|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: "Postaw na siebie", czyli zrzućmy kilogramy aby znów cieszyć się życiem!
Cytat:
Tak, to jest typowe zajadanie stresu. Jem tak dlugo, az nie jest mi niedobrze, a potem nie jestem w stanie myslec nawet Dzis na sniadanie owsianka na mleku z 1/2 jablka, rodzynkami, suszonymi morelami i cynamonem ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Cześć, też chciałabym się przyłączyć
![]() Mam 23 lata, 169 wzrostu i około 56kg. Chciałabym schudnąć, a już na pewno nie przytyć, a przede wszystkim zmienić zasady zywieniowe na stałe. Moim problemem są słodycze, jem ich niewyobrażalne ilości-nie działa na mnie ani chrom(może za krotko go przyjmowałam, na dłuższa metę pomógł którejś z Was?), ani zastępowanie zachcianki słodyczowej owocami, ani metoda ograniczania. Nie mam tak,że otworzę coś-bombonierkę, dużą czekoladę, Ptasie Mleczko i tego nie skończę. Nie umiem tak. Jem aż zjem wszystko choćby mnie miało zemdlić. Myślę że srednio dzięki temu dostarczam mojemu organizmowi około 500-800 pustych kalorii, czasem więcej ,czasem mniej. Słodycze rujnują moje zdrowie(cera,kilogramy i zęby)i portfel(myślę,że wydaje około80 zł miesięcznie na słodycze, dla mnie jak na studencki budżet to sporo. Poza tym mam dość nieregularne posiłki. Przed śniadaniem piję wodę z dwoma łyżeczkami miodu(muszę bo inaczej musiałabym ciągle zażywać xennę)Rano jem sniadanie, zazwyczaj to są kanapki bo najszybciej można je zrobić, a jak wstaję po 5 to nie mam na nic innego siły, mleka nie lubię i mam problem z jego przyswajaniem) zazwyczaj dwie kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, wędliną i pomidorem/papryką.Raz w tygodniu jajecznica. Dużo czasu spędzam poza domem(studia /praca) często bywa tak, że wracam wieczorem tj koło 18-19 jem obiad normalny zrobiony przez mamę, różnie bywa kotlet ziemniaki, surówka/talerz zupy/3 nalesniki z serem. Jesli wracam wcześniej to taki obiad jem wcześniej a na kolację zazwyczaj znowu kanapki lub jogurt i jakiś owoc. Dużo słodyczy jem na uczelni, zastanawiam się co z tym fantem można zrobić, bo alternatywą są albo słodycze albo słodkie bułki, nie wiem może spróbować kupować jogurty jakieś owocowe (niestety naturalnego solo nie zjem a ciężko na uczelni mieszać składniki) zamiast tych słodyczy?Często zabieram ze sobą bułkę z masłem orzechowym (które uwielbiam,i którego się nie wyrzeknę), ale jeśli zajęcia mam do 19 to o tej bułce i tak jestem głodna i dokupuję batona/czekoladę ![]() Inna sprawa mam problemy z perystaltyką jelit,i zauwazyłam dziwną prawidłowość, kiedy ograniczam słodycze tzn niweluję je z diety(parę takich prób miałam trwały max 5-6 dni)przy tym naprawdę nie głodząc się-cierpiałam na zaparcia(generalnie mam z tym problem, ale to jest prawidłowość), natychmiast problem rozwiązywał się gdy wracałam do spożywania tych wszystkich ciastek , słodyczy.Nie wiem dlaczego tak jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
![]() werakowa dwa razy w tygodniu, ale mieszkam z przyjaciółką i zawsze jest "czekanie z obiadem" na nią, bo ma często zajęcia do późna (praktycznie 5/5 dni nauki). Tak już z domku wyniosłyśmy, że razem je się obiady, więc to dużo utrudnia, a piwko do obiadu to już wgl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bleuclair witaj! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Ja sie dzis chyba nie zmotywuje do cwiczen
![]() Na sniadanie byla owsianka z jablkiem, rodzynkami i suszonymi morelami, naprawde duza miska. Pozniej dwie kanapki (wlasciwie to 4, bo skladane po dwa, jedzone w szkole) z pasta fasolowa, pomidorem i jarmuzem Pomarancza I na obiadek kasza gryczana z brokulami, cebula, jarmuzem, oliwa z oliwek i 1/2 serka wiejskiego Dwie kostki czekolady Toblerone Dziewczyny co robicie jak kupicie cos, co sie szybko psuje, a jecie to same? Mam ten problem, ze potem wciskam do wszystkiego co sie da i np. Teraz w kazdym posilku mam jarmuz, mam gtak samo ze swiezym szpinakiem, serem plesniowym.... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli komuś brakuje motywacji to polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=1vwvlNxOc8I |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny!
