Brak życia studenckiego & samotność - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-03, 00:48   #31
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: Brak życia studenckiego & samotność

Nie przeczytalam calego watku tylko glowny post autorki i moje rady sa 2:
1. Sama mozesz isc na jakas zumbe/fitness etc.i tam poznac ludzi
2. Kluby studenckie zajmujace sie organizacja roznych wydarzen na studiach, szkolen, targow. Tam jest baaaardzo duzo ludzi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 07:20   #32
Ewelajna140
Zadomowienie

Miałam podobny problem na 1 roku studiów - grupa trafiła mi się niezbyt zgrana czy chętna do wyjść, nawet jak miałam jakieś "lepsze" koleżanki to każda wracała na weekand do domu i nie dało się ich nigdzie wyciągnąć. Znajomych z liceum nie miałam nigdzie obok, wszyscy studiowali bliżej rodzinnego miasta. Byłam sama.

Bardzo dużo się zmieniło, gdy poszłam do pracy na 2 roku W pracy poznałam całą masę ludzi. Większość z nich stale jest obecna w moim życiu Polecam też wszelkiego rodzaje organizacje studenckie - tam też można poznać dużo fajnych osób.

Jeśli sytuacja na mieszkaniu Ci nie odpowiada, możesz też spróbować szukać innej stancji.

Na wizażu też często są wątki typu "spotkania wizażanek" może i u Ciebie w mieście poszukaj i przyłącz się!

Edytowane przez Ewelajna140
Czas edycji: 2014-04-03 o 07:26
Ewelajna140 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 14:38   #33
emmmwuuu
Raczkowanie

Co do akademika - mieszkam w akademiku 5 rok (pozdrawiam Lumumbowo;d). Przez pierwsze 2 lata - akademiki o niższym standardzie (wspólna kuchnia, łazienka itd), ale imprez takich jak tam nigdzie indziej nie przeżyłam. Ktoś wyżej pisał, że imprezy na całe korytarze robią Erasmusi - nieprawda Teraz, 3 rok już, mieszkam w akademiku z wyższym standardem, jest tu spokojniej, sąsiadów się faktycznie nie zna, mija się ich, cześć i tyle.

Ogólnie prawda jest taka, że można się uczyć w akademiku. Kiedy trzeba jest na to czas i są warunki. A i nowych znajomych mnóstwo, zazwyczaj na lata.

Co do tego, że ludzie, którzy nie mieszkali w akademikach zdążyli się pozaręczać i wziąć śluby - no serio, gratuluję
emmmwuuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 15:22   #34
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez emmmwuuu Pokaż wiadomość
Co do akademika - mieszkam w akademiku 5 rok (pozdrawiam Lumumbowo;d). Przez pierwsze 2 lata - akademiki o niższym standardzie (wspólna kuchnia, łazienka itd), ale imprez takich jak tam nigdzie indziej nie przeżyłam. Ktoś wyżej pisał, że imprezy na całe korytarze robią Erasmusi - nieprawda Teraz, 3 rok już, mieszkam w akademiku z wyższym standardem, jest tu spokojniej, sąsiadów się faktycznie nie zna, mija się ich, cześć i tyle.

Ogólnie prawda jest taka, że można się uczyć w akademiku. Kiedy trzeba jest na to czas i są warunki. A i nowych znajomych mnóstwo, zazwyczaj na lata.

Co do tego, że ludzie, którzy nie mieszkali w akademikach zdążyli się pozaręczać i wziąć śluby - no serio, gratuluję
patrz, mój kolega z PŁ mieszkający na Lumumbowie w akademiku polibudy mówi zupełnie co innego o akademikach Lumumbowa. Podobno dzieją się tam cuda a i byłam u niego dwa czy trzy razy i muzyka to grała z kilku pokoi i to tak jak by na siłę próbowali się zagłuszyć. Za to w weekendy to tam są pustki, dosłownie 99% wyjeżdża do domów rodzinnych.

A poza tym ja jakoś mam 22 lata, jestem na pierwszym roku i jestem z TŻ przeszło 6 lat, mieszkamy razem a nie w akademiku i są w planach i zaręczyny i ślub i ja uważam, że to nie świadczy o nas źle a wręcz przeciwnie, nie skaczę sobie co noc do innego pokoju a akademiku jak co niektóre dziewczyny.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 15:55   #35
201604181004
Konto usunięte

No widze ze nadepnelam panience na odcisk nja tylko mowie ze ludzie na piatyn roku niektorzy juz maja wlane mieszkania kupione za wlasna prace a niektorych jak dzieci dalej bawia zabawy w wieloosobowych pokojach:p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 16:48   #36
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
btw co tego "żałuję bo znajomi bawili się w akademikach a ja u rodziców..."
Większość moich znajomych z Trójmiasta twardo mówi, że woli akademik czy mieszkanie studenckie od mieszkania z rodzicami.

