jaki klej do srebra??? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-24, 23:41   #31
Modeliniaki
Raczkowanie

Dot.: jaki klej do kolczyków na sztyft?

///

Edytowane przez Modeliniaki
Czas edycji: 2011-03-13 o 14:59
Modeliniaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 23:10   #32
agdar
BAN stały

Witam.
Po pierwsze podpowiada ci jubiler z 19 letnią praktyką.
Nie urzywaj nigdy klejów typu kropelka super glu.Po kilu dniach wyschnie a po za tym kolczyk czesto sie dotyka dociska baranek itp wiec zaraz odpadnie.Najlepszym klejem jest U-HU ZIELONY 5 minutówki nie zdają egzaminów.Najlepiej kleic w piekarniku w tem 150stopni ale trzeba tez sprawdzic kamienie czy cos sie z nimi nie dzieje.Np czesto korale bursztyny pokryte są lakierem wodnym i wyjdą purchle.Czas okolo 10m oczywiscie pamietaj o wylaczeniu piekarnika wczesniej.Jesli tej metody sie wahasz to pozostaw sklejone kolczyki na noc w temp pokojowej .Wazne tez jest jakie masz kamienie ,czy jest otwór na sztyft Dobrze by bylo aby on wchodzil na scisk w otwór. Jesli przy sztyfcie jest miseczka to sztyft włoz w styropian miseczką do góry przyklei i pozostaw na noc.NIW WKLADAJ DO PIEKARNIKA. Styropian sie skurczy.Jesli kamienie maja zamałe otwory trzeba wiercic.Nie kazdy kamien sie da.Jesli masz jakies pytania inne mozesz napisac bezposrednio agdar.srebro@op.pl.Prowadze od czasu do czasu kursy tworzenia biżuterii więc chyba sie znam
agdar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 13:59   #33
Killa Ree
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agdar Pokaż wiadomość
Witam.
Po pierwsze podpowiada ci jubiler z 19 letnią praktyką.
Nie urzywaj nigdy ... Jesli tej metody sie wahasz to ... Jesli kamienie maja zamałe otwory trzeba wiercic...

może jestem złośliwym nietoperzem... ale

po pierwsze, jak się ma taką praktykę, to zakładam, że ma się też maturę... a błędy ortograficzne popełnione w tej jednej krótkiej wypowiedzi są straszne!!! Pomijam oczywiście stylistykę... - no nie pomijam, co widać w cytacie...
komentować nie będę jedynie braku polskich znaków - bo nie wiem, czy agdar ma możliwość ich używać (tak się to słowo pisze).

z tym wierceniem, to też nie do końca prawda - ja na ten przykład, zamiast wiercić w twardych kamieniach - albo nie daj siło wyższa iść do jubilera i bulić jak za zboże za powiększenie dziurki - opiłowuję sztyft - trzeba być oczywiście delikatnym, ale się da na dodatek chropowata powierzchnia zwiększa przyczepność KAŻDEGO kleju.
W miękkich kamieniach można wiercić samemu.

Agdar - swoją drogą... jak mam diamencik (nie brylant) bryłkę surową wielkości około 5-6 mm i chcę w niej zrobić dziurkę, ile to może kosztować? A ile powiększenie dziurki... np mam dziurkę fi 0,1 a potrzebuję fi 0,5mm.
W Niemczech o ile dobrze pamiętam wiercenie dziurki w 3mm diamenciku, lub innym kamyku szlachetnym kosztuje ok 16 euro od sztuki, niezależnie od tego, czy jest to powiększenie, czy nowa dziurka. W półszlachetnych biorą 10 euraczów za sztukę przy wielkości do 5mm, przy większych nawet nie pytałam i dałam sobie spokój! (dziurka zawsze fi 0,5mm)

wiem, jestem złośliwy nietoperz materiałoznawca i polonista w jednym

Wymianka tanecznie wakacyjna - Zapraszam

Killa Ree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 14:34   #34
kolczyki
Rozeznanie

GG do kolczyki

ja tam do wszystkiego używam Kropelki jeszcze mnie nie zawiodła
kolczyki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 17:33   #35
agdar
BAN stały

Ale gafa .Masz rację byk na byku.Przepraszam.To chyba efekt póznego pisania.Oczywiście można opiłowywac sztyft ale jeśli masz dziurkę 4mm np w perle to chyba raczej lepiej wiercic. A w diamenciku jest rzeczywiscie drogo,gdyż wiertła są drogie i aby go przewiercic trzeba zuzyc ich wiele.Nie znam przynajmniej w Warszawie kogoś kto podjął by się takiego zlecenia.Problemy są już z onyksem i tego typu kamieniami twardymi.Wierci się na wolnych obrotach ,specjalnym wiertłem i często chłodzi i samemu nie polecam .lepiej oddac fachowcom.
Dzięki za zwrócenie uwagi,choc złośliwości nie cierpię to w tej sytuacji jest wskazane zwracac uwagę na pisownie.
pozdrawiam
agdar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 23:17   #36
Ruda Emilka
Raczkowanie

Dot.: jaki klej do srebra???