Widzę, że ten wątek żyje, więc chciałam zapytać czy mnie przygarniecie? ![]() W prawdzie udzielam się też na innym wątku, ale niekiedy te wszystkie tematy powstają i nagle cisza, a ja tak nie chcę ![]() ![]() ![]() Co do mojej historii... jutro zaczynam 6 miesiąc walki o swoje zdrowie i wymarzone ciało ![]() ![]() Zaczynałam 11 listopada 2013 roku (zobowiązująca data ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiem, że to jeszcze dużo za dużo jak na mój wzrost, ale ile pracy ja włożyłam w to odchudzanie to tylko ja wiem... ile razy się potknęłam, masakra jak sobie przypomnę ![]()
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
To i ja się przyłączę
![]() Wiek: 20 lat Wzrost: 174 cm Waga: 85 kg Chciałabym schudnąć 10-15 kg do sierpnia, to taki mój deadline, mam nadzieję, że się uda ![]()
#39 |
Rozeznanie
|
No i nici z czekogolwiek. Mam angine, od rana zladlam serek jagodowy i 1/2 serka wiejskiego. O cwiczeniach nie ma mowy
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Witam nowe duszyczki
![]() Dzisiaj chodzę tylko zamulona i wkurzona, miałam mega nudne laboratorium na uczelni -_- Chyba nie potrafię już (jak kiedyś) powiedzieć nie jedzonku, im bardziej myślę o przejściu na jakąś konkretną dietę, uszczupleniu kalorii to od razu w głowie robi się chaos i przyjmuję większe ilości jedzenie ![]() ![]() bleuclair a może brakuje Ci jakiś witamin w organizmie? u mnie ze słodyczami jest tak, że po prostu od czasu do czasu czuje ogromną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A np. wprowadzenie ograniczenia, że dziś zjem pasek czekolady gorzkiej itp też nie sprawdzają się? pijna_wiatrem wracaj szybko do zdrówka! ![]()
Edytowane przez Kuroiyuuki Czas edycji: 2014-04-11 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj tylko zrobilam sniadanie i odgrzalam wczorajsza zupe bo tak podle sie czuje ze ledwo wyszlam z lozka
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Tak czytam wasze forum i mogę poradzić że na napady słodyczowe rewelacyjna jest dieta south beatch! Jestem na tej diecie od 10 marca i od tamtej pory nie miałam w ustach słodyczy i schudłam 6kg. Może się wydawać że I faza SB jest straszna ale ja po 3 dniu nie miałam już ochoty jeść nic innego. Wydaje mi się że mam już świadomość zdrowego odżywiania i tak się staram jeść. Wspomnę jeszcze, że przed podjęciem diety żywiłam się głównie słodyczami (np. 2 czekolady najlepiej z orzechami jakaś chałwa i trochę ciastek i cukierków to była norma, jak miałam ciasto w domu to blacha starczała na 2 dni i to nie całe), białym pieczywem, tłustymi obiadkami: schabowy, mielony itp. Teraz jem regularnie i zdrowo i czuję się świetnie. Troszkę mam problem z ćwiczeniami bo a to czasu nie mam a to zmęczona jestem ale próbuje z tym walczyć.