Cytat:
no, tylko ze po 5 latach ci znajomi dalej tkwią w akademcu z kupką znajomych, a inni zdążyli się pozaręczać, ślub wziąć czy nawet kupić własne mieszkanie
Powiem Ci więcej - ja znam nawet doktorantów, którzy wolą tkwienie w akademiku niż mieszkanie samemu. Znam nawet parę, która mieszka w oddzielnych pokojach od początku studiów. Akademiec ma swój niezapleczalny klimat. Zwłaszcza jak zamieszkuje go zgrana ekipa.

Zresztą jak komuś się spieszy do "dorosłego" życia to jego sprawa. Znam wielu ludzi, którym się do niego nie spieszy. Zaręczyny i ślub to nawet 16stka może mieć.

Cytat:
No widze ze nadepnelam panience na odcisk nja tylko mowie ze ludzie na piatyn roku niektorzy juz maja wlane mieszkania kupione za wlasna prace a niektorych jak dzieci dalej bawia zabawy w wieloosobowych pokojach:p
Własne mieszkanie od razu po studiach kupione za własne pieniądze? Chyba:
- na kredyt 25-letni
- kupione przez bogatych rodziców
- odziedziczone po dziadkach
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 17:43   #37
chocolate_dream
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
A poza tym ja jakoś mam 22 lata, jestem na pierwszym roku i jestem z TŻ przeszło 6 lat, mieszkamy razem a nie w akademiku i są w planach i zaręczyny i ślub i ja uważam, że to nie świadczy o nas źle a wręcz przeciwnie, nie skaczę sobie co noc do innego pokoju a akademiku jak co niektóre dziewczyny.
To chyba zależy od osoby, a nie miejsca, w którym się mieszka.

Co do samotności, Autorko, dziewczyny bardzo dobrze radzą, by zapisać się do jakichś organizacji/na wolontariat/warsztaty /kursy etc. Ja bardzo fajnych ludzi poznałam właśnie na szkoleniach z wolontariatu (a i przy tym świetnie się bawiłam! ). Warto.
chocolate_dream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-03, 17:47   #38
emmmwuuu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
patrz, mój kolega z PŁ mieszkający na Lumumbowie w akademiku polibudy mówi zupełnie co innego o akademikach Lumumbowa. Podobno dzieją się tam cuda a i byłam u niego dwa czy trzy razy i muzyka to grała z kilku pokoi i to tak jak by na siłę próbowali się zagłuszyć. Za to w weekendy to tam są pustki, dosłownie 99% wyjeżdża do domów rodzinnych.

Noo..tylko, że ja nie pisałam o akademiku PŁ - Tygrysie, więc nie wiem o co Ci chodzi za bardzo. Fakt - są głośni ludzie, są imprezy, jak WSZĘDZIE. Sąsiadów w bloku/współlokatorów w mieszkaniu też możesz mieć bardzo głośnych, nie wiesz na kogo trafisz. Poza tym napisałam, zdaje się dość wyraźnie, że przez pierwsze 2 lata BYŁ hałas i imprezy, w tym 'korytarzówki'. Mieszkałam w 9 - jeżeli słyszałaś TYYYYYYLE o akademikach, to pewnie i o 9 - patrz, zdałam! Miałam nawet stypendium naukowe. Wow, da się? Mieszkałam w 8 - to samo. Mieszkam w 3 (tu właśnie jest spokojniej) - też zdaję i się uczę kiedy trzeba. Jak się chce, to się da. Taka jest prawda. Są stopery, z ludźmi też można się dogadać, są pokoje do nauki.

Dodatkowo - ja jestem z moim facetem prawie 4 lata, od 2 mieszkamy razem w JEDNYM pokoju w akademiku, MOŻNA Mamy swoją łazienkę, aneks kuchenny i święty spokój. Nie martwimy się o rachunki za wodę, gaz, prąd, internet. I bynajmniej nie czuję się z tego powodu gorsza, mniej dojrzała, niż dziewczyna, która ze swoim chłopakiem wynajmuje pokój/mieszkanie. Poza tym w ogóle nie rozumiem co ma miejsce, w którym mieszkasz do planów na przyszłość? Myślisz, że ludzie w akademikach się nie zaręczają?