A możecie polecić jakiś klej do elastycznych połączeń, np. łańcuszek żmijka + np. końcówki do linek albo coś innego sztywnego? Przy super glue łańcuszek się łamie.
Ruda Emilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 11:19   #37
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Ja używam dwuskładnikowego, Dragon bodajże.
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 11:29   #38
feroce
Przyczajenie

Moje doswiadczenia- kropelka - fuj i do bani. Cyjanopan- lepiej ale też do bani - polejcie cyjanopan na filc - UWAGA zacznie się "palić"!
Najlepsze zdecydowanie są kleje ze sklepu jubilerskiego:

UHU w żelu jesli chcemy na szybko- droższy ale zostawia mniej sladów i lepiej się nakłada
UHU dwuskładnikowy wolno klejący - ten dobry dla bardzo trwałych łączeń

Jestem prawie pewien że przeplacamy za te kleje w jubilerskim dlatego next time poszukam w budowlanym.

I jeszcze jeden klej BARDZO BARDZO skuteczny - zwłaszcza do szkła, ceramiki, ale nie tylko. Robię go sam- w rozpuszczalniku "rozpuszczam" steropian, aż powstanie przezroczysta ciagliwa masa. UWAGA - opary w trakcie przygotowywania i długotrwałej pracy moga nieźle zaszkodzić!!! Mnie podrażnilo struny głosowe i miałem kaca giganta. Ale przesiedziałem nad odwartym słoiczkiem pół nocy klejac jakieś drobiazgi.
feroce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 11:41   #39
lubomirka
www.dulcedo.pl

Cytat:
Napisane przez feroce Pokaż wiadomość
I jeszcze jeden klej BARDZO BARDZO skuteczny - zwłaszcza do szkła, ceramiki, ale nie tylko. Robię go sam- w rozpuszczalniku "rozpuszczam" steropian, aż powstanie przezroczysta ciagliwa masa. UWAGA - opary w trakcie przygotowywania i długotrwałej pracy moga nieźle zaszkodzić!!! Mnie podrażnilo struny głosowe i miałem kaca giganta. Ale przesiedziałem nad odwartym słoiczkiem pół nocy klejac jakieś drobiazgi.
Ekstremalnie, ale czego się nie robi dla biżutków
Stary 2009-10-28, 11:55   #40
Ruda Emilka
Raczkowanie

Cytat:
Jestem prawie pewien że przeplacamy za te kleje w jubilerskim dlatego next time poszukam w budowlanym.
A może w modelarskim?

Znalazłam taki sklep: http://hobby-model.pl/sklep/index.ph...facturers_id/3 . Jestem zdecydowana kupić ten Uhu, tylko podpowiedzcie mi który Nie wiem jak się mają ceny w tym sklepie, do innych. A może przejść się do stacjonarnego sklepu modelarskiego?
Stary 2009-10-28, 12:48   #41
feroce
Przyczajenie

I to jest właśnie to. Ja uzywam tego (http://hobby-model.pl/sklep/product_...ducts_id/97)do szybkiego klejenia. Jest wygodny i prosty w uzyciu i ekonomiczny.

Jak dobrze pamietam dałem za niego więcej niż 10zł w jubilerskim, ale zobacz koszty przesyłki.

Dobre i również uzywane przez jubilerow są: ten (http://hobby-model.pl/sklep/product_...products_id/84) i ten (http://hobby-model.pl/sklep/product_...products_id/85)
Cen tych nie pamiętam.
feroce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 17:46   #42
Ruda Emilka
Raczkowanie

Cytat:
I to jest właśnie to. Ja uzywam tego (http://hobby-model.pl/sklep/product_...ducts_id/97)do szybkiego klejenia. Jest wygodny i prosty w uzyciu i ekonomiczny.

Jak dobrze pamietam dałem za niego więcej niż 10zł w jubilerskim, ale zobacz koszty przesyłki.

