![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 30-dniowy shred językowy
Zmieniłam trochę taktykę, postawiłam na łatwiejszy materiał i inną formę nauki i mam nadzieję, że teraz pójdzie lepiej
![]() Jeszcze raz dzięki, Maguda_ ![]()
#32 |
Kawaii strona mocy
|
Cieszę się, że udało się zmotywować
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
No ja ogólnie poza angielskim uczę się też innych, ale zależało mi właśnie na angielskim, bo do niego muszę się najbardziej zmotywować. I do tej pory codziennie przerabiam trochę materiału. Nie za dużo, ale widzę, że coś robię
![]()
#34 |
Kawaii strona mocy
|
I to najważniejsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ja zasypiam na stojąco i robię to, co muszę a w weekendy nadrabiam, w ogóle mam ostatnio takiego pecha, że szkoda klawiatury :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
![]()
dołączam i ja
![]() ![]() ![]() Edytowane przez monika :D:D:D Czas edycji: 2014-04-12 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Może i ja bym się załapała... trochę późno, no ale
![]() Mój cel: codziennie poświęcić na angielski trochę czasu, przerobić przynajmniej 2 rozdziały z gramatyki Murphyego i yyy tygodniowo kilka rozdziałów książki po angielsku czytać. Na więcej i tak nie mam czasu, a i to jest baaardzo dużo.
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Hm... prawie połowa miesiąca ale czy to musi być od 1 do 30 kwietnia?
Dzisiaj jest 12. Czyli to jest to co chcę osiągnąć do 12 maja. 1. Jawa 2. Język angielski, na inne przyjdzie jeszcze czas. 3. Uczę się na poziomie pre-intermediate. Chcę opanować 2 czasy: past simple i past continuous i umieć swobodnie używać wszystkich 4 "pierwszych". Doszlifować słówka i czytanie. Opanować rozumienie ze słuchu. Zacząć śmielej mówić. 4. Wariant I najbardziej mi odpowiada. I tak siedzę dużo czasu w domu ale muszę sobie wyznaczać pory, bo inaczej nauka "się rozłazi" i nici z niej wychodzą... Czas między 7. a 9. wydaje się odpowiedni. To aż 2 godziny. 5. Wymowa i niepewność bardzo mi przeszkadzają. Sporo już umiem ale czasem trudno to ze mnie wyciągnąć. 6. Po 1. raz w tygodniu chodzę na kurs raz w tygodniu, już od lutego. 2. nauka z podręcznika i z ćwiczeń 3. testy online i z płyt 4. lekcje ze słuchu online, w tym jakaś piosenka 5. pisanie własnych tekstów używając 4 czasów. 6, wkuwanie słówek 7. czytanie książki + 7. Dopóki nie miała dobrego laptopa nie wiedziałam, że w internecie jest tyle możliwości jeśli chodzi o naukę języków. Polecam 1 dzień przejrzeć różne strony, poszperać i wybrać kilka najciekawszych według was do zakładek. |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Kurcze, masakra ostatnio u mnie. Byłam święcie przekonana, że przez dwa albo trzy dni nie robiłam powtórek ani się nie uczyłam a tutaj okazuje się, że minęło 6 :O Ten czas naprawdę szybko leci... początek miesiąca i wyzwania był rewelacyjny, teraz jest troszkę gorzej, ale się nie przejmuję. Biorę się właśnie za naukę i wierzę, że wszystko pójdzie po mojej myśli i znajdę w sobie siłę do codziennej, regularnej nauki!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a ja się rozleniwiłam przez święta i nic nie zrobiłam praktycznie, a tak dobrze mi szło ![]()
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Ja praktycznie porzuciłam angielski...
![]()
#43 |
Rozeznanie
|
I ja dołączam choć trochę z opóźnieniem ale od 2 tygodni intensywnie uczę się mojego ukochanego włoskiego i nie ma co marnować czasu
![]() 1. Rossettorosso 2. italiano ![]() 3. Nadrobić zaległości, zwiększyć zasób słownictwa + gramatyka: opanować czas przeszły i przyszły ale najważniejsze to otoczyć się językiem - znaleźć na niego czas każdego dnia 4. I 6. Szybko się zniechęcam, nie jestem systematyczna, zaczynam 100 rzeczy na raz i nie kończę żadnej ![]() 5. Włoskie radio, TV, bajki, gramatyka, tłumaczenie wybranych artykułów, "Włoski w 1 miesiąc" PONSa, słówka z Anki
"Ten czas przeminął i to, co do niego należało nie istnieje już" ~~~ Mój blog z kulturalnymi rozmaitościami Mój blog z inspiracjami Zupka Edytowane przez rossettorosso Czas edycji: 2014-04-23 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam malutko czasu. Codziennie staram się jednak przeczytać rozdział z książki albo jakiś artykuł w necie, kilka słówek przetłumaczyć i zapisać, tygodniowo robię 4 rozdziały z gramatyki - obojętne kiedy, ważne żeby się "wyrobić".
Możemy wejść na wyższy level i pisać tutaj po angielsku, obojętnie jak, z błędami czy coś, ale żeby pisać pisać pisać ![]() ![]()
#45 | |
Imperatorowa Undi I
|
izus1990 to, że większość z nas zaczęła 1 kwietnia nie znaczy, że nie można już dołączyć
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wymówek nie szukam. ![]()
![]() |
#47 |
Imperatorowa Undi I
|
Szczerze? szukasz. Bo niby masz tak zajęty tydzień, że nie wygospodarujesz nawet 15 min na języki... a na wizażu siedzisz. Hmmm...
![]()
#48 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, ja mogę Wam doradzić tyle żeby wyeliminować podstawowy błąd uniemożliwiający szybszą naukę języka (a który rozwleka proces nauki na miesiące, lata...) mianowicie NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK NAUKA SŁÓWEK. Uczymy się zwrotów, a najlepiej całych zdań
![]() Aktualnie uczę się francuskiego- daaawno temu był ten język moją zmorą w liceum (miałam z niego zagrożenie). Teraz strasznie spodobał mi się pewien francuski zespół, spontanicznie tłumaczyłam sobie teksty piosenek z użyciem google translator ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() KindOfBlack, to zależy od tego, co komu pasuje. Ja osobiście nie uznaję czegoś takiego, jak nauka zdań. Co z tego, że nauczę się na pamięć "on chodzi do szkoły", a potem nie będę umiała powiedzieć "chodzimy na zakupy"?
![]() |
#50 |
Imperatorowa Undi I
|
20 godzin w ksiazkach? Oj, Ktos tu niezle wyolbrzymia
![]() Nauka jezyka to nie jest przykry obowiazek, nie trzeba tez godzinami siedziec w ksiazkach. Mozna szlifowac jezyk na wiele roznych sposobow - ogladajac seriale w obcym jezyku, sluchajac gdzies tam w tle radia obcojezycznego, mozna tez dorwac kogos do plotkowania w obcym jezyku (z moich doswiadczen wynika, ze wlasnie takie rozmowy z obcokrajowcami daja znacznie wiecej niz zwykla nauka)... Sposobow jest mnostwo, na dodatek wcale nie wymagaja one nie wiadomo jak dobrego samopoczucia... j
#51 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam wczoraj DELE słuchanie, w ramach rozgrzewki przed dzisiejszym kołem i się po prostu poryczałam. Struktura jest taka, że tekst rozumiem, ale wszystkie odpowiedzi mi pasują i w sumie, to coraz bardziej się zniechęcam, bacik poproszę!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() nie zniechecaj sie slonce, zazwyczaj wlasnie tak sa odpowiedzi przygotowane, zeby czlowieka sprowadzic na manowce ![]() ![]()
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() potrzebuje solidnych batów :< Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
![]()
Chcę się trochę pochwalić, a trochę pożalić
![]() Do Świąt pracowałam systematycznie z podręcznikiem i Anki. Od Świąt pozostaję pod urokiem ćwiczeń z gramatyki i żałuję, że nie mogę poświęcić nauce więcej czasu i uwagi. Dodatkowo są one tak skonstruowane, że im dalej, tym ciekawiej, bo nie tylko szlifuje się zagadnienie gramatycne, ale i utrwala słownictwo (polecenia tylko po francusku i je też sobie tłumaczę). To w połączeniu z podręcznikiem i z Anki daje efekty. Wczoraj zrobiłam poprawnie (bezbłędnie) trzy ćwiczenia na francuskojęzycznej stronie. A chodziło m.in. o pisanie ze słuchu. Ależ byłam z siebie dumna ![]() Dzisiaj chęci są, ale możliwości brak, a wiem, że wieczorem będę tak zmęczona, że zasnę zanim się rozłożę z książkami... Życie... Wytrwałość, systematyczność, pasja - czy uda mi się przekazać te wskazówki mojemu dziecku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Pewnie tak. Moje dzieci nie bedą miały dobrego przykładu bo dzis mam dola i obraziłam sie na języki
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
1. Iza
2. J. niemiecki 3. Zwiększyć zasób słownictwa z jednoczesnym ćwiczeniem tworzenia zdań itp. 4. Wariant I 5. Rozumienie ze słuchu. Nad tym też popracuję. ![]() 6. Podstawą jest moje 'zakurzone' już repetytorium. Słownictwo podzielone jest tematycznie. Rzetelnie się dziś tu wpisuję bo faktycznie w końcu przysiadłam. Przypominałam sobie dziś określenia związane z czasem. Przyswajam nowe słówka razem z przytoczonym zdaniem. Czytam go parę razy, analizuję konstrukcję i słówka lub zdania, które są na tyle dla mnie teraz proste przepisuję na kartkę. Jutro na początek powtórzę to, czego nauczyłam się dziś. Nie wiem czy to skuteczna metoda. Okaże się z czasem. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Zróbcie taki challenge na maj
![]()
#59 |
Raczkowanie
|
A ja uczę się codziennie na różne sposoby. Oczywiście, że nie do końca tak, jak zaplanowałam ale raz wkuwam słówka, raz czytam książki po angielsku, innym razem przerabiam gramatykę, itp.
Ja niestety nie umiem tak siedzieć nad książkami cały dzień a już na pewno nie 20 godzin ![]() Ważne żeby codziennie coś ruszyć. I nie za dużo na raz planować. |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Kawaii strona mocy
|
Jak tam Robaczki u Was z postępami? U mnie trochę średnio, nawet nie miałam jak ostatnio zajrzeć tutaj do tematu, tyle ostatnio się dzieje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.