Ogólnie odnoszę wrażenie, że o życiu w akademikach najwięcej wiedzą i mówią osoby, które w nich nie mieszkały. Legendy o puszczalskich laskach (przez 5 lat poznałam takich może ze trzy), o wiecznych imprezach, brudzie, karaluchach..

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
- na kredyt 25-letni
AMEN.

Edytowane przez emmmwuuu
Czas edycji: 2014-04-03 o 18:08
Stary 2014-04-03, 18:06   #39
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:

a co do tego że studia są od imprezowania - moje całe życie jest od imprezowania, nie tylko studia. studia to czas gdzie zdobywa się znajomości i doświadczenie zawodowe, bawiłam się w liceum, bawiłam na studiach i będę bawić kiedyś. na studiach nie robię tego intensywniej. jak komuś się nudzi tak że odbija się od ścian to najwyższa pora znaleźć pracę i mieć za co wychodzić i strasznie mi przykro osób które uważaja że to najlepszy czas na świecie - moje całe życie jest świetne i "zabawowe" jak skończę studia, to dalej będe się bawić, bo znajomi, wiem ze zostaną. zostali z gimnazjum, zostali z liceum, dwóch przyjaciół zostanie i ze studiów. tak to wygląda: P
Z ust mi to wyjęłaś (oddawaj ).

Zawsze mnie wkurza to głupie powtarzanie jak mantrę: "Studia to najlepszy czas w twoim życiu!", "Jak się na studiach nie wyszalejesz, to potem już nie ma jak!", "Będziesz jeszcze tęsknić za studiami!", "Nigdy potem nie będzie takiego czasu jak na studiach", "Swoim dzieciom opowiesz, jak szalałaś na studiach". Bla bla bla.

To samo swego czasu słyszałam o liceum

A ja, wzorem drabineczki mam zamiar całe życie mieć za☠☠☠iste i pełne szaleństw, a nie tylko głupie 5 czy ile tam lat. Oczywiście, nie neguję tego, że na studiach fajnie jest imprezować, no ale na Boga, nie należy mieć podejścia, że trzeba koniecznie 5 lat przechlać, przeszaleć, bo potem to już praca, aktówka i nuda po pas. Bo się można na takim podejsciu przejechać.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 18:08   #40
Imperialista
BAN stały

Niech każdy żyje jak mu się podoba. Mi odpowiada życie w akademiku i chyba nawet jak skończę studia chciałbym sobie jeszcze pomieszkać i jednocześnie pracować, jak nie będę miał poważnych planów.
Stary 2014-04-03, 18:10   #41
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
- na kredyt 25-letni
Żeby ten kredyt dostać, to trzeba jeszcze warunki jakieś spełniać i mieć szansę na jego spłatę. A to, wbrew pozorom, nie jest takie hop siup. Kredyty nie czekają ot tak, na progu uczelni, na każdego absolwenta wychodzącego z dyplomem.
Nie wyrażaj się pogardliwie o czymś, co jest dla człowieka, zwłaszcza młodego i bez długiego stażu pracy, czymś naprawdę wymagającym dużego wysiłku.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 18:16   #42
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Nie wyrażaj się pogardliwie o czymś, co jest dla człowieka, zwłaszcza młodego i bez długiego stażu pracy, czymś naprawdę wymagającym dużego wysiłku.
Po pierwsze, nie wyraziłem się pogardliwie tylko stwierdziłem fakt. Dla mnie na kredyt to nie jest "moje", jak drabineczka to napisała, tylko to jest po prostu wynajem przez bank. "Moje" to jest jak kupią to rodzice bądź dostanie się po/od dziadków, ale to chyba nie jest owoc własnej pracy.