Dobre i również uzywane przez jubilerow są: ten (http://hobby-model.pl/sklep/product_...products_id/84) i ten (http://hobby-model.pl/sklep/product_...products_id/85)
Cen tych nie pamiętam.
Dzięki
Poszukam jednak gdzie indziej bo koszt przesyłki mnie przeraził.
Stary 2009-10-28, 18:12   #43
Morgana75
Raczkowanie

Mi ostatnio pokazano patent jak dozować klej dwuskładnikowy zeby nie było za dużo a trzymał. Mieszamy 2 składniki kleju dodczekujemy chwilkę i wsadzamy w to pionowo zapałkę, jak zapałka się przewraca to czekamy jeszcze chwilę...klejone elementy smarujemy klejem dopiero jak zapałka " stoi" w kleju. Takim pół zaschnietym klejem lepiej smarować, no i można o wiele cieńszą warstwę nałożyć a działa- to zażne szczególnie jak sie skleja elementy co są do siebie idealnie dopasowane - klej nie wylezie jak części spasujecie
Morgana75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 11:10   #44
Kasiek z flakonami
Raczkowanie

Jakieś nowości jeśli chodzi o kleje?

Jak to jest z łączeniem srebra ze srebrem jeśli nie ma się lutownicy...?
Kasiek z flakonami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 20:28   #45
Domi2
Raczkowanie

UHU epoksydowy dwuskładnikowy 300 kg jest najlepszy

wiąże po 12 godz, w Auchan zapłaciłam 15 zł z kawałkiem
Domi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-21, 05:44   #46
skarbynatury
Przyczajenie

GG do skarbynatury

Cytat:
Napisane przez olasoch Pokaż wiadomość
chodzi mi o to ze np. do sztyftow lub do zawieszek mozna przyklejac jakies koraliki.jakim klejem to zrobic? musi on trzymac srebro z kamieniem.bardzo prosze o pomoc

My do sztyftów z perłami, koralem czerwonym, ceramiką i minerałami stosujemy 2-składnikowy klej UHU. Odkładamy na 24 godziny i następnego dnia NIC nie odpada
skarbynatury jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 15:06   #47
gabiVW
Przyczajenie

Unhappy Pomocy...;-(

Kochane Wizażanki...zwracam się z prośbą do profesjonalistek jak widzę Jestem własnie nowym użytkownikiem i tak pomyślałam, że może Wy mi pomożecie...jako super wypaśne mózgi wszystko wiedzące(to oczywiście komplementMam taki problem, otóż od niedawna zajmuje sie wyrobem biżuterii...ale typowy amator...raczkujący bobas, że tak się określę. Ostatnimi czasy non stop przeglądam allegro i wpadły mi w oko kule wysadzane cyrkoniami swarovskiego...napewno juz spotkałyśice się z takimi cudami...Czy może Wy wiecie jak zrobic takie kule???Na allegro sa nieziemsko drogie...ceny z choinki...więc pomyślałam, że może mi uda się cos takiego zrobić...Proszę pomóżcie, bo jestem w totalnej rozsypce, bo mi nikt nie chce uronić rąbka tajemnicy jak to zrobić ;(
Za wszelkie cenne wskazówki serdecznie dziękuję;*
gabiVW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 15:17   #48
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella
Dot.: Pomocy...;-(

O, a już myślałam, że szukasz może bransoletek Thomasa Sabo albo włoskich charmsów Nomination

Ale jak nie, to Ci powiem, że kule gotowe kupić możesz w Silvex.pl albo w sklepbukowiec.pl, w każdym razie w wersji Crystal. A robi się to z użyciem specjalnego kleju (do kupienia np. na Rakowickiej w Krakowie), który ma kolory dopasowane do podstawowych kolorów Swara, i za pomocą tego kleju na elementach srebrnych czy jakichś tam, najlepiej tych przystosowanych do tego osadza się krysztąłki swarovskiego, które kupic można w detalu czasem na allegro (są też chyba w zdobienia.pl), a w hurcie całymi paczkami choćby we wspomnianym Silveksie albo Crystaleye
To tyle co wiem z teorii, bo praktyki jeszcze w życie nie wprowadzałam

Ale jeśli nie chcesz tego robić masowo, to nie wiem czy Ci się nie bardziej opłaci jednak kupić te lementy gotowe, bo inwestować w kupę swarów, kleje i inne szmery-bajery dla dwóch kuleczek to może być chyba kiepski interes
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 15:20   #49
czarna kawa
Wtajemniczenie

Ten temat już był kiedyś poruszany. Większość tych kul to po prostu modelina (ewentualnie inne duże korale) do których poprzyklejano cyrkonie. Myślę ze dasz radę zrobic je sama.

