![]() |
#31 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna
Cytat:
mialam na mysli ze nawet jesli nie wzieli tego pod uwage to tak moglo byc.
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-04-16 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Niestety tak jest przeważnie, który pijany kierowca czy jego pasażer, przewiduje, że jak będzie prowadził samochód to spowoduje wypadek. Nawet nie przewidują, że mogą go spowodować. Co więcej, są kierowcy, którzy potrafią bezczelnie stwierdzić, że lepiej jechali by po alkoholu niż inni na trzeźwo...
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
na głupote nie ma lekarstwa. Może brutalne ale zadziałała selekcja naturalna -_-
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Ten chłopak ma szczęście, że niezawiadomienie jest niekaralne bo przy wypowiedziach jakich udzielił prokurator miałby niezbity dowód...
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
nikt ich do tego samochodu nie wsadził na siłę, wiedzieli kim jest i ile lat ma kierowca-wolny wybór czy z nim jechać. To nie jest wina jednej osoby, odpowiedzialność taka sama po każdej stronie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Ale pasażerowie nie panowali nad kierownicą i prędkością pojazdu... Za to odpowiedzialny jest zawsze tylko i wyłącznie kierowca.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jakby karać tylko tych pijanych kierowców, którzy spowodowali wypadek. A co z sytuacją, gdy pasażer również jest pod wpływem? Nie odpowiada? Niby dlaczego? Czy to, że wypił zwalnia go z myślenia? Podobna dyskusja rozwinęła się w wątku o Kamieniu Pomorskim, temat rzeka. Wczoraj jednym okiem oglądałam jakąś debatę na temat tego wypadku. Nie pamiętam nazwiska prawniczki, która się wypowiadała, ale chyba z 5 razy powtarzała, że "gdyby nie popuszczać policjantom, politykom (i tu wymieniła chyba z nazwiska), księżom tego, że jeżdżą po pijaku (w domyśle - popuszczamy - bo są policjantami, politykami, księżmi)...", żeby może zamiast wszczynać dyskusje o zmianie prawa zacząć najpierw stosować obowiązujące. Trochę mnie już męczyła pod koniec ale może coś w tym jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46067410]Ale pasażerowie nie panowali nad kierownicą i prędkością pojazdu... Za to odpowiedzialny jest zawsze tylko i wyłącznie kierowca.[/QUOTE]
Zdawali sobie jednak sprawę z tego, ze kierowca nie ma uprawnień- innymi słowy może nie jechać poprawnie, druga sprawa że kierowca jest pijany czyli ryzyko jest podwójne.
![]() |
#40 | |
Life is a drink ...
|
Cytat:
![]() Gdybym miała tutaj przedstawić każdą z opacji to spędziłabym pół nocy :P Po prostu chodzi mi o to, że jeżeli jeden z dwóch nie zasugerował 'bezpiecznego powrotu do domu' to kierowca razem z pasażerem/pasażerami odpowiadają za dane wykroczenie (a czy to będzie potrącenie czy lekka stłuczka :P) dlatego, że nie przeciwwstawili się kierowcy który wsiadał pod wplywem za kierownice a nawet pozwolili bo jadą z nim :P
I only call you when it's half past five... Edytowane przez Selfish Girl Czas edycji: 2014-04-16 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
,,Jestem Panią swojego życia i sumienia.... Twojego też będę..." Edytowane przez Aaniol_apokalipsy Czas edycji: 2014-04-16 o 21:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Life is a drink ...
|
Nieprzymuszany pasażer ? :P
a kto jest przymuszany do jazdy z osobą pod wpływem ? :P
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
A jak zapatrujecie się na takie sytuacje:
a) niepełnoletni wsiada do samochodu kierowanego przez pijanego niepełnoletniego versus b) niepełnoletni wsiada do samochodu kierowanego przez pijanego ojca/wuja/matkę/nauczycielkę Dlaczego w pierwszej sytuacji miałby być współwinny, a w drugiej byłby ofiarą? Ciekawi mnie Wasz punkt widzenia Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2014-04-16 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Jednak takie sytuacje są dość incydentalne, w większości pasażerowie wsiadają do samochodu z własnej woli z pijanym kierowcą. Często jest również tak, że pasażer jest trzeźwy. Nie pamiętam już dobrze, ale taka sytuacja chyba właśnie miała miejsce w Kamieniu Pomorskim.