Drabineczka ma coś do studentów, którzy trochę mniej poważnie podchodzą do życia bądź uczelnią bądź preferują akademiki od "własnych mieszkań" i mój post na tle jej ataku (chyba zazdrości) jest naprawdę łagodny.
Stary 2014-04-03, 18:18   #43
201607260936
Konto usunięte

Cytat:

Nie wiem, czemu mieszkając w Łodzi mówisz, że nieprawdą jest to, co napisałam o wrocławskich akademikach Może i u was nie tylko Erasmusi robili takie imprezy, ale w moim akademiku - owszem.
201607260936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 18:27   #44
emmmwuuu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zlotko21wroc Pokaż wiadomość
Nie wiem, czemu mieszkając w Łodzi mówisz, że nieprawdą jest to, co napisałam o wrocławskich akademikach Może i u was nie tylko Erasmusi robili takie imprezy, ale w moim akademiku - owszem.
Wiesz, ja myślę, że ludzie tutaj potrafią czytać i skoro jest napisane, że jestem z Łodzi, to logiczne dla nich będzie, że wypowiadam się na temat akademików w Łodzi, nie w Krakowie, Bydgoszczy, Wrocławiu czy Nowym Jorku.
Stary 2014-04-03, 18:27   #45
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zlotko21wroc Pokaż wiadomość
Zależy jeszcze od ludzi. U nas zeszłoroczne "gwiazdy" (komendanci melanżów) dostali zakazy i nie mogli się wprowadzić do akademika i dopiero po 3 miesiącach się rozkręciła atmosfera. Widuję jednak czasami nerdy w akademiku i znamy 2 dziewczyny co wiecznie mają problem i chodzą na skargi.
Stary 2014-04-03, 18:33   #46
emmmwuuu
Raczkowanie

Cytat:
Zależy jeszcze od ludzi. U nas zeszłoroczne "gwiazdy" (komendanci melanżów) dostali zakazy i nie mogli się wprowadzić do akademika i dopiero po 3 miesiącach się rozkręciła atmosfera. Widuję jednak czasami nerdy w akademiku i znamy 2 dziewczyny co wiecznie mają problem i chodzą na skargi.
U mnie w akademiku jest koleś, który notorycznie dzwoni na policję, bo przeszkadza mu, że sąsiedzi piętro wyżej oglądają film w pokoju albo sąsiadki zza ściany słuchają muzyki Sąsiedzi z góry mają nawet sprawę w sądzie z powodu tego kolegi, także tak.

Rozumiem ludzi, którzy dzwonią na recepcję i skarżą, że za głośno itd, nie każdy ma ochotę słuchać jak inni imprezują, ale z drugiej strony dziwi mnie to niezmiennie od lat, że zamiast poszukać jakiegoś taniego mieszkania/pokoju, oni dalej - w sensie kolejny rok z kolei, tkwią w tym akademiku i narzekają. Nie pojmę tego nigdy chyba ;p
Stary 2014-04-03, 18:54   #47
pffe
BAN stały

Cytat:
U mnie w akademiku jest koleś, który notorycznie dzwoni na policję, bo przeszkadza mu, że sąsiedzi piętro wyżej oglądają film w pokoju albo sąsiadki zza ściany słuchają muzyki Sąsiedzi z góry mają nawet sprawę w sądzie z powodu tego kolegi, także tak.

Rozumiem ludzi, którzy dzwonią na recepcję i skarżą, że za głośno itd, nie każdy ma ochotę słuchać jak inni imprezują, ale z drugiej strony dziwi mnie to niezmiennie od lat, że zamiast poszukać jakiegoś taniego mieszkania/pokoju, oni dalej - w sensie kolejny rok z kolei, tkwią w tym akademiku i narzekają. Nie pojmę tego nigdy chyba ;p
i nie przyszło Ci do głowy, że ich nie stać na mieszkanie? nie da się taniej niż w akademiku.
Stary 2014-04-03, 20:19   #48
emmmwuuu
Raczkowanie

Taniej może nie, ale za tę samą lub niewiele wyższą cenę oczywiście, że się da. Przykładem są moi znajomi, którzy studia już skończyli, wynajęli we czworo mieszkanie przy Rondzie Solidarności, płacą od osoby 360 zł, za akademik płacili po 340. Różnica ogromna.. Wspomniany wyżej kolega "od policji" studia skończył rok temu, pracuje w Infosysie, za akademik płaci 540 zł z racji braku statusu studenta. Jego żona, z którą mieszkają w jednym pokoju tak samo. Zapisali się na jakiekolwiek studia, przez semestr mieli legitymację i stypendium, dostali na rok akademik i tak sobie żyją, w międzyczasie narzekając jak im źle, bo ludzie hałasują. Za te 1080 zł mogliby mieć kawalerkę, a w niej święty spokój i ciszę i błagam Cię, nie próbuj mi wmówić, że nie

