|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mam prawo żądać deklaracji?
Moim zdaniem po 3 latach w związku ORAZ roku gospodarstwa domowego winno się wiedzieć, czy chcę się brać ślub z daną osobą, czy nie (zakładając, że w ogóle chce się formalizować związek, jak ktoś nie uznaje insytutucji małżeństwa to inna bajka, ale tutaj komunikaty o małżeństwie i jego ważności już padły).
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ślub nie zmienia podejścia do związku,jego tworzą ludzie,a nie dokument. trzeba usiaść i porozmawiac o przyszłości,zaangażowaniu i ewentualnym rozbudowaniu rodziny,a papierek niech będzie przypieczętowaniem waszej miłości,a nie cyrografem
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie dziwi jedno - 3 lata związku, mieszkanie ze sobą i brak konkretnej rozmowy o tym, jak widzicie swoją przyszłość. Mam nadzieję, że pogadacie i że wasze poglądy i podejście do sprawy małżeństwa się pokryją
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46145249]Mam identyczne zdanie. Odnosze wrazenie, ze niektorzy na sile wychwalaja zwiazki niezarejestrowane, a malzenstwo gnoja do potegi n. Tak trudno zrozumiec, ze kazdy ma prawo zyc jak chce i ze w zwiazku poglady na tak priorytetowe kwestie jak malzenstwo, dzieci musza grac.[/QUOTE]
Pozwól że zamiast wyjaśniać co dokładnie miałam na myśli (a w ogóle, dziewczyna pyta w temacie, czy ma prawo żądać deklaracji i do tego się odnosiłam w swojej wypowiedzi), zacytuję odpowiedź, która jest bliska mojemu rozumieniu takich spraw: Cytat:
W ogóle osobiście uważam, że 2-3 lata to za mało, żeby się dobrze poznać i brać ślub, ale wiadomo - to indywidualne. Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-04-24 o 00:18 |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Na co druga strona nie jest gotowa? Na sex, na wspólne mieszkanie, na wspólny kredyt, na wspólny budżet, na wspólne wakacje? Na co dokładnie druga strona ma nie być gotowa po 3 latach związku w tym rok mieszkania?
Mieszkać razem i mieć wszystkie wygody z tym związane to jest się gotowym. Ostatnio jest jakiś trend gnojenia instytucji małżeństwa, wiadomo że szybkie i nierozważne zawarcie małżeństwa może być błędem ale mówimy tu o dorosłych niezależnych dwóch osobach razem mieszkających jak małżeństwo już. Niektórzy ludzie potrzebują widocznie "magicznego" papierka, nie widzę w tym nic złego. Ułatwia wiele. A argument że potem ewentualnie sie trzeba ciągać po sądach to może w ogóle niech sie ludzie rozstaną bo będą się nieprzyjemnie rozstawać kiedyś... Weź faceta i powiedz dokładnie to co tu napisałaś, nie rób wyrzutów tylko pytaj. Masz prawo wiedzieć na czym stoisz. |
|
|
|
|
#36 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Chyba, ze traktuje sie to jak wspollokatorstwo, a nie wspolne zycie. Nie wiem na co ma czlowiek byc niegotowym prowadzac z partnerem od roku wspolne gospodarstwo.
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moim zdaniem głównym problemem jest tu kiepska komunikacja, bo - napiszę jeszcze raz to samo - bardzo dziwne jest to żeby po 3 latach nie wiedzieć jakie zdanie na temat małżeństwa ma partner. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, masz prawo do rozmowy i poznania stanowiska faceta. Dziwi mnie, że mając takie konserwatywne podejście zgodziłaś się na wspólne mieszkanie bez rozmowy wyjaśniającej co daje i kiedy. No ale już mieszkacie razem, prowadzicie wspólny dom. Macie za sobą wspólny rok, podczas którego mieliście okazję sprawdzić jacy jesteście na co dzień. Więc decyzja o ślubie zapewne nie jest uzależniona od tego czy pasujecie do siebie czy nie, bo to już wiecie.