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46067775]A jak zapatrujecie się na takie sytuacje:
a) niepełnoletni wsiada do samochodu kierowanego przez pijanego niepełnoletniego versus b) niepełnoletni wsiada do samochodu kierowanego przez pijanego ojca/wuja/matkę/nauczycielkę Dlaczego w pierwszej sytuacji miałby być współwinny, a w drugiej byłby ofiarą? Ciekawi mnie Wasz punkt widzenia[/QUOTE] Bo w pierwszej sytuacji wsiada z autem do osoby równej sobie, a w drugiej ze swoim opiekunem prawnym który jak mniemam powinien miec rozumu za nich dwoje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46067775]A jak zapatrujecie się na takie sytuacje:
a) niepełnoletni wsiada do samochodu kierowanego przez pijanego niepełnoletniego versus b) niepełnoletni wsiada do samochodu kierowanego przez pijanego ojca/wuja/matkę/nauczycielkę Dlaczego w pierwszej sytuacji miałby być współwinny, a w drugiej byłby ofiarą? Ciekawi mnie Wasz punkt widzenia[/QUOTE] W drugiej sytuacji masz pewien stosunek zależności syn, córka- ojciec, matka, choć nie zawsze można to w takich kategoriach rozpatrywać. Nastolatek od nastolatka nie jest w żaden sposób zależny.
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Akurat w przypadku tego wypadku okazało się, że poczas tej imprezy, a ostatecznie jazdy chłopcy (ci 17 latkowie, 16 latkowie) zmieniali się cały czas. Raz prowadził jeden, raz drugi a do wypadku doszło akurat w momencie gdy prowadził ten 16 latek. Nie wiadomo, ile promili miała reszta chłopaków...
Dla mnie to nie do przyjęcia. 13 latka po godzinie 2 w nocy pijana poza domem? Ona chodziła jeszcze do podstawówki ![]() Moim zdaniem kierowca powinien dostać karę. Mimo, że znam polskie prawo i jedyne co go czeka to poprawczak/kurator, jednak nie może być tak, że gówniarze wsiadają po pijaku do samochodu bez prawa jazdy. Może zabrzmi to brutalnie, ale co by było, gdyby oni jadąc nie zrobili krzywdy sobie, ale zabili kogoś idącego poboczem/drogą? Też nikt by nie został ukarany? Już pominę fakt 9 osób w SAMOCHODZIE ![]() Nie wolno też tłumaczyć ich tym, że to "młodzieńcza głupota" , 16/17 latek to nie jest dziecko... Edytowane przez susuanne Czas edycji: 2014-04-16 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Osoba dorosła nie musi być opiekunem prawnym, także brak rozumu nie jest karany (do czasu).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
napisalas że chodzi o matkę lub ojca no to chyba jednak sa opiekuni...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Life is a drink ...
|
Cytat:
Chciałam wspomnieć, że ja na własnych obserwacjach tak sądze. Jak wspomniałam wcześniej miałam znajomego któremu zabrali prawko bo był pod wpływem. Zapytałam się go jak często prowadził a on : jestem alkoholikiem więc zapytaj kiedy jeździłem po trzeźwemu ![]() Dlatego mnie dziwi, że nikt nie zareagował... to cud, że człowiek tyle lat jeździł pod wpływem bez żadnej stłuczki czy czegokolwiek.
I only call you when it's half past five... Edytowane przez Selfish Girl Czas edycji: 2014-04-16 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że takie sytuacje zdarzają się 8727367 razy rzadziej nie ma dla mnie absolutnie znaczenia. Cytat:
Duże znaczenie ma też to, w jakim konkretnie wieku jest ten nieletni. 16-latek jest (powinien być) osobą zdecydowanie bardziej rozwiniętą emocjonalnie, intelektualnie od 13-latka. Od 16-latka więcej się wymaga. I nie, nie podam sztywnej granicy, od którego r.ż. niepełnoletni "powinien mieć już coś w głowie". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
no wuj i nauczyciel to inna para kaloszy, skupiłam się na ojcu i matce i dla mnie to dość solidny argument jaki podałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Generalnie chodziło mi o osobę dorosłą - zakładam, że nastolatkowie nie wsiadają do aut nieznajomym dorosłym. Taki 17 - latek może się postawić, nie wsiąść, przecież nikt byka, który niejednokrotnie jest już silnym facetem, siłą do tego nie zmusi. A jeśli jednak coś się stanie, to pasażer jest ofiarą, chociaż też doskonale wiedział, że osoba, z którą wsiadł do auta była pijana i mógł się na to nie zgodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.