Tak na marginesie, następnym razem jeśli będziesz nakładać wątek nadaj mu taki tytuł, żeby od razu było wiadomo o co chodzi, np. "kule wysadzane kryształami Swarovskiego", zamiast "pomocy"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-24, 16:32   #50
gabiVW
Przyczajenie

Dziękuje Wam serdecznie!!!Wiedziałam, że mogę na Was liczyć;* Aha no i dzięki za wskazówki odnośnie postów na forum...przyjęłam i zapamiętałam

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

A wiesz może jak nazywa się ten klej???Właśnie szukam go w necie, ale widzę, że są jakieś typu super glue...;(
Stary 2011-02-24, 18:58   #51
czarna kawa
Wtajemniczenie

Są specjalne kleje do biżuterii, jednak ja zawsze używałam starej, poczciwej kropelki i jestem zadowolona
Stary 2011-02-25, 09:31   #52
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Co do klejów - ja znowu zdecydowanie odradzam kropelkę, szczególnie do żyłek (kruszą się!). Od dłuższego czasu przestawiłam się na kleje dwuskładnikowe (są wolno i szybkoschnące - co kto woli ).
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:14   #53
Yaollinka
Zadomowienie

Ja mogę Ci polecić klej z beabitdesign. Bardzo szybko schnie i nie ma siły go odkleić. Przynajmniej jak próbowałam poodrywać swarki od srebra, to do tej pory nie dałam rady
Yaollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 14:36   #54
Puszkaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
Co do klejów - ja znowu zdecydowanie odradzam kropelkę, szczególnie do żyłek (kruszą się!). Od dłuższego czasu przestawiłam się na kleje dwuskładnikowe (są wolno i szybkoschnące - co kto woli ).
Dwuskładnikowe są mocne

W oczekiwaniu na czworonożnego przyjaciela...

Puszkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 16:14   #55
czarna kawa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
Ja zwykle używam kropelki do wklejania sznurków w końcówki i tam sprawdza się bardzo dobrze. Z żyłkami nie próbowałam, możliwe że rzeczywiście je niszczy
Stary 2011-02-26, 08:52   #56
gabiVW
Przyczajenie

Dziękuje Wam serdecznie za rady. Proszę powiedzcie mi czy lepiej te swarovskie naklejać na kulkę z modeliny, czy może na srebrną kulkę???No i jakie najlepiej kupić cekiny, jaki rozmiar?. Bardzo chce właśnie sama zrobić takie kuleczki z cyrkoniami, nie chce kupować gotowych...wole mieć satysfakcję, że są przeze mnie zrobioneWIELKIE DZIĘKUJE ZA WSZELKIE POMOCNE RADY
Stary 2011-02-27, 12:52   #57
darkhouser
Przyczajenie

Wszyscy polecacie ponoć bardzo dobry klej UHU epoxy 300kg. A co zrobić, gdy chce się uzyskać widoczną białą spoinę bo klej jest zapewne przezroczysty lub metaliczny?
darkhouser jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-02-28, 17:38   #58
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Cytat:
Napisane przez skarbynatury Pokaż wiadomość
My do sztyftów z perłami, koralem czerwonym, ceramiką i minerałami stosujemy 2-składnikowy klej UHU. Odkładamy na 24 godziny i następnego dnia NIC nie odpada
Nic nie odpada w sensie jakim? Jakim testom poddawaliście te sztyfty, jeśli można?

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 14:58   #59
Calluna_Vulgaris
Rozeznanie

A dwuskladnikowy to jaki? Cjanoakrylowy?
Calluna_Vulgaris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 15:45   #60
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Nie, to kropelka. Dwuskładnikowe to epoksydowe

A klej o którym ja mówiłam to żaden z tych, tylko specjalny klej do osadzania cyrkonii swara właśnie, w kolorach podstawowych swara, wyglądający jak modelina (stąd chyba wniosek, że to kulki z modeliny z naklejonymi kryształkami). Nie wiem jak się to to nazywa, jesli będę w pobliżu rakowickiej to zapytam, ale w razie czego możesz też sama zadzwonić i podpytać, jak sądzę.
Nie jest to w każdym razie cjanoakryl ani klej epoksydowy, ilekolwiekskładnikowy
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości