w ciąży. Chyba jako jedyna na świecie doula uważam, że ciąża generalnie do kitu jest ![]() ![]() Cytat:
![]() A z nocnikiem luz, moja też dalej pieluchowa ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Mi takie zdjęcia nie przeszkadzają. Niestety, też mam skłonność do rozstępów. Jak byłam w ciąży, to smarowalam się czym popadło, a i tak od 32 tygodnia codziennie miałam nowe prążki, bo dziecko błyskawicznie rosło i się rozpychało.
Co do smoków i pieluch. Maja ssmoka dostaje na noc, ale go przez sen wypływa. Juz nie ma takiego odruchu ssania. Natomiast wolalam, żeby była smoczkowa, niż nauczyła się ssać kciuk. Mieszkając w Holandii, widywalam duże dzieci, nastolatków i czasem dorosłych ssących kciuk! Tam niektóre ośrodki zdrowia forsują niestosowanie smoczków w pierwszym roku życia dziecka. Mi też mówila jedna pielęgniarka swoje teorie...ale ją olałam. Z butli pije rano i wieczorem, bo taki mamy rytuał. Z resztą....ja pamiętam, ze chyba jeszcze w zerowce lubilam kaszę mannę z butli, bo inaczej mi nie smakowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem większe dziecko lub już nawet nastolatek ssący kciuk to już świadectwo jakichś niezaspokojonych potrzeb emocjonalnych. Ale mogę się mylić, to tylko moje odczucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do tego spokoju, dziękuję ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#43 | |
ja.
|
Cytat:
![]() ![]() synek ma tylko do spania, w dzien nie chce. butla 2, 3 razy dziennie jest. kolo dwoch lat chce odstawiac od jednego i drugiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Butli też nie uważam za zbrodnię wielką - niech ma to swoje ciumkanie na dobranoc. Moi kuzyni pili mleko z kaszą z butli na śniadanie do 9 roku życia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczerze się dziwię brzuszkowym sesjom, a już szczególnie rozbieranym..
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o dzieci to staram się po prostu kierować zdrowym rozsądkiem, bez wielkiego ciśnienia na to, czy tamto, raczej wstrzelić się w odpowiedni moment na zmiany
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Wika ja się sobie w ciąży podobałam, uważam, że fizycznie jak na ciężarną rzecz jasna ![]() ![]()
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jakoś nie czuję tego stanu. ![]()
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Mały off się tu zrobił
![]() Co do tematu: faktycznie widzę ostatnie pewną skrajność : albo Panie na siłce w miesiąc po porodzie, na obcasach, w full make-upie, albo smutna, gruba, zaniedbana i "pachnąca mlekiem" Matka Polka ![]() Trochę środka mi brak. Ja jestem wielką zwolenniczą kp, zdjęcie mnie nie szokuje, maluchy wyglądają super i podziw dla tej mamy, że kp bliźniaki, bo to pewnie jest..niezła sztuka. Aczkolwiek zastanawia mnie sens wrzucania tego typu zdjęcia do sieci, ten zamiar. Widać tam, że ciąża mocno odbiła się na mamie - ale skoro pokazuje siebie - w takiej sytuacji, z dziećmi - to imo musi mieć sporo dystansu do siebie takiej i figura jest drugoplanowa. To nie z tym zdjęciem coś nie tak - ale z jego interpretacją. Smuci mnie, że zamiast karmiącej mamy, mamy bliźniaków.. najpierw się widzi brzuch określając jednocześnie całość jako.. "obrzydliwą". Cóż, rozstępy nie są fajne, sama mam kilka przy pępku, pojawiły się na niecałe 2 tyg po porodzie - ale niewiele już je widać. Trudno. Kwestia genów, kwestia szczęścia. A tu postawa oceniająca i wstręt typu "czemu nic z tym nie zrobiła". Z wagą - owszem, wiele można, jeśli się ma siłę i czas. Może tego brakło, przy bliźniakach.. Co w sumie, nie takie dziwne? ![]() Po sobie wiem - zupełnie inaczej myślałam, interpretowałam, takie zdjęcia, sytuacje związane z macierzyństwem - przed dzieckiem. Wydaje mi się, że "po dziecku" - to już inna jakość, inna ja. I cieszy mnie ta zmiana. -------- Co do ciąży: mi doskwierała końcówka, sporo spojrzeń na sobie łapałam ( kto zna, ten wie czemu, stanowię widok bardziej nietypowy chyba niż małolata z brzuchem.. ![]() Co do kp i wiszenia na piersi : przy noworodku to super stan - ile książek przeczytanych, seriali oglądniętych ![]() Wika - tak do tego podejdź. Bo jeśli podejdziesz do tego "byle nakarmić i odłożyć dziecko, żeby zrobić 182u833783 spraw na wczoraj" - będziesz umęczona. A jeśli wdrukujesz sobie " da się- super, nie da się - też dobrze" i pogodzisz się, że nie będzie perfekcyjnie ina błysk, ale jest dobra książka, jest serial i czas na przyjemności - to będzie zupełnie inaczej. Wiem co mówię ![]() Najpierw się trzeba pogodzić z bezruchem - potem jest całkiem przyjemnie ![]() Klarisa: przeurocze to zdjęcie i świetny dobór fryzury! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Wiem o czym piszecie, zimą czytanie książek, nadrabiane zaległości filmowych brzmi bosko, ale w czerwcu średnio, zakładając piękną pogodę średnio, wolę czytać w parku niż siedzieć całymi dniami w dusznym mieszkaniu.
Mam nadzieję, że moje małe nie będzie wisiadłem, ewentualnie, że karmienie będzie częste, ale nie będzie trwało godzinami. Wychodzę z założenia, że karmić można niemal wszędzie, tylko trzeba opanować sztukę dyskrecji, żeby dziecku było dobrze i żebym ja nie była skrępowana. Podejście się zmienia, jeszcze z rok temu zakładałam, że nie będę karmić w ogóle. ![]() Ściskamy wszystkie mamy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Ja uwielbiam szale i chusty, więc nie miałam problemu z dyskretnym karmieniem. Jak nosiłam małą w chuście, to przy karmieniu, zaslanialam się kawałkiem materiału....jak nie miałam żadnej chustki na szyi ;-) .
Co do zdjęć...kiedyś polubilam profil na FB o karmieniu piersią. Zdziwila mnie tam ilość zdjęć wątpliwych estetycznie. Co innego pokazanie karmienia piersią w sposób artystyczny, granie światłem i cieniem....a co innego chamska fotka robiona komórką, gdzie "bufet" jest na wierchu i kazdy użytkownik serwisu może to zobaczyć. W dodatku same mamusie nie wyglądają kwitnąco. Ok, sama nie byłam kwitnąca i radosna po nieprzespanej nocy z niemowlęciem na piersi....ale nie robilam sobie w takim stanie zdjęć i nie wrzucalam na ogólnodostępne strony. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to pewnie coś w stylu: zaniedbana babka nieródka, staje się zaniedbaną ciężarną i potem matką. Dla mnie to nie do przyjęcia. Lubię się podobać sobie, uwielbiam, jak mąż patrzy na mnie, no i lubię czuć wewnętrzny komfort idąc do ludzi. Z resztą, pracuję z ludźmi, więc nie mogę być zaniedbanym babsztylem ;-) . Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No co kto lubi ![]() Każdy ma swoje standardy ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
A co jest dziwnego w tym zdjęciu? Tak wygląda macierzyństwo- rozstępy na brzuchu i przyssane dzieci do piersi. Mnie to zdjęcie nie odrzuca, nie oburza i w ogóle- sama prawda, dość mam już koloryzowania macierzyństwa.
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz zobaczylam ciazowe rozstepy na brzuchu u samej siebie i przerazona bylam, bo w mediach same gladziutkie napiete bruzszki, a u mnie nagle czerwone krechy. Az sobie pomyslalam, ze tylko ja jestem taka udarzona, ze mimo wielomiesiecznego smarowania sie oliwkami itp zaliczylam rozstepy. Dlatego taka nielukrowana wizja ciala matki tez jest potrzebna, nie ma co wrzucac do jednego worka przetluszczonych nieuczesanych wlosow czy zaniedbanej cery z rozstepami. wiadomo, ze nie kazdy chce pokazywac publicznie takie defekty, ja np nie mialabym odwagi, ale jesli ktos sie czuje na silach, to dlaczego nie? Czasem wrecz zazdroszcze luzu kobietom, ktore mimo np sporej nadwagi, duzego cellulitu czy cos chodza sobie po plazy w skapych kostiumach i sa pewne siebie. Ja musialam schudnac i poczekac, az rozstepy stana sie mniej widoczne, zeby odwazyc sie na zalozenie bikini.
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Dzięki takim zdjęciom nie mam rozstępów po ciązy. Jak je zobaczyłam, zawzięłam się i smarowałam brzucho dwa razy dziennie oliwką. A tak bym nie wiedziała
![]() A tak na serio: wiele kobiet po ciąży i karmieniu nie akceptuje swojego ciała i fajnie jest, jeśli widzą, że inne kobiety też tak wyglądają, a nie są od razu jak z reklamy bielizny. Jestem na tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mam skłonności do rozstępów i jak na razie nic nie wylazło, ale to 31 tc, więc mają jeszcze czas.. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.