![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: jaki klej do kolczyków na sztyft?
///
Moje modeliniaki na forum (: Edytowane przez Modeliniaki Czas edycji: 2011-03-13 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Witam.
Po pierwsze podpowiada ci jubiler z 19 letnią praktyką. Nie urzywaj nigdy klejów typu kropelka super glu.Po kilu dniach wyschnie a po za tym kolczyk czesto sie dotyka dociska baranek itp wiec zaraz odpadnie.Najlepszym klejem jest U-HU ZIELONY 5 minutówki nie zdają egzaminów.Najlepiej kleic w piekarniku w tem 150stopni ale trzeba tez sprawdzic kamienie czy cos sie z nimi nie dzieje.Np czesto korale bursztyny pokryte są lakierem wodnym i wyjdą purchle.Czas okolo 10m oczywiscie pamietaj o wylaczeniu piekarnika wczesniej.Jesli tej metody sie wahasz to pozostaw sklejone kolczyki na noc w temp pokojowej .Wazne tez jest jakie masz kamienie ,czy jest otwór na sztyft Dobrze by bylo aby on wchodzil na scisk w otwór. Jesli przy sztyfcie jest miseczka to sztyft włoz w styropian miseczką do góry przyklei i pozostaw na noc.NIW WKLADAJ DO PIEKARNIKA. Styropian sie skurczy.Jesli kamienie maja zamałe otwory trzeba wiercic.Nie kazdy kamien sie da.Jesli masz jakies pytania inne mozesz napisac bezposrednio agdar.srebro@op.pl.Prowadze od czasu do czasu kursy tworzenia biżuterii więc chyba sie znam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może jestem złośliwym nietoperzem... ale po pierwsze, jak się ma taką praktykę, to zakładam, że ma się też maturę... a błędy ortograficzne popełnione w tej jednej krótkiej wypowiedzi są straszne!!! Pomijam oczywiście stylistykę... - no nie pomijam, co widać w cytacie... komentować nie będę jedynie braku polskich znaków - bo nie wiem, czy agdar ma możliwość ich używać (tak się to słowo pisze). z tym wierceniem, to też nie do końca prawda - ja na ten przykład, zamiast wiercić w twardych kamieniach - albo nie daj siło wyższa iść do jubilera i bulić jak za zboże za powiększenie dziurki - opiłowuję sztyft - trzeba być oczywiście delikatnym, ale się da ![]() W miękkich kamieniach można wiercić samemu. Agdar - swoją drogą... jak mam diamencik (nie brylant) bryłkę surową wielkości około 5-6 mm i chcę w niej zrobić dziurkę, ile to może kosztować? A ile powiększenie dziurki... np mam dziurkę fi 0,1 a potrzebuję fi 0,5mm. W Niemczech o ile dobrze pamiętam wiercenie dziurki w 3mm diamenciku, lub innym kamyku szlachetnym kosztuje ok 16 euro od sztuki, niezależnie od tego, czy jest to powiększenie, czy nowa dziurka. W półszlachetnych biorą 10 euraczów za sztukę przy wielkości do 5mm, przy większych nawet nie pytałam i dałam sobie spokój! (dziurka zawsze fi 0,5mm) wiem, jestem złośliwy nietoperz ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
ja tam do wszystkiego używam Kropelki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Ale gafa .Masz rację byk na byku.Przepraszam.To chyba efekt póznego pisania.Oczywiście można opiłowywac sztyft ale jeśli masz dziurkę 4mm np w perle to chyba raczej lepiej wiercic. A w diamenciku jest rzeczywiscie drogo,gdyż wiertła są drogie i aby go przewiercic trzeba zuzyc ich wiele.Nie znam przynajmniej w Warszawie kogoś kto podjął by się takiego zlecenia.Problemy są już z onyksem i tego typu kamieniami twardymi.Wierci się na wolnych obrotach ,specjalnym wiertłem i często chłodzi i samemu nie polecam .lepiej oddac fachowcom.