Przygotuj się natomiast na to co możesz usłyszeć. Może być to deklaracja małżeństwa ale równie dobrze postawienie sprawy inaczej - wyliczenie przeszkód, rzeczy, które twój facet chciałby zrobić zanim się ożeni. Czy w takim wypadku będziesz czekać a jeśli tak to ile? |
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Że nie wspomnę o tym, że w dzisiejszych czasach silna potrzeba małżeństwa, czy posiadania dzieci jest uważana za dziwną, śmieszną, gorszą, zwłaszcza jeżeli taką potrzebę wyraża kobieta
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś pisał, że dla niego 3-4 lata związku to za mało, żeby się dobrze poznać i określić. Zgodzę, się, że mając 19-20 lat to za mało, bo cały czas dojrzewamy, etc., ale na litość boską w pewnym wieku, to wystarczający okres dla przeciętnego człowieka, choć zdarzyć się mogą wyjątki.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-04-24 o 12:53 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;46153794]Dziwisz się? Teraz jest takie głupie przyzwolenie na pogląd, że jak się facet ożeni to żona, dzięki magicznym właściwościom kawałka złota na paluchu, zamienia się w wielkiego, oziębłego kaszalota, który mu nigdy nie pozwoli wyskoczyć z kolegami na piwo, będzie wiecznie odmawiała mu seksu i prała go po głowie drewnianą łygą, czasem to wpływ kolegów, głupiego gadania i marynowania się w takim poglądzie od dzieciaka, czasem patrzą na małżeństwa w swojej rodzinie i też widzą coś niecoś, zresztą, nawet w mediach nie raz usłyszysz coś takiego. Nic mnie chyba bardziej nie denerwuje niż to właśnie, przecież myśl o wspólnej przyszłości, sformalizowanym związku na całe życie z osobą, którą się podobno kocha, nie powinna być nieprzyjemna, niesamowici panowie - do seksu gotowi, do wspólnego mieszkania i życia jak małżeństwo gotowi, do tworzenia ze swoją kobietą gospodarstwa domowego gotowi, ale do podpisania papierka jakoś dziwnie nie, no po prostu magia
Że nie wspomnę o tym, że w dzisiejszych czasach silna potrzeba małżeństwa, czy posiadania dzieci jest uważana za dziwną, śmieszną, gorszą, zwłaszcza jeżeli taką potrzebę wyraża kobieta [/QUOTE]Zgadzam się. A jeszcze nie daj Boże, jak ta kobieta ma mniej niż 25 lat, to już w ogóle czego ona chce Studia robić na 3 kierunkach i do pracy na 3 etaty chodzić a nie do ślubu i pieluch się pchać ![]() Moim zdaniem powinnaś jak najbardziej oczekiwać deklaracji. Od początku jasno określiłaś, że chcesz ślubu. Ludzie pod tym względem muszą się dogadywać. Najlepiej jak jest dwójka osób, która nie chce dzieci/ chce 5 dzieci/ nie chce ślubu/ chce tylko ślub cywilny itp, itd O takich rzeczach powinno się JASNO rozmawiać na początku związku, a nie po 3 latach. I to nie na zasadzie, że Ty mówisz, a TŻ: aha, no no.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam, że to już najwyższy czas coś konkretnego postanowić.
Jestem osobą całkowicie nieromantyczną więc z moim mężem postąpiłam w sposób następujący: zabrałam go na wycieczkę i w knajpie wyciągnęłam kalendarz, i zapytałam czy pasuje mu ślub 15 sierpnia za półtora roku. Pasował. Więc się pobraliśmy i od lat jesteśmy udanym małżeństwem. Gdybym czekała na deklaracje z jego strony to tylko bym się frustrowała, czekała o wiele dłużej i byłoby mi z tym źle. Wiem, że nie każdemu taka bezpośredniość się podoba i niektóre dziewczyny marzą o romantycznych zaręczynach. Tym niemniej 3 lata znajomości to wystarczająco dużo żeby się poznać, zadeklarować i podjąć KONKRETNE kroki. Moim zdaniem powinniście wyznaczyć datę ślubu i dążyć w tym kierunku. Szkoda życia na podchody. |
|
|
|
|
#44 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Bo to pokazuje, że jednak nie pasujemy do siebie. Jeśli Tż odpowie mi - nie wiem czy chcę teraz...to może za 2 lata usłyszę- nie wiem czy cię kocham. Cytat:
Teraz też niech zdecyduje czy chcę bym to ja była jego żoną. Jeśli nie, każdy idzie w swoją stronę i ma szansę na szczęście. Cytat:
ale widać dobraliście się i partnerowi to nie przeszkadzało. Ja też nie jestem bardzo romantyczna, owszem od czasu do czasu potrzebuję czegoś wyjątkowego ale nie muszę mieć drogich pierścionków, klękania itd....Chcę tylko szczerości i spokoju. Dzięki dziewczyny za wszystkie komentarze Bardzo mi to pomogło. Pisaliśmy wczoraj z Tż....napisałam, że czas poważnie porozmawiać o naszych poglądach, jak to wszystko widzimy i podjąć decyzję. Zgodził się ze mną i mamy porozmawiać na weekendzie. |
|||
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny teraz to już nie wiem co mam sądzić o tym związku....
