![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Predyspozycje co do płci
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja córa jak tylko widzi czyjeś spojrzenia (napotkana osoba, gość w domu itp) kierowane na brata wybiega i mówi: "Ja go nie kocham wcale, niczym się z nim nie dzielę, biję go jest brzydki". Po czym bada reakcję tej osoby i albo trafi na kogoś rezolutnego (córa wtedy mówi, że się z nim nie da droczyć bo jest mądry) albo kogoś, kto będzie oburzony, wtedy robi się ciekawie ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-04-13 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a w temacie psów. mam małego kundla. Czasem przybiegają jakieś dzieciaki z okrzykami zachwytów i wyciągają ręce do głaskania. Pies się boi i mówię, że gryzie, i żeby nie było pretensji, jak pokaże zęby, bo nei biore odpowiedzialności za szkody, ostrzegałam. Nie wiem czy moj pies ugryzie dziecko, ale nei lubi ich, moje córka wie, że psa może pogłaskać, jak oboje sa przy mnie.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ja jakoś nigdy nie miałam tak, że koniecznie chciałam córkę/syna. Mam synka. Teraz staramy się o drugie dziecko i jest mi obojętne, jakie będzie płci.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Klarissa jak zwykle zgadzam się z każdym Twoim słowem
![]() pffe do głowy by mi nie przyszło kazać dziecku głaskaj jakieś obce psy. Moja córka doskonale wie, że nie można tego robić, niestety dziwnych ludzi dużo na tym świecie więc są i tacy jakich opisałaś taszkin padam na kolana przed Twą córką - genialna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie oczekuję od ludzi, żeby zawsze i wszędzie mieli psy na smyczy i w kagańcach jeśli piesek jest mały. Ale widząc, że dziecko się boi, że dosłownie wskakuje na ręce zamiast gadać "nie bój się" co guzik daje, powinni swojego psa przywołać do siebie, przytrzymać itd. Raz się chłopu zrobiło głupio jak na jego właśnie "nie bój się, on nie gryzie" itd. moja córka po prostu się rozpłakała i dosłownie właśnie wlazła mi na ręce ze strachu. Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-04-13 o 19:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
ja chcialam miec pierwsza coreczke i sie udalo przyszla druga ciaza marzylam o synku tez sie udalo ale wiecie to jest tak jakby bylo inaczej niz by sie chcialo to i tak po porodzie jak juz dadza ci ta dzidzie na rece przytulic to nie zamienilabys tej osobki na zadna inna tak sie ja kocha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
jak byłam mała to chciałam mieć córkę, później były starania o dziecko i już było mi obojętnie czy będzie syn czy córka byle tylko zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko. w 12 tyg byłam na usg, ginekolog pokazała mi obraz z 3D a ja do niej "jaki malutki mój synek " ona zdziwiła się strasznie że już wiem
![]() ![]() Ale znam takie osoby które były nastawione na syna i jak się okazało, że będzie córka to płakały 2h ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Takim nic nie pomoże.
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
JA zawsze chciałam mieć córkę i........ mam córkę
![]() Dla mnie to było ważne. Pewnie jakby mi lekarz powiedział ze jednak syn, płakałabym z 2 tygodnie. Oczywiście później kochała. I rozumiem że można mieć preferencje co do płci dziecka ![]()
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No serio, nic mnie tak nie irytuje. Wiadomo, że co innego najbliżsi, ale obcy ludzie..? Ja chciałam dziewczynkę, ale kiedy na usg w 12 tc lekarz stwierdził, że raczej chłopak, to już wiedziałam, że będzie syn. Teraz mi wszystko jedno, nawet jak sobie pomyśle, że wychowamy go na fajnego faceta to stwierdzam, że może i lepiej mieć chłopca.
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
W sumie mi tylko zależało na płci jak byłam w ciąży, trafiło się odwrotnie, trudno. Natomiast po narodzeniu dziecka to już mi było szczerze obojętne jaka płeć, ważne dla mnie było, że moje, że śliczne, że kochane takie...
![]()
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Zmienić tytuł wątku? Bo chyba autorce chodziło o preferencje?