Dzięki za zwrócenie uwagi,choc złośliwości nie cierpię to w tej sytuacji jest wskazane zwracac uwagę na pisownie. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Dot.: jaki klej do srebra???
A możecie polecić jakiś klej do elastycznych połączeń, np. łańcuszek żmijka + np. końcówki do linek albo coś innego sztywnego? Przy super glue łańcuszek się łamie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Ja używam dwuskładnikowego, Dragon bodajże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Moje doswiadczenia- kropelka - fuj i do bani. Cyjanopan- lepiej ale też do bani - polejcie cyjanopan na filc - UWAGA zacznie się "palić"!
Najlepsze zdecydowanie są kleje ze sklepu jubilerskiego: UHU w żelu jesli chcemy na szybko- droższy ale zostawia mniej sladów i lepiej się nakłada UHU dwuskładnikowy wolno klejący - ten dobry dla bardzo trwałych łączeń Jestem prawie pewien że przeplacamy za te kleje w jubilerskim dlatego next time poszukam w budowlanym. I jeszcze jeden klej BARDZO BARDZO skuteczny - zwłaszcza do szkła, ceramiki, ale nie tylko. Robię go sam- w rozpuszczalniku "rozpuszczam" steropian, aż powstanie przezroczysta ciagliwa masa. UWAGA - opary w trakcie przygotowywania i długotrwałej pracy moga nieźle zaszkodzić!!! Mnie podrażnilo struny głosowe i miałem kaca giganta. Ale przesiedziałem nad odwartym słoiczkiem pół nocy klejac jakieś drobiazgi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znalazłam taki sklep: http://hobby-model.pl/sklep/index.ph...facturers_id/3 . Jestem zdecydowana kupić ten Uhu, tylko podpowiedzcie mi który ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
I to jest właśnie to. Ja uzywam tego (http://hobby-model.pl/sklep/product_...ducts_id/97)do szybkiego klejenia. Jest wygodny i prosty w uzyciu i ekonomiczny.
Jak dobrze pamietam dałem za niego więcej niż 10zł w jubilerskim, ale zobacz koszty przesyłki. Dobre i również uzywane przez jubilerow są: ten (http://hobby-model.pl/sklep/product_...products_id/84) i ten (http://hobby-model.pl/sklep/product_...products_id/85) Cen tych nie pamiętam. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poszukam jednak gdzie indziej bo koszt przesyłki mnie przeraził. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Mi ostatnio pokazano patent jak dozować klej dwuskładnikowy zeby nie było za dużo a trzymał. Mieszamy 2 składniki kleju dodczekujemy chwilkę i wsadzamy w to pionowo zapałkę, jak zapałka się przewraca to czekamy jeszcze chwilę...klejone elementy smarujemy klejem dopiero jak zapałka " stoi" w kleju. Takim pół zaschnietym klejem lepiej smarować, no i można o wiele cieńszą warstwę nałożyć a działa- to zażne szczególnie jak sie skleja elementy co są do siebie idealnie dopasowane - klej nie wylezie jak części spasujecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Jakieś nowości jeśli chodzi o kleje?
Jak to jest z łączeniem srebra ze srebrem jeśli nie ma się lutownicy...? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
UHU epoksydowy dwuskładnikowy 300 kg jest najlepszy
![]() wiąże po 12 godz, w Auchan zapłaciłam 15 zł z kawałkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
My do sztyftów z perłami, koralem czerwonym, ceramiką i minerałami stosujemy 2-składnikowy klej UHU. Odkładamy na 24 godziny i następnego dnia NIC nie odpada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
![]()
Kochane Wizażanki...zwracam się z prośbą
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Za wszelkie cenne wskazówki serdecznie dziękuję;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomocy...;-(
O, a już myślałam, że szukasz może bransoletek Thomasa Sabo albo włoskich charmsów Nomination
![]() Ale jak nie, to Ci powiem, że kule gotowe kupić możesz w Silvex.pl albo w sklepbukowiec.pl, w każdym razie w wersji Crystal. A robi się to z użyciem specjalnego kleju (do kupienia np. na Rakowickiej w Krakowie), który ma kolory dopasowane do podstawowych kolorów Swara, i za pomocą tego kleju na elementach srebrnych czy jakichś tam, najlepiej tych przystosowanych do tego ![]() ![]() To tyle co wiem z teorii, bo praktyki jeszcze w życie nie wprowadzałam ![]() Ale jeśli nie chcesz tego robić masowo, to nie wiem czy Ci się nie bardziej opłaci jednak kupić te lementy gotowe, bo inwestować w kupę swarów, kleje i inne szmery-bajery dla dwóch kuleczek to może być chyba kiepski interes ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Ten temat już był kiedyś poruszany. Większość tych kul to po prostu modelina (ewentualnie inne duże korale) do których poprzyklejano cyrkonie. Myślę ze dasz radę zrobic je sama.
Tak na marginesie, następnym razem jeśli będziesz nakładać wątek nadaj mu taki tytuł, żeby od razu było wiadomo o co chodzi, np. "kule wysadzane kryształami Swarovskiego", zamiast "pomocy"
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Dziękuje Wam serdecznie!!!Wiedziałam, że mogę na Was liczyć;* Aha no i dzięki za wskazówki odnośnie postów na forum...przyjęłam i zapamiętałam
![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- A wiesz może jak nazywa się ten klej???Właśnie szukam go w necie, ale widzę, że są jakieś typu super glue...;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Co do klejów - ja znowu zdecydowanie odradzam kropelkę, szczególnie do żyłek (kruszą się!). Od dłuższego czasu przestawiłam się na kleje dwuskładnikowe (są wolno i szybkoschnące - co kto woli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Ja mogę Ci polecić klej z beabitdesign. Bardzo szybko schnie i nie ma siły go odkleić. Przynajmniej jak próbowałam poodrywać swarki od srebra, to do tej pory nie dałam rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Ja zwykle używam kropelki do wklejania sznurków w końcówki i tam sprawdza się bardzo dobrze. Z żyłkami nie próbowałam, możliwe że rzeczywiście je niszczy
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Dziękuje Wam serdecznie za rady. Proszę powiedzcie mi czy lepiej te swarovskie naklejać na kulkę z modeliny, czy może na srebrną kulkę???No i jakie najlepiej kupić cekiny, jaki rozmiar?. Bardzo chce właśnie sama zrobić takie kuleczki z cyrkoniami, nie chce kupować gotowych...wole mieć satysfakcję, że są przeze mnie zrobione
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Wszyscy polecacie ponoć bardzo dobry klej UHU epoxy 300kg. A co zrobić, gdy chce się uzyskać widoczną białą spoinę bo klej jest zapewne przezroczysty lub metaliczny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Nic nie odpada w sensie jakim? Jakim testom poddawaliście te sztyfty, jeśli można?
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
A dwuskladnikowy to jaki? Cjanoakrylowy?
Moja biżu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=505050 Wymiana: biżuteria jubilerska/handmade https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post34737439 ; książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=618274; ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post34767816 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Nie, to kropelka. Dwuskładnikowe to epoksydowe
![]() A klej o którym ja mówiłam to żaden z tych, tylko specjalny klej do osadzania cyrkonii swara właśnie, w kolorach podstawowych swara, wyglądający jak modelina (stąd chyba wniosek, że to kulki z modeliny z naklejonymi kryształkami). Nie wiem jak się to to nazywa, jesli będę w pobliżu rakowickiej to zapytam, ale w razie czego możesz też sama zadzwonić i podpytać, jak sądzę. Nie jest to w każdym razie cjanoakryl ani klej epoksydowy, ilekolwiekskładnikowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.