Na wstępie powiem, że jestem osobą spokojną, wrażliwą. Jestem gadatliwa wśród ludzi których bardzo dobrze znam i wolę kameralne spotkania. No a najważniejsza jest dla mnie kultura. Wczoraj poszliśmy na ognisko z Tż znajomymi, w sumie sporo osób, były tam 4 dziewczyny razem ze mną. Na koniec Tż oraz jego jeden kumpel (którego nie lubię) zgasili ognisko swoim......moczem. Wyciągnął przyrodzenie na wierzch i zaczął lać!! ( nie był pijany, był po kilku piwach, lekko podpity ale nie pijany, normalnie rozmawiał). Tłumaczył się, że spojrzał czy pozostałe dziewczyny nie patrzą. Rozpłakałam się....to było dla mnie obrzydliwe, cios poniżej pasa. To tak jakbym ja pokazała dupę, c**e i zaczęła sikać. Myślałam, że te miejsca są wyłącznie dla nas, intymność. Rozmawiałam z nim, przeprosił ale powoli tracę zaufanie. Akurat wczoraj jeden typ zażartował: 'no co Ty taki z ciebie tchórz nie zgasisz ogniska moczem' ... i zrobił. Idąc takim tokiem myślenia moze jak ktoś każe jemu bzyknąć czy poderwać laskę też to zrobi. Jestem w szoku. Edytowane przez syklamen1 Czas edycji: 2014-05-02 o 13:45 |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zwykle w pierdzionkowych wątkach - za dużo myślenia, za mało komunikacji. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pierwszy raz coś takiego zrobił...
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
co nie zmienia faktu że kolega trochę na bakier z kulturą
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
też było to dla mnie zastanawiające w tym wątku, ludzie chcą formalizować związek ale nie umieją rozmawiać ze sobą o najważniejszych sprawach. Jak po ślubie ma być tak samo to nie wiem
|
|
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
Rozmawialiśmy już o ślubie. Odbyłam z nim rozmowę. Ale po wczorajszym zachowaniu nabrałam wątpliwości......
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
He he, widziałam to wiele razy i mi tam coś takiego nie przeszkadza. Wyluzuj. Przy tobie widocznie się inaczej zachowuje niż przy kumplach. A może to nie facet dla ciebie?
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie wystawia się miejsc intymnych na widoki innych, tym bardziej, że były tam dziewczyny. Trochę kultury dla kobiet i do tego, że jego przyrodzenie powinnam oglądać wyłącznie JA. Jeśli jest w męskim gronie, trudno niech zachowuje się jak debil ale przy kobietach nie można. Wstyd mi było za niego i jednocześnie za mnie. Jak to zobaczyłam to od razu łzy. Skrzywdził mnie. Zachował się jak szmata. Czy wasz mężczyzna byłby zadowolony w odwrotnej sytuacji? Szczerze wątpię. Edytowane przez syklamen1 Czas edycji: 2014-05-02 o 16:30 |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Ja tam nie dziwię się Autorce bo takie zachowanie to oznaka ewidentnego braku kultury, pan zachował się jak buraczek dopiero co wyrwany z pola.
syklamen1 więcej otwarcia i rozmów z bliskimi, nawet nie wiecie ile dobrego przez to tracicie (chyba już Ci to radziłam) i jak wiele spraw można zmienić na lepsze poprzez szczerość, uzewnętrznienie swoich emocji w związku. Wyraźnie Wam tego brakuje
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Rozmawialiśmy, przeprosił mnie ale ja nie mogę zapomnieć. Już nie wiem kim on naprawdę jest. Edytowane przez syklamen1 Czas edycji: 2014-05-02 o 16:44 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

) Chcę jedynie wiedzieć na czym stoję. Wóz albo przewóz. Mam 26 lat, w miarę dobrą pracę, możliwości rozwoju i jestem na tyle dojrzała by myśleć o ślubie. 

Mieszkać razem i mieć wszystkie wygody z tym związane to jest się gotowym.
Chyba, ze traktuje sie to jak wspollokatorstwo, a nie wspolne zycie. Nie wiem na co ma czlowiek byc niegotowym prowadzac z partnerem od roku wspolne gospodarstwo.

Pierwszy raz coś takiego zrobił...