![]() ![]() A jeśli o predyspozycje, to ja byłam pewna, że jest coś takiego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Urodziłam corkę i później drugą córką znowu ![]() A jeśli chodzi o preferencje, to chcialam mieć pierwszego syna, bo ja mam starszego brata i to super sprawa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
tak chodzilo mi o preferencje
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- tak wlasnie wiekszosc woli najpierw synka a ja znowoz chcialam miec najpierw coreczke bo wydawalo mi sie ze dziewczynki za dziecka sa bystrezjsze i grzeczniejsze i maja wkodowany;] instykt opiekunczy przynajmniej u mnie tak sie sprawdzilo dziewczynka jest spokojniejsza i grzeczniejsza synek rozrabiaka i na wszystko by wlazil ; ) ![]() ![]() Edytowane przez Maryna1987 Czas edycji: 2014-04-16 o 06:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczynki nie mają wkodowanego instynktu opiekuńczego, ani nie są grzeczniejsze, tylko dostosowują się do oczekiwań rodziców, otoczenia, które tego od nich wymaga. Ja się cieszę, że mam siostrę młodszą tylko o rok i nikt ode mnie nie oczekiwał, że będę się nią opiekować, niestety zdarzały się teksty: "ale bałagan! żeby dziewczynki miały taki nieporządek..". Niestety chłopców wszyscy traktują pobłażliwiej, bo to chłopcy. Ja nie zamierzam różnicować dzieci względem płci. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
ja mam bardzo grzeczna i spokojna 1 coreczke 2 byl synek w kolejnosci i temperament totalnie przeciwny do swej siostry .... a widzac na spacerach chlopcy to inna natura dziewczynki troche inna wiadomo niegrzeczne dizeci czasem sa ale natura i temperament czesto zalezy od plci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
według mnie tak ale nie ze w kazdym przypadku na 100 % nie chodzi mi o to ze dziewczynki sa zawsze grzeczne a chlopcy bardziej rozbrykani ...znajome ktore maja wiecej dzieci podaja mi przyklady jak zachowywali sie ich chlopcy w danym wieku a jak dziewczynki i u mnie zestawiajac plec bylo podobnie .... ostatnio rozmawialam z mlodym panem na placu zabaw sam mial starszego syna teraz corka i powiedzial ze corka jest duzo spokojniejsza i duzo szybciej sie uczy roznych rzeczy syn pozniej zalapal chodzenie raczkowanie samodzielne jedzenie jezeli u wiekszosci ludzi ktorych znam to potwierdzaja to cos w tym jest....a i skad sie bierze konstruktywne myslenie u chlopcow Córka autami przez sekunde nigdy sie nie zajela od malenkosci lezaly autka a ona sie nimi nie bawila syn od kiedy zaczal kumac siedzenie bierze rysoraki sie buja z nimi po pokoju 2 sprawa z wlazeniem na krzesla taborety grzebanie weszenie to tu to tam Córcia nigdy nie weszla na parapet nie robila podchodow do szafek itd chłopcy lubia majsterkowac dziewczynek to nie interesuje kazdy ma swoje zdanie ja tez
Edytowane przez Maryna1987 Czas edycji: 2014-04-16 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
U mojej córki w żłobku największą rozrabiaką jest dziewczynka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Wiesz Maryna1987, najprawdopodobniej przez to, że masz taki stereotyp w głowie Twoje dzieci się do niego dostosowały.
Większa kreatywność chłopców to mit, zabawki dedykowane chłopcom wyzwalają u nich kreatywność, od dziewczynek oczekuje się, że będą się bawić lalkami w dom, czy kucykami pony, a nie autkami i tak się dzieje. Czytałam świetny artykuł o zabawkach dla dzieci, zabawki dla dziewczynek w większości nie wymuszają na nich kreatywnego myślenia w przeciwieństwie od tych dla chłopców. Może ktoś poda link, bo nie mogę znaleźć. Z tego, co pamiętam Szaja coś pisała, że obecnie odchodzi się od poglądu, że chłopcy mają "cięższą mowę" i mówią później od dziewczynek, przez co są postrzegani jako mniej bystrzy. Nie interesowałam się dogłębnie tematem w kwestii ruchowej.
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze wiele czasu musi upłynąć zanim pozbędziemy się stereotypu nie tak dawno lansowanego nawet w podręcznikach szkolnych: kobieta to ta grzeczna opiekunka, mężczyzna to kreatywny zdobywca - i przestaniemy stawiać takie oczekiwania dzieciom. Syn urodzi się w czerwcu, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem. ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
A ja nienawidzę pytania "jak się czujesz?"
Dobrze, że po mnie nic nie widać bo chyba bym oszalała ze "szczęścia"
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też tego nienawidzę. I niedowierzania w oczach, kiedy odpowiadam, że nic mi nie jest, nie puchną mi nogi, nie mam mdłości, nie wymiotuję, jestem w 32 tc i chodzę do pracy. ![]() Dosłownie muszę od razu całą tą litanię odmówić, bo inaczej zaczynają się szczegółowe pytania o puchnięcie, etc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
kochana kto jak kto ale ja nie wypowiadalabym sie stereotypami a nie chodzi tez o to zeby dziewczynki umiescic w 1 schemacie chlopcow w 2 ja tez czytalam rozne "artykuly" w ktorych kazdy nawet naukowiec popiera swoje badania doswiadczeniami gdzie wnioskowali bodajze brytyjscy uczeni ze dziewczynki do pewnego etapu dojrzewaja i rozwijaja sie szybciej Pewne rzeczy nawet z biologii mozna sie dowiedziec ...a autkami dziewczynki oczywiscie potrafia sie bawic ale czemu wiekszosc wybiera wozeczki i lalki - taka natura od dziecka i drzemie ona w srodku to wyzwoleni ludzie kombinuja i kombinuja jak moga zeby pomieszac w zyciu Feministki- niech sobie beda choc w pewne skrajnosci nie lubie jak wpadaja ... dalej skad sie biora zboczenia homoseksualisci..... nie ze ktos to wspomni o kosciele i teorii wiekszosci ksiezy ale skad to sie bierze kochana...? z ksiazek -nie sadze
w sumie sie rozpedzzilam moj synek juz wylapuje akcenty walk z bajek i bawiac sie wydaje dzwieki potworow i dzikich zwierzat moja corcia tylkko by na ksiezniczkach siedziala i spiewala piosenki zupelnie innaczej obrazuja swoje myslenie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Homoseksualizm to nie jest zboczenie.
Ale powiem, że np. moja córka nigdy się nie interesowała samochodami, koparkami, a wielu znanych mi małych chłopców, już około roku, lubiło patrzeć na koparki. Chociaż lalkami też się ona nie interesuje. A sporo chłopcow na placach zabaw bierze się za wózki z lalkami. I nie rozumiem czemu zabawa autami ma być bardziej rozwijająca niż kucykami Pony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() nie to nie przez to ze zabawa taka czy taka jest konstruktywna dzieci ucza sie pewnych rol obserwujac od dziecka swiat dookola ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maryna1987 Czas edycji: 2014-04-16 o 17:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:39.