A to moja historia: 12.11.2007- 60kg (początek pierwszej ciąży) 26.07.2008- 87kg (w dniu porodu)-po 6 tygodniach 62kg 06.2009- 75kg (po źle dobranych tabletkach) 11.2009- 65kg (dieta 1000kcal)-efekt jojo-82kg 11.2010- 84kg (początek drugiej ciąży) 27.05.2011- 92kg (w dniu porodu)-po 6 tygodniach 85kg 11.2011-78kg (po dietce i ćwieczeniach)-powrót do starych nawyków-87kg 08.2012-87kg (początek trzeciej ciąży) 23.04.2013- 101kg (w dniu porodu)- po 6 tygodniach-84kg 10.03.2014- 92,4 kg zaczęłam dietkować na SB 16.03.2014- 91,8kg (po tygodniu diety) 23.03.2014- 89,3kg (po dwóch tygodniach diety) 30.03.2014- 88kg (po trzech tygodniach diety) 06.04.2014- 86,4 (po czterech tygodniach diety) 13.04.2014- dzień ważenia ciekawe ile spadło??? Dodam jeszcze że od 10 marca ubyło mi 3cm w talii, 7 w brzuchu na wysokości pępka, w biodrach 3cm, w udach 4,5 cm każde, pupie 15,5 cm. Rewelka!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |||||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Co mi przychodzi do głowy: - na początek - np. przez miesiąc, jedz je ale bardzo bardzo patrz na skład - np. żeby nie miały dzikiej ilości barwników ani syropu glukozowo-fruktozowego ani aspartamu. Postaraj się przerzucić na gorzką czekoladę zamiast mlecznej, może na pieczone własnorecznie ciasta z dużą ilością owoców? - albo podjąć katorżniczą próbę wykluczenia ich w ogóle (ja teraz tego próbuję - już 4 dzień mi się udaje ![]() Trzymam za Ciebie bardzo kciuki! Cytat:
Może na początek jakieś małe modyfikacje? Np. zjeść jednak na uczelni coś większego a wieczorem mniejszą porcję? Albo poćwiczyć jeszcze przed pójściem spać? Cytat:
Jak chodzi o produkty to mam tak samo, ale ostatnio zaczęłam już kupować pod konkretne potrawy - czyli np. jak mam wielki pęczek szpinaku, to robię z nim sałatkę a potem duszony itp. A masz możliwość zamrożenia czegoś? Mieszkasz z kimś, z kim mogłąbyś się dzielić takimi produkatami? Cytat:
Teraz wcale nie ważysz aż tak dużo jak na Twój wzrost! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, u mnie bardzo dobrze chyba ![]() Dziś od rana też ok: owsianka z orzechami i wieśniakiem, pełnoziarnista kanapka z awokado, do tego świeże marchewki i morele suszone, potem domowa zupka. Też sobie wyliczyłam, że powinnam się zmieścić w 1800 kcal. Wiecie, zauważyłam że jak jestem w "trybie dieta" to mi łatwiej. Poświęcam naprawdę dużo czasu na myślenie o tym - fakt, ale przynajmniej aż tak mnie nie kusi by wszystko zarzucić... Jak starałam sie chudnąć przy okazji, to nic z tego nie wychodziło - np. pracowałam i miałam ochotę na batony więc je jadłam jakoś bezmyślnie... Druga moja refleksja dotyczy liczenia kcal - jest to bardzo trudne - chociażby dozowanie oliwy - łyżka to 130 kcal, ale wystarczy by była chociaż troche większa niż ta modelowa "łyżka" dla której zrobili analizę, by było tych kcal 160... średni banan to 110 kcal , ale może mój jest większy i bardziej dojrzały i ma 150? Itd itp.. boję się że mimo wyliczeń mogę zjadać nawet 1/5 kcal więcej przypadkiem. Kiedyś mnie to zniechęcało, teraz staram się trzymać tej zasady liczenia. Pewnie jakimś rozwiazaniem byłaby waga kuchenna, ale nie zawsze mogę ją zastosować.. Słyszałam kiedyś o "diecie słoiczkowej" która polega na tym, że się je tylko gerbery bo tam dokładnie wiesz ile co ma kcal. Nie ma tych wahań o kilkanaście-kilkadziesiąt kcal związanych ze złymi wyliczeniami.... pozdrawiam Was, piszcie jak Wam idzie! |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Te wahania o kilkadziesiąt kcal są nieistotne! Liczcie mniej więcej :P
U mnie w miarę ok, chociaż nie liczę na super spadek w tym tygodniu. Jutro rano się ważę ![]()
#45 |
Raczkowanie
|
A ja sie zastanawiam czy 1200 kcal bedzie dla mnie dobrym rozwiazaniem :mysli:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
1200 nie jest dla nikogo dobrym rozwiązaniem :p
#47 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja przy tej ilości kcali nie miałabym na nic siły, ochoty i byłoby mi wiecznie zimno. Jak będziesz jadła o 600-700 więcej to przy dobrze skomponowanym menu możesz czuć się jak nie na diecie. Przy Twojej wadze, wzroście i wieku zużywasz dziennie około 2300 kcal. Jeśli masz cel -10 do sierpnia to nie ma sensu się tak głodzić.. moim zdaniem przynajmniej. Na początku diety zawsze mamy power i wydaje nam się że więcej udźwigniemy, ale przy tak małej liczbie kcali byłoby to naprawdę trudne chyba... psotka - dzięki za radę z tym liczeniem kcali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jarmuz od tygodnia jakos jest w biedronce, a przynajmniej mojej. Lezy w lodowkach obok roszponki Wlasnie nie mam sie z kim podzielic. Mieszkam z rodzina, ale oni moje jedzenie uznaja za dziwne (obiady to typowa polska, tlusta kuchnia, sniadanie i kolacja to kanapki z serem itd) Co do liczenia kcal to ja tego nie ogarniam. Ale to dlatego, ze np. Nie potrafie sobie wyobrazic ile to jest np. 200 g fasolki Dzis jestem chora ![]() Zjadlam 1/2 kubka wiesniaka, dwa serki homo, 4 kostki czekolady, kanapka z serem, kasza gryczana z jarmuzem i brokulem (reszta z wczoraj) z ryba pieczona w sosie smietanowo-koperkowym Po poludniu mialam straszny glod, stad ta czekolada. Normalnie po ok. 16 to juz wcale nie jestem glodna, ale dzis mialam kiepskie sniadanie. Wlasciwie, to do 11 nie jadlam nic, bo gardlo tak spuchniete, ze ciezko nawet oddychac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez pijana_wiatrem Czas edycji: 2014-04-11 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Ja tego problemu nie mam, moge jesc co mi sie podoba, ale mam to sobie kupic i zrobic, i oni tego nie tkna, bo to na pewno dziwne i niedobre
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Na szczescie mam nadzieje ze sie to zmieni jak zaczne prace. Wtedy mam zamiar wziac sobie jedna polke w lodowce i sama sobie gotowac
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#52 |
Rozeznanie
|
ja bym chciala, zeby kos to jadl. W sensie... czasem mam ochote ugotowac cos naprawde wypasionego, ale jak sobie przypomne, ze gotuje tylko dla siebie to mi sie odechciewa
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie skończyłam biegać interwały i jem jajecznicę i grillowaną cukinię
![]()
#54 | |
Wtajemniczenie
|
werakowa pytałaś mnie jak sobie radziłam z trudnościami i chwilami zwątpienia...
Zacznę od tego, że nie ukrywam: było ich mnóstwo! Odchudzałam się już nie pierwszy raz. Tak naprawdę nie wierzyłam w siebie i myślałam, że znowu po tygodniu diety stwiedzę, że to nie dla mnie. Kiedy byłam wcześniej na diecie nie mogłam zjeść nawet jednego cukierka, bo już się poddawałam. Tym razem tak nie było. Uświadomiłam sobie, że nie mogę drastycznie obcinać kalorii i prawie nic nie jeść, a na dodatek ćwiczyć. Dodatkowo, mam jeden dzień w tygodniu, wktórym jem wszystko na co mam ochotę (tzw. cheat day - oszukany dzień z oszukanymi posiłkami). Skąd on wziął się w mojej diecie? Całkiem niedawno (w marcu) miałam taki kryzys... Najadłam się normalnie jak świnia, przepraszam za określenie. Aż wieczorem było mi tak niedobrze, że pół nocy spędziłam w toalecie nic nie "zwracając". Stwierdziłam, że to głupota - objadanie się kompulsywne - je się ile się widzi i nie ważne co to jest. Przestraszyłam się trochę tego mojego zachowania. Wywnioskowałam, że życie jest tylko jedno i nie można sobie wszystkiego odmawiać! Jesteśmy tylko ludźmi i mamy chwile zwątpienia, ale trzeba się nie poddawać tylko brnąć naprzód, szczególnie jak się ma wsparcie (mnie zawsze krytykowano w rodzinie i wyśmiewano się, że nie dam rady, a teraz mówią żebym już skończyła). Działamy! ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
Też dzisiaj biegałam coś koło 6 km ![]() A ja na kolacje jadłam pół kostki twarogu z łososiem wędzonym, kiełkami cebuli i jogurtem naturalnym. Dodatkowo zjadłam trochę dużo śliwek suszonych i kilka żurawinek ![]() ![]() Lepsze to niż czekolada :P A już kupiłam sobie na moją oszukaną niedzielę Milkę Oreo ![]() ![]() ![]()
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w weekendy też trochę oszukuję, w lodówce właśnie chłodzi się tiramisu Nigelli ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja ćwiczyłam skalpel 3 razy w tygodniu i 5 razy biegam ![]() ![]() Teraz skalpel mi się znudził i znalazłam godzinne treningi z Tiffany na każdy dzień od poniedziałku do soboty ![]() ![]() ![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Ja od Tiffany zaczynałam, jest super fajna, ale dobra na początek - dla mnie już była zdecydowanie za łatwa. Potem chwilę mieszałam sobie Mel B i Fitness Blender, a od dłuższego czasu jestem wierna Jillian
![]() ![]()
#58 |
Raczkowanie
|
Ja cwicze tiffany boczki i brzuszki, polecam rowniez profil XHIT na youtube
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#59 |
Wtajemniczenie
|
No nie wiem czy ta Tiffany jest taka łatwa
![]() ![]() ![]()
#60 |
Zakorzenienie
|
Nie mówię, że mało, tylko że stosunkowo lekkie
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.