Edytowane przez emmmwuuu
Czas edycji: 2014-04-03 o 20:22
Stary 2014-04-03, 20:55   #49
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Żeby ten kredyt dostać, to trzeba jeszcze warunki jakieś spełniać i mieć szansę na jego spłatę. A to, wbrew pozorom, nie jest takie hop siup. Kredyty nie czekają ot tak, na progu uczelni, na każdego absolwenta wychodzącego z dyplomem.
dokładnie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-03, 23:25   #50
201607260936
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz, ja myślę, że ludzie tutaj potrafią czytać i skoro jest napisane, że jestem z Łodzi, to logiczne dla nich będzie, że wypowiadam się na temat akademików w Łodzi, nie w Krakowie, Bydgoszczy, Wrocławiu czy Nowym Jorku.

Lepiej nic o logice nie mów, bo masz z nią problem. Ja napisałam, jak jest we Wrocławiu, a Ty zaprzeczyłaś jakoby nie tylko studenci Erasmusowi robili imprezy na całe korytarze- to przepraszam bardzo, o czym w tym momencie napisałaś? Bo może według Twojej logiki o Nowym Jorku, nie wiem.

Edytowane przez 201607260936
Czas edycji: 2014-04-18 o 22:11
201607260936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 16:31   #51
Bunny19
Przyczajenie

Mam ten sam problem, bo studiuję w mieście rodzinnym.....
Mam wrażenie że to życie mi umyka, każdy dzień jest taki sam...
A najgorsze w tym wszystkim jest to że mam tak na własne życzenie. Na całym 1 roku marzyłam żeby się stąd wyrwać i iść na studia do Krakowa. Dlatego pisałam jeszcze raz maturę aby się dostać i cały rok miałam jeden cel - uciec z tego wymarłego miasta, w którym żyję.
Więc udało się poszłam do Krakowa i zrezygnowałam po 4 dniach z powodów rodzinnych... jest t rzecz jakiej najbardziej żałuję w moim życiu.
TEraz minął tydzień odkąd chodzę spowrotem na uczelnie w moim małym miasteczku i po prostu mam depresje. Nie chce mi sie nawet rano wstawać, nie mam żadnej koleżanki, z nikim nie rozmawiam i to nie tak że nie próbowałam... One po prostu mają swój świat do którego ja nie pasuję. Mój chłopak studiuje sobie w Krakowie, a ja tu siedzę samotnie... Dopiero za 2 lata mogę się wyprowadzić na magistra.. i szczerze nie wiem jak dotrwam.. odliczam dni..
Bunny19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 16:33   #52
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Bunny19 Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem, bo studiuję w mieście rodzinnym.....
Mam wrażenie że to życie mi umyka, każdy dzień jest taki sam...
A najgorsze w tym wszystkim jest to że mam tak na własne życzenie. Na całym 1 roku marzyłam żeby się stąd wyrwać i iść na studia do Krakowa. Dlatego pisałam jeszcze raz maturę aby się dostać i cały rok miałam jeden cel - uciec z tego wymarłego miasta, w którym żyję.
Więc udało się poszłam do Krakowa i zrezygnowałam po 4 dniach z powodów rodzinnych... jest t rzecz jakiej najbardziej żałuję w moim życiu.
TEraz minął tydzień odkąd chodzę spowrotem na uczelnie w moim małym miasteczku i po prostu mam depresje. Nie chce mi sie nawet rano wstawać, nie mam żadnej koleżanki, z nikim nie rozmawiam i to nie tak że nie próbowałam... One po prostu mają swój świat do którego ja nie pasuję. Mój chłopak studiuje sobie w Krakowie, a ja tu siedzę samotnie... Dopiero za 2 lata mogę się wyprowadzić na magistra.. i szczerze nie wiem jak dotrwam.. odliczam dni..
Idź do psychiatry. I nie mówię tego złośliwie bo sama sobie wpajasz te dziwne myśli i sama się pogrążasz.
Stary 2014-10-16, 21:00   #53
Bunny19
Przyczajenie

No myslałam żeby iść.. wiem że połowa moich problemów rodzi się w mojej głowie. Chciałabym normalnie z kimś pogadać, poradzić się, bo to że nadaje sie do psychiatry to sama dobrze wiem
Bunny19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 21:05   #54
Tolvaj
Rozeznanie

A w czym mialby tutaj pomoc psychiatra? Chyba ewentualnie psycholog. Lub psychoterapeuta. Chyba ze isc do psychiatry, by pokierowal dalej.
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości