![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak życia studenckiego & samotność
Nie przeczytalam calego watku tylko glowny post autorki i moje rady sa 2:
1. Sama mozesz isc na jakas zumbe/fitness etc.i tam poznac ludzi 2. Kluby studenckie zajmujace sie organizacja roznych wydarzen na studiach, szkolen, targow. Tam jest baaaardzo duzo ludzi Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Miałam podobny problem na 1 roku studiów - grupa trafiła mi się niezbyt zgrana czy chętna do wyjść, nawet jak miałam jakieś "lepsze" koleżanki to każda wracała na weekand do domu i nie dało się ich nigdzie wyciągnąć. Znajomych z liceum nie miałam nigdzie obok, wszyscy studiowali bliżej rodzinnego miasta. Byłam sama.
Bardzo dużo się zmieniło, gdy poszłam do pracy na 2 roku ![]() ![]() Jeśli sytuacja na mieszkaniu Ci nie odpowiada, możesz też spróbować szukać innej stancji. Na wizażu też często są wątki typu "spotkania wizażanek" może i u Ciebie w mieście ![]() ![]() Edytowane przez Ewelajna140 Czas edycji: 2014-04-03 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Co do akademika - mieszkam w akademiku 5 rok (pozdrawiam Lumumbowo;d). Przez pierwsze 2 lata - akademiki o niższym standardzie (wspólna kuchnia, łazienka itd), ale imprez takich jak tam nigdzie indziej nie przeżyłam. Ktoś wyżej pisał, że imprezy na całe korytarze robią Erasmusi - nieprawda
![]() Ogólnie prawda jest taka, że można się uczyć w akademiku. Kiedy trzeba jest na to czas i są warunki. A i nowych znajomych mnóstwo, zazwyczaj na lata. ![]() Co do tego, że ludzie, którzy nie mieszkali w akademikach zdążyli się pozaręczać i wziąć śluby - no serio, gratuluję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
BAN stały
|
Cytat:
A poza tym ja jakoś mam 22 lata, jestem na pierwszym roku i jestem z TŻ przeszło 6 lat, mieszkamy razem a nie w akademiku i są w planach i zaręczyny i ślub i ja uważam, że to nie świadczy o nas źle a wręcz przeciwnie, nie skaczę sobie co noc do innego pokoju a akademiku jak co niektóre dziewczyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
No widze ze nadepnelam panience na odcisk nja tylko mowie ze ludzie na piatyn roku niektorzy juz maja wlane mieszkania kupione za wlasna prace a niektorych jak dzieci dalej bawia zabawy w wieloosobowych pokojach:p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą jak komuś się spieszy do "dorosłego" życia to jego sprawa. Znam wielu ludzi, którym się do niego nie spieszy. Zaręczyny i ślub to nawet 16stka może mieć. Cytat:
- na kredyt 25-letni - kupione przez bogatych rodziców - odziedziczone po dziadkach |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do samotności, Autorko, dziewczyny bardzo dobrze radzą, by zapisać się do jakichś organizacji/na wolontariat/warsztaty /kursy etc. Ja bardzo fajnych ludzi poznałam właśnie na szkoleniach z wolontariatu (a i przy tym świetnie się bawiłam! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dodatkowo - ja jestem z moim facetem prawie 4 lata, od 2 mieszkamy razem w JEDNYM pokoju w akademiku, MOŻNA ![]() ![]() Ogólnie odnoszę wrażenie, że o życiu w akademikach najwięcej wiedzą i mówią osoby, które w nich nie mieszkały. Legendy o puszczalskich laskach (przez 5 lat poznałam takich może ze trzy), o wiecznych imprezach, brudzie, karaluchach.. ![]() AMEN. Edytowane przez emmmwuuu Czas edycji: 2014-04-03 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze mnie wkurza to głupie powtarzanie jak mantrę: "Studia to najlepszy czas w twoim życiu!", "Jak się na studiach nie wyszalejesz, to potem już nie ma jak!", "Będziesz jeszcze tęsknić za studiami!", "Nigdy potem nie będzie takiego czasu jak na studiach", "Swoim dzieciom opowiesz, jak szalałaś na studiach". Bla bla bla. To samo swego czasu słyszałam o liceum ![]() A ja, wzorem drabineczki mam zamiar całe życie mieć za☠☠☠iste i pełne szaleństw, a nie tylko głupie 5 czy ile tam lat. Oczywiście, nie neguję tego, że na studiach fajnie jest imprezować, no ale na Boga, nie należy mieć podejścia, że trzeba koniecznie 5 lat przechlać, przeszaleć, bo potem to już praca, aktówka i nuda po pas. Bo się można na takim podejsciu przejechać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
Niech każdy żyje jak mu się podoba. Mi odpowiada życie w akademiku i chyba nawet jak skończę studia chciałbym sobie jeszcze pomieszkać i jednocześnie pracować, jak nie będę miał poważnych planów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyrażaj się pogardliwie o czymś, co jest dla człowieka, zwłaszcza młodego i bez długiego stażu pracy, czymś naprawdę wymagającym dużego wysiłku.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
Drabineczka ma coś do studentów, którzy trochę mniej poważnie podchodzą do życia bądź uczelnią bądź preferują akademiki od "własnych mieszkań" i mój post na tle jej ataku (chyba zazdrości) jest naprawdę łagodny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, czemu mieszkając w Łodzi mówisz, że nieprawdą jest to, co napisałam o wrocławskich akademikach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Wiesz, ja myślę, że ludzie tutaj potrafią czytać i skoro jest napisane, że jestem z Łodzi, to logiczne dla nich będzie, że wypowiadam się na temat akademików w Łodzi, nie w Krakowie, Bydgoszczy, Wrocławiu czy Nowym Jorku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Zależy jeszcze od ludzi. U nas zeszłoroczne "gwiazdy" (komendanci melanżów) dostali zakazy i nie mogli się wprowadzić do akademika i dopiero po 3 miesiącach się rozkręciła atmosfera. Widuję jednak czasami nerdy w akademiku i znamy 2 dziewczyny co wiecznie mają problem i chodzą na skargi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rozumiem ludzi, którzy dzwonią na recepcję i skarżą, że za głośno itd, nie każdy ma ochotę słuchać jak inni imprezują, ale z drugiej strony dziwi mnie to niezmiennie od lat, że zamiast poszukać jakiegoś taniego mieszkania/pokoju, oni dalej - w sensie kolejny rok z kolei, tkwią w tym akademiku i narzekają. Nie pojmę tego nigdy chyba ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Taniej może nie, ale za tę samą lub niewiele wyższą cenę oczywiście, że się da. Przykładem są moi znajomi, którzy studia już skończyli, wynajęli we czworo mieszkanie przy Rondzie Solidarności, płacą od osoby 360 zł, za akademik płacili po 340. Różnica ogromna..
![]() ![]() ![]() Edytowane przez emmmwuuu Czas edycji: 2014-04-03 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Lepiej nic o logice nie mów, bo masz z nią problem. Ja napisałam, jak jest we Wrocławiu, a Ty zaprzeczyłaś jakoby nie tylko studenci Erasmusowi robili imprezy na całe korytarze- to przepraszam bardzo, o czym w tym momencie napisałaś? Bo może według Twojej logiki o Nowym Jorku, nie wiem. Edytowane przez 201607260936 Czas edycji: 2014-04-18 o 22:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Mam ten sam problem, bo studiuję w mieście rodzinnym.....
Mam wrażenie że to życie mi umyka, każdy dzień jest taki sam... A najgorsze w tym wszystkim jest to że mam tak na własne życzenie. Na całym 1 roku marzyłam żeby się stąd wyrwać i iść na studia do Krakowa. Dlatego pisałam jeszcze raz maturę aby się dostać i cały rok miałam jeden cel - uciec z tego wymarłego miasta, w którym żyję. Więc udało się poszłam do Krakowa i zrezygnowałam po 4 dniach z powodów rodzinnych... jest t rzecz jakiej najbardziej żałuję w moim życiu. TEraz minął tydzień odkąd chodzę spowrotem na uczelnie w moim małym miasteczku i po prostu mam depresje. Nie chce mi sie nawet rano wstawać, nie mam żadnej koleżanki, z nikim nie rozmawiam i to nie tak że nie próbowałam... One po prostu mają swój świat do którego ja nie pasuję. Mój chłopak studiuje sobie w Krakowie, a ja tu siedzę samotnie... Dopiero za 2 lata mogę się wyprowadzić na magistra.. i szczerze nie wiem jak dotrwam.. odliczam dni.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
No myslałam żeby iść.. wiem że połowa moich problemów rodzi się w mojej głowie. Chciałabym normalnie z kimś pogadać, poradzić się, bo to że nadaje sie do psychiatry to sama dobrze wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
A w czym mialby tutaj pomoc psychiatra? Chyba ewentualnie psycholog. Lub psychoterapeuta. Chyba ze isc do psychiatry, by pokierowal dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.